Home ΚοινωνίαΣάμος Ε.Κ.Σ. – Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Δελτίο τύπου για τη σύσκεψη στην Περιφέρεια και καταγγελία για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Ε.Κ.Σ. – Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Δελτίο τύπου για τη σύσκεψη στην Περιφέρεια και καταγγελία για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

by ikariaki.gr
2 views

20141115_145839

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

 

Σάμος, 16 Νοέμβρη 2014

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

banner

 

Οφείλουμε μία τοποθέτηση για όσα διαδραματίστηκαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου το Σάββατο 15 Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που οργάνωσε η αντιπεριφέρεια με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας για το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Οι Διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ αποφασίσαμε και οργανώσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο χώρο του κτιρίου για να εκφράσουμε τις θέσεις μας για το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε το καλοκαίρι και που συνεχίζονται ακόμα έστω και λιγότερα, οι οποίες θέσεις έχουν ψηφιστεί και αποφασιστεί μέσα από τα Συνέδρια μας και από συλλογικές διαδικασίες.

 

Τις προηγούμενες μέρες τόσο το ΕΚΣ όσο και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ δεν είχαμε λάβει καμία πρόσκληση για τη σύσκεψη. Ακόμη μια φορά διαπιστώσαμε ότι απέκλεισαν από σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα του νομού μας που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου φορέα. Ακόμη μια φορά διαπιστώσαμε ότι για την περιφέρεια και το υπουργείο ναυτιλίας η γνώμη και οι αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα των νησιών μας δεν λαμβάνονται υπόψη τους.

 

Λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη η πρόεδρος του ΕΚΣ δέχτηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ότι είναι καλεσμένο το ΕΚΣ στη σύσκεψη και από αμέλεια δεν είχαμε ειδοποιηθεί έγκαιρα. Σε σχετική ερώτηση της προέδρου αν έχει καλεστεί το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ πήρε αρνητική απάντηση.

 

Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, 3μελής αντιπροσωπεία από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και αντίστοιχη από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, αποτελούμενη από τους δύο Προέδρους, τους δύο Γραμματείς και 1 μέλος από την κάθε διοίκηση πήγε προς το χώρο που γινόταν η σύσκεψη για να επιδώσει σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα μας και με πρόθεση να παραστεί στη σύσκεψη.

 

Το αποτέλεσμα ήταν να απαγορευτεί από τις αστυνομικές αρχές η είσοδό μας ως ανεπιθύμητοι. Σε καμία περίπτωση δεν πήγαμε μαζικά να μπούμε στη σύσκεψη. Στο προαύλιο παρέμενε πλήθος κόσμου που διαδήλωνε. Παρ’ ότι επανειλημμένα αναφέραμε τόσο στις αστυνομικές αρχές όσο και σε υπαλλήλους της Αντιπεριφέρειας ποιοι είμαστε και ότι το ΕΚΣ ήταν καλεσμένο, συνέχιζαν να μας απαγορεύουν την είσοδο στο χώρο.

Μάλιστα είπαμε να μην αναστατώσουμε τη διαδικασία αφήνοντας πρώτα να ολοκληρώσει ο υπουργός την τοποθέτησή του, ο όποιος είχε ξεκινήσει ήδη να μιλάει, με όλη αυτή την καθυστέρηση που μας προκάλεσαν, και να μπούμε μετά στο χώρο της σύσκεψης.

Είχαμε διαρκείς αρνήσεις. Αντιμετωπιστήκαμε ως ανεπιθύμητοι από τη σύσκεψη λέγοντάς μας ότι εκτελούν εντολές να μην εισέλθουμε στο χώρο της συνεδρίασης.

Στη συνέχεια παραδέχτηκαν και οι ίδιοι ότι όντως το ΕΚΣ έχει καλεστεί αλλά ότι το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ εξακολουθεί να μην επιτρέπεται να συμμετάσχει. Στο τέλος εξέφρασαν την άποψη ότι μόνο στην πρόεδρο του ΕΚΣ μπορεί να επιτραπεί η είσοδος.

Διαμαρτυρηθήκαμε για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο τους εκπροσώπους των εργαζόμενων την ίδια ώρα που πολλοί άλλοι είχαν περάσει στο χώρο χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος για το από ποιόν φορέα είναι, πόσοι είναι από κάθε φορέα και αν είναι ή όχι προσκαλεσμένοι.

 

Η είσοδός μας στο χώρο έγινε μετά από έντονη παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.Αντώνη Δράκου ο οποίος αντιλήφθηκε τι γινόταν έξω, την απαγόρευση δηλαδή της εισόδου μας.

 

Εμείς δεν προκαλέσαμε καμία αναστάτωση αλλά και δεν είχαμε πρόθεση να το πράξουμε. Οι ίδιοι την προκάλεσαν με την  επιμονή τους να μην μας αφήνουν να συμμετέχουμε στη σύσκεψη παρότι ο ένας από τους δύο φορείς είχε καλεστεί, για τα μάτια του κόσμου, την τελευταία στιγμή. Την προκάλεσαν αυτοί που δεν επέτρεπαν ούτε καν να επιδώσουμε υπόμνημα με τις θέσεις μας και να αποχωρήσουμε. Με την παρεμπόδιση μας από αστυνομία, ασφάλεια και υπαλλήλων της περιφέρειας.

 

Οι θεατρινισμοί μέσα στην αίθουσα με το να κουνάνε επιδεικτικά το ταμπελάκι με το όνομα της προέδρου του ΕΚΣ και να την προσκαλούν να κάτσει στη θέση της, για μας ήταν χωρίς αντίκρισμα αφού όλη τους η πρακτική ήταν εντελώς διαφορετική απ αυτή που πραγματικά αντιμετωπίσαμε όταν δεν υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και καμερών. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους προκαλούσαν με τα λόγια τους ενώ και ο ίδιος ο υπουργός μας αποκάλεσε εμμέσως «τραμπούκους» λέγοντας ότι αυτός «δεν ακολουθεί τραμπούκικες μεθόδους» και «κομματική νομεκλατούρα». Προφανώς όσοι συνδικαλιστές δεν στηρίζουν τις δικές του θέσεις θεωρούνται έτσι.

 

Ξέρουμε καλά ότι χαλάμε το κλίμα συναίνεσης προς τις κυβερνητικές και Ευρωενωσιακές αποφάσεις που παίρνουν ενάντια σε νησιώτες και ναυτεργάτες, υπερασπιζόμενοι τα κέρδη των εφοπλιστών. Άλλωστε το απέδειξαν περίτρανα. Στη σύσκεψη σε γραμμή παράταξης, στην πρώτη θέση ήταν οι εφοπλιστές, αφού με αυτούς συνδιαλέγονται, γι αυτούς δουλεύουν, σε αυτούς λογοδοτούν και όχι στους εργάτες.

 

Στη αίθουσα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τι συνέβη έξω και διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για την αντιμετώπιση που είχαν τόσο το ΕΚΣ όσο και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, τόσο με τον αποκλεισμό μας από τη σύσκεψη, όσο και με την απαγόρευση εισόδου μας. Εξηγήσαμε ότι στο πρόσωπό μας αντιμετωπίζουν εχθρικά το σύνολο των εργαζομένων του νομού μας, όσους παλεύουν και αγωνίζονται χρόνια τώρα για ασφαλείς, φθηνές και συχνές συγκοινωνίες, για δικαιώματα στους ναυτεργάτες, για πληρωμή των δεδουλευμένων τους, για κατάργηση αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων, για την ασφάλεια στη θάλασσα.

 

Θεωρούμε τη στάση του κ. Δράκου στάση συνέπειας προς το λαό και προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας, αφού επέμενε ότι πρέπει να μας επιτραπεί η είσοδος από τη μια και κατήγγειλε τη στάση αστυνομικών αρχών και περιφέρειας που έπραττε το αντίθετο προσπαθώντας να μας φιμώσουν.

 

Εξακολουθούμε να περιμένουμε απαντήσεις του Υπουργού για τα αιτήματα που επανειλημμένα του έχουμε καταθέσει με υπομνήματα, όπως πράξαμε και στη σύσκεψη.

 

Πιστεύουμε ότι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στα μέτρα και στις ανάγκες νησιωτών και ναυτεργατών θα έχουμε μόνο εάν παλέψουμε μαζικά και ενιαία, εργαζόμενοι άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, αγρότες, γυναίκες και νεολαία με το πλαίσιο πάλης που έχουμε καταθέσει το οποίο είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Προετοιμαζόμαστε μαχητικά για την πανελλαδική , πανεργατική Απεργία στις 27 Νοέμβρη. Καλούμε όλους σε θέση μάχης, ενάντια στο πόλεμο που μας έχει κηρύξει, κεφάλαιο, Ε.Ε., κυβέρνηση και τα κόμματα που τους ακολουθούν. Να απεργήσουν όλοι, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Σάμου και στις 11 π.μ. στην πλατεία Ευδήλου.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

 

20141115_145722

 

20141115_145724

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

 

Σάμος, 15 Νοέμβρη 2014

 

 

ΠΡΟΣ :Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

 

 


Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Δήμαρχους Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων

Βουλευτή Σάμου

Κ.Ο Κομμάτων

ΜΜΕ

Σωματεία μέλη ΕΚΣ και  ΝΤ ΑΔΕΔΥ

 

 

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ

 

Οι Διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, του υπουργείου Ναυτιλίας,  τα κόμματα, την Περιφέρεια και το Δήμο, που εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική της απελευθέρωσης στις συγκοινωνίες και συνολικότερα. Μια πολιτική που το μόνο που νοιάζεται είναι πως θα προστατέψει και θα αυγατίσει τα κέρδη των εφοπλιστών.

Ένα αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει από την μια σημαία τα κέρδη των εφοπλιστών και από την άλλη το χτύπημα των ναυτεργατικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος των νησιωτών να μετακινούνται με ασφάλεια και φθηνά.

Με αυτή την πολιτική τα υπέργηρα και σαπάκια πλοία των εφοπλιστών αλωνίζουν στις θάλασσές μας με κίνδυνο ζωής για επιβάτες και ναυτεργάτες οι οποιοι επιπλέον δουλεύουν και απλήρωτοι επί μήνες. Με αυτή την πολιτική οι εφοπλιστές έχουν του «κόσμου» τις φοροαπαλλαγές, μένουν ασύδοτοι να φέρνουν τα πλοία τους όποτε και για όσο καιρό θέλουν, να καταργούν την υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση ή να καθορίζουν τις διακοπές και τις δρομολογήσεις των πλοίων όποτε θέλουν, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στις γραμμές μας. Με αυτή την πολιτική τα εισιτήρια έχουν τριπλασιαστεί την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές τσεπώνουν παχυλές επιδοτήσεις ενώ αφήνουν άνεργους και απλήρωτους τους ναυτεργάτες.

Στους παραπάνω λόγους οφείλεται και ο αποκλεισμός μας από την σύσκεψη που οργάνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου με την συμμετοχή του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και φορέων της Σάμου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του νομού μας με τον Πειραιά αλλά και με τη Β. Ελλάδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν αυτό και συμβαίνει διότι:

 

 • Είναι ταγμένοι να στηρίζουν όλο το αντεργατικό και αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΕΕ και της κυβέρνησης.
 • Κατά τα πρότυπα της δημοκρατίας τους, δικαίωμα λόγου έχουν μόνο οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας.
 • Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας (ο οποίος έχει την κυβερνητική ευθύνη για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε την καλοκαιρινή περίοδο και που συνεχίζονται) δεν χρειαζόντουσαν κριτικές ή αντίθετες φωνές.

 

Στην  πρόσφατα παρέμβασή μας στην περιφέρεια, για την έτσι και αλλιώς άσχημη κατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας, πήραμε την απάντηση από τον αντιπεριφερειάρχη ότι θα μας καλούσε όταν θα συζητιόνταν το θέμα. Τελικά έκρινε σκόπιμο να μην καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Να μην καλέσει δηλαδή τους εκπροσώπους της εργατικής τάξης ή της μεγαλύτερης ομάδας του πληθυσμού (όπως θα έλεγε και ο ίδιος).

 

Για το εργατικό κίνημα του νομού μας είναι μονόδρομος η συνέχιση του αγώνα, με οργάνωση και μεθοδικότητα, συσπείρωση δυνάμεων και ανυπακοή, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου. Να οικοδομήσουμε την κοινωνική συμμαχία και να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Να βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Θα το εκφράσουμε με την απεργία στις 27 Νοέμβρη.

 

Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας να πάρει πραγματικά μέτρα υπέρ των νησιωτών και των ναυτεργατών.

 

Απαιτούμε άμεσα:

 • Την κατάργηση του νόμου 4254/2014 που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις των ναυτεργατών, που δίνει το δικαίωμα στον πλοιοκτήτη να καθορίζει τις διακοπές και τη δρομολόγηση των πλοίων όποτε θέλει ο ίδιος.
 • Να καταργηθεί ο κανονισμός 3577/92, ο νόμος Παπουτσή 2932/2001, καθώς και όλοι οι μετέπειτα νόμοι που απελευθερώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και καταργούν το καμποτάζ.

 

Απαιτούμε και Διεκδικούμε:

 • Καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι.
 • Τακτική (τουλάχιστον τρεις φορές) σύνδεση των νησιών μας με την Βόρεια και ηπειρωτικήΕλλάδα και μεταξύ τους. Όχι στον αποκλεισμό της Θεσσαλονίκης.
 • Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων. Να υπάρχει γιατρός και εξοπλισμός για τις πρώτες βοήθειες.
 • Να εξοφληθούν οι απλήρωτοι ναυτεργάτες. Εξασφάλιση στους ναυτεργάτες πλήρους και σταθερής δουλειάς με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο.
 • Μείωση 50% των εισιτηρίων. Δωρεάν εισιτήρια για άνεργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ, φαντάροι)
 • Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή, με δημιουργία και εκσυγχρονισμό των αναγκαίων υποδομών των λιμενικών εγκαταστάσεων.
 • Ουσιαστικοί έλεγχοι αξιοπλοΐας, από δημόσιο φορέα, με την συμμετοχή εκπροσώπων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία της ζωής στη θάλασσα. Όχι άλλα ΣΑΜΙΝΑ.
 • Δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά Δημόσιου, φορέα συγκοινωνιών, που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όπου οι θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό.

 

Οι Διοικήσεις

 

20141115_145804

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue