Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Δράσεις για Ακτοπλοϊκό – Υγεία στην Ικαρία

Δράσεις για Ακτοπλοϊκό – Υγεία στην Ικαρία

by ikariaki.gr
1 views

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα την Τετάρτη 22/01/14 στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου. Η συνεδρίαση συνέπεσε με την επέτειο 1 χρόνου απ΄ την ανοιχτή σύσκεψη κατοίκων και φορέων στην οποία πάρθηκε η απόφαση για την συγκρότηση της Επιτροπής. 1 χρόνος ζωής λοιπόν, 1 χρόνος ανοιχτών συλλογικών διαδικασιών και πλούσιας αγωνιστικής δράσης τα αποτελέσματα της οποίας αποτυπώνονται όχι μόνο στα ζητήματα της Υγείας αλλά και στην λειτουργία της Επιτροπής. Έτσι η συνεδρίαση της Τετάρτης έγινε με την συμμετοχή δεκάδων κατοίκων -σχεδόν διπλάσιων απ΄ όσους είχαν πάρει μέρος στην πρώτη συνεδρίαση πέρσι- ανάμεσά τους εκπρόσωποι συλλόγων, εργαζόμενοι του ΙΚΑ αλλά και μεμονωμένοι συμπολίτες μας.

Η συζήτηση, εκτός από την ενημέρωση σε σχέση με τις εξελίξεις με την αποσυγχώνευση του Νοσοκομείου και άλλα αιτήματα μας, επικεντρώθηκε σε φλέγοντα ζητήματα της περιόδου:  το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ κι η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με τις ανατροπές που φέρνει το σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, το κλείσιμο των δύο παραρτημάτων του ΙΚΑ στο νησί μας, την υπόθεση του Γηροκομείου και την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις χώρο της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

Στην πλούσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για πάνω από 3,5 ώρες εκτιμήθηκε πως:

  • Οι ανατροπές στην ΠΦΥ μέσω του νέου σχεδίου νόμου που αναμένεται να κατατεθεί οδηγούν στην περαιτέρω διάλυσή της, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων που βλέπουν τον χώρο της υγείας ως πεδίο για κέρδη. Ο νέος φορέας ΠΦΥ θα ονομάζεται Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) -θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά Ιατρεία κλπ- και θα υπάγεται στις αντίστοιχες Υγειονομικές Περιφέρειες διαχειριζόμενο προϋπολογισμούς λιτότητας. Ο "νέος" ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί μόνο ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας (σαν ασφαλιστική εταιρεία δηλαδή) από το ΠΕΔΥ και ιδιώτες (το σχέδιο επισυνάπτεται). Το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, περίπου 9000 εργαζόμενοι, θα βγεί σε διαθεσιμότητα και 2500 απ' αυτούς η Κυβέρνηση τους "μετράει" ήδη στις απολύσεις του 2014. Αναμένεται περιορισμός στις προσφερόμενες υπηρεσίες και παροχές και αύξηση των όσων πληρώναμε μέχρι τώρα σε συνδυασμό με τα κάθε λογής χαράτσια, παλιά και νέα.
  • Το κλείσιμο των 2 παραρτημάτων του ΙΚΑ στο νησί μας και η λειτουργία στη θέση τους 2 γραφείων «εξυπηρέτησης» ασφαλισμένων με περιορισμένες αρμοδιότητες –όπως έγινε με την ΔΟΥ- αποτελεί σαφή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα εξωθήσει τους συμπατριώτες μας σε αλλεπάλληλα ταξίδια στη Σάμο για απλές πράξεις που έως τώρα διεκπεραιώνονταν χωρίς πρόβλημα στο νησί μας. Ανοίγει επίσης ο δρόμος για μετακινήσεις-διαθεσιμότητες των εργαζομένων των παραρτημάτων, παρά τις αόριστες προφορικές δεσμεύσεις πως θα παραμείνουν όλοι -είναι φανερό πως δεν είναι δυνατόν στα δύο αυτά γραφεία να απασχολούνται 8 εργαζόμενοι όταν το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ στη Σάμο, που θα αναλάβει το βάρος όλων των εργασιών για τους ασφαλισμένους του νομού, θα έχει 12 υπαλλήλους.
  • Όσον αφορά το Γηροκομείο, πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι πιέσεις προς Δήμο Ικαρίας, Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Υπουργείο Εργασίας και Μητρόπολη Σάμου στην κατεύθυνση της ανάληψης της λειτουργίας του από το Δήμο Ικαρίας με τη στήριξη της Περιφέρειας και του κράτους.
  • Η εφοπλιστική ασυδοσία που ενισχύεται και θεριεύει από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, σημαίνει περικοπές δρομολογίων, ακριβά εισιτήρια, παλαιά και επικίνδυνα καράβια. Σημαίνει με άλλα λόγια περαιτέρω υποβάθμιση και περιθωριοποίηση των νησιών μας.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, η μοναδική διέξοδος που δίνει ελπίδα είναι οι αγώνες μας. Κόντρα σε λογικές ηττοπάθειας, παραταξιακών περιχαρακώσεων, ανάθεσης ή εκλογικών αυταπατών που σπέρνουν τον εφησυχασμό και την αδράνεια οφείλουμε και τη νέα χρονιά να συνεχίσουμε στον δρόμο των αγώνων. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκαν:

  1. Συγκέντρωση στο ΙΚΑ Αγίου Κηρύκου την Παρασκευή 31/1 προκειμένου να υπερασπίσουμε τη λειτουργία, το αρχείο και γενικά τις υποδομές του παραρτήματος. Διεκδικούμε την παραμονή και των 2 παραρτημάτων του ΙΚΑ με όλες τους τις λειτουργίες και τους υπαλλήλους και όχι την δημιουργία γραφείων «εξυπηρέτησης» με έστω ενισχυμένες αρμοδιότητες. Αποστολή έγγραφων α) σε Διοίκηση του ΙΚΑ και Υπουργείο Εργασίας για παραμονή και των δύο παραρτημάτων με πλήρεις λειτουργίες (κι επανέναρξη οικονομικών συναλλαγών) β) σε Δήμο-Περιφέρεια για στήριξη της παραμονής του ΙΚΑ κι ενάντια στον εκβιασμό για ανάληψη του κόστους ύπαρξης και λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών από το Δήμο, δηλαδή άμεσα απ' την τσέπη των δημοτών.
  2. Διοργάνωση ημέρας αγώνα και μνήμης  (πιθανότατα) στις 7 Φλεβάρη για την συμπλήρωση 11 χρόνων από την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ  . Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Νοσοκομείο και θα ακολουθήσει πορεία προς το ΙΚΑ, δημόσιες υπηρεσίες που υποβαθμίστηκαν ή απειλούνται και το λιμεναρχείο όπου θα υποβληθεί υπόμνημα για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
  3. Δυναμική κινητοποίηση για το ζήτημα της ακτοπλοΐας που θα καθοριστεί στην επόμενη συνεδρίαση έτσι ώστε να προετοιμαστεί όσο το δυνατό καλύτερα και με την απαιτούμενη μαζικότητα. Μετά τις παρεμβάσεις μας  στις 29/11 και τις 21/12 κλιμακώνουμε τις δράσεις μας αφού η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Θα επιδιώξουμε συντονισμό με κατοίκους και φορείς σε Σάμο και Φούρνους για κοινές δράσεις. Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις ετοιμαζόμαστε για να προχωρήσουμε και σε νομικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου και ιδίως προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, ως κύριου εκφραστή των εφαρμοζόμενων πολιτικών στον τομέα αυτό.
  4. Παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν θα συζητηθεί το θέμα του Γηροκομείου. Απαιτούμε από το Δήμο Ικαρίας να εφαρμόσει τις αποφάσεις του για την ανάληψη της λειτουργίας του γηροκομείου με τη συνδρομή κράτους και Περιφέρειας. Αναμένουμε άμεσες ενέργειες όπως συγκρότηση άμεσα προσωρινής διοικούσας επιτροπής του γηροκομείου κλπ. Αν μέχρι τέλους Φεβρουαρίου δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα επανεξετάσουμε τη στάση μας για κλιμάκωση των ενεργειών και κινητοποιήσεών μας.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue