Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Δημόσια Διαβούλευση για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξιακού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου

Δημόσια Διαβούλευση για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξιακού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου

by ikariaki.gr
6 views

σχέδια μηχανικού

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσιεύματα αλλά και επιστολές σχετικά με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια λόγω των ανακριβειών που έχουν διατυπωθεί, γνωστοποιούμε τα παρακάτω :

α) Η εν λόγω αναθεώρηση αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί οι αρμοδιότητες του τέως Υ.ΠΕ.Κ.Α. και το οποίο θα εγκρίνει τα στάδια της μελέτης.

banner

β) Η σύμβαση με τους μελετητές υπογράφηκε την 27-4-2012 από το ΥΠΕΚΑ.

γ) Η εντολή για την εκπόνηση του υπό διαβούλευση Β1 Σταδίου δόθηκε από το ΥΠΕΚΑ στους μελετητές την 27-11-2013. Σημειώνουμε μάλιστα ότι τα πρώτα στάδια της μελέτης (Α1 και Α2) εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΚΑ στα τέλη του 2013.

δ) Η Κοινοπραξία των μελετητών κατέθεσε το εν λόγω στάδιο της μελέτης στο ΥΠΕΚΑ την 28-4-2014.

ε) Το εν λόγω στάδιο της μελέτης διαβιβάσθηκε σε μας από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας την 31-8-2015 (παραλήφθηκε από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου 7-9-2016), προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο σύμφωνα με τα νομίμως προβλεπόμενα και ακολούθησε η έκδοση του από 15-9-2015 δελτίου τύπου με το οποίο ενημερώσαμε το κοινό και τους Φορείς ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους προκειμένου να τεθούν υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Παράλληλα έγινε ανάρτηση όλων των σχεδίων και παραρτημάτων της μελέτης στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

στ) Πέραν όμως των προαναφερόμενων ενεργειών προχωρήσαμε και στον προγραμματισμό ενημερωτικών συναντήσεων στην έδρα κάθε νομού ώστε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων χωρίς μεν να υπάρχει η αντίστοιχη υποχρέωση αλλά με στόχο την ανάπτυξη ενός ενημερωτικού διαλόγου και παροχή διευκρινήσεων.

ζ) Τονίζουμε ότι η αρμοδιότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου περιορίζεται στην παροχή γνωμοδότησης και μόνο προς το αρμόδιο Υπουργείο και αυτή θα εκφρασθεί με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σημειώνουμε επίσης ότι η μη έγκαιρη κατάθεση της γνωμοδότησης αυτής στο αρμόδιο Υπουργείο θα έχει ως αποτέλεσμα την έγκριση του Β1 Σταδίου, από το εν λόγω Υπουργείο, χωρίς την άποψη της Περιφέρειας. Αυτός είναι και ο λόγος που μας υποχρεώνει στον καθορισμό των ημερομηνιών κατάθεσης των απόψεων των ενδιαφερομένων

Κατά συνέπεια των ανωτέρω αποτελεί τουλάχιστον ανακρίβεια η διατυπωθείσα άποψη ότι η Β1 Φάση του εν λόγω σχεδίου «εκπονήθηκε» από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και παντελώς άστοχη η επίθεση που γίνεται μέσω των δημοσιευμάτων και των επιστολών.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με υψηλή συναίσθηση του καθήκοντος προβαίνει όχι μόνο στις εκ του νόμου υποχρεώσεις της αλλά παρέχει τη δυνατότητα στους φορείς και τους πολίτες κατάθεσης των απόψεών τους, αφού βεβαίως ενημερωθούν στις προγραμματιζόμενες συναντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η άποψη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα εκφραστεί με γνώμονα την ανάπτυξη των νησιών μας.

[divider]

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενημερώνει ότι στάλθηκε από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας η τελική πρόταση της αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η φάση αυτή της μελέτης (Β1 Στάδιο) περιλαμβάνει:


– Την πρόταση του Β1 Σταδίου.

– Την Εισηγητική Έκθεση.

– Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης.

– Τη Μελέτη Τοπίου.

– Τεύχος 10 Σχεδίων.

Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ενημέρωσης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θέτει σε δημόσια διαβούλευση το Β1 Στάδιο της μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Όλα τα στοιχεία της Μελέτης (κείμενα και χάρτες) τίθενται σε κοινή πρόσβαση για αναλυτική ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου φορέα ή πολίτη. Πληροφορίες για το περιεχόμενο του φακέλου παρέχονται από τη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού, του ΥΠΕΚΑ, Αμαλιάδος 17, Αθήνα 115 23, τηλ.213 1515 227-228 και από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Βουρνάζων 2, Μυτιλήνη 81 100, τηλ. 2251354810.

Όλες οι προτάσεις θα πρέπει να αποστέλλονται ηλεκτρονικά ταυτόχρονα στα email: ep.perivallon@pvaigaiou.gov.gr, perivallon@pvaigaiou.gov.gr.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί με τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν 3 ανοιχτές ενημερωτικές συναντήσεις σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην ηλ. διεύθυνση:

http://www.pvaigaiou.gov.gr/web/guest/meletes

καθώς και στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ:

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=elGR

Σημειώνουμε επίσης ότι στους ίδιους διαδικτυακούς τόπους έχει αναρτηθεί για διαβούλευση και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Β1 Σταδίου, για την οποία ορίζεται προθεσμία κατάθεσης απόψεων ηλεκτρονικά στα email: ep.perivallon@pvaigaiou.gov.gr, perivallon@pvaigaiou.gov.gr έως 19 Οκτωβρίου 2015.

Χαρτης μελέτης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue