Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Δήμος Ικαρίας : Πρόταση σύγκλισης ΠΕΔ Β. Αιγαίου, αναβάθμιση Δασαρχείου και απάντηση στον Βουλευτή κ. Δ. Σεβαστάκη

Δήμος Ικαρίας : Πρόταση σύγκλισης ΠΕΔ Β. Αιγαίου, αναβάθμιση Δασαρχείου και απάντηση στον Βουλευτή κ. Δ. Σεβαστάκη

by ikariaki.gr
5 views

χαρτης ικαριας

 

las-ped-vor-aigaiou

Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 

Πρόταση σύγκλησης Γ.Σ  της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου                      

 

Κύριε πρόεδρε ,                                                                   

    Έχοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους», που συνήλθε στο Βόλο στις 17 & 18 Οκτωβρίου του 2016, και την απόφαση να σταλεί στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων  το κείμενο «Προτάσεων της ΚΕΔΕ για την Μεταρρύθμιση στην ΤΑ», προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο θέσεων και προτάσεων που θα κατατεθεί στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

    Καταθέτουμε στην  Π.Ε.Δ  Βορείου  Αιγαίου  πρόταση σύγκλησης Γ.Σ, γιατί  η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση αφορά  όλους τους κατοίκους του βορείου Αιγαίου,  αλλά και γιατί  πιστεύουμε ότι  επιτελούς  πρέπει οι αντιπρόσωποι των   δήμων   της  περιφέρειας  μας  να  συζητήσουν  και να λάβουν συλλογικά τις αποφάσεις τους .

     Σχετικά  με  τα   προβλήματα  της  σύγκλησης  Γ.Σ, ( Μετακινήσεις ,οικονομικά ,κλπ), προτείνουμε  να ζητήσουμε την οικονομική  συνδρομή της ΚΕΔΕ, και να διερευνήσουμε  ακόμα και την εκδοχή της συνεδρίασης στην Αθήνα προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία  συμμετοχή.                   

banner

 

    Για  την  «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στέλιος Σταμούλος – Δήμαρχος Ικαρίας

Νίκη Τσιριγώτη  – Δημοτική σύμβουλος Λέσβου

Μέλη Δ.Σ ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου

 

 

 

 

 

 

εθνοσημο

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                         Άγιος Κήρυκος 24 Οκτωβρίου 2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                 Αρ. Πρωτ.: 8.259

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ    

Δ/νση: Άγιος Κήρυκος Ικαρία

Τ.Κ. 83 300

Τηλ: 2275350400, 409

Φαξ: 2275022215

Email: [email protected]

ΠΡΟΣ: 1. Αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου                    

                                        Γενική Δ/νση δασών & αγροτικών υποθέσεων

2.   Δ/νση δασών   Σάμου

                             ΚΟΙΝ: 

                                   1)     Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου                      

Γραφείο  Αντιπεριφερειάρχη  Σάμου

                                   2)     Δασονομείο Ικαρίας

3)     Βουλευτή  Σάμου  κ.  Δ. Σεβαστάκη.

          4)     Κοινοβουλευτικές ομάδες: ΝΔ, Δημοκρατική

Συμπαράταξη, ΚΚΕ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝ.ΕΛΛ, Ένωση Κεντρώων.

 

Θέμα: Αναβάθμιση του Δασονομείου Ικαρίας και δημιουργία νέας Δασικής μονάδας στη Δ.Ε. Ραχών Ικαρίας.

Σχετικό : Έγγραφο δήμου Ικαρίας (Αρ.Πρωτ: 4.833-  28/6/2016)

Σκοπός της επιστολής μας είναι να σας  ζητήσουμε τη συνδρομή σας ώστε να υπάρξει ουσιαστική και άμεση ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας στο νησί μας.

Στην Ικαρία είναι γνωστό  ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εδαφών καλύπτεται από δημοτικά δάση και δασικές εκτάσεις τραχείας πεύκης και αείφυλλων πλατύφυλλων, πρίνων. Εξέχουσα δε, θέση κατέχει το δάσος του Ράντη, ένα από τα σπανιότερα μεσογειακά προϊστορικά δάση, το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Η ηλικία του δάσους αυτού υπολογίζεται άνω των δύο αιώνων, ενώ χαρακτηριστικά υπάρχουν δέντρα εντός αυτού που έχουν ζωή άνω των  τριών (3) αιώνων.

Το περιβάλλον στην Ικαρία, όπως και σε κάθε άλλο μέρος, είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους και την ποιότητα της ζωής τους. Επιπλέον η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και η προστασία του αποτελεί κεντρικό πυλώνα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

Η εκδήλωση όμως της κρίσης έχει οξύνει ήδη υπάρχοντα προβλήματα (υπερβόσκηση, παρεμβάσεις στο περιβάλλον κ.ά.). που σχετίζονται με τη λειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών Δασονομείου αλλά και του Δήμου Ικαρίας που οφείλει να είναι αρωγός στις προσπάθειες του.

Η υποστελέχωση του Δασονομείου, ο προβληματικός σχεδιασμός του και οι ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό καθιστούν ανθρωπίνως αδύνατον να ανταπεξέλθουν οι υπάλληλοι έτσι ώστε να διασφαλίζεται μία ικανοποιητική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Ειδικότερα, το Δασονομείο του Αγίου Κηρύκου λειτουργεί με πέντε (5) υπαλλήλους για ολόκληρο το νησί και για μία τεράστια δασική έκταση. Οι αποστάσεις δε, για τη μεταφορά των υπαλλήλων του Δασονομείου είναι πολύ μεγάλες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η απόσταση Αγίου Κηρύκου – Ραχών (στις Ράχες βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των δασών και δασικών εκτάσεων της Ικαρίας) είναι 65 χιλιόμετρα!!! Όπως γνωρίζουμε στη διάθεση των υπαλλήλων υπάρχουν γι΄ αυτό το σκοπό μόλις μία μηχανή και ένα αυτοκίνητο.

Οι πολίτες της Ικαρίας για να εξυπηρετηθούν είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν στο Δασονομείο του Αγίου Κηρύκου το οποίο απέχει 40 χιλιόμετρα από την περιοχή του Ευδήλου, 65 χιλιόμετρα από την περιοχή των Ραχών, 80 χιλιόμετρα από το Καρκινάγρι.  Οι μόλις πέντε (5) υπηρετούντες στο Δασονομείο Ικαρίας, με πολλές αρμοδιότητες – καθήκοντα – υποχρεώσεις, με μόλις έναν δασοπόνο και χωρίς δασολόγο, σε ένα συγκεχυμένο και ασαφές νομικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής περιοχής, δυσκολεύονται να επιτελέσουν το έργο τους και να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Έχοντας υπ΄ όψιν όλα τα προηγούμενα αλλά και όσα αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο του δήμου Ικαρίας (Αρ.Πρωτ: 4.833) , που συζητήθηκαν και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος (21/6/2016), τεκμηριώνουν πιστεύουμε ως   απολύτως απαραίτητη την ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας στο νησί μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και τις υπηρεσίες της να προβούν:

Α) Στην αναβάθμιση του Δασονομείου Ικαρίας που βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο, με την αποστολή επιπλέον προσωπικού.

Β) Στη δημιουργία Δασονομείου στη Δημοτική Ενότητα των Ραχών.  Αυτό σημάνει αναθεώρηση των θέσεων προσωπικού των Π.Δ. του 2010 (Οργανισμοί Αποκεντρωμένων Διοικήσεων)

  Επισημαίνουμε ότι οι παραπάνω υπηρεσίες θα πρέπει να λειτουργούν με μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει τουλάχιστον τις οργανικές θέσεις που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Η δε λειτουργία των υπηρεσιών πρέπει να είναι σε 24ωρη βάση και να τους παρέχεται και ο αναγκαίος υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

  Τέλος σας γνωρίζουμε ότι εφόσον αποφασισθεί η δημιουργία νέας δασικής μονάδας στη Δ.Ε. Ραχών ο Δήμος προτίθεται να παραχωρήσει την χρήση  κτιριακής υποδομής για να στεγαστεί η υπηρεσία .

  Με  εκτίμηση

 

 Ο   ΔΗΜΑΡΧΟΣ

  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ   ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

 

 

εθνοσημο

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                         Άγιος Κήρυκος 24 Οκτωβρίου 2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                 Αρ. Πρωτ.: 8260

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ    

Δ/νση: Άγιος Κήρυκος Ικαρία

Τ.Κ. 83 300

Τηλ: 2275350400, 409

Φαξ: 2275022215

Email: [email protected]

ΠΡΟΣ:

 1. Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Γραφείο  Αν. Υπουργού κ. Γ. Τσιρώνη

 1. Αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου

Γενική Δ/νση δασών & αγροτικών υποθέσεων

                             ΚΟΙΝ: 

                                   1)      Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου                      

Γραφείο  Αντιπεριφερειάρχη  Σάμου

                                   2)      Δασονομείο Ικαρίας

 3)      Βουλευτή  Σάμου  κ.  Δ. Σεβαστάκη.

          4)      Κοινοβουλευτικές ομάδες: ΝΔ, Δημοκρατική

Συμπαράταξη, ΚΚΕ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝ.ΕΛΛ, Ένωση Κεντρώων.

 

Θέμα: Αναβάθμιση εξοπλισμού του Δασονομείου Ικαρίας

Σχετικό : Έγγραφο δήμου Ικαρίας (Αρ. Πρωτ: 4.833-  28/6/2016)

 

Σε συνέχεια της από 20/7/2016 συνάντησης του Δημάρχου Ικαρίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό κύριο Ι. Τσιρώνη σας αποστέλλουμε γραπτά τις ανάγκες σε υλικό εξοπλισμό που απαιτούνται αυτή τη στιγμή για την όσο το δυνατόν αξιοπρεπέστερη λειτουργία του Δασονομείου Ικαρίας.

Αυτή τη στιγμή το Δασονομείο Ικαρίας λειτουργεί με ένα (1) τζιπ και μια (1) μηχανή για ολόκληρο το νησί, το οποίο στο μεγαλύτερο ποσοστό του καλύπτεται από δάση και δασικές εκτάσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει με αυτά τα δύο (2) οχήματα, σε καθημερινή βάση,  να καλύπτονται διακόσια πενήντα πέντε (255) τετραγωνικά χιλιόμετρα, τις περισσότερες φορές, δύσβατες περιοχές στις οποίες επικρατούν συχνά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ως εκ τούτου υπάρχει άμεση ανάγκη να ενισχυθεί το Δασονομείο Ικαρίας με άλλη μία (1) μηχανή και ένα (1) αυτοκίνητο, το οποίο θα πρέπει να είναι φορτηγάκι 4Χ4, με πυροσβεστική αντλία έτσι ώστε να έχει διπλή χρησιμότητα σε αναδασώσεις και σε σβήσιμο πυρκαγιάς. Επιπλέον, να σταλεί υλικοτεχνικός εξοπλισμός που προβλέπεται για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δασικών μονάδων (GPS, ασύρματοι, φακοί , κυάλια) .

Παρακαλούμε πολύ όπως μεριμνήσετε ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι ανάγκες αυτές έτσι ώστε να λειτουργήσει το Δασονομείο Ικαρίας με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών με γνώμονα πάντα και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε ένα ακριτικό νησί όπως η Ικαρία.

 

Μετά    τιμής

Ο  Δήμαρχος   Ικαρίας                                                                                

Στέλιος   Σταμούλος

 

 

 

 

 

 

 

εθνοσημο

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                         Άγιος Κήρυκος 24 Οκτωβρίου 2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                 Αρ. Πρωτ.: 8.270

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ    

Δ/νση: Άγιος Κήρυκος Ικαρία

Τ.Κ. 83 300

Τηλ: 2275350400, 409-  Fax: 2275022215

Email: [email protected]

ΠΡΟΣ: βουλευτή νομού Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκη

 

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή νομού Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκη

Αξιότιμε κύριε Βουλευτή

Αρχικός θεωρούμε θετικό ότι ο βουλευτής του νομού, αποφάσισε να ασχοληθεί με κάποιο θέμα  που αφορά τον Δήμο Ικαρίας, έστω και με αυτό τον παράδοξο – θα μας επιτρέψετε να πούμε-  τρόπο.

Σε ότι αφορά την ουσία του ερωτήματος που θέτει η επιστολή (17/10/2016), σας  γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ 2808 15/7/1997 του Υφυπουργού Υγειάς  (ΦΕΚ 645 /31-7-1997) και συγκεκριμένα το άρθρο 7 που επικαλείσθε, ορίζει ότι στο νηπιακό τμήμα περιλαμβάνονται «Νήπια από 2 ½ ετών μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στο Δημοτικό Σχολείο» .  Είναι γνωστό (και θα οφείλατε να γνωρίζεται) ότι το έτος 2006 η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο έγινε υποχρεωτική και από το σχολικό έτος 2007-2008 καταργήθηκε η φοίτηση των νηπίων εντός των Παιδικών Σταθμών.

Έκτοτε η συντριπτική πλειονότητα των προκηρύξεων σε πανελλαδικό επίπεδο ζητούν θέσεις Τ.Ε Βρεφονηπιοκομίας και Δ.Ε Βοηθών Βρεφοκόμων εξαιτίας της συνάφειας του γνωστικού τους αντικειμένου (γνωστικό αντικείμενο 0-6 ετών) με τις ηλικίες που φιλοξενούνται στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Όσον αφορά τις δομές του Δήμου Ικαρίας σας κάνουμε γνωστό ότι:

  α) Στον Παιδικό Σταθμό Αγίου Κηρύκου για το σχολικό έτος 2016-2017 έχουν υποβληθεί 40 αιτήσεις εγγραφών και οι 38 αιτήσεις αφορούν παιδιά ηλικίας 2,5-3,5 ετών.

β) Στον Παιδικό Σταθμό  Ραχών για το σχολικό έτος 2016-2017 έχουν υποβληθεί 28 αιτήσεις εγγραφών και καμία δεν αφορά ηλικίες 4-6 ετών (νήπια -προνήπια) επίσης.

Με δεδομένο ότι και οι προηγούμενες σχολικές χρονιές είχαν εγγραφές παιδιών 2,5 έως 3,5 ετών (δεν είχαν δηλαδή νήπια και προνήπια), επιλέξαμε τις ειδικότητες Τ.Ε Βρεφονηπιοκομίας και ΔΕ Βοηθών Βρεφ/μων, γιατί οι συγκεκριμένες ειδικότητες απευθύνονται στις ηλικίες που εξυπηρετούν οι δομές μας.

Επίσης λάβαμε υπ’ όψιν μας τις 52/2016 και 54/2016 ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας, για την υποβολή αιτήματος που αφορούσε τις ως άνω ειδικότητες. Επιπλέον σε αυτή την πρόταση είχαμε και την σύμφωνη γνώμη της αναπληρώτριας Προϊσταμένης του παιδικού σταθμού Αγίου Κηρύκου.

Ως απάντηση στο 1ο ερώτημά,  σας κάνουμε γνωστό ότι στην Ικαρία υπάρχουν και απόφοιτοι Τ.Ε Βρεφονηπιοκομίας και Δ.Ε Βοηθών Βρεφοκόμων, και μάλιστα οι Βρεφονηπιακοί και οι Παιδικοί Σταθμοί είναι αποκλειστικά ο χώρος εργασίας τους.

Όσον αφορά το 2ο ερώτημά σας, πιστεύουμε ότι από τα παραπάνω έχει απαντηθεί, και ως εκ τούτου δεν πρόκειται για παράλειψη. Κινηθήκαμε στα πλαίσια του Νόμου επιλέγοντας από τις ειδικότητες που ορίζει, αυτές που ανταποκρίνονται στις ηλικίες των παιδιών που εγγράφονται στις δομές μας.

Με την ευκαιρία  της επιστολής μας  κύριε Σεβαστάκη,  θα  θέλαμε να  γνωρίζουμε τα εξής:

 • Σε ποιες ενέργειες προβήκατε ώστε να στελεχωθούν όλες οι δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Σάμου. Έτσι ώστε οι απόφοιτοι της βαθμίδας που ενδιαφέρεστε να εργαστούν να αποκτήσουν  σταθερή σχέση εργασίας τα επόμενα χρόνια.
 • Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να γνωρίζουμε αν ανάλογη ερώτηση υποβλήθηκε και στους άλλους δυο δήμους του νομού Σάμου, και αν όχι γιατί.
 • Αυτή η επιλεκτική ενασχόληση με τις ελλείψεις προσωπικού στον Δήμο Ικαρίας, γιατί περιορίζεται σε μια μόνο ειδικότητα, και δεν ασχολείστε με το σύνολο των αναγκαίων προσλήψεων. Οι οποίες σας έχουν επανειλημμένος επισημανθεί με έγγραφα του δήμου Ικαρίας που σας έχουν κοινοποιηθεί (αναφέρουμε ενδεικτικά 4 -3-2015/1483 προς Υπουργείο εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, 12-3-2015/1712 προς Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 25-5-2015/3899 προς Υπουργείο εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, 1-12-2015/10.071 προς Υπουργείο Εργασίας, & Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Χωρίς να μας έχετε ενημερώσει για κάποια ενεργεία σας για την αντιμετώπιση τους. 
 • Ειδικότερα για την λειτουργία των παιδικών σταθμών και την υλοποίηση της δράσης «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στον Δήμο μας , πια ήταν η ενασχόληση σας, μετά την παρέμβαση μας προς όλους τους συναρμόδιους φορείς, και την έγγραφη έκκληση του δήμου (2-9-2016/6.769)που επίσης σας έχει κοινοποιηθεί.
 • Τέλος πια είναι η στάση σας απέναντι στην διαρκή προσπάθεια του δήμου Ικαρίας να καλύψει τα σοβαρά κενά στο προσωπικό,  ζητώντας έστω  την  έγκριση θέσεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (π.χ η 52/2016 ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας), τις οποίες οι υπηρεσίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΝΕΛ που υποστηρίζετε, για μια ακόμα χρονιά όπως έγινε και τις προηγούμενες δεν  εγκρίνουν.

 

Τέλος κύριε Σεβαστάκη, πιστεύοντας ότι οριστική λύση σε όλα τα προβλήματα που αφορούν την λειτουργία των παιδικών σταθμών, θα μπορέσει να δοθεί μονό αν διασφαλιστούν από την κυβέρνηση οι αναγκαίοι πόροι και γίνουν οι  θεσμικές παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να υπάρξουν:

 • Αποκλειστικά κρατικοί, δημόσιοι, δωρεάν, σύγχρονοι και ασφαλείς βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
 • Δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
 • Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, που ν’ ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.
 • Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε τις επόμενες ενέργειες σας.

 

Μετά    τιμής

Ο  Δήμαρχος   Ικαρίας                                                                                

Στέλιος   Σταμούλος

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue