Home Τ. Αυτοδιοίκηση Δήμος Ικαρίας προς Περιφέρεια – Έργα ζωτικής σημασίας για την Ικαρία

Δήμος Ικαρίας προς Περιφέρεια – Έργα ζωτικής σημασίας για την Ικαρία

by ikariaki.gr
16 views

ΙκαρίαΘΕΜΑ: Έργα ζωτικής σημασίας για την Ικαρία

 

Κε Περιφερειάρχη,

Θα θέλαμε, εν όψει του προγραμματισμού του έργου της Περιφέρειας για το αμέσως προσεχές διάστημα, να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα και να παρακαλέσουμε μέσα στα όρια των δυνατοτήτων που υπάρχουν, να τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης.

Όπως γνωρίζεται η Ικαρία στερείται σύγχρονου ολοκληρωμένου οδικού δικτύου ενώ το υπάρχον κατά 60% αποτελείται από χωματόδρομους.

 

Α) Βασικής σημασίας είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας συνεχής οδικός άξονας, ο οποίος να περιέρχεται κυκλοτερώς όλο το νησί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι π.χ. του Καρκιναγρίου, που βρίσκεται στο Ν.Δ. άκρο του νησιού, για να φθάσουν στον Άγιο Κήρυκο (πρωτεύουσα του Δήμου) να χρειάζονται περίπου 2,5 ώρες, χρησιμοποιώντας τον Βόρειο οδικό άξονα. Στην περίπτωση που η διαδρομή αυτή γινόταν μέσω Μαγγανίτη, αν υπήρχε πρόσβαση στη Νότια πλευρά, δεν θα χρειάζονταν περισσότερο από 40-45 λεπτά.

Προ τετραετίας έγινε μία οδική διάνοιξη, από Καρκινάγρι προς Μαγγανίτη, η οποία κατεστράφη ολοσχερώς με την θεομηνία του Οκτωβρίου του 2010.

Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι άμεσης αναγκαιότητας η εκπόνηση τεχνικής μελέτης του οδικού άξονα Καρκινάγρι-Μαγγανίτης (μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων) και η εν συνεχεία ένταξη του έργου σε πρόγραμμα για την ολοκλήρωση του οδικού δακτυλίου της Ικαρίας, που αποτελεί αίτημα και όνειρο όλων των κατοίκων της.

Ζητάμε λοιπόν τη βοήθειά σας, ώστε να αναλάβει άμεσα η περιφέρεια τη μελέτη και πραγματοποίηση του έργου.

banner

Β) Μεγάλης σημασίας επίσης είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού άξονα Περδίκι-Αεροδρόμιο(μήκους 6 χιλιομέτρων), όπως επανηλειμμένα σας έχω τονίσει. Ο δρόμος αυτός μειώνει σημαντικά την απόσταση από το Βόρειο λιμάνι του Ευδήλου έως το Αεροδρόμιο και θα είναι αρκετά πιο ασφαλής, διότι η απόσταση που θα διανύεται είναι ουσιαστικά εκτός ομίχλης, που τη χειμερινή περίοδο καλύπτει το υπάρχον οδικό δίκτυο. Υπάρχει διάνοιξη, πιθανώς να απαιτούνται μικρές τροποποιήσεις, δεν έχουν όμως ολοκληρωθεί οι τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες για να μπει σε πρόγραμμα κατασκευής.

Παράκληση και εδώ να αναλάβει η περιφέρεια την ευθύνη ολοκλήρωσης της μελέτης και κατασκευής του έργου.

 

Γ)Υψίστης σημασίας για την οικονομική ζωή των χωριών της Β. Ικαρίας είναι ο δρόμος Στελί-Φραντάτο-Ράχες. Είναι μήκους 15 χιλιομέτρων και ενώνει το Νότιο οδικό άξονα, που ξεκινά από το Αεροδρόμιο και τον Άγιο Κήρυκο με το Βόρειο άξονα και συνεχίζει ενώνοντας όλα σχεδόν τα ορεινά χωριά της Β. ικαρίας έως τις Ράχες, μειώνοντας και το χρόνο της διαδρομής κατά μία ώρα.

Η μελέτη είναι πλήρης από κάθε πλευρά και θα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επειδή για ολόκληρες δεκαετίες η ολοκλήρωση αυτού του έργου αποτελεί ανεκπλήρωτο αίτημα όλων των Ικαρίων αλλά και επειδή θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου, νομίζουμε ότι η πραγματοποίηση αυτού του έργου είναι πρώτης αλλά και άμεσης προτεραιότητας.

 

Δ) Για το λιμάνι του Αγ. Κηρύκου απαιτείται η ολοκλήρωση της μελέτης του ήδη υπάρχοντος λιμανιού για την επέκταση και ολοκλήρωση του έργου

Επίσης ήδη υπάρχουσες κατασκευές, προσήνεμοι μώλοι, στύλοι φωτισμού, σημεία όπου πλωρίζει το πλοίο και γύρω χώροι έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές και απαιτείται μελέτη και χρήματα για την επισκευή και συντήρηση του όλου έργου, πριν καταρρεύσει ή πριν υπάρξουν θύματα.

Ευελπιστώντας στη κατανόησή σας για την αναγκαιότητα των όσων σας έθεσα, θα αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

 

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΥΑΡΙΝΑΔΗΣ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue