Home Κοινωνία Δήμος Ικαρίας : Δήλωση σχετικά με το συνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα ”Αλλαγή του Καλλικράτη”

Δήμος Ικαρίας : Δήλωση σχετικά με το συνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα ”Αλλαγή του Καλλικράτη”

by ikariaki.gr
6 views

kede-synedrio-696x464

dimos

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                           Άγιος  Κήρυκος 20/10/2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                                                                   

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ     

banner

 

Δήλωση των Δημάρχων με το ψηφοδέλτιο της  «Λαϊκής Συσπείρωσης».

   Σήμερα ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος μαζί με τους υπολοίπους εκλεγμένους δημάρχους με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης έκαναν κοινή δήλωση σχετικά με όσα αποφασίστηκαν στο συνέδριο που οργάνωσε η  ΚΕΔΕ με θέμα ”Αλλαγή του Καλλικράτη – νέο μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους”. Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης των δημαρχών :

Καμία συναίνεση με  ΚΕΔΕ και Κυβέρνηση στο νέο αντιλαϊκό κατήφορο στην τοπική διοίκηση  

«Στο ίδιο έργο θεατές» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του συνεδρίου που οργάνωσε η  ΚΕΔΕ με θέμα ”Αλλαγή του Καλλικράτη – νέο μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους”. Το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι οι ρόλοι, ανάλογα με την εναλλαγή  των κυβερνήσεων. Σταθερή και απαράμιλλη όμως μένει η ”αξία” της προσήλωσης όλων των αστικών κομμάτων και των παρατάξεών τους στην Τοπική Διοίκηση, στο μονόδρομο των αντιδραστικών, αντιλαϊκών μέτρων,  της ΕΕ, του κεφαλαίου, του 3ου μνημονίου που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ.

Φυσιολογικά λοιπόν και στο συνέδριο, οι αντίστοιχες παρατάξεις ομοφώνησαν σε αντιστοίχου περιεχομένου κείμενο συμπερασμάτων – προτάσεων προς την κυβέρνηση.

 • Συναγωνιζόμενοι με την Κυβέρνηση για το ποιος θα ευθυγραμμιστεί έγκαιρα με τις μνημονικές πολιτικές .
 • Ποιος θα ανοίξει πιο γρήγορα την πόρτα των Δήμων στην επιχειρηματική λειτουργία , ποιος  θα στρώσει  στέρεο δρόμο  ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να ανοίξουν κερδοφόρες μπίζνες πάνω στη δημοτική ακίνητη περιουσία, να εκμεταλλευτούν  πόρους , υποδομές και δομές  των δήμων .
 • Στο όνομα της δήθεν οικονομική αυτοτέλειας εισηγείται η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ την επιβολή νέων τοπικών φόρων ώστε να μπορούν πιο εύκολα να εισπράττονται από τα νοικοκυριά . Επιδιώκουν δίπλα στην φορολογική επιδρομή του κράτους να στηθεί ένας ακόμη φοροεισπρακτικός κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά  με κορμό τους Δήμους. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις προτάσεις τους « για την θεσμοθέτηση ενός νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αφού αυτός ο φόρος θεωρείται ο πλέον δίκαιος φόρος. (…)» για  «αύξηση της αντιληπτικότητας  του φόρου» όπως προκλητικά περιγράφουν την ένταση της ανταπόδοσης!

Οι Δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με την στήριξη του  ΚΚΕ, χάλασαν και στο συνέδριο  την ομοφωνία της αντιλαϊκής συναίνεσης. 

Έχοντας άλλη αφετηριακή γραμμή, αυτή της  ανάδειξης  των λαϊκών αναγκών,  αποκάλυψαν  τον αντιλαϊκό χαρακτήρα  των αλλαγών που ετοιμάζουν Κυβέρνηση και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ στην τοπική διοίκηση  .

Ανέδειξαν  ότι οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις σε κράτος και τοπική διοίκηση  που εξελίσσονται ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ποτέ ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Δεν μπορούν να αναιρέσουν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες ούτε  τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια και θα λειτουργήσουν εχθρικά και σε   βάρος της πλειοψηφίας του λαού .  Καμία φιλολαϊκή περιφερική και τοπική  πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή .

Γι’ αυτό και η εναντίωση στις αντιδραστικές ανατροπές σε κράτος και τοπική διοίκηση για εργαζόμενους και εκλεγμένους στα τοπικά και περιφερικά όργανα σημαίνει πρώτα και κύρια την οργάνωση της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής Κεφαλαίου και ΕΕ.

 Αυτές τις καθάριες  θέσεις, αφού το προεδρείο της ΚΕΔΕ δεν μπορεί να τις αντικρούσει,  επιχειρεί, ει δυνατόν, να τις εξοβελίσει. Στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν  μιλάνε  ψευδώς για ομοφωνία. Αποκρύπτουν την πρόταση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Παρασιωπούν και εξαφανίζουν την θέση των δημαρχών και αιρετών με το ψηφοδέλτιο  της Λαϊκής Συσπείρωσης! 

Καλούμε  όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί στην προώθηση μιας βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής.

Να απορρίψουν τις θέσεις ΚΕΔΕ που συνθέτουν πλάι σε αυτές της Κυβέρνησης ένα νέο αντιλαϊκό κατήφορο στους Δήμους.

Γνωρίζουμε φυσικά, ότι δεν φτάνει η βούλησή μας για να ανατραπούν αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές που μετατρέπουν τους δήμους όλο και περισσότερο σε ένα ακόμα φορομπηχτικό μηχανισμό. Είναι ο λαϊκός παράγοντας,  η δύναμη που πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για να ανατρέψει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών  που μετατρέπει σε  συντρίμμια τα  λαϊκά  δικαιώματα , τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας του σε εμπόρευμα , τον μόχθο και τη ζωή τους σε λάφυρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

 

 

Πελετίδης Κώστας – Δήμαρχος Πατρέων

 

Σελέκος Μιχάλης – Δήμαρχος Χαϊδαρίου

 

Σίμος Βαγγέλης – Δήμαρχος Πετρούπολης

 

Σταμέλος Ηλίας – Δήμαρχος Καισαριανής

 

Σταμούλος Στέλιος – Δήμαρχος Ικαρίας

 

 

 

 

laikh_syspeirosh

 

 

 

 

 

 

20-10-2016

 

Δήλωση των Δημάρχων με το ψηφοδέλτιο της  “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

 

Καμία συναίνεση με  ΚΕΔΕ και Κυβέρνηση στο νέο αντιλαϊκό κατήφορο στην τοπική διοίκηση  

 

”Στο ίδιο έργο θεατές” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του συνεδρίου που οργάνωσε η  ΚΕΔΕ με θέμα ”Αλλαγή του Καλλικράτη – νέο μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους”. Το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι οι ρόλοι, ανάλογα με την εναλλαγή  των κυβερνήσεων. Σταθερή και απαράμιλλη όμως μένει η ”αξία” της προσήλωσης όλων των αστικών κομμάτων και των παρατάξεών τους στην Τοπική Διοίκηση, στο μονόδρομο των αντιδραστικών, αντιλαϊκών μέτρων,  της ΕΕ, του κεφαλαίου, του 3ου μνημονίου που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ.

Φυσιολογικά λοιπόν και στο συνέδριο, οι αντίστοιχες παρατάξεις ομοφώνησαν σε αντιστοίχου περιεχομένου κείμενο συμπερασμάτων – προτάσεων προς την κυβέρνηση.

 • Συναγωνιζόμενοι με  την Κυβέρνηση για το ποιος θα ευθυγραμμιστεί έγκαιρα με τις μνημονικές πολιτικές .
 • Ποιος θα  ανοίξει πιο γρήγορα την πόρτα των Δήμων στην επιχειρηματική λειτουργία   , ποιος  θα στρώσει  στέρεο δρόμο  ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να ανοίξουν κερδοφόρες μπίζνες πάνω στη δημοτική ακίνητη περιουσία, να εκμεταλλευτούν  πόρους , υποδομές και δομές  των δήμων .
 • Στο όνομα της δήθεν οικονομική αυτοτέλειας εισηγείται η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ την επιβολή νέων τοπικών φόρων ώστε να  μπορούν πιο εύκολα να εισπράττονται από τα νοικοκυριά . Επιδιώκουν  δίπλα στην φορολογική επιδρομή του κράτους να στηθεί ένας ακόμη φοροεισπρακτικός κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά  με κορμό τους Δήμους . Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις προτάσεις τους « για την θεσμοθέτηση ενός νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αφού αυτός ο φόρος θεωρείται ο πλέον δίκαιος φόρος. (…)» για  «αύξηση της αντιληπτικότητας  του φόρου» όπως προκλητικά περιγράφουν την ένταση της ανταπόδοσης!

Οι Δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με την στήριξη του  ΚΚΕ, χάλασαν και στο συνέδριο  την ομοφωνία της αντιλαϊκής συναίνεσης.

Έχοντας άλλη αφετηριακή γραμμή, αυτή της  ανάδειξης  των λαϊκών αναγκών,  αποκάλυψαν  τον αντιλαϊκό χαρακτήρα  των αλλαγών που ετοιμάζουν Κυβέρνηση και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ στην τοπική διοίκηση  .

Ανέδειξαν  ότι οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις σε κράτος και τοπική διοίκηση  που εξελίσσονται ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ποτέ ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Δεν μπορούν να αναιρέσουν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες ούτε  τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια και θα λειτουργήσουν εχθρικά και σε   βάρος της πλειοψηφίας του λαού .

Καμία φιλολαϊκή περιφερική και τοπική  πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή .

Γι’ αυτό και η εναντίωση στις αντιδραστικές ανατροπές σε κράτος και τοπική διοίκηση για εργαζόμενους και εκλεγμένους στα τοπικά και περιφερικά όργανα σημαίνει πρώτα και κύρια την οργάνωση της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής Κεφαλαίου και ΕΕ.

   Αυτές τις καθάριες  θέσεις, αφού το προεδρείο της ΚΕΔΕ δεν μπορεί να τις αντικρούσει,  επιχειρεί, ει δυνατόν, να τις εξοβελίσει. Στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν  μιλάνε  ψευδώς για ομοφωνία. Αποκρύπτουν την πρόταση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Παρασιωπούν και εξαφανίζουν την θέση των δημαρχών και αιρετών με το ψηφοδέλτιο  της Λαϊκής Συσπείρωσης! 

 

 

Καλούμε  όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί στην προώθηση μιας βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής.

Να απορρίψουν τις θέσεις ΚΕΔΕ που συνθέτουν πλάι σε αυτές της Κυβέρνησης  ένα νέο αντιλαϊκό κατήφορο στους Δήμους.

Γνωρίζουμε φυσικά, ότι δεν φτάνει η βούλησή μας για να ανατραπούν αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές που μετατρέπουν τους δήμους όλο και περισσότερο σε ένα ακόμα φορομπηχτικό μηχανισμό. Είναι ο λαϊκός παράγοντας,  η δύναμη που πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για να ανατρέψει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών  που μετατρέπει σε  συντρίμμια τα  λαϊκά  δικαιώματα , τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας του σε εμπόρευμα , τον μόχθο και τη ζωή τους σε λάφυρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

 

 

Πελετίδης Κώστας – Δήμαρχος Πατρέων

 

Σελέκος Μιχάλης – Δήμαρχος Χαϊδαρίου

 

Σίμος Βαγγέλης – Δήμαρχος Πετρούπολης

 

Σταμέλος Ηλίας – Δήμαρχος Καισαριανής

 

Σταμούλος Στέλιος – Δήμαρχος Ικαρίας

 

 

 

 

 

 

 

laikh_syspeirosh

 

17/10/2016

Για τις  νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης στην Τοπική Διοίκηση

 

 1. Από το 2010 που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε προς ψήφιση την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», με την συναίνεση της Ν.Δ και την έμμεση συνηγορία ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ και του τότε Συνασπισμού. Tο ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει την έχουν απορρίψει διότι είναι αντιδραστική ως προς το περιεχόμενο της και εχθρική για το λαό. Η ενίσχυση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών των περιφερειακών και των κατώτερων βαθμίδων της διοικητικής δομής του κράτους δεν γίνονται για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Αποσκοπούν να γίνουν πιο ικανές και αποτελεσματικές προκειμένου να στηρίξουν τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους.  Να ενισχυθεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας στις υπηρεσίες τους, η διαχείριση της ακραίας φτώχιας που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική.  Πρόκειται  για ευθυγράμμιση με τις επιταγές της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής για αστικούς εκσυγχρονισμούς «δοκιμασμένους» ήδη από χρόνια στις χώρες της ΕΕ και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη.

Ο Καλλικράτης ενδυνάμωσε τις διοικητικές κατασταλτικές λειτουργιές Δήμων και Περιφερειών. Η αποκέντρωση των  αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις Περιφέρειες συνοδεύτηκε από τους εμπνευστές της με την ψευτιά  ότι θα βοηθήσει να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα αφού είναι «πιο κοντά στον πολίτη»!. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι είναι  ο δρόμος που διεύρυνε την φοροληστεία των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών,  την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση της πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας,  στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων πάνω από 62% σήμερα και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών. Είναι «η εμπράγματη συνεισφορά» των δήμων στο αιματηρό για τον λαό μας δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε το αστικό κράτος να τροφοδοτεί με περισσότερα κρατικά έσοδα τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους δανειστές.

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη η Τοπική Διοίκηση άνοιξε νέα πεδία για την άνθηση της επιχειρηματικότητας. Συνεχίστηκε αμείωτα ο περιορισμός κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Φούντωσε και ανθίζει η απασχολησιμότητα και η λεγόμενη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, μειώθηκε κατακόρυφα το μόνιμο προσωπικό. Συρρικνώθηκαν κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες υποκαθιστάμενες από ευκαιριακές δομές με την εμπλοκή ΜΚΟ, κοινσεπ, εργολάβων κλπ .

Τα φληναφήματα περί αποκέντρωσης και δημοκρατίας , περί λαϊκής συμμετοχής και έλεγχου από τα κάτω στην βάση τάχα της εγγύτητας και της αιρετότητας των οργάνων της τοπικής διοίκησης, είναι το «χρυσωμένο χάπι», των αντιλαϊκών επιλογών που δρομολογήθηκαν .

 

Όπως πρόκληση είναι και η μνημονική κατεύθυνση περί « αποπολιτικοποίησης της κρατικής και τοπικής διοίκησης » που υλοποιείται σήμερα με τις κυβερνητικές πολιτικές για την λεγόμενη αξιολόγηση εργαζομένων και υπηρεσιών, το Μητρώο των ανώτερων στελεχών για την διάθρωση κρατικής και τοπικής διοίκησης και στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής και πυρήνα της την ανάκαμψη της κερδοφορίας του Κεφαλαίου.

Η αναδιανομή του πλούτου σε όφελος του εγχώριου και του ξένου κεφαλαίου διαπερνά έναν προς ένα και όλους μαζί τους φορείς του κράτους και τους προϋπολογισμούς τους .

Το κράτος και οι τοπικοί θεσμοί του δεν είναι ουδέτερο πεδίο, που λειτουργεί υπέρ ή κατά του λαού, ανάλογα με το ποιος είναι στο τιμόνι της διαχείρισης . Ήταν και θα είναι κατασταλτικός κατά βάση μηχανισμός που σκοπός και αποστολή του είναι να εξασφαλίζει την εξουσία των εκμεταλλευτών και κατά περίσταση χρησιμοποιεί πότε το μαστίγιο και πότε το καρότο.

Τα 6 χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε τοπική και κρατική διοίκηση έτρεξαν με βιαιότητα. Το σύνολο των αστικών κόμματων και των στελεχών τους στο τοπικό επίπεδο συνέδραμαν στην εδραίωση τους. ΚΕΔΕ –ΕΝΠΕ λειτούργησαν ως θεσμικά όργανα του κράτους και των κυβερνήσεων. Οδήγησαν και έντυσαν με επιστημονικότατα τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

 

 1. Το πλαίσιο που σήμερα επεξεργάζονται και προβάλλουν ενιαία, Κυβέρνηση , ΚΕΔΕ- ΕΝΠΕ ως αναθεώρηση του Καλλικράτη και που στηρίζει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και η πλειοψηφία της ΠΟΕ –ΟΤΑ (μέσω και των εργασιών της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί στο Υπ. Εσωτερικών) βαθαίνει τον αντιδραστικό ρόλο της Τοπικής Διοίκησης . Οι φορείς της , δήμοι και Περιφέρειες , δημοτικές επιχειρήσεις, διαδημοτικά δίκτυα και οι σύνδεσμοι τους εξοπλίζονται με νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, πιο αποφασιστικά τις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής στην περιφέρεια, να κάνουν «πιο ελκυστικό» το χώρο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Γι’ αυτό και οι αλλαγές  εστιάζουν στην :

 • Μεγαλύτερη συγκέντρωση πόρων ( ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων κλπ) σε  έργα και υποδομές που υπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς μονοπωλιακών ομίλων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο .
 • Ληστρική  αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις του συνόλου της δημοτικής ακίνητης περιουσίας
 • Πάρα πέρα ώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας (μκο-κοινσεπ-δίκτυα και συνεταιρισμούς πρόσωπων κλπ) με την ειδική συνδρομή και συνεισφορά της ΤΔ
 • Σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και την νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τοπικής Διοίκησης (πχ  ο ΕΝΦΙΑ- ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά κλπ), στην ενδυνάμωση της φοροεισπρακτική της λειτουργίας με το επιχείρημα  της  « οικονομικής αυτοτέλειας»  .

 

 

 1. Το ΚΚΕ απορρίπτει και τον παλιό και τον «αναθεωρημένο» Καλλικράτη! Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Δεν μπορούν να αναιρέσουν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες και πολύ περισσότερο τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού και όσο την ανάπτυξη την ορίζει η κερδοφορία των επιχειρήσεων . Καμία φιλολαϊκή περιφερική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει  όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή.   Γι΄ αυτό και η εναντίωση στις αντιδραστικές ανατροπές σε κράτος και τοπική διοίκηση για εργαζόμενους και εκλεγμένους στα τοπικά και περιφερικά όργανα σημαίνει πρώτα και κύρια την  οργάνωση της πάλης για την συνολική ανατροπή της πολιτικής Κεφαλαίου και ΕΕ .

Η αντίληψη του ΚΚΕ για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο σύγχρονο και  δωρεάν κρατικό  σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας.

Με αυτή τη γραμμή το ΚΚΕ στέκεται απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές . Με αυτή την θέση που αφορά τους εργαζόμενους και εκλεγμένους σε τοπική και περιφερειακή διοίκηση, το ΚΚΕ επιδιώκει την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές .

 

 1. Καμιά διοικητική δομή, τέτοια ή άλλη, που υπηρετεί την καπιταλιστική οικονομία και ανάπτυξη δε συμφέρει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και την ύπαιθρο, τους μικρούς επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους νέους των λαϊκών νοικοκυριών . Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τις αντιλαϊκές συνέπειές της, εφόσον παραμένει στο απυρόβλητο η κυριαρχία και η εξουσία των μονοπωλίων στην οικονομία και την κοινωνία .

Σε αυτή την εξουσία οφείλεται η ανισόμετρη ανάπτυξη των περιφερειών, η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής με ταυτόχρονη αύξηση εισαγόμενων προϊόντων, η διευρυμένη φτώχια και ανεργία, τα τσακισμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.  Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο αν η κεντρική πολιτική είναι στα χεριά και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κόμματων της.

 

 1. Το ΚΚΕ καλεί όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού , να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής . Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν τοπικές ιδιαιτερότητες και άλλα σχετικά . Κάτι τέτοιο είναι επιζήμιο, συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν την κρατική και τοπική διοίκηση πιο πιστά στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης , πιο εχθρικά και αδιάφορα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και κινητοποιήσεις .

 

 • ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ «ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»!
 • ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
 • ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ –ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ  ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
 • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΘΕ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.
 • ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
 • ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΔΗΜΟΥΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ .
 • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ – ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ – ΣΕΙΣΜΟΥΣ – ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΑ.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ , ΠΡΑΣΙΝΟ, ΚΛΠ.

 

Κείμενο θέσεων που κατατέθηκε στο  θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης» για τις αλλαγές που ετοιμάζει η Κυβέρνηση στον «Καλλικράτη»….

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue