Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ο Δήμος Ικαρίας για την 7η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου της 17/6/2015

Ο Δήμος Ικαρίας για την 7η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου της 17/6/2015

by ikariaki.gr
2 views

δημοτικο συμβουλιο

Γραφείο Προέδρου Δ.Σ                                            
  ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ                           

Άγιος  Κήρυκος: 19/6/2015

 

Δελτίο Τύπου για την 7η συνεδρίαση του Δ.Σ Ικαρίας

      Συνεδρίασε την Τετάρτη 17/6/2015 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ικαρίας.                  

 Στην  συνεδρίαση αυτή το δημοτικό συμβούλιο ενημερώθηκε για τις ενέργειες του δήμου σχετικά με την λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων του νησιού, και τις παρεμβάσεις για την συντήρηση και την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ικαριας. Επίσης ενημερώθηκε το συμβούλιο για τις παραβάσεις του δήμαρχου  προς τον Υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ  σχετικά με τους κυβερνητικούς εκβιασμούς για τα ταμειακά διαθέσιμα και την ανάγκη διασφάλισης της λειτουργίας των παιδικών σταθμών την νέα περίοδο.  (Επισυνάπτονται  σχετικά  κείμενα) .

   Στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε:

  • Μετά από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου για την Παράταση του ωραρίου διέλευσης των οχημάτων εφοδιασμού της αγοράς (Παρατάθηκε κατά μια ώρα μέχρι 13:00), από τον πεζόδρομο του Αγίου Κηρύκου. (Κατά πλειοψηφία  απόφαση).
  • Για την 1η αναμόρφωση προϋπολογισμού και ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης έτους 2015. (Κατά πλειοψηφία  απόφαση).
  • Για την διαδικασία εκμίσθωσης δημοτικών κοινόχρηστων χώρων.  (Ομόφωνη  απόφαση).
  • Για την τοποθέτηση Φωτιστικών σωμάτων στην Δ.Ε Αγ. Κηρύκου  (Ομόφωνη  απόφαση).
  • Για την διοργάνωση του 38ου Διεθνούς τουρνουά Σκάκι ΙΚΑΡΟΣ.  (Ομόφωνη  απόφαση).
  • Για την συμβολή του δήμου στην διοργάνωση του 10ου Φεστιβάλ πολιτισμικών διαλογών ΙΚΑΡΟΣ.  (Κατά πλειοψηφία απόφαση).           
  • Για διάφορα τρέχοντα ζητήματα ( Προεγκρίσεις  άδειων  καταστημάτων, παράταση ωραρίου μουσικών  οργάνων, Ψήφιση πίστωσης φιλοξενιών, κλπ) που βρισκόταν σε εκκρεμότητα.    (Ομόφωνη  απόφαση).

Στην συνεδρίαση αυτή βαρύνουσας σημασίας θέμα ήταν η λειτουργία του σχολείου ΕΑΕ Ικαρίας. Για το οποίο, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις των δημοτικών παρατάξεων, τελικά από κοινού εκφράστηκε η υποστήριξη στις διεκδικήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας  του σχολείου ΕΑΕ Ικαρίας.  Ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης:  

  • Να υπάρχει δέσμευση από πρωτοβάθμια και περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, για τη παράταση φοίτησης των παιδιών διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία της δομής του νηπιαγωγείου (να γίνει ανάκληση αναστολής του νηπιαγωγείου) και του δημοτικού δίνοντας προτεραιότητα στις συγκεκριμένες  σχολικές μονάδες με τη κάλυψη όλων των αναγκών  σε προσωπικό (δάσκαλους\νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής , βοηθητικό προσωπικό, και σε ΕΕΠ ).
  • Δημιουργία δευτεροβάθμιας δομής.
  • Να παραταθεί η φοίτηση των παιδιών μέχρι  τη δημιουργία δευτεροβάθμιας δομής            ή να έρχονται τουλάχιστον  για να κάνουν θεραπείες.
  • Έγκαιρη στελέχωση του ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου με δάσκαλους νηπιαγωγούς και ειδικότητες.
  • Επίσκεψη του ΚΕΔΔΥ  ανά 2 μήνες για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της Ικαρίας και των Φούρνων.
  • Επίσκεψη παιδοψυχίατρου ή παιδονευρολόγου για τη παρακολούθηση των παιδιών που αδυνατούν να πάνε Αθήνα.
  • Να γίνει άμεση καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών σε παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες είτε πρωτοβάθμιας είτε δευτεροβάθμιας δομής.

 

banner

Σοβαρό θέμα που απασχόλησε το Δημοτικό συμβούλιο, ήταν και ο καθορισμός της στάσης  του Δήμου Ικαρίας  σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών των σχολείων  του Δήμου Ικαρίας. Θέμα που σε προηγούμενη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα είχε τοποθετηθεί (με την 58/2015 απόφαση του) για την ανάγκη οι καθαρίστριες – καθαριστές των σχολείων να προσληφθούν σαν μόνιμο προσωπικό και σε κάθε περίπτωση να μην απολυθούν και να ανανεωθούν οι συμβάσεις μέχρι τη μονιμοποίησή τους.

  Στην  7η συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα επίσης αποφάσισε, με βάση την προηγουμένη απόφαση και την υπ’ αρ. ΔΙΠΑΑΔ/φ.2.9/οικ.14652/14-5-2015 εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών για τη σχολική περίοδο από Σεπτέμβριο 2015 έως Ιούνιο 2016.

Συνεχίζοντας την διεκδίκηση από την κυβέρνηση αυτό το προσωπικό να μονιμοποιηθεί, γιατί καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση υγιεινών συνθηκών για τα παιδιά των σχολικών μονάδων.

 

ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ

 

Επισυνάπτονται οι εισηγήσεις των κυριότερων θεμάτων

 

 

 

εθνοσημο

 

 

Γραφείο Προέδρου Δ.Σ                                            
  ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ                           

Άγιος  Κήρυκος: 15/6/2015

Δ/νση: Άγιος Κήρυκος Ικαρίας

Τηλ: 2275350400-401 / Φαξ: 2275022215

Email: [email protected]

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Σήμερα ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος μαζί με τους υπολοίπους εκλεγμένους δημάρχους με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης  έκαναν κοινή παρέμβαση ενόψει της συνεδρίασης του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, σχετικά με τους κυβερνητικούς εκβιασμούς για τα ταμειακά διαθέσιμα .

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβαση ς των δημαρχών :

Ο Υπουργός Eσωτερικών κ. Ν. Βούτσης με το χαρακτηρισμένο ως επείγον έγγραφό του που απεστάλη την 10η /6ου /2015 στους Δημάρχους και Περιφερειάρχες της χώρας , απαιτεί  « την αμελλητί συμμόρφωσή»  τους  με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Απρίλη 2015 «για τη μεταφορά των ταμειακών  διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης  προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας» !!

Γνωρίζει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ασφαλώς  ότι η άρνηση μιας σειράς Δήμων να πουν  όχι στην ΠΝΠ  που τους υποχρεώνει να διαθέσουν στην τράπεζα της Ελλάδας  υπέρ της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και των δανειστών,  τα όποια διαθέσιμα έχουν και μάλιστα για αόριστο χρόνο,   δεν είναι  απόφαση Δημαρχών άλλα απόφαση των Δημοτικών τους  συμβουλίων . Επιλέγει ο αρμόδιος υπουργός να απευθυνθεί στους δημάρχους  ώστε  να εκφοβήσει και να εκβιάσει.

Ας γνωρίζει  ότι μια σειρά δημοτικά συμβούλια και μαζί τους και οι δήμαρχοι αποφάσισαν να μην συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης  γιατί η συγκεκριμένη νομοθετική πράξη βοηθά το αντιλαϊκό πόλεμο που πέντε χρόνια τώρα τσακίζει το λαό και τις πιο ζωτικές του ανάγκες , για να εξυπηρετηθεί ένα χρέος που δεν είναι δικό του και ούτε ευθύνεται για την δημιουργία του.

  • Γιατί υποχρεώνει τους Δήμους μας να υπολειτουργούν και να παραμερίζουν τις ανάγκες των δημοτών μας.
  • Γιατί μας επιβάλει να  επιβαρύνουμε   με επιπρόσθετους  φόρους και τέλη τους  δημότες μας .
  • Γιατί γνωρίζουμε  από πρότερες αντίστοιχες ενέργειες των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως το PSI για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Πανεπιστήμια, τα Νοσοκομεία , ότι δρόμος επανάκτησης των απωλειών για τον λαό σε διαπραγμάτευση τάχα με τους δανειστές  δεν υπάρχει .
  • Γιατί τα αιματηρά πλεονάσματα που προαναγγέλλει και η επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης θα τσακίσουν  παρά πέρα τις λαϊκές  ανάγκες και θα μετατρέψουν   ακόμα πιο γρήγορα τους δήμους  σε  μηχανισμούς  φοροεπιδρομής .
  • Γιατί είναι υποχρέωση μας να συνδράμουμε τις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού μας και όχι την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ-ΔΝΤ , κεφαλαίου.

Καλούμε τα δημοτικά συμβούλια και τους δημάρχους  της χώρας να μην υποταχτούν και να απορρίψουν  τις κυβερνητικές απαιτήσεις και αιτιάσεις .  Να αξιοποιήσουν  τα όποια  χρήματα του βαριά φορολογούμενου λαού για τις δικές του ανάγκες, που σήμερα  είναι ζωτικές και ζοφερές .  Είναι ο δικός του μόχθος, τα ψίχουλα της φτώχιας δεν του αρμόζουν.

 

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Ικαρίας: Σταμούλος Στέλιος

Καισαριανής: Σταμέλος Ηλίας

Πάτρας : Πελετίδης Κώστας

Πετρούπολης:  Σίμος Βαγγέλης

Χαϊδαρίου: Σελέκος Μιχάλης

 

 

 

εθνοσημο

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ       

Άγιος Κήρυκος 16/06/2015

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Τ.Κ.83300
Τηλ.: 2275350401 – 412

Fax :   2275022215

Email: [email protected]

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Σήμερα ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος μαζί με τους υπόλοιπους εκλεγμένους δημάρχους με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης  έκαναν κοινή παρέμβαση προς τον υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, για τη διασφάλιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών την νέα περίοδο.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβαση ς των δημαρχών :

Είμαστε ήδη στον  μήνα Ιούνιο και οι δήμοι αδυνατούν να απαντήσουν στα νεαρά νοικοκυριά  για το ποτέ, εάν  και με ποιους ορούς θα λειτουργήσουν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί στους Δήμους από Σεπτέμβρη. Υποτίθεται ότι στην δοσμένη  χρονική περίοδο  έπρεπε να  ολοκληρώνεται  η διαδικασία των αιτήσεων και η επιλογή των παιδιών  ώστε  να ξέρουν τα εργαζόμενα και άνεργα νοικοκυριά τι θα κάνουν με τα παιδιά τους. Κι όμως με ευθύνη της κυβέρνησης όπως συμβαίνει για πολλά χρόνια τώρα, το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ και που δυστυχώς  συμπληρώνει ως κρίσιμο χρηματοδοτικό μέγεθος την λειτουργιά των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών είναι  άγνωστο, παρά τις περί αντιθέτου  δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού,  αν και ποτέ θα μπει σε λειτουργία . Άγνωστο ακόμη το ύψος της χρηματοδότησης που θα μπορέσει να διασφαλιστεί και που θα καθορίσει τον  αριθμό των παιδιών που θα εξυπηρετηθούν  για φέτος στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Την ίδια ώρα  κανένας δήμος ακόμη δεν έχει πάρει την έγκριση για την πρόσληψη του αναγκαίου (έστω και έκτακτου)  προσωπικού για την λειτουργία τους  και που ήδη έχουν αιτηθεί οι δήμοι  από τον Μάρτιο . Είναι  γνωστό σε όλους μας και στο αρμόδιο υπουργείο  ότι η τυχόν άλλη καθυστέρηση από την μεριά του  να εκκινήσει την διαδικασία των προσλήψεων  του  προσωπικού ,  σημαίνει με βεβαιότητα  ότι το Σεπτέμβρη οι παιδικοί σταθμοί είναι αδύνατο να εκκινήσουν.

Με το πρόσχημα των έκτακτων  αναγκών θα γίνουμε και πάλι μάρτυρες άθελα μας  των  δίμηνων μπαλωμάτων που εμπαίζουν εργαζόμενους και γονείς. Ένα ανεπίτρεπτο καθεστώς  που δυστυχώς έχει γίνει ο κανόνας  λειτουργίας  των παιδικών σταθμών  τα τελευταία χρόνια  με  ευθύνη των κυβερνήσεων που αρνούνται να καλύψουν τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό.    Ένα καθεστώς που απαξιώνει  την όποια παιδαγωγική λειτουργία των παιδικών σταθμών και θέτει σε πολλές των περιπτώσεων σε κίνδυνο  την φροντίδα και  την  ασφάλεια των παιδιών .

Να τονίσουμε  στην κυβέρνηση αυτό που γνωρίζει  μέσα από το κυνήγι των αναγκών του ,το κάθε νεαρό λαϊκό νοικοκυριό. Το δίκτυο των παιδικών σταθμών στους Δήμους της χώρας  παραμένει ανεπαρκέστατο,  χωρίς σύγχρονες και ασφαλείς  υποδομές.

Τα βρεφικά τμήματα είναι δυσεύρετα και κάτω από το 10% της δυναμικότητας των δημοτικών παιδικών σταθμών και αυτό γιατί η λειτουργία τους απαιτεί περισσότερο προσωπικό , κατάλληλους χώρους  και μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Οι δήμοι αδυνατούν να παρέμβουν αφού  η  χρηματοδότηση από το κράτος έχει ελαχιστοποιηθεί, οι δημόσιες επενδύσεις για  κτηριακές υποδομές δεν υφίστανται , η χρηματοδότηση τους  από το ΕΣΠΑ  είναι «μη επιλέξιμη δαπάνη», η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού θεσμικά μας απαγορεύεται .

 Απαιτούμε  από την κυβέρνηση να διασφαλίσει με όλα τα αναγκαία μέτρα την λειτουργία των παιδικών σταθμών.

  Να δεσμευτεί με σαφήνεια και χρονοδιάγραμμα  για την εκκίνηση επιτέλους του προγράμματος του ΕΣΠΑ .

 Για την άμεση εκκίνηση όλων των διαδικασιών για την έγκαιρη  πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού .

  Να στηρίξει  με μεταφορά  κονδυλίων την  δυνατότητα κάλυψης όλων των αιτήσεων που γίνονται στους δήμους ,  χωρίς οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Ζητάμε από την ΚΕΔΕ να πάρει τώρα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για αυτό το καίριο λαϊκό πρόβλημα. Να οργανώσει μαζική παράσταση δημάρχων και δημοτικών  αρχών στο υπουργείο Εσωτερικών.  Καλούμε  τις δημοτικές αρχές να μην συναινέσουν στην καθήλωση των αναγκών του λαού μας , να συνδράμουν την αγωνία και τον αγώνα τους .

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Ικαρίας: Σταμούλος Στέλιος

Καισαριανής: Σταμέλος Ηλίας

Πάτρας : Πελετίδης Κώστας

Πετρούπολης:  Σίμος Βαγγέλης

Χαϊδαρίου: Σελέκος  Μιχάλης

 

 

εθνοσημο

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

17/06/2015

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                               

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Γραφείο Δημάρχου                                                                     

 

Ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ                                                                          

Σας γνωρίζω ότι σχετικά με την λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων του νησιού έχω προβεί στις εξής ενέργειες:

  • Στις 17/04/2015 (Αρ. Πρωτ: 2487) έγινε παρέμβαση στο Υπουργείο πολιτισμού και στην εφορεία αρχαιοτήτων σχετικά τον τρόπο που σχεδιάζουν να λειτουργήσουν έστω εποχικά το αρχαιολογικό μουσείο Ικαρίας,  την αρχαιολογική συλλογή του Κάμπου, τον αρχαιολογικό χώρο στο Δράκανο, και πως στοιχειωδώς θα φυλάσσεται ο αρχαιολογικός χώρο στον Να.
  • Στην συνέχεια επανήλθαμε με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές οχλήσεις στο υπουργείο και στην εφορεία.
  • Πριν λίγες ημέρες 12/06/2015 η τελευταία πληροφόρηση που είχαμε από την εφορεία αρχαιοτήτων ήταν ότι αρχές Ιουλίου η υπηρεσία θα είναι σε θέση να λειτουργήσει το αρχαιολογικό μουσείο Ικαρίας, αφού ολοκληρώθηκε η μετάταξη του ενός από τους δυο υπαλλήλους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.  Σε ότι αφορά  την λειτουργία των άλλων χωρών (Αρχαιολογικό χώρο στο Δράκανο, Αρχαιολογική συλλογή του Κάμπου), η ενημέρωση που υπάρχει από την εφορεία αρχαιοτήτων είναι ότι έχει εγκριθεί η προκήρυξη για τρεις αρχειοφύλακες 2 στην  Σάμο και 1 Ικαρία, αλλά δεν έχει βγει στον «αέρα» γιατί δεν έχει την έγκριση του λογιστηρίου μέχρι στιγμής. Επίσης από την Γ.Γ του Υπουργείο πολιτισμού υπάρχει η ενημέρωση ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα βγει στον αέρα προκήρυξη για πρόγραμμα  «κοινωφελούς εργασίας» για τα υπουργεία από όπου θα καλυφθούν και τέτοια κενά  .

Με δεδομένο ότι καμία απάντηση δεν υπάρχει στο έγγραφο του δήμου πρέπει να επανέλθουμε, πιστεύοντας ότι δεν κατανοείτε η σοβαρότητα της κατάστασης .

 

Σας γνωρίζω επίσης ότι σχετικά με την  στήριξη του αθλητισμού στην Ικαρία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις  έχω προβεί στις εξής ενέργειες:

  • Στις 10/03/2015 (Αρ. Πρωτ: 1606) έγινε παρέμβαση στο Υπουργείο πολιτισμού και στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού  με στόχο την ανεύρεση λύσεων με την συμβολή της κυβέρνησης στα εξής:

   Χρηματοδότηση για την οργάνωση προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού για όλες τις ηλικίες, χωρίς ανταποδοτικά  τέλη.

  Άμεση χρηματοδότηση για την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων προκειμένου οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις (στάδια, γήπεδα, γυμναστήρια, σχολικοί χώροι και αίθουσες) να είναι κατάλληλες για χρήση και αγώνες.

  Ολοκλήρωση των έργων που αφορούν τις υποδομές στα ανοικτά  γήπεδα (χλοοτάπητες στα γήπεδα Αγίου Κηρύκιου και Ευδήλου, ανέγερση αποδυτηρίων στο γήπεδο Ραχών) 

 Κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου στην βόρειο Ικαρία με βάση τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί.

 

  • Επανήλθαμε στις 17/04/2015 (Αρ. Πρωτ: 2488) για όλα αυτά ζητώντας συνάντηση με την πολιτική  ηγεσία του  Υπουργείου.
  • Στις 25/4 /15 έγινε συνάντηση με τον Γ.Γ Αθλητισμού κ. Συνοδινο
  • Επανήλθαμε στις 8/06/2015 (Αρ. Πρωτ: 4342) αποστέλλοντας πλήρη φάκελο με τις μελέτες που εκπονήθηκαν από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου  και με βάση αυτές διεκδικούμε:
  •  Την Ολοκλήρωση των έργων που αφορούν τις υποδομές στα ανοικτά  γήπεδα (Συνθετικοί χλοοτάπητες στα γήπεδα ποδοσφαίρου Αγιου Κηρύκου και Ευδήλου, κατασκευή  αποδυτηρίων στο γήπεδο Ραχών)
  • Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων, προκειμένου οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ικαρίας (Γήπεδα, γυμναστήρια, σχολικοί χώροι και αίθουσες). Εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν και αγωνίζονται τα 5 ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία του νησιού  μας, να είναι κατάλληλες για χρήση και αγώνες.
  • Κατασκευή νέου κλειστού Γυμναστηρίου στην βόρεια Ικαρία,  με βάση τις μελέτες που έχει στην διάθεση του ο Δήμος.

Κατόπιν όλων αυτών την ερχόμενη Δευτέρα Κλιμάκιο της Γ.Γ Αθλητισμού με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα επισκέπτεται την Ικαρία (22-23/6/15) για να εξετάσουν την κατάσταση που παραθέσαμε και να διερευνηθούν οι δυνατότητες αμέσων παρεμβάσεων. 

 

Σας γνωρίζω τέλος  ότι  χθες μαζί με τους υπολοίπους εκλεγμένους δημάρχους με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης,  κάναμε κοινή παρέμβαση ενόψει της συνεδρίασης του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, σχετικά με τους κυβερνητικούς εκβιασμούς για τα ταμειακά διαθέσιμα .

Καθώς επίσης και  κοινή παρέμβαση προς τον υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, για τη διασφάλιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών την νέα περίοδο.

 

 

 

εθνοσημο

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                Άγιος Κήρυκος Ικαρίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                      16/6/2015                                                

    ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

Εισήγηση σχετικά  με την λειτουργία του « Ειδικού σχολείου» Ικαρίας»

Το  ειδικό σχολείο Καραβοστάμου – ΕΑΕ Ικαρίας (Ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης)  λειτούργει από το  2008 όπου φοιτούσαν 6 παιδιά τα 4 ήταν στη δομή του δημοτικού και τα 2 στη δομή του νηπίου από αυτά τα παιδιά 2 συνέχισαν το δημοτικό στο δημοτικό σχολείο Ευδήλου, όπου και συνεχίζουν.

Οι εγγραφές στο ΕΕΑ στη δομή του δημοτικού, συνεχίστηκαν μέχρι που το 2013 η δομή του νηπίου μπαίνει σε αναστολή  και  το  δημοτικό έχει 6 παιδιά, σημειώνουμε ότι το ΕΑΕ λειτούργει μόνο με αναπληρωτές δασκάλους και ειδικότητες κάτι που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στα παιδιά στις οικογένειες τους. Είναι σημαντικό για τα παιδιά και τους γονείς να έχουν ένα γνώριμο πρόσωπο και κυρίως στη λειτουργία  της σχολικής μονάδας, αφού άλλες φορές υπάρχουν υποτυπωδώς κάποιες ειδικότητες και άλλες φορές καθόλου.  Η δομή του δημοτικού σχολείου  βάσει νόμου είναι μέχρι τα 15 ηλικιακά έτη, κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα του δημοτικού  πάνε σπίτι τους αφού δεν υπάρχει  δευτεροβάθμια δομή στο νησί, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά  να μένουν χωρίς δομή, χωρίς να πραγματοποιούν τις θεραπείες τους (Εργοθεραπεία –λογοθεραπεία –φυσικοθεραπεία), χωρίς να κοινωνικοποιούνται στο γενικό σύνολο και με τους γονείς ανήμπορους να τα βοηθήσουν.

Οι δράσεις που πραγματοποιεί το ειδικό σχολείο σε σχέση με τη κοινωνικοποίηση των παιδιών στην τοπική κοινωνία είναι το πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας, πραγματοποίηση ραδιοφωνικής  εκπομπής  στο ράδιο  Ικαρία,  μαθαίνουν για τα τοπικά προϊόντα  του νησιού με επίσκεψη τους στο εργαστήρι  με τα γλυκά κουταλιού, επίσκεψη στα ξυλόγλυπτα όπου έρχονται σε επαφή με τα έργα τέχνης, πραγματοποιούν κοινές δράσεις με το σχολείο του Ευδήλου κάνοντας κατασκευές για τις γιορτές . Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να μη σταματήσει ν αυτή η προσπάθεια και να μην έχουμε αυτόν τον άδικο και απάνθρωπο αποκλεισμό των παιδιών με ιδιαιτερότητες.

Έτσι  κρίνουμε ότι αναγκαία την  δημιουργία  ΕΕΕΕΚ με στόχο τα παιδιά που φεύγουν από τη δομή του  δημοτικού και όχι μόνο από αυτή, να μπορούν να έχουν το δικαίωμα να συνεχίζουν με τις όποιες δυσκολίες  τους. Το ΕΕΕΕΚ μπορεί να λειτουργήσει στο χώρο του ΕΠΑΛ– ΕΠΑΣ με τις ειδικότητες  αγγειοπλαστική – ανθοκομία- υφαντική.

Με στόχο μετά τη ολοκλήρωση  του προγράμματος του ΕΕΕΕΚ τα προϊόντα να μπορούν  να τα πουλάνε  στη τοπική αγορά  και τα παιδιά  να έχουν ένα μικρό εισόδημα ή ακόμα και να υπάρξει μια δομή που θα λειτουργεί ως απασχόληση τους εκτός του  οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Ως πληθυσμός για τη δημιουργία του ΕΕΕΕΚ έστω και αχαρτογράφητος από τις υπηρεσίες  υπολογίζεται άτυπα  στα  15 -20 παιδιά  που πάσχουν από    οριακή  -μέτρια και κάτω του  μετρίου  νοητική  υστέρηση –  στο φάσμα του αυτισμού,  χρωμοσωμικές ανωμαλίες –σύνδρομα και κινητικά προβλήματα.

Να σημειώσουμε ότι είναι απαραίτητη η δομή δευτεροβάθμιας  βαθμίδας ειδικής αγωγής,  καθώς και η συνέχιση της πρωτοβάθμιας δομής στο νησί μας, για να μην έχουμε παιδιά κλεισμένα πίσω από τις πόρτες του σπιτιού τους, μια που η πολιτική που ασκείται στο κομμάτι της ειδικής αγωγής και όχι μόνο, είναι εντελώς απαγορευτική για τα συγκεκριμένα παιδιά και τις οικογένειες τους  επιπλέον.

Ζητάμε  τη μετακίνηση  ανά 2 μηνο του ΚΕΔΔΥ  στην Ικαρία για 3-4 μέρες, έτσι ώστε να καλύπτεται  ο πληθυσμός  για επανεξέταση των παιδιών για τη πρόοδο και τη συνέχιση ή όχι της φοίτησης τους σε τμήματα ένταξης – παράλληλη στήριξη –ειδικό σχολείο, για να μπορούν να καλύπτονται και οι Φούρνοι, καθώς  θεωρούμε  απαράδεκτο να ταξιδεύουν τα παιδιά στη Σάμο  όσα από αυτά μπορούν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος αναγκαία κρίνεται η επίσκεψη ανά εξάμηνο αναπτυξιολόγου ή παιδονευρολόγου για να αξιολογεί ή να επαναξιολογεί τα παιδιά, όπου αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια από το νοσοκομείο κάνοντας αίτημα  στα παιδιατρικά  νοσοκομεία.  Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι  είναι άμεση ανάγκη η κάλυψη όλων των παραπάνω αναγκών: υπάρχουν δηλ. παιδιά  που πέρα από τη πρώτη διάγνωση που τους έγινε πριν από 5-10 χρόνια, δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν για να καλύψουν ακόμα και τις ιατρικές τους ανάγκες  που πρέπει να γίνεται ανά 6 μηνο.

 

Με βάση όλα αυτά, λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψιν την θέση του ΣΕΠΕ Ικαρίας – Φούρνων, την θέση του Συλλόγου διδασκόντων, την διαμαρτυρία των γονέων του ειδικό σχολείου – ΕΑΕ Ικαρίας.

   Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να διεκδικήσει την λειτουργία του σχολείου – ΕΑΕ Ικαρίας και την ερχομένη σχολική περίοδο. Ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης:  

  • Να υπάρχει δέσμευση από τη πρωτοβάθμια και τη περιφέρεια για τη παράταση φοίτησης των παιδιών διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία της δομής του νηπιαγωγείου (να γίνει ανάκληση αναστολής του νηπιαγωγείου ) και του δημοτικού δίνοντας προτεραιότητα στις συγκεκριμένες  σχολικές μονάδες με τη κάλυψη όλων των αναγκών  σε προσωπικό (δάσκαλους\νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής , βοηθητικό προσωπικό, και σε ΕΕΠ ).
  • Δημιουργία δευτεροβάθμιας δομής.
  • Να παραταθεί η φοίτηση των παιδιών μέχρι  τη δημιουργία δευτεροβάθμιας δομής            ή να έρχονται τουλάχιστον  για να κάνουν θεραπείες.
  • Έγκαιρη στελέχωση του ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου με δάσκαλους νηπιαγωγούς και ειδικότητες.
  • Επίσκεψη του ΚΕΔΔΥ  ανά 2 μήνες για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της Ικαρίας και των Φούρνων.
  • Επίσκεψη παιδοψυχίατρου ή παιδονευρολόγου για τη παρακολούθηση των παιδιών που αδυνατούν να πάνε Αθήνα.
  • Να γίνει άμεση καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών σε παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες είτε πρωτοβάθμιας είτε δευτεροβάθμιας δομής.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue