Home ΚοινωνίαΑιγαίο Δήμος Ικαρίας – Ανεμογεννήτριες: Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

Δήμος Ικαρίας – Ανεμογεννήτριες: Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

by ikariaki.gr
491 views
Ενημερώνουμε ότι η ημέρα εκδίκασης της προσφυγής του Δήμου Ικαρίας και
17 φορέων της Ικαρίας κατά της ΡΑΕ, για την εγκατάσταση 110
ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή του νησιού αλλάζει μετά την νέα
αναβολή που δόθηκε στην υπόθεση.
Συνεπώς το κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση στο Διοικητικό
Εφετείο Αθηνών, αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο του 2024 (Θα επανέλθουμε
με νέα ενημερωτική ανακοίνωση)

Κάλεσμα απευθύνει ο Δήμος Ικαρίας σε φορείς και κατοίκους του νησιού να παραστούν στο Διοικητικό Εφετείο των Αθηνών στις 19 Απριλίου. Η συγκεκριμένη μέρα είναι ημέρα εκδίκασης της προσφυγής του Δήμου και 17 φορέων κατά της ΡΑΕ, που κατατέθηκε το 2021 μετά από απόφαση του ΔΣ, για την εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών στη κορυφογραμμή της Ικαρίας.

Προσφυγή του Δήμου Ικαρίας κατά της ΡΑΕ για τις 110 Ανεμογεννήτριες

Το κάλεσμα – ανακοίνωση του Δήμου Ικαρίας

Ικαριώτες, Ικαριώτισσες,

Οι κυβερνήσεις, (η σημερινή  και  η προηγούμενη), προωθούν με την στήριξη  αρκετών  κομμάτων  τη λεγόμενη «Ενεργειακή Μετάβαση» και την «Πράσινη Ανάπτυξη» τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο. Μια «πράσινη ανάπτυξη» που για το λαό είναι μαύρη, με πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος, διακοπές ηλεκτροδότησης , ενεργειακή φτώχεια.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, επιχειρηματικοί όμιλοι αξιοποιώντας τις κυβερνητικές πολιτικές έχουν εξαπολύσει μία τεράστια επίθεση στον φυσικό πλούτο της χώρας, με μοναδικό στόχο το κέρδος τους .

Έχοντας ως πρόσχημα την «προστασία του περιβάλλοντος», επικαλούμενοι και λόγους «μείζονος εθνικού συμφέροντος», προσπαθούν να μας πείσουν για την ανάγκη άμεσου και καθολικού προσανατολισμού προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Προωθούν τεράστιους χερσαίους και υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς, τεράστιους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εντός προστατευόμενων περιοχών, χωρίς κανένα σεβασμό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Είναι κάλπικο το ενδιαφέρον τους καθώς είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την πρόκληση πολεμικών συγκρούσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσω δολοφονικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ. Συνειδητά καταστρέφουν την φύση και τους λαούς θυσία στα τεράστια επιχειρηματικά κέρδη .

Είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και για το ότι η οικονομία και η τεχνολογία ενώ μπορεί δεν αξιοποιείται για την προστασία του πλανήτη.

Αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα βοηθούμενα από το πρόθυμο «πολιτικό προσωπικό» έχουν εξαπολύσει επίθεση και κατά του φυσικού πλούτου της Ικαρίας, καθώς δρομολογείται ένας αιολικός σταθμός που θα καλύψει ολόκληρη την κορυφογραμμή του νησιού. Υποβαθμίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την ήδη διαβρωμένη και ερημοποιημένη του γη,               του φυσικού κάλους, του τουριστικού «προϊόντος», κ.α.

Επίσης δρομολογούνται δύο τεράστιοι αιολικοί παράκτιοι σταθμοί στα δυτικά και νότια του νησιού, απέναντι από τον Κάλαμο και έως τον Μαγγανίτη. Παράλληλα προωθούνται και οι λεγόμενες «Ενεργειακές Κοινότητες» , αστικοί συνεταιρισμοί δηλαδή, με στόχο όπως διαμηνύουν την προώθηση της «κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας» στον ενεργειακό τομέα. Οι ενεργειακές κοινότητες όμως πέραν του ότι θα λειτουργούν και αυτές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα σημάνουν και την αποδοχή και την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην αγορά της ενέργειας η οποία θα διευρυνθεί με την επικείμενη ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

  Καλούμε τους Ικαριώτες και τις Ικαριώτισες,   τους φορείς του νησιού, αλλά και τους συλλόγους των Ικαριωτών της Αττικής να πάρουν απόφαση και να δώσουν μαζικά το παρόν, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητικό Εφετείο των Αθηνών  το πρωί της 19ης Απριλίου για να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας και το μέλλον του νησιού μας.

banner
  • Καταγγέλλουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που υλοποιώντας όσα ορίζει η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», το μόνο που εξασφαλίζουν είναι η κερδοφορία των ποικιλώνυμων επιχειρηματικών  ομίλων.
  • Λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες που ετοιμάζονται να πνίξουν τα βουνά μας σε βάρος του περιβάλλοντος.
  • Διεκδικούμε ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμαΚανένα λαϊκό σπίτι να μη μείνει χωρίς ρεύμα.

 

Όλοι και όλες στο Διοικητικό Εφετείο (Λουιζης  Ριανκουρ 85-87) την Παρασκευή 19 Απρίλη στις 10:30 π.μ

 Ο  Δήμαρχος  Ικαρίας

Φανούριος  Καρούτσος

Η προσφυγή του Δήμου Ικαρίας

Ο Δήμος Ικαρίας πιστός στις δεσμεύσεις του κατέθεσε στις 8.12.2021 με αρ πρωτ Ι-315301 προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕ για εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 330ΜW στην Ίκαρος Άνεμος Μ.Α.Ε., προσχέδιο της οποίας διανεμήθηκε ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις προκειμένου να λάβουν γνώση και να καταθέσουν απόψεις προς συμπλήρωση και βελτίωση του κειμένου.

Ήδη κατά την εν λόγω συνεδρίαση στις 3.12.2021 συζητήθηκε θέμα σχετικό με την άδεια παραγωγής στην Ίκαρος Άνεμος Μ.Α.Ε. όπου με την 83/2021 με απόφασή του “Το Δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας δηλώνει ότι είναι απέναντι σε κάθε σχεδιασμό για εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην Ικαρία. Ζητά την ακύρωση της απόφασης της ΡΑΕ αλλά και κάθε άλλης καταστροφικής απόφασης και θα υποστηρίξει όσες κινητοποιήσεις διεκδικούν την ακύρωση αυτών των σχεδιασμών”.

Παρακάτω παρατίθεται απόσπασμα από την Εισήγηση Δημάρχου καθώς και σύνδεσμοι από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ικαρίας με την προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕ , την Εισήγηση του Δημάρχου Ικαρίας καθώς και με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας:

“Συνάδελφοι, στον πόλεμο δεν πηγαίνεις άοπλος. Στον πόλεμο δεν βγαίνεις νικητής μόνο με την πεποίθηση πως έχεις δίκιο. Θα πρέπει και να το αποδείξεις στην πράξη και να αισθάνεσαι δυνατός. Δυνατός αισθάνεσαι όταν έχεις όλα εκείνα τα εφόδια, που θα σε βοηθούν να το αποδεικνύεις ξανά και ξανά, σε κάθε μάχη μέχρι την τελική έκβαση.Η παρούσα δημοτική αρχή φρόντισε, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, να διασφαλίσει τους πολίτες με τέτοιο τρόπο ώστε να διαλύσει τους φόβους τους και να εξασφαλίσει τα όπλα που θα τους κάνουν να αισθανθούν σίγουροι και δυνατοί σε αυτή τη μάχη.
Σήμερα καθώς η επένδυση των 330MW από 110 ανεμογεννήτριες γίνεται χωρίς σχεδιασμό, αποτελεί μονοπροσανατολισμό στις ανεμογεννήτριες, δεν σχετίζεται με τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες, γίνεται πάνω στο σώμα της Ικαρίας χωρίς να την υπολογίζει, με καταστροφικές πολυετείς συνέπειες και κυρίως γίνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των αρχών και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμιστεί από οποιοδήποτε οικονομικό όφελος, το οποίο και δεν το θέλουμε.
Τι έχουμε κάνει από την πρώτη στιγμή; 1) Έχουμε ήδη διορίσει δικηγόρο κατά της καταστροφικής απόφασης της ΡΑΕ. Το κείμενο της προσφυγής έχει σταλεί σε όλους εσάς, ώστε να λάβετε γνώση και να συμμετέχετε σε αυτή την προσπάθεια που μας αφορά όλους. Περιμένουμε λοιπόν προτάσεις, αν κάτι έχει παραληφθεί, αν κάτι πρέπει να διορθωθεί, αν κάτι πρέπει να συμπληρωθεί,
2) θεωρώντας ως χρέος μας να διασφαλίσουμε τη γη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και να την μεταβιβάσουμε ακέραιοι στα παιδιά μας, έχουμε ήδη καταθέσει μετά από πολύμηνη και πραγματικά επίπονη διαδικασία, προς κτηματογράφηση τις διακατεχόμενες εκτάσεις και των τριών ενοτήτων, ειδικά τις θιγόμενες από την απόφαση της ΡΑΕ. Ήδη από το 2020 και προκειμένου καμία σπιθαμή ικαριακής γης να μην μείνει έξω από αυτή την διαδικασία, είχαμε αποστείλει κατεπείγουσα επιστολή προς όλα τα τοπικά συμβούλια, συνοδευόμενη και από κάποιους σημειολογικούς χάρτες, ώστε να συνδράμουν με την γνώση και την εμπειρία τους, υποδεικνύοντας με τη σειρά τους τυχόν σημεία που έχουν παραληφθεί…. Όλοι εμείς οι Ικαριώτες βλέπουμε την οροσειρά του Αθέρα με άλλα μάτια, δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες. Σήμερα θα πρέπει να φύγουμε με μια ομόφωνη, λιτή και περιεκτική απόφαση και καταθέτω την παρακάτω πρόταση ψηφίσματος:
«Το Δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας δηλώνει ότι είναι απέναντι σε κάθε σχεδιασμό για εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην Ικαρία. Ζητά την ακύρωση της απόφασης της ΡΑΕ αλλά και κάθε άλλης καταστροφικής απόφασης».

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue