Home Η Ικαρία ΠαντουΙκαριώτες Διοικητής Νοσοκομείου – Κ.Υ. Ικαρίας : Παραλαβή μηχανημάτων (από δωρεά) και οδηγίες για τον καύσωνα

Διοικητής Νοσοκομείου – Κ.Υ. Ικαρίας : Παραλαβή μηχανημάτων (από δωρεά) και οδηγίες για τον καύσωνα

by ikariaki.gr
14 views

εθνοσημο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ  2ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

DSCF2973 (1)

 

Άγιος Κήρυκος 13/06/2016

                                                                                               

 

banner

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                      

 

Στα πλαίσια του προγράμματος “ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ”,  που υλοποιείται από την Alpha Bank σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, στις 19 και 26 /05/2016 παραδόθηκε στο το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Ικαρίας, όσο και για την αποκεντρωμένη Μονάδα Π.Ε.Δ.Υ. Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Φούρνου Ιατροφαρμακευτικό Υλικό και Εξοπλισμός.

Συγκεκριμένα, για το Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας παραδόθηκε Μηχάνημα Τηλεμετρίας για την παρακολούθηση σοβαρών περιστατικών, ενώ για το Π.Π.Ι. Φούρνων, παραδόθηκαν: Ωτοσκόπιο, Οφθαλμοσκόπιο, Θερμόμετρα, Ροόμετρα για φιάλες Ο2, Φορείο μεταφοράς ασθενών, Φαρμακευτικό υλικό, Φορητός υπέρηχος, Καρδιοτοκογράφος

2 (1)

Ο ιατροφαρμακευτικός αυτός εξοπλισμός και τα ιατρικά μηχανήματα που παραδόθηκαν, στις Μονάδες Υγείας των περιοχών Ικαρίας και Φούρνων, συμβάλλουν σημαντικά, τόσο στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας από το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων, όσο και στη διασφάλιση σε μεγάλο βαθμό της άμεσης αντιμετώπισης προβλημάτων Υγείας του πληθυσμού των περιοχών αυτών.

 

                                                                                                    

Γραφείο Αν. Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Ικαρίας

 

 

 

 

 

 

 

kausonas17_830506733

 

εθνοσημο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ  2ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Άγιος Κήρυκος 14/06/2016

                                                                                               

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                      

 

Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

Στο πλαίσιο πρόληψης των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, σας ενημερώνουμε για τις σχετικές οδηγίες και για τα προτεινόμενα μέτρα προφύλαξης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

 

Ο καύσωνας είναι παρατεταμένη περίοδος πολύ ζεστού καιρού, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, και συνήθως συνοδεύεται από υψηλή υγρασία. Ο όρος χρησιμοποιείται τόσο σε συχνές εναλλαγές του καιρού, όσο και σε μεγάλα κύματα ζέστης που μπορεί να συμβαίνουν μία φορά τον αιώνα. Έντονοι καύσωνες έχουν προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στις σοδειές, χιλιάδες θανάτους από υπερθερμία και γενικευμένη χρήση ενέργειας, εξαιτίας της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών. Ο καύσωνας θεωρείται ακραίο καιρικό φαινόμενο και επικίνδυνος για τη ζωή, επειδή η θερμότητα και το φως του Ήλιου μπορούν να υπερθερμάνουν το ανθρώπινο σώμα.

 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καύσωνας υπάρχει όταν η μέγιστη θερμοκρασία φτάνει ή ξεπερνάει τους 39°C, η ελάχιστη είναι πάνω από 26°C, το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό, οι άνεμοι ασθενείς και οι υψηλές θερμοκρασίες υπάρχουν για τουλάχιστον 3 μέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση. Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες.

 

Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες.

 

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.

 

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

 

 1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λ.π.).

 

 1. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

 

 1. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
 • Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
 • Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
 • Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

 

 1. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).

 

 1. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.

 

 1. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:
 • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
 • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
 • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

 

 1. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

 1. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

 

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Συγκεκριμένα:

 

Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ειδικά των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

 

Επισυνάπτεται και το Φυλλάδιο «Προστατευτικά Μέτρα για τον Καύσωνα»

 

                                                                                                    

Γραφείο Αν. Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Ικαρίας

 

Χωρίς τίτλο

Χωρίς τίτλο1

Χωρίς τίτλο2

Χωρίς τίτλο3

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue