Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος ΙκαρίαςΔημοτικές Παρατάξεις Διεκδικήσεις Καιρίδη: Τοποθέτηση ΠΕΑ στο 8ο Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας

Διεκδικήσεις Καιρίδη: Τοποθέτηση ΠΕΑ στο 8ο Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας

Τοποθέτηση ΠΕΑ όπως διατυπώθηκε στο 8ο Δημοτικό Συμβούλιο όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου κ. Καιρίδη.

by ikariaki.gr
338 views

 Όπως αναρτήθηκε στο λογαριασμό Facebook της Πανικαριακής Ενόητας Αλλαγής η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΠΕΑ κ.Νικόλαου Καλαμπόγια

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Σε σχέση με την ενημέρωση που μας έκανε ο κ.Δήμαρχος όσον αφορά τις προσφυγικές ροές θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρατήρηση.

Πριν λίγες μέρες πράγματι ήρθε στην Ικαρία ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου , ο κ.Καιρίδης και είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την Δημοτική Αρχή.

Γνωρίζουμε όλοι ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στην συνάντηση με τον Υπουργό συζητήσατε θέματα που ναι μεν είναι σημαντικά για τον τόπο αλλά που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του ούτε μπορούσε να δεσμευτεί γι αυτά πχ δασικοί χάρτες, τιμές εισιτηρίων, θέματα υγείας κλπ

 

Είχατε μπροστά σας τον καθ ύλην αρμόδιο Υπουργό για το μεταναστευτικό θέμα. Αντιληφθήκαμε τι κάνατε, μας τα είπε και ο κ. Δήμαρχος προηγουμένως.

1ον Του ζητήσατε 25.000 ευρώ για ¨έκτακτες ανάγκες περίθαλψης¨ των μεταναστών

2ον Του ζητήσατε πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στο Δήμο Ικαρίας χωρίς να ακολουθούνται μάλιστα οι τυπικές διαδικασίες όπως μας είπατε όσον αφορά την συγκεκριμένη δραστηριότητα και

banner

3ον Αν δεν είναι εφικτό να γίνει πρόσληψη με τον παραπάνω τρόπο ζητήσατε να δημιουργηθεί μηχανισμός περίθαλψης στην περιφερειακή ενότητα Σάμου και να τοποθετηθεί στην Ικαρία ακόμη και εξωτερικός συνεργάτης της επιλογής τους.

Διερωτώμαι λοιπόν αν αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά που ζητήσατε συνιστούν προσωρινή δομή στην Ικαρία. Και δεν το λέω εγώ αυτό. Τα γεγονότα το δείχνουν. Οι προσωρινές δομές ξεκίνησαν με 2 τουαλέτες και λίγες σκηνές. Όπου έγιναν προσωρινές δομές σήμερα έχουν hot spot.

Φυσικά ο κ.Υπουργός σας είπε ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει δήμους που δεν έχουν δομή προκειμένου να δημιουργήσουν. Μάλιστα πριν 2 μέρες ψηφίστηκε σχετικός νόμος που δίνει την δυνατότητα να χρηματοδοτεί Δήμους που δεν έχουν προσωρινή δομή να μπορούν να φτιάξουν προκειμένου να ανταπεξέρχονται στις ¨έκτακτες ανάγκης περίθαλψης¨ , στην ουσία να φτιάξουν μια τυπική ή άτυπη τέτοια δομή.

Ως Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής είμαστε αντίθετοι σε όποια χρηματοδότηση του Δήμου μας συνιστά δομή έστω και προσωρινή που θα ανταπεξέρχεται στις έκτακτες ανάγκες όπως μας είπατε.

Όταν λέτε για την Περιφέρεια, την Αστυνομία, το Λιμενικό ότι αναθέτουν αυτήν την ευθύνη στον Δήμο Ικαρίας έρχεστε μόνοι σας να ζητάτε και να έχετε αυτή την ευθύνη με την χρηματοδότηση και το προσωπικό που διεκδικήσατε.

Αντί να πείτε στον Υπουργό να ενισχύσει την Αστυνομία και το Λιμενικό ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στη μεταφορά και στη σίτιση και ότι άλλο συνεπάγεται αυτό που έχει να κάνει με την μεταφορά τους

Αντί να του ζητήσετε να εγκατασταθεί ακόμα και frontex στην Ικαρία όπως είχε γίνει και παλαιότερα

Αντί να του ζητήσετε να συνδράμει στην άμεση μεταφορά στις αντίστοιχες δομές που πρέπει να γίνει η καταγραφή τους, γιατί σε δομή πρέπει να φτάσουν , στη Σάμο πρέπει να πάνε για να γίνει η καταγραφή τους και να περάσουν από το τμήμα ασύλου, εσείς εδώ στην Ικαρία ζητήσατε να γίνετε μέρος του προβλήματος. Ο Δήμος Ικαρίας να γίνει μέρος του προβλήματος και διεκδικήσατε ότι συνιστά κατασκευή προσωρινής ανοιχτής δομής .

Σε τόσο σημαντικά θέματα δεν μπορούμε να είμαστε ούτε με τον χωροφύλαξ ούτε με τον αστυφύλαξ. Μια Δημοτική Αρχή που θέλει στον τόπο της να μην γίνει hot spot κατά συνέχεια και των προηγούμενων αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων που έχουν ληφθεί αντιμετωπίζει το θέμα με λίγες και ξεκάθαρες κουβέντες και δεν δημιουργεί με όσα ζητάει τις προϋποθέσεις κατασκευής τους.

Έχει συμβεί σε άλλους Δήμους της Ελλάδας που χειρίστηκαν διαφορετικά το θέμα και σήμερα δεν έχουν δομές είτε απέτρεψαν την δημιουργία hot spot στις περιοχές τους. Υπάρχουν παραδείγματα που μπορούμε να τα επικαλεστούμε.

Ενημερωτικά να σας πω ότι στη συνέχεια της δικής σας συνάντησης ο κ.Καιρίδης επισκέφτηκε το Επαρχείο . Μάλιστα άρχισε να αναζητά να βρει κατάστημα ή έστω έναν απλό χώρο με μια τουαλέτα διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο θα αναλάβει το κόστος.

Γιατί έτσι είναι. Όταν σε έναν Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής θέτετε ως μόνο θέμα προκειμένου να φτιάξετε προσωρινή ανοιχτή δομή το οικονομικό και το ότι δεν υπάρχει προσωπικό το πιο πιθανό είναι ότι τα δώσει.


 

Δείτε όλη τη 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας

Ζωντανά: Η 8η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue