Home Η Ικαρία ΠαντουΙκαριώτες Διαβάζοντας το βιβλίο ”Ταράμ Μπουρά” της Αντιγόνης Ρωμυλίου…

Διαβάζοντας το βιβλίο ”Ταράμ Μπουρά” της Αντιγόνης Ρωμυλίου…

by ikariaki.gr
24 views

Ταράμ ΜπουράΤης Έλενας Χουσνή

Τι είναι ο ήρωας; Κάποιος προικισμένος με τρομακτική γενναιότητα ή κάποιος που πάσχει από άγνοια κινδύνου; Πώς παράγεται ο ηρωισμός; Είναι γέννημα ειδικών κοινωνικών-ιστορικών και οικονομικών συνθηκών ή παράγωγο μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας; Πώς ένας έφηβος μπορεί να προετοιμάσει τον εαυτό του για πράξεις ηρωισμού, ειδωμένες μόνο υπό το πρίσμα της ευαίσθητης φαντασίας και ιδιοσυγκρασίας του; Στο βιβλίο «Ταράμ Μπουρά» της Αντιγόνης Ρωμυλίου από την Ικαρία, οι απαντήσεις δίνονται σε όλα τα παραπάνω μέσα από νέες ερωτήσεις. Γιατί στις ερωτήσεις του ήρωα που θα ταξιδέψει από την Ικαρία, στην Τουρκία και από εκεί στη Μέση Ανατολή για να φτάσει στη Λεγεώνα των Ξένων, θα προστεθούν νέες ερωτήσεις και νέοι προβληματισμοί. Αγωνίες και σκέψεις που μοιράζονται ανάμεσα σε δύο συμπολεμιστές που θα τους ενώσει η κοινή μάχη παρά τις διαφορές τους.

Η αμείλικτη σκληρότητα του πολέμου, οι ισχυροί που κινούν τα πιόνια, τα «πιόνια» που άλλοτε καταλαβαίνουν και άλλοτε όχι ότι κινούνται κατά βούληση άλλων, η αδηφάγος εμπειρία των… σκοτωμών έρχονται να συσκοτίσουν αλλά και να φωτίσουν ταυτόχρονα το μυαλό του αναγνώστη. Η κα Αντιγόνη Ρωμυλίου αναφέρει στο βιογραφικό της ότι σαν την Περσεφόνη μοιράζει τον χρόνο της στην Αθήνα και την Ικαρία. Σαν την Περσεφόνη νιώθει και ο αναγνώστης του βιβλίου της αφού μεταφέρεται από την χαρά στην οδύνη, από την ελπίδα στην απελπισία ωσάν την Θεά που ταξιδεύει από τον Άδη στον κόσμο των ανθρώπων και τανάπαλιν.

Δεν είναι το θέμα που κάνει το βιβλίο άξιο ανάγνωσης. Ο πόλεμος, η αγωνία που γεννά στην ψυχή των ανθρώπων, οι χαμένες ελπίδες, ο κόσμος που βαδίζει προς την καταστροφή και μετά την αναγέννηση είναι θέματα τόσο παλιά όσο, ίσως, και ο κόσμος. Αλλά είναι ότι όλα αυτά παρουσιάζονται ειδωμένα μέσα από την αθώα έως και αφελή ψυχοσύνθεση του ήρωα που παραμένει «εγκλωβισμένος» στην ομορφιά και την αθωότητα του νησιού του – της Ικαρίας- όσο η ενοχή όλου του κόσμου κλείνεται μέσα σε έναν πόλεμο που στερεί νειάτα και δυνάμεις από τον κόσμο. Κι εκεί η κα Ρωμυλίου θα πλάσει έναν ύμνο στα χαμένα νειάτα και στην ανάγκη αυτά με κάθε τρόπο να αναπληρωθούν για να μπορέσει ο κόσμος να.. βαδίσει ξανά. Γιατί χωρίς αυτά η ζωή θα προχωρήσει κουτσή και μάλλον δεν θα πάει μακριά.
Γεγονότα λίγο ως πολύ γνωστά αλλά με τους δύο ήρωες του βιβλίου να τα ξαναζούν από την σκοπιά του απλού στρατιώτη στην αρχή και του «λιποτάκτη» (;) στη συνέχεια, αποκτούν άλλο χρώμα και άλλο φως. Και αυτό το καταφέρνει η κα Ρωμυλίου. Δίνει φως στο σκοτεινό υπόβαθρο του πολέμου, ξαναζωγραφίζει την σκηνή του πολέμου με άλλα χρώματα, άλλοτε μουντά όπως η απώλεια και άλλοτε ζωντανά όπως η ελπίδα. Κι εκεί ανάμεσα ταξιδεύει και ο αναγνώστης σε γεγονότα, ιστορίες, πρόσωπα αλλά και προβληματισμούς.
Όσο για τον ήρωα; Αυτός παραμένει αθέατος και ταυτόχρονα απόλυτα θεατός σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Αλλά δεν πρόκειται για τον ήρωα του πολέμου. Είναι ο ήρωας της ζωής. Αυτός που θα επιζήσει για να μας λέει τις ιστορίες του. Ένα όμορφο και καλογραμμένο βιβλίο που αφήνει ίχνη πίσω του και σπόρο για πολλές σκέψεις.

Όπως κάθε καλό βιβλίο άλλωστε….

Αντιγόνη Ρωμυλίου

Το βιβλίο «ΤΑΡΑΜ- ΜΠΟΥΡΑ» – Η γέννηση ενός ήρωα είναι της κας Αντιγόνης Ρωμυλίου. Εκδόσεις «Νότιος Άνεμος».

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue