Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Διαχείριση αποβλήτων στην Ικαρία: Το Μέρα 25 φέρνει το θέμα στη Βουλή

Διαχείριση αποβλήτων στην Ικαρία: Το Μέρα 25 φέρνει το θέμα στη Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση από την Σοφία Σακοράφα

by ikariaki.gr
585 views

Μετά από την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το Μέρα25 στις 14 Δεκεμβρίου Ερώτηση της βουλευτού Σοφίας Σακοράφα για τους ΧΑΔΑ στην Ικαρία, πολίτες αλλά και η τοπική παράταξη ΑΣΠΙ ήρθαν σε επικοινωνία με το Μέρα25 για το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων στην Ικαρία. Η βουλεύτρια επίσης κατέθεσε στα πρακτικά και την βεβαίωση που υπογράφει ο Δήμαρχος Ικαρίας  με την οποία δηλώνει ότι ο «Ο Δήμος Ικαρίας έπαψε τη λειτουργία των ΧΑΔΑ».

Η ομιλία της Κας Σακοράφα:

Μιλάμε για το αδιανόητο πρόβλημα της Διαχείρισης των Αποβλήτων στην Ικαρία. Εκεί λειτουργούν δύο Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) : μία στο ‘Αγκαθότοπο’, στον Εύδηλο, και μία στη θέση ‘Αργιουλάκη’ στις Ράχες.

Η υλοποίηση νόμιμης εγκατάστασης για τα αστικά απόβλητα του νησιού εκκρεμεί εδώ και 17 χρόνια!  Είναι εντυπωσιακό αλλά και ντροπιαστικό , και για την Ελληνική Πολιτεία και για όλες τις ενδιάμεσες Κυβερνήσεις.

Υπάρχει, μάλιστα και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, από το 2014, που καταδικάζει τη χώρα μας και επιβάλλει κυρώσεις!

Μετά από τόσα χρόνια, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο υποτίθεται ότι εφαρμόζεται μία –  πάλι “Προσωρινή” (!) – λύση : Η μεταφορά των απορριμμάτων στη Χίο.

banner

Για λόγους νομιμοφάνειας, έγινε η γραφειοκρατική ένταξη της Ικαρίας στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Χίου. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δύο ΧΑΔΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται παράνομα.

Φαντάζομαι πως δεν χρειάζονται καθόλου επιχειρήματα ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων…

Στον ΧΑΔΑ Εύδηλου υπάρχουν σπίτια μόλις στα 300 μέτρα. Τα χωριά Φύτεμα και Κάμπος απέχουν 600 με 800 μέτρα –1.000 μέτρα από τον Εύδηλο – και δίπλα σε ένα χείμαρρο.

Ο ΧΑΔΑ των Ραχών είναι πάνω σε ένα από τα πιο σημαντικά ρέματα του νησιού, λιγότερο από 1.000 μέτρα από τα χωριά Κουνιάδοι και Προεσπέρα. Η υπερχείλιση έχει φτάσει στα σπίτια της Προεσπέρας.

Η μόλυνση της ευρύτερης περιοχής είναι τεράστια.

Είχαμε καταθέσει ερώτηση, στις 14 Δεκεμβρίου, για το «Ποια συγκεκριμένα μέτρα έλαβε η προτίθεται να λάβει άμεσα η Κυβέρνηση… για να μη διαιωνίζεται αυτή η εντελώς απαράδεκτη κατάσταση».

Λάβαμε μία τυπική υπηρεσιακή απάντηση. Χωρίς ευθύνη της υπηρεσίας, δεν είχε – και δεν θα μπορούσε να έχει – ούτε ουσιαστική απάντηση ούτε πολιτική δέσμευση.  Γι’ αυτό, λοιπόν, αναγκασθήκαμε να επανέλθουμε με Επίκαιρη Ερώτηση.

Επειδή εδώ έχουμε μία αδιανόητη περίπτωση, που κανείς δεν δικαιούται να «κάνει τα στραβά μάτια».

Ρωτάμε λοιπόν :  Με ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα – Και με ποιο ορισμένο χρονοδιάγραμμα – θα πάψει η συνεχιζόμενη παράνομη λειτουργία των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στην Ικαρία;

 

2η Ομιλία 

 

κ. Υπουργέ,

Εδώ, έχουμε αναμφισβήτητα μία απαράδεκτη κατάσταση, με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας.

Ένα πρόβλημα, επί τόσες δεκαετίες, χωρίς λύση !

Για να είμαι ειλικρινής , κ. Υπουργέ, δεν είχαμε γνώση για το θέμα.

Είδαμε, όμως, ότι οι άνθρωποι εκεί ( ο “Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προεσπέρας” ) έστειλαν μία επιστολή, με αποδέκτες όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον Δήμο, τον Συνήγορο του Πολίτη και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Έτσι έφτασε και σε εμάς …

Δεν διεκδικώ κανένα προνόμιο ευαισθησίας αλλά μου κάνει εντύπωση ότι είμαστε απλώς σήμερα εδώ να συζητάμε αυτή την ερώτηση – του μικρότερου σήμερα, σε εκπροσώπηση, κοινοβουλευτικού κόμματος !

 Μετά την Ερώτησή μας, ήρθαν σε επαφή μαζί μας και άλλοι πολίτες από την Ικαρία – και από μία δημοτική παράταξη, την Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας. Έτσι έχουμε, πια, μια πληρέστερη ενημέρωση για την πραγματικότητα, η οποία δεν συμφωνεί καθόλου με τα υπηρεσιακά έγγραφα!

Μιλάμε για ένα σκηνικό παραλόγου!

Εγώ μπορώ να δεχθώ ότι οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο τη σημερινή Κυβέρνηση.

Κλείνετε, όμως, και εσείς μια τετραετία, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικά κανένα βήμα για οριστική λύση !

Δεν είναι δικαιολογία το «Τι να προλάβουμε να κάνουμε στη θητεία μας:». Δηλαδή πόσο πρέπει να είναι η κυβερνητική θητεία για να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα ; Ως πότε οι πολίτες θα πληρώνουν την ασυνέχεια του Κράτους και τη διαπάλη των συμφερόντων ;

Διάφοροι αρμόδιοι παράγοντες θέλουν να πείσουν όσους δεν ζουν στο νησί ότι οι ΧΑΔΑ δεν χρησιμοποιούνται πιά. Και λέω μόνο “όσους δεν ζουν στο νησί”, γιατί οι ντόπιοι ξέρουν ποια είναι η πραγματικότητα.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος εκδίδει έγγραφο με τίτλο “Βεβαίωση”, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2021, όπου αναφέρει ότι «Ο Δήμος Ικαρίας έπαψε τη λειτουργία των (συγκεκριμένων) ΧΑΔΑ».

Είμαι υποχρεωμένη να καταθέσω στα Πρακτικά αυτή τη δήθεν ‘Βεβαίωση’ του Δημάρχου.

Απ’ όσο γνωρίζουμε, ο ίδιος ο Δήμαρχος, απέναντι στην προφανή αβασιμότητα της ‘Βεβαίωσης’ , αμύνεται με τον ισχυρισμό ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν έχει αριθμό Πρωτοκόλλου του Δήμου (!)  Βέβαια, έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου στα εισερχόμενα όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, όπου εστάλη για να την επικαλούνται στη συνέχεια…

Σε κάθε περίπτωση, σας δείχνω κ. Υπουργέ  – και θα καταθέσω και στα Πρακτικά – και αυτές τις εντελώς πρόσφατες φωτογραφίες, που δείχνουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση σήμερα !

Ο παραλογισμός, όμως,  δεν σταματά εδώ.

Έχουμε και άλλη μία μαγική εικόνα : Την δήθεν διαρκή και μόνιμη μεταφορά των στερεών αποβλήτων της Ικαρίας στη Χίο.

Εμείς βρήκαμε έγγραφο μόνο για μία μεταφορά , ακριβώς τον Νοέμβριο του 2021 : περίπου οκτώ τόνοι στερεών αποβλήτων. Ένα απορριμματοφόρο πήγε στη Χίο, με το πλοίο της γραμμής ! Μιλάμε για τα απορρίμματα της Ικαρίας μίας και μόνο ημέρας !

Για να λειτουργήσει αυτή η, έστω προσωρινή, λύση θα έπρεπε ο Δήμος να διαθέτει Πρες-Κοντέϊνερ, που δεν έχει – και δεν βρίσκει – χρήματα να τα πάρει!

Αυτή είναι η πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων στην Ικαρία!

Και όλα αυτά δεν τιμούν κανέναν, κ. Υπουργέ!

Είναι ντροπή για όλους!

 Επιτέλους : Για να μην πούμε και για την ανακύκλωση και τα βιο-απόβλητα, Υπάρχει υλοποιήσιμος κυβερνητικός σχεδιασμός για να υπάρξει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην  Ικαρία – Και πότε;

Ο κόσμος, χωρίς καθόλου υπομονή πια, περιμένει από την Πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της !

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue