Home ΑρθρογράφοιΔημήτρης Φιλιπποπολίτης Διαχείριση Απορριμμάτων στην Ικαρία: Αλλαγή σελίδας ή Αδιέξοδο

Διαχείριση Απορριμμάτων στην Ικαρία: Αλλαγή σελίδας ή Αδιέξοδο

by ikariaki.gr
137 views

Τις τελευταίες ημέρες μετά τη συνεδρίαση του 10ου Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας, υπήρξε έντονα η συζήτηση σχετικά με την Διαχείριση των Απορριμμάτων στο νησί και τις ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή με σκοπό το κλείσιμο των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) που υπάρχουν στην Ικαρία και την αντικατάσταση αυτών με ένα σύστημα ανακύκλωσης και για τα σύμμεικτα ένας χώρος υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ) στο μέλλον, ως ενδιάμεση κατάσταση (μακροπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε)

  • Το 10ο Δημοτικό Συμβούλιο

Η μεταφορά των μη-ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στην Χίο ήταν η πρόταση που έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο σε παλιότερη συνεδρίαση, και οι ενέργειες για την συμμετοχή του Δήμου Ικαρίας στην ΔΙΑΝΟΧ για την μεταφορά στο γειτονικό νησί των απορριμμάτων ξεκίνησε, όμως χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, η μεταφορά γίνεται με απορριμματοφόρα με ελάχιστα αποτελέσματα απέναντι στον μεγάλο όγκο που ήδη υπάρχει στο νησί και ειδικά τους θερινούς μήνες εντείνεται.

Ο Δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ενημέρωσε πως έχει ζητήσει Press Containers τα οποία μπορούν να αποθηκεύσουν την ποσότητα 10δων απορριμματοφόρων και έτσι η κάθε αποστολή προς την Χίο να είναι πιο αποδοτική, και όπως μαθαίνουμε είναι πολύ κοντά η αποστολή στην Ικαρία του πρώτου.

Press Conteiner

Για το θέμα η ΑΣΠΙ στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (στο 1:08:00 του βίντεο) παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση σχετικά με την διαχείριση των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων που τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει την κατάσταση στην Ικαρία σε αδιέξοδο, με βασικό προσανατολισμό προς την Ανακύκλωση, Οικιακή κομποστοποίηση. Για το θέμα έγινε από την ΑΣΠΙ μια σχετική καταγγελία στην οποία φαίνεται έγγραφο του Δήμου με ημερομηνία 13/11/2021 ότι έπαψε την λειτουργία των ΧΑΔΑ.

Για το θέμα της καταγγελίας της ΑΣΠΙ έκανε παρέμβαση ο ΣΥΡΙΖΑ Ικαρίας και Φούρνων ο οποίος ρωτάει αν ‘’Ο Δήμος Ικαρίας παραπλάνησε τη ΔΙΑΝΟΧ και οι δύο μαζί παραπλάνησαν το υπουργείο;’’ Ή πρόκειται για μια τριπλή συμπαιγνία, της οποίας τις επιδιώξεις δεν μπορούμε να φανταστούμε;

Στις 25 Ιουνίου 2022 στην Διημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ικαρίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στον Άγιο Κήρυκο και κάλυψε η Ικαριακή Ραδιοφωνία (δείτε εδώ), ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Εμμανουήλ Γραφάκος δήλωσε (παρουσία του Δημάρχου) πως στην Ικαρία είναι σε λειτουργία 2 ΧΑΔΑ μετά από σχετική ερώτηση από το κοινό (δείτε το απόσπασμα στο 20ο λεπτό), οπότε είναι εμφανές πως το Υπουργείο γνώριζε (και γνωρίζει) για την λειτουργία των ΧΑΔΑ στην Ικαρία 7 μήνες μετά την επιστολή που αναφέρει η ΑΣΠΙ. Άρα, δεν φαίνεται να υφίσταται καμία συμπαιγνία ή συνωμοσία. Ωστόσο, ο λόγος ύπαρξης του συγκεκριμένου εγγράφου φαίνεται να συνδέεται με την προμήθεια Press Containers και τη προσπάθεια που γίνεται για τη μεταφορά των απορριμμάτων, μια προσπάθεια που θα έπρεπε να στηρίζεται από όλους τους δημοτικούς συμβούλους και να μη “θυσιαστεί” στο βωμό μικροπολιτικής. Ας μη γελιόμαστε, η ύπαρξη των ΧΑΔΑ θα σταματήσει όταν πρώτα δημιουργηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στην ίδια τοποθέτηση ο Γενικός Γραμματέας έκανε μια πολύ αναλυτική και ενδιαφέρουσα αναφορά της πραγματικότητας και των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσουν οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές για την οριστική λύση του προβλήματος της Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Για το θέμα την κατασκευής του ΧΥΤΥ στην Ικαρία, θέμα το οποίο έχει σταματήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, το ΚΚΕ έκανε μια σημαντική σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με την χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων διαχείρισης απορριμμάτων της  Ικαρίας επαναφεροντας το θέμα σε πολιτική κατευθύνση.

banner

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ίσως το πιο σοβαρό και σημαντικό θέμα προς επίλυση της τοπικής κοινωνίας (όχι μόνο της Δημοτικής Αρχής), όπως όλοι συμφωνούν είναι ένα θέμα Ποιότητας ζωής αλλά η επίλυση του είναι πάνω από όλα ηθική υποχρέωση προς τα παιδιά μας.

 

Η ενίσχυση της ανακύκλωσης με συντονισμένες ενέργειες θα μειώσει την ποσότητα απορριμμάτων. Με χαρά βλέπουμε πως πλέον και για το γυαλί θα υπάρχει η δυνατότητα να μην μένει στο ικαριακό περιβάλλον αλλά να ανακυκλώνεται, όπως και η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε χωριά που δεν είχαν ή είχαν πολύ λιγότερους, ενισχύει την δυνατότητα ώστε όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη προσπάθεια.

Η πίεση (Πολιτική και Αυτοδιοικητική) για να ξεκινήσουν οι αποστολές στη Χίο (μέσω Press Containers) θα οδηγήσουν στο πολυπόθητο (από όλους) αποτέλεσμα του κλεισίματος των 2 ΧΑΔΑ, όπως επίσης και η χρηματοδότηση του ΧΥΤΥ Ικαρίας που θα γυρίσει σελίδα στο τόπο.

Σίγουρα για το θέμα θα υπάρξει πολύ μεγάλη συζήτηση και τους επόμενους μήνες και χρόνια, όμως θεωρώ πως με την ευχέρεια του διαλόγου και των επιχειρημάτων μακρυά από κομματικά και παραταξιακά συμφέροντα μπορούμε να καταλήξουμε στην καλύτερη λύση για τον τόπο μας.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue