Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Δ. Σεβαστάκης : Για την ιατρική κάλυψη των Φούρνων

Δ. Σεβαστάκης : Για την ιατρική κάλυψη των Φούρνων

by ikariaki.gr
19 views

fournoi-ikarias-arxeiou

 

Για το θέμα της ιατρικής κάλυψης  στους Φούρνους

– Γενική Γιατρός που ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντά της καταλαμβάνοντας μια οργανική θέση, χωρίς να την υπηρετεί.

-Προκηρύξεις θέσεων γιατρών οι οποίες καθίστανται άγονες αφού οι γιατροί αρνούνται να προσέλθουν.

-Ένας βραδυκίνητος διοικητικός μηχανισμός  που καθυστερεί να καλύψει τα κενά.

-Και μια νοοτροπία που δεν επιτρέπει την μετακίνηση προσωρινά, αγροτικών γιατρών, με στόχο να φανούν έτσι «οι αδυναμίες του συστήματος».

Να λοιπόν το πρόβλημα των Φούρνων και κάθε απομακρυσμένου μικρού νησιού.

-Ωστόσο έχουν γίνει πολλές ενέργειες, ώστε να λυθεί το ζήτημα της ιατρικής κάλυψης στους Φούρνους, τόσο θεσμικά με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις , όσο και με συνεχή διαβήματα και παρεμβάσεις.

 Αναλυτικά:

banner
  • Από το 2015 και εγκαίρως ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης φέρνει στη Βουλή το ζήτημα στελέχωσης των περιφερειακών ιατρείων των Φούρνων με δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις, «Ζητήματα λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας νομού Σάμου» (1 Δεκ. 2015) , « Έλλειψη προσωπικού ΕΚΑΒ στη Σάμο και την Ικαρία» (26-5-2015)  τις οποίες και απαντάει ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός. Eπίσης ο βουλευτής, έχει απευθύνει και Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς το Υπουργείο Υγείας , με θέμα: «Σοβαρά  προβλήματα από την Χρόνια Υποστελέχωση των δομών υγείας στο νησιωτικό σύμπλεγμα Φούρνοι του νομού Σάμου» στις 19-10-2015 (η απάντηση κοινοποιήθηκε, όπως και οι απαντήσεις των Επίκαιρων ερωτήσεων, με αντίστοιχα δελτία τύπου).

Να σημειωθεί ότι όχι μόνο το προηγούμενο διάστημα, αλλά σε διαρκή βάση και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας που περιέχονται στη απάντηση στον Βουλευτή, ενώ προκηρύσσονται θέσεις αγροτικών γιατρών για το νησί, αυτές καθίστανται άγονες , μια και οι υποψήφιοι γιατροί δεν τις αποδέχονται! Επειδή το φαινόμενο αφορά και άλλες νησιωτικές και ορεινές περιοχές, οι Βουλευτές της Κυβέρνησης (μεταξύ των οποίων και ο κ. Δ. Σεβαστάκης) προσπαθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο,  ήδη  από τον Μάρτιο του 2015 για τη νομοθέτηση σειράς ευεργετικών διατάξεων, ώστε να δοθούν επιπλέον κίνητρα για την ιατρική στελέχωση νησιών όπως οι Φούρνοι.

  • Έτσι, ψηφίστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , δύο σημαντικοί νόμοι : 1) N.4368/2016 «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» και 2) N. 4361/2016 «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις».

 

Με τους νόμους αυτούς δίνονται επιπλέον κίνητρα (μισθολογικά, βαθμολογικά κ.λπ.) στους γιατρούς να αναλάβουν θέσεις σε άγονες περιοχές, ενώ επίσης δίνεται και η δυνατότητα να καλύπτονται θέσεις άγονων περιοχών -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- από οπλίτες γιατρούς που θα εκτελούν κατά την διάρκεια αλλά και μετά τη θητεία  τους, το αγροτικό τους.

 

  • Παράλληλα, ήδη από τον Ιανουάριο 2016, επειδή με την επερχόμενη παραίτηση του υπηρετούντος αγροτικού γιατρού, θα αναδυόταν η ανάγκη έλευσης νέου αγροτικού γιατρού, ο Βουλευτής και η Διοίκηση της 2η ΥΠΕ προέβησαν σε μια σειρά από ενέργειες, οι οποίες είχαν αφενός την παράταση της υπηρεσίας του αγροτικού γιατρού κ. Πουργέζη (με τον οποίο τόσο ο Βουλευτής κ. Σεβαστάκης, όσο και ο Υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Πλάτσης επικοινώνησαν, όπως και με τη μαία κα Μπακομιχάλη) μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου –αρχές Μαρτίου περίοδο που αναμενόταν να έχουν ανοίξει οι φάκελοι των υποψηφίων αγροτικών γιατρών (που με πρόσφατη προκήρυξη θα προσληφθούν) και να έχει γίνει η κατανομή τους- αφετέρου, από πλευράς 2ης ΥΠΕ, υπήρξε υπηρεσιακή επικοινωνία με το Νοσοκομείο Ικαρίας. Η προσωρινή μετακίνηση αγροτικών γιατρών εκ περιτροπής από την Ικαρία ήταν η πιο άμεση ενέργεια που μπορούσε να γίνει , ώστε να καλυφθεί το κρίσιμο διάστημα μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από νέο γιατρό. Ωστόσο για κάποιους προηγούνταν η πολιτική ανάδειξη των «αδυναμιών του συστήματος  υγείας» παρά η προσπάθεια αυτό να δουλέψει και να ωφεληθούν όλοι οι συμπολίτες. Στο διάστημα αυτό «επανήλθε» στην υπηρεσία η Γενική Ιατρός του ΠΠΙ Φούρνων. Ωστόσο η κατ’ εξακολούθηση πλημμελής άσκηση των καθηκόντων της, ενέτεινε αντί να λύσει το πρόβλημα κάτι για το οποίο θα υπάρξει πειθαρχικός έλεγχος σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Αυτή τη στιγμή και με προσπάθειες της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία και με το Βουλευτή, έχει έρθει προσωρινά αγροτικός γιατρός από τη Σάμο.

 

  • Ο Βουλευτής επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας ζήτησε να γίνει επίσημο έγγραφο από το Υπουργείο Υγείας προς το Υπουργείο Άμυνας, ώστε βάσει του Νόμου 4361/2016 που ψηφίστηκε στη Βουλή να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τοποθέτηση οπλίτη γιατρού στους Φούρνους, σε συνδυασμό και με την κάλυψη των θέσεων από το Υπ. Υγείας, όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.  Αναμένουμε τις εξελίξεις. Τόσο από την 2η ΥΠΕ με τις υποψηφιότητες των αγροτικών, όσο και από το Υπουργείο Άμυνας με τον οπλίτη γιατρό. Επίσης θα προκηρυχθεί άμεσα θέση γενικού γιατρού με τις ευεργετικές διατάξεις των νόμων που ψηφίστηκαν τελευταία.

Για τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, τα διαβήματα και την αλληλογραφία, τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία, με τους εμπλεκόμενους φορείς και λειτουργούς έχει τηρηθεί πλήρες αρχείο από το γραφείο του Βουλευτή.

Από το γραφείο του Βουλευτή

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue