Σε θερμό κλίμα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης έκοψε την πίτα της για το νέο έτος η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Β. Αιγαίου (ΠΟΒΑ) στη Λέσβο το Σάββατο 24 Φλεβάρη. Τη συνάντηση παρακολούθησαν διαδικτυακά εκπρόσωποι των Σωματείων και του ΔΣ της Ομοσπονδίας και από άλλα νησιά.
Στο μεταξύ, κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο εκπρόσωπος από το ΔΣ της ΠΟΒΑ, κ. Πατεριμός Γιώργος, κατά τη συνάντησή του με τον Περιφεριάρχη Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρη, επέδωσε υπόμνημα του ΔΣ προς τον ίδιο και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητώντας να πάρουν άμεσα θέση στα ζητήματα που τίθενται από την Ομοσπονδία των αναπήρων. Το κείμενο υπογράφουν μέχρι στιγμής 39 φορείς από Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λήμνο και Ικαρία.
Στο υπόμνημα, υποστηρίζεται ότι τα προβλήματα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους χρονίζουν και παρά τις κατά καιρούς «καλές προθέσεις» και υποσχέσεις, τις σημαντικές συζητήσεις των που προκάλεσαν οι φορείς των ΑμεΑ, επί της ουσίας η κατάσταση είναι χειρότερη λόγω των προστιθέμενων προβλημάτων και ότι τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους, θα συνεχίσουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται, δεν θα σκύψουμε το κεφάλι μπροστά σε αυτή την κατάσταση.
Η κατάσταση, επιβεβαιώνεται από την έρευνα που διεξήγαγε το παρατηρητήριο της ΕΣΑμεΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου (12/2022) όπου μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια είναι πρώτη στον δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με σοβαρή αναπηρία: στην ηλικία 18-64 το ποσοστό των φτωχών και αποκλεισμένων πολίτων ανέρχεται στο τρομακτικό ποσοστό του 71,6% (Ελλάδα: 54%). Καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών με μέλη που χρήζουν φροντίδας/υποστήριξης που αναφέρουν ως βασικό τρόπο κάλυψης των αναγκών τη χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών φροντίδας κατ’ οίκον με κάλυψη της δαπάνης από τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού (20,8%) και το ποσοστό των κατοίκων με σοβαρή αναπηρία που δεν ικανοποίησε ανάγκες σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία τους τελευταίους 12 μήνες (λόγω οικονομικής δυσκολίας, μεγάλης λίστας αναμονής ή μεγάλης απόστασης /έλλειψη τρόπου μετακίνησης) είναι το 2ο υψηλότερο στην επικράτεια και ανέρχεται σε 35,6%!
«Πως είναι δυνατόν η Περιφέρεια Β. Αιγαίου να περηφανεύεται για την απόσπαση κονδυλίων και σήμερα η Δημόσια αναβαθμισμένη Υγεία να είναι ζητούμενο, στη διάγνωση, τη θεραπεία, την αποκατάσταση, να αναγκαζόμαστε σε ταξίδια, να πληρώνουμε στον τόπο μας;», αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά στο υπόμνημα.
Ως κρίσιμο θέμα αναδείχθηκε η ανάγκη επιστημονικής απογραφής όλων των ΑμεΑ στα νησιά, που συνειδητά καθυστερεί, γιατί πρόκειται να αποκαλύψει και τις μεγάλες ανάγκες.
Επιπλέον, ζητήθηκε να πάρουν όλοι θέση στο Περ. Συμβούλιο τι μέτρα θα παρθούν για την τεράστια ανεργία στα ΑμεΑ., με εξασφάλιση δουλειάς στους ικανούς προς εργασία, αφού το εισόδημα και η επιβίωση αποτελεί νούμερο ένα πρόβλημα. Η ακρίβεια, η λειτουργία των ΚΕΠΑ ως «κόφτης», διαμορφώνουν εκρηκτική κατάσταση φτώχειας.
Κεντρικό θέμα αποτέλεσε και η στελέχωση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας που δουλεύουν οριακά εδώ και χρόνια σε σχέση με τις ανάγκες.
Ακόμη, τα μεγάλα προβλήματα στην προσβασιμότητα σε κτίρια πόλεις και χωριά, αλλά και στη στελέχωση της Υγείας που βρίσκεται διαχρονικά σε οριακό σημείο στα νησιά σε ότι αφορά τα κέντρα υγείας και τα Νοσοκομεία.
Ειδικό ζήτημα αποτέλεσε και αυτή τη φορά η Ειδική Αγωγή η ανάγκη αναβάθμισης και στελέχωσης των κενών των υπαρχόντων σχολείων, των ΕΕΕΕΚ η ανάγκη δημιουργίας νέων αλλά και ην αναβάθμιση/δημιουργία νέων δομών αποκατάστασης όπως το ΚΕΦΙΑΠ και άλλων όπως ΚΔΗΦ, κορυφαίο πρόβλημα για τα νησιά. Επίσης, να στηριχτούν οι απόφοιτοι στα Ειδικά Σχολεία/Γυμνάσια, που αποτελεί το μεγάλο «βραχνά» των γονιών.
Τέλος, αναδείχθηκαν ζητήματα για τα οποία αγωνίζεται το αναπηρικό κίνημα και αφορούν την ακρίβεια στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, την ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών στα πλοία (καμπίνες, προσωπικό, αμαξίδια κλπ), την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για τα ΑμεΑ, τις υποδομές στα ΚΤΕΛ για ΑμεΑ, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σε οικογένεια με ΑμεΑ, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για να μην υπολογίζεται ως εισόδημα το επίδομα και αύξησης των επιδομάτων και των αναπηρικών συντάξεων.