Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα Χριστόδουλος Στεφανάδης: Αιδώς Αργείοι … Πως αλλιώς;

Χριστόδουλος Στεφανάδης: Αιδώς Αργείοι … Πως αλλιώς;

by ikariaki.gr
74 views

Αιδώς Αργείοι … Πως αλλιώς;

Σχετικά με το άρθρο του κ. Βαρδαρού στην ikariaki.gr , θα ήθελα να κάνω ορισμένα σχόλια.

Κατ αρχή, πιστεύω ότι η παρουσία του κ. Βαρδαρού στη θέση του Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Υγείας, , ήταν πολύ θετική, ιδιαίτερα για την Ικαρία , αφού τα προβλήματα της Υγείας του νησιού, τα γνωρίζει καλά και από εκείνη την θέση προσπάθησε να βοηθήσει.

Αλλά όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και αντικειμενικά, η υποστελέχωση του νοσοκομείου Ικαρίας υπήρχε και τότε, σε ορισμένες μάλιστα περιόδους και σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι σήμερα. Οι λόγοι κυρίως είχαν και έχουν άμεση σχέση με την μη προσέλευση ειδικών ιατρών να ανταποκριθούν στις διαδοχικές προκηρύξεις του Υπουργείου.

Τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Αλλά η παρελθοντολογία ανακυκλώνει και επιτείνει την εσωστρέφεια και τις αντιπαραθέσεις και δεν προάγει σε λύσεις.

Θα ήθελα όμως να επικεντρωθώ στις δράσεις της παρούσας κυβέρνησης , όσον αφορά την διαφάνεια στην στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

-Για πρώτη φορά , δια νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. , προβλέπεται η διαδικασία επιλογής Διοικητών και Υποδιοικητών των νοσοκομείων. Καθορίζονται αντικειμενικά προσόντα και επιλογή μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Στον ίδιο Νόμο επίσης προβλέπεται ότι οι διορισμοί και σε άλλες θεσμικές θέσεις του κράτους ( Πρόεδροι οργανισμών, Γενικοί Γραμματείς κ.λ.π.) θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ.

Κάτι που νομοθετείται για πρώτη φορά και που βέβαια δεν ίσχυε επί προηγούμενης κυβέρνησης.

-Για πρώτη φορά, προβλέπεται η τακτική αξιολόγηση των Διοικητών

( ανά 3μηνο και ανά έτος) και η δυνατότητα του Υπουργείου να απολύει

banner

όσους η απόδοση δεν κρίνεται θετικά.

Στον ίδιο Νόμο, προβλέπεται η προσωρινή τοποθέτηση Διοικητών από την αρμόδια ΥΠΕ σε περίπτωση ανάγκης, έως ότου η θέση προκηρυχθεί κανονικά. Αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτός που προσωρινά τοποθετείται , διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα που προβλέπει ο Νόμος.

Όλα αυτά όμως είναι διαπιστώσεις.

Αυτό που απαιτείται είναι άμεσες λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα του νοσοκομείου μας.

Την αγωνία του κ. Βαρδαρού αλλά και όλων των κατοίκων, να είστε σίγουροι ότι την έχω και εγώ.

Και κάνω και θα κάνω τα μέγιστα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Αυτό επιβάλει όχι μόνο η παρούσα θεσμική μου θέση. Αλλά τα βιώματα μου στο νησί από παιδί, ως κάτοικος και ως γιατρός.

 

Και τώρα στο θέμα που προκάλεσε τόση συζήτηση: Στον προσωρινό διορισμό Αναπληρώτριας διοικήτριας στο νοσοκομείο Ικαρίας.

Η αναφορά στην προηγούμενη εργασία της (λουκουμαδόσπιτο …) και η παρουσίαση της εργασίας αυτής ως το προσόν της για να τοποθετηθεί στο νοσοκομείο προσωρινά , στόχο σε κάθε περίπτωση είχε την απαξίωση της, τον διασυρμό της και την διαπόμπευσή της, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Και παράλληλα να πλήξει την σημερινή Κυβέρνηση.

-Αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι διαθέτει όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο προσόντα ( πτυχίο ΑΕΙ, Μεταπτυχιακό , επάρκεια ξένης γλώσσας κ.λ.π.).

-Αποσιωπήθηκε και το σημαντικότερο, ότι διατέλεσε μέχρι τώρα πρόεδρος στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου από τον Μάιο του 2019 μέχρι τώρα, την τρίτη σε μέγεθος μονάδα υγείας του Νομού. Προφανώς, η θητεία της εκεί, αξιολογήθηκε θετικά και αυτός νομίζω ήταν ο λόγος, που βάσει του δικαιώματος που δίνει ο Νόμος, η 2η ΥΠΕ την τοποθέτησε προσωρινά στην Ικαρία.

-Αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι τις τοποθετήσεις τις πραγματοποιεί η αρμόδια ΥΠΕ και το Υπουργείο. Και αναφέρουν εμένα ότι διορίζω , παίρνοντας αφορμή από ευχαριστίες που μου έκανε η κ. Σταμούλη, για θετικές συστάσεις που έχω κάνει για εκείνη . Με βάσει της γνώμης μου για την απόδοση της στο Κέντρο Υγείας (ως γιατρός) και τις προσλαμβάνουσες που είχα και έχω από την κοινωνία της Σάμου ( ως Βουλευτής του Νομού) .

Δεν αναφέρομαι προφανώς στον κ. Βαρδαρό, με το “αιδώς Αργείοι”…

Πως αλλιώς να χαρακτηρίσω αυτές τις πρακτικές;

Χριστόδουλος Ι Στεφανάδης

Καθηγητής Καρδιολογίας

Βουλευτής Νομού Σάμου

 

* Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης

είναι καθηγητής καρδιολογίας

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue