Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Χωρίς πρόσβαση ο «Βράχος του Ίκαρη»

Χωρίς πρόσβαση ο «Βράχος του Ίκαρη»

by ikariaki.gr
5 views

ikarhwΜια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει όσους επιχειρήσουν να επισκεφτούν το Βράχο του Ίκαρη στο χωριό Χρυσόστομο της Ικαρίας, αφού η πρόσβαση μέχρι εκεί είναι αδύνατη με συμβατικό όχημα. Ο χωματόδρομος σε μήκος ένα χιλιόμετρο πριν από το σημείο, που σύμφωνα με το μύθο έπεσε ο Ίκαρος, δεν έχει συντηρηθεί και παραμένει σε πολλά σημεία διαβρωμένος από τις βροχές του χειμώνα. Επισκέπτες αλλά και ιδιοκτήτες εκτάσεων στην περιοχή αναγκάζονται είτε να διανύουν με τα πόδια τη συγκεκριμένη απόσταση είτε να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους με το ρίσκο ζημιάς. Ελλιπής είναι και η σήμανση για το «Βράχο του Ίκαρη», αφού η μόνη πινακίδα που υπάρχει είναι αυτή λίγο μετά το χωριό Χρυσόστομο.

«Ο Βράχος του Ίκαρη είναι μνημείο με τεράστια σημασία για το νησί και καθημερινά έρχονται αρκετοί επισκέπτες. Θα έπρεπε ο δήμος να έχει δώσει προτεραιότητα στην αποκατάσταση του δρόμου, ο οποίος δεν ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο» τόνισε ο Ζαχαρίας Μουλάς. Ο κ. Μουλάς είναι ένας από τους 100 κατοίκους του Χρυσοστόμου και μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ επισήμανε: «Μας παραπονιούνται επισκέπτες πως για να φτάσουν στο μνημείο διακινδυνεύουν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στα αυτοκίνητά τους. Πολλοί από αυτούς μάλιστα επιλέγουν να περπατήσουν την απόσταση. Μεγάλη είναι και η ταλαιπωρία η δική μας καθημερινά για να φροντίσουμε τα κτήματα μας και τα ζώα μας.

Ο «Βράχος του Ίκαρη» βρίσκεται στη θάλασσα, δύο χιλιόμετρα περίπου από το χωριό Χρυσόστομο, στο νότιο μέρος του νησιού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, σ’ εκείνο το σημείο ο Ίκαρος έχασε τα φτερά του και έπεσε στη θάλασσα. Εκεί κοντά, στη στεριά έχει χτιστεί και ένα μικρό πέτρινο αμφιθέατρο, όπου γίνονται εκδηλώσεις. Η θάλασσα έχει σμιλέψει τη βραχώδη ακτή από μάρμαρο, δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς που θυμίζει φυσικό γλυπτό.

Συνεχείς είναι οι προσπάθειες για την ανάδειξη της περιοχής από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Χρυσοστόμου. Στα άμεσα σχέδια του συλλόγου είναι η ολοκλήρωση του μικρού θεάτρου και η διοργάνωση εκδηλώσεων με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει γίνει αίτημα για ηλεκτροδότηση στην περιοχή, το οποίο όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χρυσοστόμου Μάκης Μουσέτης δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ανάδειξη του μνημείου αλλά δυστυχώς είμαστε αβοήθητοι. Το μεγάλο πρόβλημα φυσικά είναι ο δρόμος, ο οποίος έχει τουλάχιστον δύο χρόνια να συντηρηθεί και είναι απροσπέλαστος. Έχουμε ζητήσει να ασφαλτοστρωθεί το κομμάτι από το μνημείο μέχρι το χωριό και δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα. Επίσης είναι αναγκαίο να ηλεκτροδοτηθεί η περιοχή, ώστε να φωτιστεί το μνημείο και να είναι δυνατή η καλύτερη διοργάνωση εκδηλώσεων».

Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν πως η παρούσα συγκυρία με τα μηχανήματα του στρατού να βρίσκονται στην Ικαρία είναι ευκαιρία να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο «Βράχο του Ίκαρη».

banner

Σε κάθε περίπτωση πάντως η απουσία ηλεκτροδότησης, η προβληματική πρόσβαση και η ελλιπής σήμανση αποτελεί υποβάθμιση για ένα τόσο σημαντικό μνημείο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε μια σπάνιας φυσικής ομορφιάς περιοχή.

ikaris3

ikaris2Σύνταξη: Ηλίας Μαραβάς και Γιώργος Βιτσαράς

Φωτογραφίες: Εύη Τερζή και Θεμιστοκλής Ατισής

 

era-aegean.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue