Home ΚοινωνίαΕλλάδα Χιλιάδες στους δρόμους της Αθήνας για το έγκλημα στα Τέμπη

Χιλιάδες στους δρόμους της Αθήνας για το έγκλημα στα Τέμπη

by ikariaki.gr
60 views

Όλοι οι δρόμοι της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε μια συγκλονιστική διαδήλωση!

Πανεπιστημίου, Σταδίου, Σύνταγμα, Προπύλαια, Ομόνοια… Όλα γεμάτα με κόσμο, που πλέον δεν χωράει και πάει πέρα από την Ομόνοια. Τα μπλοκ των Συνδικάτων είναι ασφυκτικά γεμάτα με απεργούς, που κάνουν την οργή τους αγώνα. Χιλιάδες μαθητές απαιτούν «αυτό το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί».

Διαδηλώνουν βροντοφωνάζοντας «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή – Τέρμα ως εδώ καμία ανοχή», «Οι ράγες της ανάπτυξης, βάφτηκαν με αίμα ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα».

Όλη η εργατική τάξη της χώρας και η νεολαία έχουν γίνει η φωνή των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη. Κάνουμε τον θρήνο οργή και την οργή αγώνα! Για να μην επιβληθεί η σιωπή. Για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Για να έρθει η προστασία της ζωής του λαού στο προσκήνιο κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους.

Εντάσεις και προσαγωγές από την Ελληνική Αστυνομία

Σε 15 προσαγωγές ατόμων έχει προχωρήσει, έως τώρα, η ΕΛΑΣ από τις απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια ελέγχων διαπιστώθηκε ότι οι προσαχθέντες είχαν στην κατοχή τους, μεταξύ άλλων, φωτοβολίδες και κουκούλες.

Τα 15 άτομα οδηγούνται στην Κρατική Ασφάλεια.

 

πηγές: 902.gr – ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ν. Μαυροκέφαλος: Κάνουμε τον θρήνο οργή και την οργή αγώνα

Νέο συλλαλητήριο την Κυριακή στις 12 μ. στο Σύνταγμα

«Σήμερα είναι μια μεγάλη απεργία. Σήμερα πλημμύρισαν η Αθήνα και δεκάδες άλλες πόλεις. Όλη η εργατική τάξη της χώρας και η νεολαία γίνονται η φωνή των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη. Κάνουμε τον θρήνο οργή και την οργή αγώνα! Για να μην επιβληθεί η σιωπή. Για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Για να έρθει η προστασία της ζωής του λαού στο προσκήνιο κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους», τόνισε στην ομιλία του στα Προπύλαια ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Υπογράμμισε ότι απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και με αφορμή τη δολοφονία των 57 ανθρώπων, αναδείχτηκε η μεγάλη δύναμη που έχουν τα Συνδικάτα, που έχει ο οργανωμένος λαός στα Σωματεία, στους μαζικούς φορείς, στους Φοιτητικούς Συλλόγους. Που δεν άφησαν να επικρατήσει η σιωπή, που δεν επέτρεψαν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες, που συνεχίζουν και γίνονται η φωνή των νεκρών.

«Μέγιστο χρέος σήμερα στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους είναι να μη συγκαλυφθεί και αυτό το έγκλημα! Να μη μείνουν ατιμώρητοι οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Θα δικαστούν και θα τιμωρηθούν από τον λαό», τόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος.

«Με οργάνωση και αγώνα. Η ζωή μας δεν είναι κόστος. Για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, μαζικές συγκοινωνίες για τον λαό. Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, στις πόλεις και στα χωριά, παντού. Για να έχουμε δημόσια και σύγχρονη Υγεία για όλο τον λαό. Για να ξεριζώσουμε την εγκληματική πολιτική του κέρδους, την καρδιά του κτήνους», υπογράμμισε και κάλεσε στο νέο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα συνδικάτα της Αττικής την Κυριακή 12 Μάρτη, στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι.

Με οργάνωση και αγώνα, να ξεριζώσουμε την εγκληματική πολιτική του κέρδους

Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη απεργία. Σήμερα πλημμύρισαν η Αθήνα και δεκάδες άλλες πόλεις. Όλη η εργατική τάξη της χώρας και η νεολαία γίνονται η φωνή των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη. Κάνουμε τον θρήνο οργή και την οργή αγώνα! Για να μην επιβληθεί η σιωπή. Για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Για να έρθει η προστασία της ζωής του λαού στο προσκήνιο κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους.

Παρά τα εμπόδια που προσπάθησαν να βάλουν η κυβέρνηση, η εργοδοσία σε χώρους δουλειάς, ο στρατός των “παπαγάλων” που διαθέτουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ, δεν τα κατάφεραν. Νέκρωσαν όλοι οι μεγάλοι χώροι δουλειάς. Όλες οι μαζικές μεταφορές τράβηξαν χειρόφρενο ακολουθώντας το αγωνιστικό παράδειγμα των συναδέλφων τους σιδηροδρομικών που κλείνουν 7 ημέρες απεργία.

Από την πρώτη στιγμή αυτού του εγκλήματος γίνεται συστηματική προσπάθεια απ’ όσους έχουν κυβερνήσει και κυβερνούν σήμερα τη χώρα, από τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και από μια μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων να κρυφτούν τα πραγματικά κίνητρα, η πραγματική αιτία αυτής της τραγωδίας.

Στην ίδια όχθη έχει ταχθεί και η ηγεσία της διοίκησης στη ΓΣΕΕ. Και σήμερα είναι απόντες! Πρόκειται για άλλη μια ιστορική ξεφτίλα. Υπηρετούν τον δρόμο της ανοχής στο κυβερνητικό – εργοδοτικό έγκλημα, στην πολιτική που οδήγησε στη διάλυση των συγκοινωνιών, για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος της ανθρώπινης ζωής. Κάνουν συνέδριο λέει και δεν προλαβαίνουν. Ντροπή!

Όλοι αυτοί ξεκίνησαν προσπαθώντας να επιβάλουν τη σιωπή με πρώτο τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε στα κανάλια να μας πει ότι “δεν είναι η ώρα να αποδοθούν οι ευθύνες”. Μίλησαν και συνεχίζουν να μιλούν για ανθρώπινο λάθος. Στην αρχή δεν ήθελαν να μιλήσουν για το ιταλικό μονοπώλιο που εξαγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να μην αναδειχτούν οι ευθύνες τους. Μετά μας είπαν για κακή ιδιωτικοποίηση. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να ρίξουν το μπαλάκι των ευθυνών ένας στον άλλον με φαιδρά επιχειρήματα που προσβάλλουν τους δολοφονημένους και τη νοημοσύνη όλου του λαού. Και τώρα προβάλλουν το επιχείρημα ότι φταίει η κακιά η (χ)ώρα.

Μια χώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έδινε τη σκυτάλη της κυβέρνησης στη ΝΔ, πανηγύριζε ότι την κράτησε στον πυρήνα της αναπτυγμένης Ευρώπης. Και η ΝΔ πριν λίγες ημέρες, στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ,παρουσίαζε τη χώρα να ταξιδεύει στην πρώτη θέση του τρένου της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι τραγική ειρωνεία. Στο πρώτο βαγόνι του τρένου των Τεμπών ταξίδευε μόνο ο θάνατος.

Γιατί σε αυτές τις ράγες της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών μεταφορών, μπροστά στην αδηφάγο ανάγκη του κέρδους δεν υπολογίζεται καμία ανθρώπινη ζωή. Αυτό υπηρέτησαν και θα συνεχίσουν να υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γι’ αυτό στην Ευρώπη μόνο το 2021 έγιναν 97 συγκρούσεις τρένων και δολοφονήθηκαν συνολικά 683 άνθρωποι.

Αυτή η χώρα, το λεγόμενο επιτελικό αστικό κράτος, είναι πολύ ικανό να κάνει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να συνεδριάζουν τα δικαστήρια μέσα σε λίγες ώρες για να βγάλουν μια απεργία παράνομη, να στέλνει διμοιρίες αστυνομικών για να κάνει εξώσεις σε φτωχούς και αρρώστους. Να καταστέλλει μαζί με αύρες και όλους τους μηχανισμούς καταστολής, φανερούς και κρυφούς, τις κινητοποιήσεις του λαού. Είναι κράτος ικανό να πουλάει τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τις μεταφορές, τη ΛΑΡΚΟ και άλλες επιχειρήσεις στους ιδιώτες. Να δίνει μέσα από τα διάφορα Ταμεία Ανάπτυξης και τις κρατικές επενδύσεις δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ στην κοινωνία διευρύνεται η φτώχεια. Είναι κράτος ικανό να σακατεύει το δημόσιο σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα να μπουκώνει με δισ. ευρώ τα «κοράκια» των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας όπου ακόμα χάνουν τη ζωή τους οι συνάνθρωποι μας από τον κορονοϊό.

Δεν φταίει λοιπόν η (χ)ώρα όπως εύστοχα φωνάζει ο λαός μας. Φταίει το κέρδος. Η πολιτική της εμπορευματοποίησης που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους – οφέλους.

Γι’ αυτό πιάνουν φωτιά τα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών, πιάνουν φωτιά τα πλοία, είναι μέσα στα προβλήματα η σταθερή τροχιά, οι αεροπορικές μεταφορές, όπως καταγγέλλουν εδώ και χρόνια τα σωματεία τους.

Γι’ αυτό έγινε το “Δύστος” και το “Σάμινα”, το πολύνεκρο έγκλημα με τους μαθητές στα Τέμπη, οι πυρκαγιές στην Ηλεία, η Μάνδρα, το Μάτι.

Γι’ αυτό μετράμε συνεχώς νεκρούς σε πλημμύρες, σε πυρκαγιές, σε σεισμούς, σε μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα.

Γι’ αυτό οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε κρεματόρια με πάνω από 70 δολοφονημένους το χρόνο αφού οι εργοδότες στο όνομα του κόστους δεν παίρνουν μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Γι’ αυτό πλημμυρίζουν τα σχολεία με την πρώτη βροχή και πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών.

Γι’ αυτό είναι προδιαγεγραμμένα όλα αυτά τα εγκλήματα.

Γι’ αυτό είναι τεράστιες οι ευθύνες όσων κυβέρνησαν και κυβερνούνε τώρα. Γιατί υπηρετούν με συνέπεια αυτή την πολιτική.

Απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και με αφορμή τη δολοφονία των 57 συνανθρώπων μας, νέων στην πλειοψηφία τους, αναδείχτηκε η μεγάλη δύναμη που έχουν τα Συνδικάτα, που έχει ο οργανωμένος λαός στα Σωματεία, στους μαζικούς φορείς, στους Φοιτητικούς Συλλόγους.

Που δεν άφησαν να επικρατήσει η σιωπή. Που δεν επέτρεψαν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες. Που οργάνωσαν δεκάδες μικρότερες ή μεγαλύτερες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Που συνεχίζουν και γίνονται η φωνή των νεκρών. Που λένε ότι δεν πάμε και όπου βγει. Που δεν αγοράζουν εισιτήριο χωρίς επιστροφή.

Μέγιστο χρέος σήμερα στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους, είναι να μη συγκαλυφθεί και αυτό το έγκλημα! Να μη μείνουν ατιμώρητοι οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Θα δικαστούν και θα τιμωρηθούν από τον λαό.

Με οργάνωση και αγώνα. Η ζωή μας δεν είναι κόστος.

Για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, μαζικές συγκοινωνίες για τον λαό.

Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, στις πόλεις και στα χωριά, παντού.

Για να έχουμε δημόσια και σύγχρονη Υγεία για όλο τον λαό.

Για να ξεριζώσουμε την εγκληματική πολιτική του κέρδους, την καρδιά του κτήνους.

Συνεχίζουμε με νέο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα Συνδικάτα της Αττικής την Κυριακή 12 Μάρτη, στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι».

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue