Home ΚοινωνίαΕλλάδα «Χίοι εν Χορώ» : 2ο Φεστιβάλ Χορών στο νησί της Μαστίχας

«Χίοι εν Χορώ» : 2ο Φεστιβάλ Χορών στο νησί της Μαστίχας

by ikariaki.gr
6 views

file

Basic CMYK

Ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς “Χίοι Εν Χορώ’’  δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που ήταν επί πολλά έτη  ζυμωμένοι με το κομμάτι της παράδοσης . Ξεκίνησε δειλά δειλά το 2013   με σκοπό την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , όχι μόνο του τόπου μας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.

Η επιθυμία μας για την αναβίωση παλαιών εθίμων, που τείνουν στις μέρες μας να εκλείψουν, και η ανάγκη μας να δραστηριοποιηθούμε για να προάξουμε τον πολιτισμό και την παράδοση του νησιού μας καθώς και ολόκληρης της Ελλάδος, μας οδήγησαν στη δημιουργία του πρώτου τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών χορών του Συλλόγου. Μέσα από αυτά τα μουσικά και χορευτικά μονοπάτια οι νέοι διδάσκονται και οι παλαιότεροι θυμούνται.

Με το πέρασμα του χρόνου ο σύλλογος απέκτησε άλλα 5 τμήματα και λίγο αργότερα δημιουργήθηκε και τμήμα Χορωδίας .

Μελλοντικά στοχεύουμε να δημιουργήσουμε τμήμα μουσικών οργάνων και τμήμα κεντήματος , μιας και αυτά τα δύο κομμάτια είναι αλληλένδετα με το κομμάτι της παράδοσης που υπηρετούμε .

Ο Σύλλογός μας, παραμένοντας ενεργό μέρος της κοινωνίας του νησιού, αναπτύσσει σε κάθε ευκαιρία φιλανθρωπική δραστηριότητα: Τα Χριστούγεννα του 2015 διοργάνωσε με το κατάστημα Regina εκδήλωση του τμήματος χορωδίας, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου, που φιλοξενούνται στο νησί μας.  Επίσης συγκεντρώσαμε ρούχα και τρόφιμα ως βοήθημα σε ευπαθείς ομάδες , ενώ παράλληλα μαγειρέψαμε 1000 μερίδες φαγητού οι οποίες  μοιράστηκαν από εμάς ,  για  να βοηθήσουμε ενεργά στα κύματα προσφύγων που κατέφταναν στην Χίο.

Η χορευτική μας ομάδα έχει λάβει μέρος  σε αρκετές χορευτικές διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, που στόχο είχαν την ενδυνάμωση της παράδοσης . Η σημαντικότερη συμμετοχή μας ήταν στο  Διεθνές Φεστιβάλ Χορού το 2013,  το οποίο διοργανώθηκε έξω από το Ανοικτό Θέατρο της Αγιάς Σοφιάς,  στην Κωνσταντινούπολη , όπου ο Σύλλογός μας έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.  Τα ΜΜΕ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κάλυψη αυτής της εκδήλωσης, ιδιαίτερα το τηλεοπτικό κανάλι Star και η εκπομπή της κ. Πόπης Τσαπανίδου, με την οποία είχαμε ζωντανή συνομιλία μέσω Skype.

H ευαισθησία και το ενδιαφέρον μας για τον πολιτισμό μας οδήγησε στη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στο Νησί της Μαστίχας, στο οποίο συμμετείχαν 292 χορευτές, ενώ φιλοξενήθηκαν 5 συγκροτήματα από την Χίο και 5 από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Τον Νοέμβριο του 2015  διοργανώσαμε την Μουσικοχορευτική εκδήλωση με γενικό τίτλο   ‘’Αηδόνια Χελιδόνια για κελαηδήσετε’’, η οποία  παρουσίαζε χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδος . Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη των μηνυμάτων εκείνων των δημοτικών τραγουδιών, που μιλούν για διάφορα πτηνά και άλλα ζώα. Ο μουσικολόγος και  λαογράφος, κ. Παναγιώτης Μυλωνάς, μας τίμησε παρουσιάζοντας την εκδήλωση και αναλαμβάνοντας την επιμέλεια του θέματος.

banner

Απώτερος στόχος του Συλλόγου μας είναι να φέρουμε στα μονοπάτια της παράδοσης ανθρώπους που θα την ακολουθήσουν και θα γνωρίζουν πώς να υπηρετήσουν το μεγαλείο της. Οραματιζόμαστε τη Χίο ως πυλώνα Πολιτισμού και Παράδοσης και θέλουμε το Φεστιβάλ Χορού στο νησί της Μαστίχας να καθιερωθεί ως θεσμός του νησιού, ώστε να μπορούμε να ανταλλάσσουμε χορευτικές απόψεις, να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την προώθηση του τόπου μας.

file (1)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομίας «Χίοι εν Χορώ»  σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Πλέγμα, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα χορευτικά συγκροτήματα για να συμμετάσχουν στο «2ο Φεστιβάλ Χορών στο νησί της Μαστίχας» που θα πραγματοποιηθεί στη Χώρα  της Χίου 7 και 8 Σεπτέμβρη 2016.

Εκτός από τις παραστάσεις το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει εκδρομές με ξεναγήσεις, σεμινάρια τοπικών χορών, μπάνια και χαλάρωση στις δαντελωτές παραλίες και ολοήμερα και ολονύχτια γλέντια.   Ενώ η διαμονή θα πραγματοποιηθεί στoυς παραθαλάσσιους  οικισμούς « Βροντάδος» και “Καρφάς”, σε αξιοπρεπή και καθαρά καταλύματα με πρωινό.

Σας καλούμε να γνωρίσετε από κοντά το νησί των αντιθέσεων, την άγρια φύση της Βόρειας Χίου και την κοσμοπολίτικη νότια πλευρά του νησιού, το νησί του δακρυσμένου δέντρου της μαστίχας, μοναδικό σε όλο τον κόσμο, το νησί με τους πανέμορφους οικισμούς που θα σας μείνουν αξέχαστοι. Σας καλούμε να σας ξεναγήσουμε στην ομορφιά του νησιού μας και να σας μυήσουμε στην μοναδική παράδοση και πολιτισμό του νησιού της Μαστίχας.

Κόστος  Συμμετοχής :

  • 170€ από Πειραιά / 2 διανυκτερεύσεις

  • 190€ από Καβάλα / 3 διανυκτερεύσεις

  • 195€ από Πειραιά / 3 διανυκτερεύσεις

Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνοντα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, διανυκτερεύσεις, πρωινά, εσωτερικές μετακινήσεις με πούλμαν και σεμινάρια.  Περιλαμβάνονται επίσης: μονοήμερες εκδρομές στη Νότια Χίο και Βόρεια Χίο.

Για κάθε χορευτικό που ενδιαφέρετε να έρθει από άλλο λιμάνι η τιμή διαμορφώνεται αναλόγως το λιμάνι αναχώρησης και την τιμολογιακή πολιτική των ακτοπλοϊκών. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να έρθετε με αεροπλάνο ή άλλο μέσο η τιμή διαμορφώνεται αναλλόγως (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος των ακτοπλοικών εισιτηρίων).

Για περισσότερες πληροφορίες τους όρους συμμετοχής καθώς και για αιτήσεις συμμετοχής www.dancechios.gr, [email protected] ή +306976187007

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας στα καταλύματα.

Πρόγραμμα

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2016

05:15           Άφιξη των χορευτικών ομάδων στο λιμάνι της Χίου από Αθήνα  και μεταφορά σε χώρο πρωινού

07:30           Άφιξη των χορευτικών ομάδων στο λιμάνι της Χίου από Καβάλα  και μεταφορά σε χώρο του Συλλόγου προσφέροντας τους πρωινό

08:30           Εκδρομή στην Βόρεια Πλευρά του Νησιού –  Επίσκεψη στο μοναστήρι της Νέας Μονής Χίου και στο χωριό Ανάβατος.

12:30           Μεταφορά στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και μπάνιο στα καταγάλανα νερά του Βροντάδου και του Καρφά.

19:15           Αναχώρηση χορευτικών από το ξενοδοχείο με προορισμό το  Λιμάνι της Χίου

19:30           Έναρξη Παρέλασης όλων των χορευτικών ομάδων από το Λιμάνι προς την Κεντρική Πλατεία Βουνακίου Χίου

21:00           Έναρξη 1ης μέρας Φεστιβάλ – Παρουσίαση χορευτικών προγραμμάτων.

ΠΕΜΠΤΗ  8  ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2016

09:00           Αναχώρηση από το ξενοδοχείο με πρώτη μας επίσκεψη το  Μουσείο Εσπεριδοειδών ‘’CITRUS’’

10:00             Εκδρομή στα ‘’Μαστιχοχώρια’’ στη Νότια Χίο εκεί θα δούμε:

  1. Αρμόλια: χωριό το οποίο φημίζεται για την κατεργασία πυλού

  2. Πυργί:  το ζωγραφιστό χωριό – Επίσκεψη στο Μουσείο της Μαστίχας

  3. Μεστά: το μεσαιωνικό χωριό μοναδικής θρησκευτικής σημασίας και ομορφιάς

12:30           Αναχώρηση από Μεστά με προορισμό τον παραθαλάσσιο οικισμό Κώμη για μπανιο ή καφε.

16:00           Αναχώρηση από την Κώμη με προορισμό το ξενοδοχείο για  ξεκούραση – και   Ελεύθερος χρόνος

18:00           Σεμινάριο με θέμα: Ιστορία ,Λαογραφία & Παραδοσιακοί Χοροί της Χίου. Εισηγήτρια : Κα Άννα Μιμίδη διαρκεια 60’

20:30            Αναχώρηση από το ξενοδοχείο με προορισμό το Άνοικτό Θέατρο   Μίκης Θεοδωράκης –      Καστρομηνά

21:00           Έναρξη 2ης μέρας Φεστιβάλ  – Παράσταση χορευτικών – Λήξη

23:00           Γλέντι στο χώρο του ξενοδοχείου με την ορχήστρα του Φεστιβάλ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9  ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2016

 

9:00             Αναχώρηση από το ξενοδοχείο με προορισμό την Βόρεια Χίο.

9:30             Επίσκεψη  στην ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΚΟΡΑΗ

11:30           Θα επισκεφτούμε τη Βολισσο οπου θα δούμε :

  1. ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑ, για οινοποσία στις τοπικές ποικιλίες

  2. ΒΟΛΙΣΣΟΣ, για περιπλανηση

  3. ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΟΛΙΣΣΟΥ , για μπάνιο και ξεκούραση

16:00           Αναχώρηση με προορισμό το ξενοδοχείο για ξεκούραση και κατόπιν το λιμάνι για την αναχωρηση

Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό, τις τελευταίες μέρες πριν το Φεστιβάλ θα οριστικοποιηθεί

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue