Home ΚοινωνίαΕλλάδα Χειρόφρενο στα σχέδια της ΔΕΗ για «πράσινη» ενέργεια

Χειρόφρενο στα σχέδια της ΔΕΗ για «πράσινη» ενέργεια

by ikariaki.gr
6 views

Τράτσα Μάχη
ΤΟ ΒΗΜΑ
  • Οι τράπεζες έχουν ενεχυριάσει τις μετοχές της ΔΕΗΑΝ και δεν συμφωνούν με την απορρόφηση της θυγατρικής.

Σε εκτροχιασμό οδηγείται το χρονοδιάγραμμα ενός φιλόδοξου σχεδίου της ΔΕΗ που θα έθετε τον θεμέλιο λίθο για τη διείσδυση της επιχείρησης στην «πράσινη» ενέργεια. Ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) βρίσκεται στον αέρα καθώς οι τράπεζες ακόμη δεν έχουν δώσει και επισήμως το τελικό ΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι αν και το ζήτημα της ΔΕΗΑΝ περιλαμβανόταν στην ατζέντα των θεμάτων που θα εξέταζε το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 4 Ιουνίου, τελικά αποφασίστηκε να μη συζητηθεί πριν δοθεί από τους δανειστές της επιχείρησης εγγράφως η σχετική έγκριση.

Οι περιπέτειες για το πρότζεκτ ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, αμέσως μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ να προχωρήσει στην απορρόφηση της ΔΕΗΑΝ. Ο στόχος για την υλοποίηση του σχεδίου είχε τεθεί για το τέλος του 2018, όμως λογάριαζαν χωρίς τον… ξενοδόχο. Οι τράπεζες, οι οποίες είχαν ενεχυριάσει τις μετοχές της θυγατρικής της ΔΕΗ, η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έβαλαν «φρένο» στα φιλόδοξα σχέδια της μητρικής εταιρείας.

Ετσι η ΔΕΗ άλλαξε πορεία και επιχείρησε με μια… ντρίμπλα να προσπεράσει τον σκόπελο των τραπεζών, δίχως να εγκαταλείψει τον αρχικό της στόχο. Ο νέος σχεδιασμός περιελάμβανε διατήρηση της ΔΕΗΑΝ με ελάχιστο προσωπικό, το οποίο θα διαχειρίζεται τις υποδομές και τις μετοχές της, και μεταφορά των υπόλοιπων εργαζομένων στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της μητρικής εταιρείας. Όσο για τα προγραμματισμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή εκείνα που θα προκύψουν στο μέλλον, θα τα δίνει με εξωτερική ανάθεση στη συγκεκριμένη διεύθυνση της ΔΕΗ, στην οποία θα εργάζονται οι άλλοτε εργαζόμενοί της.

Οι εργαζόμενοι

Στις 30 Μαΐου το ΔΣ της ΔΕΗAΝ ενέκρινε τη μεταφορά των ελάχιστων εργαζομένων της επιχείρησης (έπειτα από αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις έχουν απομείνει περί τα 50 άτομα), με την προοπτική ότι θα περνούσε από την έγκριση του ΔΣ της ΔΕΗ στις 4 Ιουνίου. «Αν και οι τράπεζες έχουν δώσει προφορικά το πράσινο φως, η διοίκηση της εταιρείας, προκειμένου να έχει τα νώτα της καλυμμένα, θεώρησε ότι πρέπει να έχει εγγράφως τις απαιτήσεις των δανειστών της» υποστηρίζει μιλώντας στο «Βήμα» στέλεχος της επιχείρησης.

Πάντως, για την ώρα έχει μείνει στον «πάγο» η μεταφορά των εργαζομένων της ΔΕΗΑΝ, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ το 2015, αλλά δουλεύουν με όρους ιδιωτικού τομέα. Έτσι, εργάζονται με ατομικές συμβάσεις, αλλά ως υπάλληλοι σε δημόσια επιχείρηση δεν τους καταβάλλονται επιδόματα εορτών και αδείας, όπως τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα. Εάν τελικά περάσουν στη ΔΕΗ, θα εξισωθούν με τους συναδέλφους τους στη μητρική εταιρεία και δη στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, με τους οποίους θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν τα επόμενα «πράσινα» πρότζεκτ.

Ο σχεδιασμός

Το 2018 το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΗ στο μερίδιο των ΑΠΕ στην Ελλάδα έφτανε μόλις στο 3%, με περίπου 160 MW (μεγαβάτ). Στόχος είναι να προστεθούν άλλα 350 MW έως το 2020, άλλα 600 MW έως το 2022 και περίπου 2,5 GW (γιγαβάτ) έως το 2030, δηλαδή δεκαπενταπλάσια ισχύ σε σχέση με τη σημερινή. Για την υλοποίηση του σχεδιασμού εκτιμάται ότι απαιτούνται κεφάλαια περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗΑΝ «τρέχει» 18 έργα (14 αιολικά και 4 μικρά υδροηλεκτρικά), συνολικής ισχύος 89 MW, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για αιολικά πάρκα στην Καρδίτσα, στην Κάρπαθο, στην Κεφαλλονιά, στη Λέσβο, στη Λήμνο, στο Μαρμάρι Ευβοίας, στη Μονή Τοπλού Κρήτης, στην Ικαρία, στη Σάμο, στα Ψαρά, στη Μύκονο, στην Τήνο και στη Χίο (δύο μονάδες) καθώς και υδροηλεκτρικά σε Λούρο, Μακροχώρι, Σμόκοβο και Βέρμιο.

Από αυτά, τα 12 είναι παλαιά αιολικά πάρκα και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών και τα 6 είναι νέα. Εως σήμερα έχουν ηλεκτριστεί 3 έργα, ενώ άλλα 2 αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν εντός του Ιουλίου. Όσο για το παλιό μικρό υδροηλεκτρικό στον Λούρο, αναμένεται ότι θα έχει αποκατασταθεί και θα μπει σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο. Τα υπόλοιπα 12 έργα, βάσει του προγραμματισμού της ΔΕΗΑΝ, αναμένεται ότι θα είναι έτοιμα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

 

Αναδημοσίευση από : https://www.mikrometoxos.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue