Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αυγενάκης: Αισιόδοξη εξέλιξη για τον πρωτογενή τομέα η ρύθμιση για τους μετανάστες

Αυγενάκης: Αισιόδοξη εξέλιξη για τον πρωτογενή τομέα η ρύθμιση για τους μετανάστες

by ikariaki.gr
83 views

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σχολιάζοντας την υπερψήφιση από τη Βουλή της ρύθμισης για τους μετανάστες, έκανε στα social media, την εξής ανάρτηση:

Η Βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία 262 βουλευτών, ενέκρινε την τροπολογία για την άδεια διαμονής και εργασίας μεταναστών, που έχουν συμπληρώσει τριετή παραμονή στη χώρα μας.

Η νέα ρύθμιση καταργεί τη μαύρη εργασία, καθώς υποχρεώνει τους εργοδότες να βάζουν ένσημα και να συμβάλλουν στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ δίνει στην αγορά – και ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα- νόμιμα εργατικά χέρια, που τόσο έχει ανάγκη. Θυμίζω ότι για αγροτικές εργασίες απαιτούνται 180.000 εργατικά χέρια. Και μπορεί η συγκεκριμένη ρύθμιση να μη επιλύει οριστικά το πρόβλημα, αλλά αποτελεί μια αισιόδοξη εξέλιξη.

Φυσικά, η ρύθμιση, δεν αποτελεί αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής και δεν οδηγεί σε ελληνοποιήσεις, καθώς περιορίζεται μόνο στην παροχή άδειας εργασίας σε όσους ήδη βρίσκονται στη χώρα μας.

Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να «κρύβουμε κάτω από το χαλί» ένα πρόβλημα το οποίο υφίσταται. Αλλά, επίσης, είναι σαφές, ότι η ξεκάθαρη πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνει λύση σε ένα χρόνιο, μείζον, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, την οποία επικύρωσε η Βουλή με μια ευρεία πλειοψηφία, πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες.

Η ψηφοφορία στη Βουλή

Με πλειοψηφία 262 ψήφων υπέρ, ψηφίσθηκε σήμερα από τη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την οποία πολίτες τρίτων χωρών, θα μπορούν, υπό όρους, να εργαστούν.

Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ τάχθηκαν πέραν της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, τόνισε τα εξής:

«Η ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα, με 262 ψήφους, αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Εκεί που σε άλλες χώρες το μεταναστευτικό διχάζει, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πετυχαίνει ευρύτερες συναινέσεις και δείχνει τον δρόμο στην υπόλοιπη Ευρώπη για μια αποτελεσματική πολιτική στο μεταναστευτικό.

banner

Μια πολιτική που συνδυάζει την αυστηρή φύλαξη των συνόρων και την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών με τη διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης, λελογισμένα, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και τις προτεραιότητες της κοινωνίας.

Ευχαριστώ, για άλλη μια φορά, τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του καθώς και τον συνάδελφο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για την αγαστή συνεργασία μας.

Επίσης, ευχαριστώ όσους εργάστηκαν ακούραστα όλο το προηγούμενο διάστημα για το αποτέλεσμα αυτό στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και στη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και όλους τους ειδικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που πρόσφεραν τη γνώση και την εμπειρία τους στον σχεδιασμό της συγκεκριμένης πολιτικής.

Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για τη διοικητική αναβάθμιση του συστήματος της νόμιμης μετανάστευσης και τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ινδία, που θα δώσουν ανάσα στην πιεζόμενη αγορά εργασίας.

Χρειαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, εφαρμόζοντας ρεαλιστικές πολιτικές που φέρνουν αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εντολή του ελληνικού λαού.»

Η τροπολογία, η οποία συμπεριελήφθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (άρθρο 187), προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών που:

– Διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,

– Διέμεναν στην Ελλάδα έως και τη 30η Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,

– Συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα, και,

– Συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή χρόνια παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έρχεται να βάλει τάξη στην αταξία και στρέφεται ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία.

Δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους βρίσκονται επί μακρόν εδώ, πριν τις 30 Νοεμβρίου 2023, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Δεν δίνει δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη, όπως στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη δε άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο.

Εξάλλου, για πρώτη φορά εισάγει τη σύνδεση της άδειας διαμονής με την απασχόληση, δεδομένου ότι δίνεται μόνο σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και ανακαλείται όταν, για οποιοδήποτε λόγο, για εύλογο διάστημα, διακόπτεται η απασχόληση.

Υπολογίζεται ότι η ρύθμιση αφορά περίπου 30 χιλιάδες δικαιούχους.

Τέλος, η ρύθμιση στοχεύει να καλύψει τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και, γενικότερα, για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue