Home ΣυγκοινωνίεςΑκτοπλοϊκό Ασυνόδευτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία: Αναζητείται λύση

Ασυνόδευτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία: Αναζητείται λύση

by ikariaki.gr
815 views

Σε εξέλιξη των καταγγελιών που ήρθαν στο φως της επικαιρότητας τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την ”πόρτα” που έριξε η Blue Star σε ασυνόδευτα οχήματα ηλεκτρικά και υβριδικά, βασιζόμενη στην εγκύκλιο του Υπουργείου, 2322.3/79893/2023, που εκδόθηκε στις 14/11/2023 με τον σαφή περιορισμό: Όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα συμπεριλαμβανομένων των αμιγώς ηλεκτρικών των (plug-in) υβριδικών, και των οχημάτων με υγραέριο και φυσικό αέριο (Alternative Fuel Vehicles AFVs), δεν μπορούν να μετακινηθούν ασυνόδευτα, κάτι που πρακτικά σημαίνει μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη τους αλλά και ταλαιπωρία.

Ταξίδι με αυτοκίνητο στο πλοίο – Τι πρέπει να ξέρεις για τα εναλλακτικά καύσιμα των οχημάτων

Μέχρι εκείνη την ημερομηνία στα τέλη του 2023 δεν υπήρχε κάποιος περιορισμός που απαγόρευε οριζόντια το ταξίδι ως ασυνόδευτο σε ηλεκτρικά οχήματα, στα πλοία που εξυπηρετούν τα νησιά μας.

Ειδική σήμανση στα AFV οχήματα

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται επίσης πως κατά τη φόρτωση στο πλοίο των ηλεκτρικών και των υπόλοιπων οχημάτων με εναλλακτικά καύσιμα θα πρέπει να επισημαίνεται ο τύπος του συστήματος πρόωσης τους, η ακριβής θέση τους στο πλοίο η οποία θα πρέπει να μπορεί να ελέγχεται χωρίς εμπόδια από το σύστημα παρακολούθησης με κάμερες που διαθέτει το πλοίο και βέβαια να υπάρχει κατάλληλη σήμανση στο παρμπρίζ τους.

Ενδιαφέρον σημείο είναι πως η διασφάλιση ότι το αυτοκίνητο δεν έχει κάποια βλάβη ή φθορά στο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου ή στους συσσωρευτές του βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του και ο πλοιοκτήτης μπορεί να το εξασφαλίσει με τον τρόπο που αυτός θεωρεί κατάλληλο. Και αυτό γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύψουν τυχόν ζημιές ή και καταστροφές σε πλοία που μπορούν να οφείλονται σε πυρκαγιές από ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Με την Καλοκαιρινή σεζόν να ανοίγει αναζητείται λύση άμεσα

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί στους επαγγελματίες του Τουρισμού στα νησιά (εταιρίες με ενοικιαζόμενα οχήματα-ξενοδοχειακές μονάδες)  αφού αυτοί οι περιορισμοί στην μεταφορά των AFV οχημάτων, αφορούν άμεσα τους επισκέπτες των νησιών που αρκετοί από αυτούς ”στέλνουν” ασυνόδευτα τα οχήματα τους και οι ίδιοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο καθώς και τις εταιρείες ενοικίασης οχημάτων.

Υπουργείο Ναυτιλίας: Ρυθμίσεις για να επιτραπεί η ακτοπλοϊκή μεταφορά ασυνόδευτων AFV

Να προχωρήσουν γρήγορα στην προώθηση ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την ακτοπλοϊκή μεταφορά ασυνόδευτων ηλεκτρικών αυτοκινήτων(AFV) έχει ζητήσει η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Έτσι λοιπόν θα χρειαστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να δοθεί λύση σε αυτό το θέμα, χωρίς βεβαίως, να υποτιμούνται τόσο η επιβεβαιωμένη δυσκολία κατάσβεσης πυρκαγιάς σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όσο και η ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων πυρασφάλειας και εκπαίδευσης του προσωπικού.

 

banner

Πηγή: Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ellinikiaktoploia.net

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue