Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Απολογισμός …Καλοκαιριού 2012

Απολογισμός …Καλοκαιριού 2012

by ikariaki.gr
11 views

Καλοκαίρι2012Ο Αύγουστος έφυγε και τυπικά έκλεισε το καλοκαίρι , γιατί ουσιαστικά το … «καλό καλοκαιράκι», για όσους ξέρουν και μπορούν, είναι τώρα το Σεπτέμβρη. Καιρός λοιπόν να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό για το νησί μας.

Να πιάσουμε τον τουρισμό πρώτα  – πρώτα, βασική πηγή εσόδων για το νησί μας άλλωστε.

Φέτος είχαμε, σε σχέση με την περυσινή χρονιά, από ένα καράβι  (το Νήσος Μύκονος ), τέσσερα (Νήσος Μύκονος, Ιεράπετρα, Μυτιλήνη και Θεόφιλος). Κανείς δεν περίμενε μετά το περυσινό… «στρίμωγμα» ανθρώπων και αυτοκινήτων με ένα καράβι νέας τεχνολογίας, ότι φέτος, μετά τα γνωστά γεγονότα του χειμώνα στο ακτοπλοϊκό για τα νησιά μας, ότι θα είχαμε τέσσερα καράβια, τρία παλαιάς τεχνολογίας και το «σύγχρονο» καράβι που φέτος  ήλθε στο νησί μας για λίγο (ήδη σταμάτησε τα δρομολόγια του), για τη λεγόμενη «αρπαχτή του καλοκαιριού», θα είχε το νησί μας κόσμο, έστω και για ένα μήνα.

Οι πιο πολλοί έλεγαν, με βάση την οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας, ότι τα καράβια, ιδίως τα συμβατικά με τις χαμηλές ταχύτητες, που μας επανέφεραν στο 9μισάωρο ή δεκάωρο ορισμένες φορές ταξίδι για Ικαρία, θα πήγαιναν και θα ερχόντουσαν άδεια.  Έλα όμως που δεν υπολογίσαμε ένα βασικό παράγοντα, τα καράβια της μιας εταιρίας «έπιαναν» σε δύο λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Καβάλα) και παρά το πολύωρο ταξίδι είχαμε σημαντικό αριθμό επισκεπτών από αυτές τις περιοχές. Συν το γεγονός της καθημερινής (πολλές φορές και διπλής) σύνδεσης από Πειραιά και τα εξπρές δρομολόγια του Σαββατοκύριακου συν τις προσφορές της μιας εταιρίας, είχαμε τον μήνα Αύγουστο πληρότητα των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, αλλά όχι και των καταστημάτων σίτισης.

Εδώ λοιπόν είναι η διαφορά της φετινής τουριστικής χρονιάς, ότι ο τουρίστας ενοικίαζε δωμάτια με κουζίνα με ηλεκτρικές συσκευές, για να σιτισθεί στο δωμάτιο του και να γλυτώσει αρκετά χρήματα που διέθετε άλλα χρόνια στα μαγαζιά σίτισης, άσχετα αν οι τιμές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, περιοριζόμενος που και που σε κάποιο ποτό, στα μπαρ που υπάρχουν στο νησί. Η μεγάλη προσέλευση τουριστών, τον Αύγουστο ιδίως, διόγκωσε κι ένα άλλο πρόβλημα, της ελεύθερης κατασκήνωσης, έτσι αυθαίρετα σε κεντρικές παραλίες του νησιού.

Πολλοί επισκέπτες, φίλοι της ελεύθερης κατασκήνωσης, έστησαν τις σκηνές τους σε κεντρικές παραλίες του νησιού, αδιαφορώντας για τις ανύπαρκτες εγκαταστάσεις υγιεινής, για τη προστασία του περιβάλλοντος  (ρύπανση, υπαίθριο μαγείρεμα – κίνδυνος πυρκαγιάς), συν την ανυπαρξία της αστυνομικής αρχής, παρά τις κλήσεις της Δημοτικής Αρχής να επιβάλλει το νόμο και την τάξη στο χώρο.

Ήμουν παρών σε δύο περιστατικά που αδελφικός μου φίλος και συγχωριανός, προσπαθώντας να νουθετήσει με ήρεμο και πολιτισμένο τρόπο τους επισκέπτες για τις αυθαιρεσίες τους, έλαβε για  απάντηση μια χυδαία συμπεριφορά «δήθεν πολιτισμένων ατόμων», που ούτε λίγο ούτε πολύ τον απεκάλεσαν μεταξύ άλλων και φασίστα, ποιοι, αυτοί που…. «φασιστικώ δικαίω» καταλαμβάνουν όποιο χώρο τους αρέσει, έτσι γιατί κάποιος τους είπε, ότι όλη η Ελλάδα τους ανήκει, να κατασκηνώνουν όπου θέλουν, να ρυπαίνουν, να βρίζουν όποιον τυχόν ντόπιο τους κάνει κάποια παρατήρηση.

Καλό θα είναι να μην … προκαλούν την τύχη τους, απειλώντας μας ότι και του χρόνου θα έλθουν περισσότεροι και θα κάνουν τα ίδια και χειρότερα, γιατί αν υπάρχει απουσία της Ελληνικής πολιτείας, υπάρχουν και οι κάτοικοι που προστατεύοντας τον τόπο τους, εφαρμόζουν οι ίδιοι τον νόμο, κάτι που θα απευχόμουν, αλλά αν δεν γίνεται αλλιώς, καλό θα είναι να καταλάβουν, αυτού του είδους οι επισκέπτες, ότι στον τόπο μας είναι ανεπιθύμητοι και να ψάξουν αλλού να κάνουν αυτά που θέλουν.

Ένα άλλο θέμα που  ήλθε στην επιφάνεια φέτος είναι τα πανηγύρια, ο τρόπος που γίνονται και ο κόσμος τελικά που τα επισκέπτεται.  Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι, διοργανωτές και μέλη των επιτροπών που κάνουν τα πανηγύρια, το καμπανάκι έχει χτυπήσει εδώ και χρόνια, φέτος πιο δυνατά, πότε θα το καταλάβετε??  Αναρωτηθήκατε γιατί οι χωριανοί μιας κάποιας ηλικίας, που αποτελούσαν τον πυρήνα των παλιών πανηγυριών, δεν έρχονται πια στα πανηγύρια, άρα δεν υπάρχει και η αντίστοιχη κατανάλωση των προϊόντων…??

Οι λόγοι είναι παραπάνω του ενός, κατά την γνώμη μου. Πρώτον το πανηγύρι σήμερα δυστυχώς, δεν κοιτάει να περάσει καλά πρώτα ο συγχωριανός ή όποιος άλλος συμπατριώτης ή φίλος, αλλά κοιτάει τι κέρδος θα βγάλει και με ποιο τρόπο. Λυπάμαι που το λέω αλλά αδιαφορήσατε για τη μουσική που, με εξαίρεση λίγους, οι διάφορες κομπανίες που καλείτε στα πανηγύρια, αποδίδουν ένα πρόγραμμα, πρώτης τάξεως για εμπορικό κέντρο διασκεδάσεως, αλλά όχι για πανηγύρι…
Πέστε μου έχετε ακούσει κάθε πότε παίζουν τον Ικαριώτικο ή άλλους νησιώτικους χορούς?, όχι λιγότερο από ημίωρο. Σε πρώτη ζήτηση το τσιφτετέλι, το ζεϊμπέκικο κακής μορφής και όχι το απτάλικο, συρτοί όχι οι Ικαριώτικοι, και άλλοι χοροί από άλλα μέρη της Ελλάδας.

banner

Τα δε όργανα της ορχήστρας, ηλεκτρικά, έντονα κρουστά και άλλα που καμιά σχέση δεν έχουν με την ακουστική του παλιού Ικαριώτη. Που πήγε εκείνη η μουσική που έβγαζαν τα μαγικά βιολιά του Τσεπέρκα, του Κουκή, του Βατούγιου, του Μικέ, του Ραντά συνοδευόμενα μόνο από το λαούτο. Ναι και περνάγαμε όλοι τότε υπέροχα και κυρίως γλεντάγαμε.

Πως θέλετε λοιπόν να συμμετέχει ο ντόπιος στο πανηγύρι, που και με το θέμα αυτής της περίεργης ομάδας των «γκρούβαλων» (καλοκαιρινό κυρίως φαινόμενο) που ενσκήπτει σαν ακρίδα στα πανηγύρια, τον έχετε … «αφήσει» απροστάτευτο, στις όποιες επιδρομές των … «πεινασμένων ακρίδων».

Πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι «πεινασμένες ακρίδες» μόνο φτωχόπαιδα δεν είναι που δεν έχουν να φάνε, αλλά μεγαλογιατροί ή μεγαλοδικηγόροι και διάφοροι άλλοι τρανταχτοί οικονομικοί παράγοντες, που ήλθαν στο νησί μας, όπως είπαν οι ίδιοι, για να ζήσουν το φαινόμενο των χίπις που έζησαν οι γονείς τους τη δεκαετία του ’60.  Αλλά κάποιος πρέπει να τους πει ότι βρίσκονται σε λάθος τόπο και σε λάθος χρόνο.  Αυτά τα λέω για να μάθουμε φέτος, τουλάχιστον τι , κατά την γνώμη μου μπορεί να γίνει, αν θέλουμε του χρόνου τα πανηγύρια της Ικαριάς, να έχουν πάλι σαν θαμώνες,  τους  φυσικούς υποστηριχτές τους, τους μόνιμους κατοίκους.

Ο απολογισμός του καλοκαιριού μπορεί να επεκταθεί και σ’ άλλα θέματα, αλλά προς το παρόν ας παραμείνουμε σ’ αυτά. Ο σκοπός μου άλλωστε ήταν να επισημάνω και όχι να κουράσω.

Σωτήρης Πολίτης

Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8fm – ikariaki.gr

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue