Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Αποχώρηση ΠΕΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο για τον Προυπολογισμό 2015

Αποχώρηση ΠΕΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο για τον Προυπολογισμό 2015

by ikariaki.gr
14 views

δημοτικό συμβούλιο 2014Ικαρία 23/12/2014

Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ικαρίας

Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου Ικαρίας του έτους 2015

Κύριε Δήμαρχε

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Συμπολίτες και Συμπολίτισσες.

Η σημερινή συνεδρίαση με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου μας για το 2015 αποτελεί τη σημαντικότερη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου μας. Πριν όμως αναφερθούμε σε θέματα του προϋπολογισμού θα θέλαμε να σας θυμίσουμε τις τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας, οι οποίες αποδεικνύουν την πολιτική διγλωσσία που άλλα τότε έλεγε από τη θέση της αντιπολίτευσης και άλλα πράττει, στα πλαίσια ενδεχομένως του θέλω αλλά δε μπορώ. Στις ανάλογες συζητήσεις, η Λαϊκή Συσπείρωση τόσο την περσινή χρονιά όσο και σε προηγούμενες έλεγε απευθυνόμενη στον τότε Δήμαρχο κύριο Σταυρινάδη τα κάτωθι:

Το 2013: «Πώς θεωρείτε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού αποτελεί την σημαντικότερη συνεδρίαση του έτους όταν δεν δίνετε στους δημοτικούς συμβούλους την εισήγηση σας στην οποία αναφέρεται το σκεπτικό με το οποίο συντάσσεται ο προϋπολογισμός ώστε να την μελετήσουμε και να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα;» (1)

Το 2014: «η στάση σας δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο σε εμάς αλλά σε κάθε δημοτικό σύμβουλο που θα ήθελε να ασχοληθεί κάπως με αυτή την συζήτηση. Σήμερα για μια ακόμα φορά δεν δίνετε στους δημοτικούς συμβούλους την εισήγηση σας στην οποία αναφέρεται το σκεπτικό με το οποίο συντάσσεται ο προϋπολογισμός ώστε να την μελετήσουμε και να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα». (2)

banner

Εύλογα λοιπόν απευθυνόμενοι στη Δημοτική Αρχή θα θέλαμε να μάθουμε το λόγο που μετά από ένα χρόνο και από θέση συμπολίτευσης πια, δεν μπήκατε στον κόπο να δώσετε στους δημοτικούς συμβούλους έγκαιρα την εισήγηση σας, στην οποία αναφέρεται το σκεπτικό με το οποίο συντάσσεται ο προϋπολογισμός, ώστε να μελετηθεί και να τοποθετηθούν όλοι πιο συγκεκριμένα. Και λέμε έγκαιρα δεχόμενοι έστω και μια μέρα πριν τη συνεδρίαση. Αλήθεια συνάδελφοι τι άλλαξε σε λιγότερο από ένα χρόνο; Αλήθεια η τοποθέτηση σας ως αντιπολίτευση ή η σημερινή σας στάση σας εκφράζει τελικά; Άραγε ποια η συνέπεια σας;

Γνωρίζουμε και γνωρίζατε ότι ο προϋπολογισμός συντάσσεται σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και ελέγχεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, γεγονός που όπως μας λέγατε σας καθιστά «ιμάντες της αντιλαϊκής πολιτικής»(1). Συγκεκριμένα λέγατε: « …ο προϋπολογισμός του 2014 καταρτίστηκε πλέον και επίσημα με Οικονομικό και Πολιτικό Εισηγητή, το λεγόμενο ‘Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ’ και μπαίνει ένα ζήτημα για όσους υποστηρίζουν ότι ανήκουν στο «αντιμνημονιακό μέτωπο», πώς δέχονται να τους υποδεικνύουν όχι μόνο την κατάρτιση του προϋπολογισμού, αλλά και το πώς και πόσα θα περικόπτουν, στερώντας του βασικούς πόρους από τον Ικαριώτικο λαό»(1). Αλήθεια συνάδελφοι τι άλλαξε σε λιγότερο από ένα χρόνο; Η τοποθέτηση σας ως αντιπολίτευση ή η σημερινή σας στάση σας εκφράζει τελικά; Άραγε ποια η συνέπεια σας; Τότε καλούσατε τους Δημοτικούς Συμβούλους να καταψηφίσουν ένα κακό μνημονιακό προϋπολογισμό ενώ σήμερα εσείς οι ίδιοι κατεβάζετε για να ψηφίσουμε έναν αντίστοιχο με τον περσινό κακό μνημονιακό προϋπολογισμό, «υπαγορευμένο» από το παρατηρητήριο. Ή μήπως σήμερα κάτι νομίζετε ότι θα αλλάξει επειδή ενδεχομένως θα συνοδευτεί με κάποια καταγγελία, αλλά τελικά θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί;

Τα προηγούμενα χρόνια κατηγορούσατε την τότε Δημοτική Αρχή ότι εφάρμοζε «βάρβαρη πολιτική» λαμβάνοντας αντιλαϊκά μέτρα. Σήμερα ένα χρόνο μετά, περισσότερο από ποτέ, παραμένει επίκαιρο το ερώτημα σας: «Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν τα περάσατε όλα αυτά κατά γράμμα μέσα στον Προϋπολογισμό; Βεβαίως και τα περάσατε! Φυσικά το επιχείρημα σας το γνωρίζουμε. ‘Εμείς έχουμε θέση ευθύνης, τα πράγματα είναι ψυχρά λογιστικά, δεν υπάρχουν λεφτά, τα λόγια είναι εύκολα, ελάτε εσείς να αναλάβετε, κάνουμε ότι μπορούμε, θα αγωνιστούμε..κλπ’. Επειδή όμως η λογιστική έχει δύο όψεις, αυτή του συστήματος και της υποταγής του και αυτής που αποκαλύπτει τις ταξικές πολιτικές, που αποκαλύπτει τους μύθους του δεν υπάρχουν λεφτά, ας δούμε ορισμένα στοιχεία.»(1).

Σε κάθε αντίστοιχη προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταθέτατε τις εξής προτάσεις: «Προτείνουμε τα εξής όσον αφορά τα οικονομικά του προϋπολογισμού … :

1. Επειδή πραγματικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε αρκετούς δημότες μας ζητάμε να ψηφιστεί κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους, τους φτωχούς συνταξιούχους, τους πολύτεκνους , που έχουν εισόδημα κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ για όσο διαρκεί η κρίση.

2. Αναλογική μείωση των τελών φωτισμού, καθαριότητας, ύδρευσης και αποχέτευσης για τις κατοικίες όση είναι και η απώλεια εισοδήματος που είναι τουλάχιστον 30% στο κατώτερο όριο της.

3. Μείωση των τελών στα μικρά καταστήματα, αλλά αύξηση των τελών σε τράπεζες, μεγάλα καταστήματα, υποκαταστήματα αλυσίδων, όπως και σε μεγάλα ξενοδοχεία.

4. Τα διαφορετικά τιμολόγια που υπάρχουν για την ύδρευση και την καθαριότητα των Δημοτικών ενοτήτων πρέπει να ρυθμιστούν έτσι ώστε όλοι οι δημότες να πληρώνουν αναλογικότερα τέλη. Σας το προτείναμε και πέρσι όπου αν και δεχτήκατε αυτή την αναγκαιότητα ένα χρόνο μετά δεν κάνατε απολύτως τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση.

5. Τέλος θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ίσως είμαστε από τους τελευταίους δήμους που δεν έχουμε καμία πρόβλεψη για τους διαρκώς αυξανόμενους δημότες μας που πλήττονται από της συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αφήνοντας τους στην ελεημοσύνη της εκκλησιάς, η την φιλανθρωπία της κοινωνίας μας.

Αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφιστούν εάν θέλουμε να δείξουμε ότι ακολουθούμε μία οικονομική πολιτική που ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας που δέχονται τόσο μεγάλη πίεση.»(1,2).

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι θα θέλαμε να δούμε το φετινό σας προϋπολογισμό να υλοποιεί τις πάγιες προτάσεις σας. Όμως αλήθεια πότε έγινε η πρόταση να συζητήσουμε και σε ποιο Δημοτικό Συμβούλιο πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού συζητήθηκε το θέμα των ανταποδοτικών τελών, για να πάρουμε μέτρα «υπέρ των δοκιμαζόμενων λαϊκών νοικοκυριών», και πως «επιμείνατε όσο χρειαστεί μέχρι να γίνει αυτή η συζήτηση;». Η εύλογη απάντηση ότι δεν έφτασε ο χρόνος ή ότι πιθανώς σε κάποιο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθούν, έχει τον αντίλογο ότι θα είναι κατόπιν εορτής, αφού με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού καταγράφεται η δέσμευση σας να πορευτείτε με τα ίδια ανταποδοτικά τέλη χωρίς τη μείωση που μετ’ επιτάσεως ζητούσατε. . Εκτός και αν εσείς στήνετε και στηρίζετε «μνημονιακούς» προϋπολογισμούς και σε άλλους μένει η ρετσινιά του «μνημονιακού».

Δεν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής και ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι δηλώσεις του νέου Δημάρχου, όπου χαρακτηριστικά έλεγε: «ΔΕΝ θα εκποιήσουμε, ούτε θα παραχωρήσουμε, ούτε θα εκχωρήσουμε δημόσια περιουσία, φυσικό πλούτο του τόπου μας, στον οποιονδήποτε ιδιώτη, ΜΚΟ, σύμπραξη ιδιωτών στο όνομα της δήθεν αξιοποίησης της.(3). Παρόλα αυτά στον νέο προϋπολογισμό στα έσοδα φιγουράρει στην πρώτη σελίδα εγγεγραμμένο ποσό με τον κωδικό 0129.05 που αναφέρεται σε μισθώματα παραλιών. Και εύλογα ρωτάμε, είναι ή δεν είναι παραχώρηση η μίσθωση; Αλήθεια συνάδελφοι τι άλλαξε σε λιγότερο από ένα χρόνο; Αλήθεια η τοποθέτηση σας ως αντιπολίτευση ή η σημερινή σας στάση σας εκφράζει τελικά; Άραγε ποια η συνέπεια σας;

Ακολουθώντας το χρονικό των εξελίξεων γύρω από την κατάρτιση όσο και την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες για την κωλυσιεργία της παράδοσης των στοιχείων του προϋπολογισμού καθώς και μια σειρά εσωτερικών ελλείψεων που εντοπιστήκαν σε αυτόν. Πιο αναλυτικά, τα στοιχειά του Δημοτικού προϋπολογισμού έγιναν γνωστά στην παράταξη μας κατά το τελευταίο 3ήμερο, αρχής γενομένης της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου, με τον μεγαλύτερο όγκο τους να μας παραδίδεται μετά το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Δεκεμβρίου 2014, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η μελέτη τους

Από αυτά που προλάβαμε να διαβάσουμε διαπιστώσαμε ότι το τεχνικό σχέδιο είναι κατά ένα τρόπο πλήρως αποπροσανατολιστικό, με ασάφειες που συνοδεύουν τις πηγές χρηματοδότησης των δημοτικών έργων. Για παράδειγμα η αναφορά στον κωδικό χρηματοδότησης δημοτικών έργων ως Ίδιοι Πόροι δεν καθορίζει όπως οφείλει άλλωστε, από πού θα προέλθουν αυτοί, δηλαδή από την είσπραξη ανταποδοτικών τελών ή από το ταμειακό υπόλοιπο που άφησε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή;

Η επιφανειακή σύνταξη ενός « πλασματικού» σχεδίου προϋπολογισμού συμπληρώνεται από την απουσία τεκμηρίωσης σχετικά με την αλληλουχία συνέχισης έργων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και της μεταφοράς αυτών στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015. Εδώ οφείλουμε να κάνουμε γνωστό, πως επί θητείας μας ακολουθήθηκε πάντα η έγκαιρη και εμπεριστατωμένη παράθεση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου Ικάριας στο σύνολο των αιρετών, συμπεριλαμβανομένης των αιρετών της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας. Τώρα τηρείται μια κωλυσιεργία παρουσίασης του περιεχομένου του σχεδίου προϋπολογισμού, η οποία θα μπορούσε να είχε κατατεθεί πολύ νωρίτερα, αφού τα στοιχεία που χρησιμοποιεί αναφέρονται στις 31/8/2014

Τα πρώτα συμπεράσματα που βγαίνουν στην επιφάνεια από αυτή την συμπεριφορά άνισης και υποτυπώδους ενημέρωσης, έχουν να κάνουν με μια πιθανότητα εκδήλωσης μιας κυοφορούμενης προσπάθειας διαμόρφωσης ενός νέου Δημοτικού προϋπολογισμού με δημοτικά έργα που θα έχουν αποκλειστικά τη σφραγίδα της ‘ΛΑΣ Ικαρίας’ που είτε τα μετονομάζετε είτε τα οδηγείτε σε ‘δεύτερη μοίρα υποβάθμισης’ η οποία μπορεί να οδηγήσει εν καιρώ σε απένταξη και κατάργηση.

Επομένως, καταλήγουμε στο γεγονός πως η σύνταξη του προϋπολογισμού αποδεικνύει μια άνευ προηγουμένου προχειρότητα, ενισχύει την παραπληροφόρηση του κοινού ενώ συνάμα προσβάλλει εμμέσως και το επίπεδο των διοικητικών ικανοτήτων και υπηρεσιών του Δήμου Ικαρίας.

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να συντάξεις και να εκτελέσεις προϋπολογισμό σε συνθήκες μνημονίου. Διαφωνούμε με τη στείρα αντιπολιτευτική πολιτική και άρνηση ως θέση Δημοτικής παράταξης ενός Δήμου σαν την Ικαρία και θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε σύμπνοια στη σύνταξη ενός προϋπολογισμού, αν υπήρχε επαρκής χρόνος ώστε να γίνει μια ουσιαστική μελέτη και συζήτηση. Ακολουθείτε τελικά τις οδηγίες του μνημονίου με αντιμνημονιακό λόγο και ψηφίσματα. Για τους παραπάνω λόγους η παράταξη μας απέχει από τις συνεδριάσεις του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού.

 [divider]

Σχετικά:

1. http://www.902.gr/sites/default/files/i_las_ikarias_gia_ton_proypologismo_2013.pdf

2. http://www.ikariamag.gr/sites/default/files/las-_topothetisi_gia_ton_proypologismo_toy_2014.pdf

3. http://www.ikariamag.gr/i-orkomosia-toy-neoy-dimotikoy-symvoylioy-ikarias

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue