Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Από το Πανηγύρι των Ικαριωτών στο Πέραμα του 2015

Από το Πανηγύρι των Ικαριωτών στο Πέραμα του 2015

by ikariaki.gr
9 views

11264893_483157661840900_8339877908286005385_n14ο Ικαριώτικο Πανηγύρι Περάματος

Έγινε χθες στο προκαθορισμένο ραντεβού (το πρώτο Σάββατο του Ιούνη) όπως κάθε χρόνο, το 14ο Ικαριώτικο Πανηγύρι στο Πέραμα (στη θέση Αρμός), που διοργανώνεται εδώ και δεκατέσσερα χρόνια πάντα με επιτυχία από τον Σύλλογο Ικαριωτών Περάματος και γύρω Δήμων ” Ο Ίκαρος”

Είναι το ετήσιο ραντεβού των Ικαριωτών της Παροικίας μας στην Αθήνα αλλά και πάρα πολλών φίλων, που κάθε χρόνο αυξάνονται με μαθηματική πρόοδο, στη θέση αυτή (Αρμός), δίπλα στην επισκευαστική βάση του Περάματος και ανάμεσα στις μεγάλες δεξαμενές πετρελαίου που περιτριγυρίζουν την πόλη, αλλά και πίσω από τεράστιες ντάνες με κοντέινερ. Ένας χώρος δίπλα σ’ ένα συμπαθητικό μικρό λιμανάκι, που από μια αλάνα, ουσιαστικά με την ακάματη εργασία των συμπατριωτών μας μελών και φίλων του Συλλόγου, μετατρέπεται κάθε χρόνο σ’ ένα φιλόξενο χώρο, που “δέχεται” μια …τεράστια παρέα 2000 – 3000 ατόμων (φέτος ίσως και να ξεπέρασαν τον παραπάνω αριθμό) κάτι που όπως είπε κι ο Δήμαρχος της πόλης στο χαιρετισμό του, οδηγεί τον Δήμο (αφού κατοχύρωσε τον χώρο από τον Ο.Λ.Π.) να τον μετατρέψει σε χώρο αναψυχής και περιπάτου.

Αν δεν υπήρχε η μεγάλη προσφορά εθελοντικής εργασίας, όπως είπαμε και παραπάνω, μελών και φίλων του Συλλόγου να στηθεί αυτό το πανηγύρι, που θέλει να “μεταφέρει” τα ήθη κι έθιμα του νησιού μας στην πρωτεύουσα, για το Ικαριώτικο Πανηγύρι” όπως το κάνουμε στην Ικαριά, που δεν είναι μια εμποροπανήγυρις, ούτε ζωοπανήγυρις, ούτε πανηγύρι “που το κάνουν τα τουριστικά μαγαζιά”. Αλλά όπως το τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Β. Μαματάς, ξεκίνησε σαν μια αναβίωση του “μνημόσυνου” (Ικαρώτικου πασχαλιάτικου εθίμου) και εξελίχθηκε στην μορφή που έχει σήμερα, ένα γλέντι συνύπαρξης, χαράς, τραγουδιού, χορού και κυρίως ετήσιου ανταμώματος (που τόσο το έχουμε ανάγκη μέσα σ’ αυτή την απρόσωπη πόλη) Ικαριωτών και φίλων.

Βέβαια όπως σ’ όλα τα πανηγύρια της Ικαριάς, τα έσοδα διατίθενται για ένα σκοπό (τοπικά έργα, συμπαράσταση σε άρρωστους ή “δοκιμαζόμενους” συμπατριώτες μας κλπ.) έτσι κι εδώ στο Πέραμα τα έσοδα μπαίνουν στο ειδικό ταμείο που έχει ο Σύλλογος με στόχο την ανέγερση μιας δικής του μεγάλης αίθουσας της “Στέγης των Ικαριωτών”, κάτι που σιγά – σιγά πλησιάζει (αν υπολογίσουμε και τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής), στην ολοκλήρωση του τα επόμενα χρόνια.

banner

Η μουσική “παρουσία” της κομπανίας των Παπιστάνων ομόρφυνε κι έδωσε κέφι στο φετινό πανηγύρι, που μέχρι τις πρωινές ώρες καλά κρατούσε, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (έντονοι άνεμοι που “σήκωναν” τα χώματα και έκαναν ώρες – ώρες δύσκολη την παραμονή στον χώρο). Αλλά οι Ικαριώτες και μ’ άλλες δύσκολες καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια (μικρή ή έντονη βροχόπτωση) δεν εγκατέλειπαν τον χώρο του πανηγυριού μέχρι να βγει ο ήλιος της επόμενης μέρας.

Το άσχημο σημείο της κακής συνήθειας κάποιων …..”έξυπνων νεοελλήνων” είναι που κάθε χρόνο μεταφέρουν στον χώρο του πανηγυριού, σουβλάκια, πίτσες, μπύρες και αναψυκτικά από παρακείμενα μαγαζιά, γιατί δεν μπορούν να περιμένουν στη σειρά, να πάρουν τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα που έχει να προσφέρει ο Σύλλογος και που αυτή η εκδήλωση είναι ουσιαστικά το μοναδικό του έσοδο. Αλήθεια αν ήθελε ο Σύλλογος δεν μπορούσε να φτιάξει σουβλάκια, να προσφέρει και ποικιλίες παντός είδους με όλα τα συναφή?? Αλλά τότε δεν θα είχαμε παραδοσιακό πανηγύρι, αλλά μια τεράστια παραλιακή ταβέρνα….”με πρώτο τραπέζι δίπλα στο λιμάνι”….αυτό θέλουνε??? Ας κάνουν τον κόπο να πάνε λίγα μέτρα παρακάτω, έχει αρκετά παρόμοια μαγαζιά. Ας σοβαρευτούν κάποτε, για να μην αναγκάσουν τον Σύλλογο να πάρει μέτρα (και το μπορεί) και να αποφασίζουν ξέρουν που πάνε?? τι θα συναντήσουν?? τι θα ζητήσουν?? και σε ποιόν θα πληρώσουν?? Ας το σκεφτούν διαφορετικά…είναι καλό να κάνεις τη γιορτή του παιδιού σου στο σπίτι σου, να έχεις καλέσει πολύ κόσμο, αλλά στο κέντρο του γλεντιού να έρθουν κάποιοι άσχετοι, που έφεραν τα ντολμαδάκια τους, τις πίτσες τους, τις μπύρες τους, να αδιαφορούν για το τι έχεις κάνει εσύ για προετοιμασία και να έχουν την απαίτηση (πέρα από τον χώρο που κατέλαβαν αυθαίρετα), να έχουν και τη συμμετοχή τους στο “δικό” σου γλέντι με ¨δικούς” τους όρους. Θα τους άρεσε?? δεν νομίζω?? Αν δεν σας αρέσει ο τρόπος που γίνεται το Ικαριώτικο πανηγύρι, δεν σας πιέζει κανείς?? Μην ξαναέλθετε, πηγαίνετε αλλού να περάσετε πιο ευχάριστα.

Παρ’ όλες τις δύσκολες εποχές που περνάμε όλοι μας, έχουμε μάθει τουλάχιστον να χαμογελάμε και να γλεντάμε (έστω και μέσα στη φτώχεια μας, δείχνουμε αυτή την “μορφή αλληλεγγύης”) κι αυτό δεν θα μας το κόψει κανένας κακοπροαίρετος Ευρωπαίος. Αυτό έγινε και χθες στο Πέραμα. Ευχαριστούμε και δίνουμε συγχαρητήρια σε όλους όσους κοπίασαν να στήσουν και να ξεστήσουν (αυτό κι αν είναι δύσκολο και σημαντικό μετά από γλέντι) το Ικαριώτικο πανηγύρι και δίνουμε ραντεβού του χρόνου την ίδια μέρα( πρώτο Σάββατο Ιούνη) στον ίδιο χώρο, να ξαναγλεντήσουμε, όπως ίσως μόνο εμείς οι Ικαριώτες ξέρουμε.

Σωτήρης Πολίτης

για την Ικαριακή Ραδιοφωνία

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue