Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Από την συνέντευξη Τύπου της Συμπαράταξης Πολιτών της 1/2/2021

Από την συνέντευξη Τύπου της Συμπαράταξης Πολιτών της 1/2/2021

by ikariaki.gr
10 views

Συνέντευξη τύπου ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ 1/2/2021

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, πιστή στην αρχή της λογοδοσίας απέναντι στους πολίτες, βρίσκεται δημόσια για 2η φορά απέναντι τους.

Η αιτία για τη συνέντευξη αυτή είναι ο απολογισμός του έργου της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Βέβαια στους 17 μήνες λειτουργίας αυτής της περιόδου είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε δημόσια τη δουλειά μας με 86 δελτία τύπου και μια σειρά από συζητήσεις με φορείς και πολίτες που προκαλέσαμε είτε στα ηλεκτρονικά μέσα είτε από κοντά . Αυτό κάνουμε και μέσα από τις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει τόσο στο ΠΣ όσο και στο δημόσιο διάλογο κάτι που δείχνει πως είμαστε μια παράταξη που ενδιαφέρεται να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών και να τεθούν οι βάσεις για μια διαφορετική πορεία που θα επιτρέψει στην ΠΒΑ να ξεκολλήσει από τη τελευταία θέση των περιφερειών της ΕΕ.

Η κύρια αφορμή για να γίνει τώρα η συνέντευξη τύπου- νωρίτερα δηλαδή απ το σχεδιασμό μας- ήταν δύο θέματα σοβαρά και επίκαιρα¨: Ο σεισμός στη Σάμο: Επιτέλους μετά από πιέσεις κάμφθηκε η εμμονή της ΠΑ να αποφεύγει τη συζήτηση στο θέμα της διαχείρισης των συνεπειών του σεισμού της Σάμου και την προσεχή Πέμπτη θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Άποψή μας είναι ότι οι λόγοι της καθυστέρησης αυτής είναι πολιτικοί και ότι η Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε μέχρι τώρα να προστατέψει και να δώσει χρόνο στην Κυβέρνηση για την ανεπάρκεια της Κυβερνητικής πολιτικής. Η άποψη μας όπως την εκφράσαμε σε πρόσφατο ΔΤ είναι ότι η κυβερνητική πολιτική υπολείπεται των αναγκών που έχει δημιουργήσει ο σεισμός, ενώ πολλοί αυτοδιοικητικοί εξακολουθούν να αποδέχονται την αφόρητη αυτή κατάσταση μοιρολατρικά και σιωπηρά. Στείλαμε τις προτάσεις μας στους περιφερειακούς συμβούλους και ελπίζουμε να έχουμε έναν γόνιμο διάλογο και κυρίως μια απόφαση που θα επιτρέψει να ανταποκριθούμε στο μέγεθος των προβλημάτων σχεδιάζοντας ένα αύριο για τη Σάμο.

Η 2η αφορμή η λειτουργία του ΠΣ καθώς και οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση που προανήγγειλε η κυβέρνηση.

Η λειτουργία ενός οργάνου όπως το ΠΣ βασίζεται κατά ένα λόγο στο νόμο που διέπει την αυτοδιοίκηση και κατά ένα δεύτερο λόγο στα μέλη και τη φιλοσοφία της εκάστοτε Περιφερειακής Αρχής.

Η αλήθεια είναι πως προτού καν στεγνώσει το μελάνι του νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και προτού καν εφαρμοστεί, η Κυβέρνηση της ΝΔ με πρόφαση την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματικότητα, ξεκίνησε την επίθεση εναντίον του -από τον Αύγουστο του 2019- και σιγά – σιγά βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να την ολοκληρώνει. Έτσι στην αρχή είδαμε να δίνεται το περιβόητο μπόνους για την παράταξη του Περιφερειάρχη στις επιτροπές, που οδήγησε τελικά σε κλοπή της εκπροσώπησης της παράταξης μας Στη συνέχεια η οικονομική επιτροπή με τροπολογία της Κυβέρνησης απέκτησε αρμοδιότητες πολύ μεγαλύτερες και από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε ότι αφορά το δεύτερο λόγο, τα μέλη και τη φιλοσοφία της ΠΑ ,μετά από 1,5 χρόνο λειτουργίας το δείγμα γραφής έχει δοθεί. Δεν μπορούμε παρά να στηλιτεύσουμε τον τρόπο της οργάνωσης και διεξαγωγής των συνεδριάσεων του συλλογικού μας οργάνου με ευθύνη του Προέδρου του, τις διαρκείς κριτικές παρεμβάσεις του κ Περιφερειάρχη στη συζήτηση, σε μια προσπάθεια χειραγώγησης των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν ξεχνάμε πως ακόμα δεν λειτούργησε – 17 μήνες έχουν περάσει- η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, ή ότι ομόφωνες αποφάσεις (πχ. θέματα υγείας) μένουν στα συρτάρια. Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι λείπει η δημόσια παρουσίαση των συνεδριάσεων με livestreaming, ότι η κοινωνία δεν ξέρει τι συζητάμε άρα δεν ξέρει και ποιος είναι ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ότι δεν ενισχύεται η λειτουργία της αντιπολίτευσης όπως ο νόμος ορίζει (γραφείο, υλικοτεχνική υποδομή, γραμματειακή υποστήριξη), κι έτσι κι εμείς όπως κι εσείς μέσα από χαραμάδες κοιτάζουμε και προσπαθούμε να πληροφορηθούμε τη λειτουργία της Περιφέρειας συνολικά.

Τις τελευταίες μέρες με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα, η Κυβέρνηση φέρνει το ξήλωμα της απλής αναλογικής , χωρίς καν να προλάβει να εφαρμοστεί στην πράξη, χωρίς καν να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε, να προχωρήσουμε σε συνέργειες κάτι που η κοινωνία το ζητά. Πόσες φορές αλήθεια είναι που έχουμε ακούσει τους πολίτες να λένε ’’να τα βρουν μεταξύ τους για να δούμε άσπρη μέρα’’ αυτό έδινε η απλή αναλογική που ξηλώνεται. Η Κυβέρνηση μας πηγαίνει πίσω ολοταχώς, σε ένα μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχε από καιρό εξαντλήσει τα όριά του. Προτιμά την οπισθοδρόμηση και την επιστροφή σε ένα εκλογικό μοντέλο που αλλοιώνει την κοινωνική έκφραση, στρεβλώνει την εκπροσώπηση , ευνοεί την αδιαφάνεια στην άσκηση εξουσίας και το πελατειακό σύστημα. Κλείνει τα μάτια μπροστά σε ότι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση όπου τα συστήματα της απλής αναλογικής, σε διάφορες παραλλαγές, αποτελούν το κυρίαρχο μοντέλο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την κυβερνησιμότητα.

Και μην ξεχνάμε ότι η αναγγελία για μείωση σε 31 των περιφερειακών σύμβουλων σε περιφέρειες με λιγότερους από 300.000 σημαίνει πρακτικά πως η Ικαρία με τους Φούρνους και η Λήμνος με το Αη Στράτη θα ξεχάσουν την αυτοτελή τους εκπροσώπηση.

banner

Ταυτόχρονα, η κατάργηση της 3ης κάλπης, δίνει ισχυρό πλήγμα στις τοπικές κοινότητες που δεν πρόλαβαν να χαρούν για την αναζωογόνηση που πρόσφερε στα χωριά ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ. Νέοι άνθρωποι στα χωριά μας το 2019 αναθάρρησαν, ασχολήθηκαν, εκτέθηκαν και εκλέχθηκαν στις τοπικές κοινότητες με την πεποίθηση ότι οι αρμοδιότητες, οι πόροι , η ξεχωριστή κάλπη που θα τους αποδέσμευε απ την παράταξη του Δημάρχου είναι σημαντικά κίνητρα για να ασχοληθούν με το χωριό τους να μείνουν στον τόπο τους. Η Κυβέρνηση όμως δεν λογαριάζει καν ότι η ζωή των χωριών μας και η ανάπτυξή τους είναι πέραν των άλλων σημαντικός παράγοντας της ίδιας της εθνικής μας ασφάλειας και κυριαρχίας. Πολύ περισσότερο στις παραμεθόριες περιοχές.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητάει στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις και να στείλουμε στην Κυβέρνηση το μήνυμα ότι το Βόρειο Αιγαίο απορρίπτει τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Έχουμε ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών και όχι το αντίθετο.

Σε ότι αφορά στο τρόπο που λειτουργήσαμε στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ όλη αυτή τη περίοδο. Αναλάβαμε την ευθύνη των δεσμεύσεων ΜΑΣ απέναντι στους πολίτες και ασκούμε δημιουργική αντιπολίτευση. Αντιπολιτευόμαστε καθαρά και χωρίς μισόλογα τις κινήσεις της ΠΑ που έχουν «άρωμα» πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής και πολιτευόμαστε με θέσεις και προτάσεις για τα θέματα που αφορούν στο σήμερα και στο αύριο των νησιών μας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την αντιμετώπιση των προβλημάτων όλων

Μερικά παραδείγματα του δείγματος γραφής της ΣΠ:

 • Πρόταση για σύσταση Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας (Σεπτέμβριος 2019)

 • Πρόταση για τα θέματα υγείας που υιοθετήθηκε από το ΠΣ τον Οκτώβριο του 2019 αλλά πετάχτηκε στο καλάθι

 • Πρόταση για σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού (Νοέμβριος 2019) που καταψηφίστηκε

 • Νέα πρόταση για την επανεκκίνηση του τουρισμό μετά τη πανδημία (Απρίλιος 2020)

 • Πρόταση για τη δημιουργία επιτροπών για την επανεκκίνηση της οικονομίας (Μάϊος 2020)

 • Προτάσεις για την στήριξη του πολιτισμού και των εργατών του εν μέσω πανδημίας(Σεπτέμβριος 2020),

 • Μια σειρά παρεμβάσεων στα αγροτικά ( ανάμεσά τους η ανάγκη δημιουργίας σφαγείων σε Σάμο και Ικαρία, οι υδάτινοι πόροι, οι πόροι του Leader κ.ά)

 • Πρωτοστατήσαμε για να ξεκινήσει ένας αναπτυξιακός διάλογος για τα νησιά μας μέσα από την πρωτοβουλία του Aegean Innovation Network Δ.Πρωτούλη και καταθέσαμε τις προτάσεις μας στις 5 διαδικτυακές συναντήσεις που έγιναν τα μεγάλα νησιά και τα μικρά νησιά της Περιφέρειας

 • Καταθέσαμε ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση για την ΠΒΑ στο δημόσιο διάλογο και στη διαβούλευση που άνοιξε η Διαχειριστική Αρχή

 • Για το προσφυγικό: Βρεθήκαμε μαζί με το σύνολο των πολιτών της Λέσβου και της Χίου στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς, ίσως από διαφορετικές θέσεις, διατρανώνοντας την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, υπέρ των δικαιωμάτων ντόπιων και προσφύγων- μεταναστών και ενάντια στη δημιουργία κέντρων-φυλακών φιλοξενίας αλλά λειτουργίας των δομών ως ΚΥΤ και τίποτα παρά πάνω. Συνεχίζουμε να έχουμε αυτή την άποψη κόντρα στην επιθυμία της Κυβέρνησης να μετατρέψει το προσφυγικό από θέμα υποχρεωτικής διαχείρισης μιας ανθρωπιστικής κρίσης σε «αναπτυξιακή» προτεραιότητα με έντονο το άρωμα του πελατειακού κράτους (αναθέσεις, διορισμοί ,«ανταποδοτικές δράσεις»). Το ζητούμενο για την Κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό είναι η κόπωση της κοινωνίας, η κάμψη των αντιστάσεων, ο φόβος μέσα απ’ το αφήγημα μισαλοδοξίας και την ανασφάλεια της επόμενης μέρας που έφερε η πανδημία. Λέμε ξεκάθαρα όχι στη προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τα νησιά σε ασπίδα της Ελλάδας και της ΕΕ.

 • Ξεκινήσαμε διάλογο με τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς τους σε όλα τα νησιά, μια δράση μας που δυστυχώς έχει πάει πίσω εξαιτίας του 2ουlockdown

 • Αφήσαμε τελευταίο το σημαντικότερο για μας: τη δράση μας για τους νέους. Μια δράση που έχει ως στόχο να βάλουμε τους νέους στο κέντρο των αποφάσεων, στο κέντρο των επιλογών για το αύριο.

Όπως όμως είδαμε από το ερωτηματολόγιο των νέων ανθρώπων και μέσα από τις συζητήσεις για την ανάπτυξη, οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν σοβαρά για το αύριο. Θέλουν να μείνουν και να προκόψουν στα νησιά μας. Μπορούμε να τους υποστηρίξουμε. Μέσα από παραδείγματα καινοτόμων ιδεών που υλοποιούνται στα νησιά μας. Με το Πανεπιστήμιο που κάνει πιο καλή δουλειά από όση φαντάζεστε. Υπάρχουν επιχειρηματίες που προσπαθούν, υπάρχουν συνεργατικές δράσεις. Και όλα αυτά χρειάζονται στήριξη από την Περιφέρεια, χρειάζονται προβολή, χρειάζονται διάδοση. Να τα αγκαλιάσει, να τα ενδυναμώσει και να διδάξει και άλλους να προχωρήσουν.

Οι νέοι φεύγουν, τα νησιά ερημώνουν και για να σκεφτούν να μείνουν ή να γυρίσουν θέλουν διασφάλιση ότι θα έχουν δουλειά. Πραγματική δουλειά με μέλλον, με αξιοποίηση των σπουδών τους, ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ δουλειά. Το όραμά τους δεν είναι να γίνουν δεσμοφύλακες σε καμιά δομή. Θέλουν όμως την αυτοδιοίκηση αρωγό στις προσπάθειες τους και όχι αδιάφορη ή εμπόδιο όπως το καταγράφουν οι ίδιοι, μέσα από τον μικροπολιτικό και πελατειακό τρόπο λειτουργίας που έχει επιλέξει.

Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε ότι το να ανακοινώνει ή να αναγγέλλει ο κ. Περιφερειάρχης αποσπασματικά και μεμονωμένα έργα, που εμείς όλοι στο ΠΣ τα μαθαίνουμε εκ των υστέρων δια του τύπου, δεν θα βοηθήσει να πάει το Βόρειο Αιγαίο μπροστά. Προφανώς αυτά τα έργα να αφορούν μερικούς – λίγους -πολλούς δεν έχει σημασία – όμως δεν προσφέρουν στο σύνολο, δεν προσφέρουν τίποτα στην ανάπτυξη του τόπου. Είναι σαν ασπιρίνες για τον καρκίνο.

Η Περιφέρεια οφείλει να φροντίζει το σύνολο των πολιτών. Να νοιάζεται και να φροντίζει για την ευημερία όλου του Β. Αιγαίου.

Εμείς κάνουμε συχνά την κριτική αυτή και ακούγεται σαν «γκρίνια». Όμως η κριτική μας πάντα συνοδεύεται και από προτάσεις. Αναπτυξιακές προτάσεις. Το ερώτημα που βάζουμε είναι καίριο και αναπάντητο. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ και το ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ; Το γνωρίζουμε πως ‘’πάντα έτσι γινόταν’’

γνωρίζουμε επίσης που μας οδήγησε αυτό. Ένας δρόμος εδώ, ένα λιμανάκι εκεί, είναι ίσως αναγκαίο για τον τόπο, είναι σίγουρα βολικό – πολιτικά, φέρνει ψήφους αλλά όχι ανάπτυξη. Ούτε το σοβαρό πρόβλημα του προσφυγικού μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Απαιτεί πολιτική βούληση που δεν φαίνεται να υπάρχει από την Κυβέρνηση αλλά ούτε και από την Περιφέρεια, που το χρησιμοποιεί σαν κουρτίνα μπροστά στην αδυναμία για αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Για μας ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΛΥΣΗ και είναι ανάγκη τώρα να ξεκολλήσουμε το πλοίο από τα βράχια και το Βόρειο Αιγαίο να γίνει υπόδειγμα ανάπτυξης. Εμείς πάντως δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτό το στόχο με όλες μας τις δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue