Home ΚοινωνίαΠολιτική Απο την συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Σάμου

Απο την συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Σάμου

by ikariaki.gr
1 views

Σάμος, 1 Ιούλη 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 30 Ιούνη συνεδρίασε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου η οποία ασχολήθηκε με τα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους του Νομού μας. Συζήτησε και εκτίμησε τις εξελίξεις και αποφάσισε για τη δράση της το επόμενο διάστημα.

Η αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και κεφαλαίου συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση και σε όλες τις πλευρές της ζωής της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Αυτό δε θα σταματήσει αν ο λαός δεν παλέψει οργανωμένα για να καθορίσει ο ίδιος τη ζωή του και τις εξελίξεις.

α) Η Κοινωνική Ασφάλιση δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα. Από το φθινόπωρο θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο. Ήδη από σήμερα 1/7/14 οι Επικουρικές συντάξεις μειώνονται από 5,2% έως 8%. Ταυτόχρονα μειώνονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 2,9%, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερα τα ταμεία. Από 1/1/15 θα μειωθούν και οι κύριες συντάξεις ενώ θα οδεύουμε προς την συγχώνευση κύριων και επικουρικών ταμείων που θα οδηγήσει σε νέα επιπλέον μείωση. Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα θα φέρουν καταργήσεις ειδικών ομάδων (π.χ. εργαζόμενη με ανήλικο παιδί) και αύξηση ορίων ηλικίας από 5 μέχρι 12 χρόνια. Η Κοινωνική ασφάλιση αφορά κάθε εργαζόμενο και άνεργο. Σε συμμαχία με τους συνταξιούχους οργανώνουμε την πάλη για να ανατραπούν όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα που έχουν παρθεί. Παλεύουμε για ενιαίο Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Καθολικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα μας καλύπτει όλους.

β) Απελευθερώθηκαν στην ουσία οι ομαδικές απολύσεις που έντεχνα μεταφέρθηκαν από την αρμοδιότητα του υπουργού εργασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας με τις ευλογίες και της ΓΣΕΕ. Έτσι για άλλη μια φορά ο «Κοινωνικός Διάλογος» χρησιμοποιήθηκε σαν Δούρειος ίππος για το πέρασμα της αντεργατικής πολιτικής με τη συναίνεση των «κοινωνικών εταίρων». Της εργοδοσίας δηλαδή και του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού, με πρώτα θύματα τις ομαδικές απολύσεις των χαλυβουργών του Μάνεση που πέρυσι είχαν συγκλονίσει τον κόσμο με τον ηρωικό αγώνα τους. Είμαστε ενάντια σε κάθε απόλυση. Διεκδικούμε δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα βάση των σύγχρονων αναγκών μας.

γ) Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για την λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» το οποίο θα συζητηθεί αύριο στην Βουλή. Πρόθεσή της να ξεπουλήσει το φιλέτο παραγωγής και εμπορίας της σημερινής ΔΕΗ (το 30%) και κατόπιν ν’ ακολουθήσει η πώληση ενός ακόμη μέρους (17%) σε «στρατηγικό επενδυτή». Η μέχρι τώρα απελευθέρωση της ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (με την συναίνεση των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ –ΕΜΕΙΣ –ΔΑΚΕ –ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ -ΜΕΤΑ που είναι πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ) είδαμε τι έφερε στη πράξη. Τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Πάνω από 350.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ενώ από σήμερα 1/7/2014 έρχονται νέες αυξήσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Έφερε επίσης το χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ενέργεια.

Η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης-ιδιωτικοποίησης της ενέργειας είναι στρατηγική επιλογή της Ε.Ε.. Θα ολοκληρώσει και θα παγιώσει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων από την μια και από την άλλη την συνέχεια στις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, το κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος λαϊκών οικογενειών, την πλήρη ανατροπή των εργατικών δικαιωμάτων.

Πρέπει να υψώσουμε τοίχος αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων με την απελευθέρωση της ενέργειας και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Παλεύουμε για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.

banner

δ) Η κατάσταση στο χώρο της Παιδείας χειροτερεύει ταχύτατα. Ο Νόμος για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η «τράπεζα θεμάτων», που είχαμε καταγγείλει, έδειξε τα δόντια του από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του υψώνοντας ακόμα πιο πολύ τους ταξικούς φραγμούς στην μόρφωση των παιδιών μας και αφήνοντας χιλιάδες παιδιά στην ίδια τάξη. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η διαθεσιμότητα είναι το όχημα για νέες απολύσεις. Το «σχολείο της αγοράς» δεν είναι το σχολείο των αναγκών μας. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Εκπαιδευτικοί με δικαιώματα. Παιδεία στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Η μείωση των δαπανών στην Παιδεία δεν έφερε μόνο τεράστιες περικοπές στα ταμεία των σχολικών επιτροπών (πάνω από τα 2/3) αλλά για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική έφερε μαζί της υποβαθμίσεις, συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων. Μετά τα έξι (6) νηπιαγωγεία που έκλεισαν πέρυσι στο Νομό μας (4 στη Σάμο και 2 στην Ικαρία) έχουμε τώρα την απόφαση του υπουργείου για υποβάθμιση τεσσάρων (4) σχολείων στην Σάμο. Χρειάζεται επαγρύπνηση για ν’ ανατρέψουμε αυτή την απόφαση στην πράξη και να μην την αφήσουμε να περάσει, όσο και για αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τα πιθανά άλλα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας (π.χ. μεταφορά μαθητών).

ε) Το πρόβλημα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξακολουθεί υπάρχει και το καλοκαίρι. Μπορεί το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ για τους δύο μήνες που θα είναι στη γραμμή να βοηθήσει, αλλά η κατάσταση με το EUROPEAN EXPRESS εξακολουθεί να είναι απελπιστική. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας πέρα από τα συχνά μηχανικά προβλήματα. Προγραμματισμένα δρομολόγια (από τα τρία της βδομάδας) που δεν πραγματοποιούνται και πολύωρες καθυστερήσεις, είναι στην εβδομαδιαία διάταξη. Αν αυτά κυριαρχούν στην διάρκεια του καλοκαιριού (που έχουμε και το δεύτερο πλοίο) καταλαβαίνουμε όλοι τα προβλήματα που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε το φθινόπωρο ή τον χειμώνα. Χρειάζεται το θέμα αυτό να συζητηθεί παντού, σε κάθε σωματείο και μαζικό φορέα και να δούμε έγκαιρα την συλλογική οργάνωση της δράσης μας, με άξονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών.

στ) Η κυβερνητική αντεργατική πολιτική και οι συνεχείς ανατροπές δικαιωμάτων έχουν δημιουργήσει μία εργασιακή ζούγκλα για τους εργαζόμενους όπου κυριαρχούν η κατάργηση των ΣΣΕ και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και του κατώτερου μισθού-μεροκάματου της ΕΓΣΣΕ, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η απλήρωτη δουλειά μηνών, η εργοδοτική τρομοκρατία και η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, η φτώχεια, η ανεργία, η ακρίβεια, τα συνεχή χαράτσια, το κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κίνδυνος πλειστηριασμού κατοικιών.

Την επόμενη περίοδο η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου σε συνεργασία με τα σωματεία θα βγάλει πρόγραμμα περιοδειών σε χώρους δουλειάς με ιδιαίτερη ένταση στα ξενοδοχεία, επισιτιστικά και εμπορικά καταστήματα με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωσή τους στα σωματεία του κλάδου.

ζ) Με τους επαγγελματίες, τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα αλλά αντίθετα πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά κοινά προβλήματα (φορολογία και χαράτσια, υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες κ.λ.π.) για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε σε κοινό μέτωπο αντιμετώπισής τους και αυτό επιδιώκουμε.

Οι «Λευκές Νύχτες» με τα διάφορα «χάπενιγκ» όμως, χρησιμοποιούνται παντού σαν το όχημα για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας και τη κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Έχουμε μιλήσει ξανά και ξανά για το ποιους συμφέρει αυτό και έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ότι τους μόνους που σίγουρα συμφέρει είναι τα πολυκαταστήματα και τους μεγαλεμπόρους.

Το πρόβλημα της αναδουλειάς των καταστημάτων έχει να κάνει με τις περικοπές στο μισθό, το ψαλίδισμα στις συντάξεις, την ακρίβεια που επικρατεί σε όλες τις πλευρές της ζωής {την υγεία (εισιτήριο εισόδου στο νοσοκομείο και Κ.Υ.-συμμετοχή σε εξετάσεις και σε φάρμακα κ.α.), την παιδεία (φροντιστήρια, λειτουργικά και πετρέλαιο), εισιτήρια συγκοινωνιών, τιμολόγια υπηρεσιών κ.λ.π.}.

Όσες «λευκές νύχτες» και να γίνουν δεν πρόκειται ν’ ανατρέψουν τις παραπάνω και άλλες αιτίες. Δεν φταίει «η μέρα που δεν έχει πολλές ώρες» για να ψωνίσει ο κόσμος. Φταίει ότι μετά τις «λευκές νύχτες» ή όχι, ξημερώνουν οι κατάμαυρες μέρες της κυβερνητικής πολιτικής για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, μικρέμπορους και αυτοαπασχολούμενους.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε τα σωματεία να συζητήσουν και να οργανώσουν τη δράση τους, σε γραμμή αντεπίθεσης ενάντια σε κυβέρνηση, Ε.Ε. και μονοπώλια. Τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους να οργανωθούν στα σωματεία τους, να δυναμώσουν τις Λαϊκές Επιτροπές των νησιών μας. Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για ανάπτυξη οργανωμένης κοινής δράσης.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue