Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Aπο την σημερινή κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ στον Άγιο Κήρυκο

Aπο την σημερινή κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ στον Άγιο Κήρυκο

by ikariaki.gr
1 views

ικα αγίου κηρύκουΜετά τη σημερινή επιτυχημένη κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ στον Άγιο Κήρυκο.   Συνεχίζουμε! Καμία αναμονή!

Η Τ.Γ του ΠΑΜΕ εκτιμά πως είναι ανάγκη το αμέσως επόμενο διάστημα να πολλαπλασιαστούν οι αγωνιστικές ενέργειες και για αυτό καλεί όλους τους φορείς:

Πολιτική Διαφήμιση

Την Πέμπτη 6 Φλεβάρη να μετατρέψουν  την Πανυγειονομική απεργία σε γενική απεργία για την Ικαρία και τους Φούρνους με απεργιακή συγκέντρωση στις 12μ. στον Άγιο Κήρυκο

 

Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις στα παραρτήματα του ΙΚΑ: τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη στον Άγιο Κήρυκο και όλη την επόμενη εβδομάδα στον Εύδηλο. Στάσεις εργασίας την Δευτέρα 10 Φλεβάρη και αγωνιστικό ραντεβού στο παράρτημα του ΙΚΑ στον Εύδηλο.


Υπόμνημα διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των παραρτημάτων του ΙΚΑ

 

      Σήμερα 31/1/2014 σε συνέχεια των κινητοποιήσεων (κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2011) απέναντι στην απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ να κλείσει τα παραρτήματα του ΙΚΑ στην Ικαρία. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας προχωραμε σε κατάληψη του παραρτήματος του ΙΚΑ Αγίου Κηρύκου. Καταγγέλλουμε την αναλγησία της διοίκησης του ΙΚΑ που χωρίς να δώσει καμία απάντηση στις αγωνιώδης διαμαρτυρίες των συνδικάτων των νησιών μας  χωρίς να λάβει κανένα μέτρο για την διασφάλιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ τουλάχιστον με τον τρόπο που μέχρι σήμερα γινόταν αυτό στην Ικαρία, συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή της διαλυτικής της απόφασης .

       Η  απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αναστολή της λειτουργίας των Παραρτημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Ικαρία  και την αντικατάστασή τους από               «Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης», θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα, υποβάθμιση, ταλαιπωρία και κόστος σε εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, γενικά στον ντόπιο πληθυσμό. Και αυτό σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως κακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών μας (Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων μεταξύ τους),  αλλά και τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των χωριών και πόλεων των νησιών μας.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ (εργαζόμενοι  και συνταξιούχοι)  αλλά και οι εργοδότες που συναλλάσσονται με το ΙΚΑ, σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα αναγκάζονται, λόγω της μη δυνατότητας εξυπηρέτησης, να ταξιδεύουν στην Σάμο, για θέματα που χρόνια τώρα έβρισκαν λύση στην Ικαρία.   

       Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα  «Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης» :

  • Δεν θα θεωρούν βιβλιάρια υγείας ασφαλισμένων (εκτός εκείνων που η ασφαλιστική ικανότητα αποδίδεται αυτόματα από το σύστημα). Όλα τα υπόλοιπα θα αποστέλλονται Σάμο.
  • Δεν εκδίδουν καμία απόφαση παροχών, απόδοσης δαπανών για γυαλιά – οξυγόνα – φάρμακα για τους ασφαλισμένους, (οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα διαβιβάζονται  στο Υποκατάστημα Σάμου).
  • Δεν εκδίδουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας για ιδιωτικά και δημόσια έργα, για μεταβίβαση ακινήτου, για συμμετοχή σε δημοπρασίες και για είσπραξη λογαριασμών.
  • Δεν προβλέπεται να έχουν την δυνατότητα να διακινούν φάρμακα υψηλού κόστους για ασφαλισμένους με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκινοπαθείς κλπ), με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία τους, φάρμακα τα οποία μέχρι σήμερα διακινούσαν τα παραρτήματα  του   ΙΚΑ.

Τα σωματεία μας καταγγέλλουν την πολιτική περικοπών των κοινωνικών δαπανών της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  και εκφράζουν  την αντίθεσή τους  στο κλείσιμο των παραρτημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία (Άγιο Κήρυκο και Εύδηλο), καθώς και στο Καρλόβασι της Σάμου.  Μια εξέλιξη που την είχαμε επισημάνει και καταγγείλει, ενάντια στην οποία είχαμε κινητοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας ότι « οι ανάγκες που οδήγησαν στην ίδρυση αυτών των δυο παραρτημάτων δεν εξαλειφθήκαν. Επιπλέον ο μεγαλύτερος αριθμός του ενεργού πληθυσμού της επαρχίας  μας είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και οι συνταξιούχοι συνάδελφοι αποτελούν  μια αρκετά μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα.  Το ενδεχόμενο λοιπόν σύμπτυξης των υπηρεσιών θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των συναδέλφων και παράλληλα θα επιδεινώσει το είδη ισχνό εισόδημα τους αφού θα επιβαρυνθούν με ένα αρκετά σοβαρό κόστος μεταφοράς  προς και από την έδρα του μοναδικού υποκαταστήματος του νομού ».

 

Σήμερα για  μια ακόμα φορά, κάνουμε γνωστή την  κατηγορηματική μας αντίθεση στην κατάργηση των υφιστάμενων παραρτημάτων του ΙΚΑ γιατί  θα υπάρξει σοβαρή κοινωνική αναστάτωση. Σήμερα για μια ακόμα φορά  καταγγέλλουμε  την κυβέρνηση για το ανελέητο χτύπημα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, στα εργασιακά τους δικαιώματα.

  • Για μια ακόμα φορά τονίζουμε  πως είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο όχι μόνο  να παραμείνει η υφιστάμενη κατάσταση ως έχει, αλλά να καλυφθούν και τα νησιά των Φούρνων.
  • Για μια ακόμα φορά υπενθυμίζουμε ότι μας ανησυχεί η τύχη των εργαζομένων των παρατημάτων καθώς είναι πιθανό πολλοί από αυτούς να μπουν σε καθεστώς κινητικότητας, διαθεσιμότητας, αναγκαστικής μετακίνησης, κλπ.

 

Σήμερα για  μια ακόμα φορά τα σωματεία μας τονίζουν ότι :

Διεκδικούμε την συνέχιση της λειτουργίας και των δυο  παραρτημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία, έτσι ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες των ασφαλισμένων στην Ικαρία και στους Φούρνους.

Παράλληλα διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση των παραρτημάτων  της Ικαρίας για  τη συνεχή  και απρόσκοπτη λειτουργία τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν επαρκώς  οι διευρυνόμενες υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η βελτίωση των δομών υγείας των νησιών μας,  για την πλήρη κάλυψη των ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών των ασφαλισμένων, με τις απαραίτητες  ειδικότητες. (Συμπεριλαμβανόμενων των απαραίτητων ειδικοτήτων για την  εξειδικευμένη κάλυψη των Λουτροθεραπευτηρίων). Να ενταχθούν σε αυτές οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Διεκδικούμε δημόσια, ενιαία, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια.  

Να καταργηθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δράση στον τομέα της Ασφάλισης,    

της Υγείας – Πρόνοιας.

Εργατικό  Κέντρο  νομού  Σάμου

Συνδικάτο  Οικοδόμων Ικαρίας – Φούρνων

Σωματείο  Ξεν/λων – Επισιτισμού Ικαρίας – Φούρνων

Σωματείο Μισθωτών συνταξιούχων Ικαρίας – Φούρνων

Σωματείο  εργαζόμενων Δήμων Ικαρίας – Φούρνων

ΕΤΕ ΔΕΗ Σάμου –Ικαρίας

Σύλλογος  Αυτοαπασχολούμενων  Ικαρίας

Ένωση  Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας


Ικαρία 31/1/2014

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Η καθημερινότητα που ζούμε στα νησιά μας με τις παροχές Υγείας μόνο με μελανά χρώματα περιγράφεται: χωρίς γιατρό για μήνες το Καρκινάγρι, ΕΚΑΒ που δεν φτάνει για να διακομίζει όλα τα περιστατικά, αγροτικά ιατρεία που χρειάζονται εξοπλισμό και ειδικευμένο προσωπικό, Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο που «λειτουργεί» με δυο γιατρούς, πλαφόν στη συνταγογράφηση, χαράτσια που συνεχίζουμε να πληρώνουμε και πάει λέγοντας….

Αυτή η θανατηφόρα πολιτική έχει σχεδιαστεί και δρομολογηθεί αρκετά χρόνια από την Ε.Ε και τις ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν τη δημόσια υγεία και την περίθαλψη του λαού κόστος.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής προχωράει και η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των παραρτημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία.

Μετά τη σημερινή επιτυχημένη κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ στον Άγιο Κήρυκο,

Συνεχίζουμε! Καμία αναμονή!

Η Τ.Γ του ΠΑΜΕ εκτιμά πως είναι ανάγκη το αμέσως επόμενο διάστημα να πολλαπλασιαστούν οι αγωνιστικές ενέργειες και για αυτό καλεί όλους τους φορείς:

Την Πέμπτη 6 Φλεβάρη να μετατρέψουν την Πανυγειονομική απεργία σε γενική απεργία για την Ικαρία και τους Φούρνους με απεργιακή συγκέντρωση στις 12μ. στον Άγιο Κήρυκο


 

Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις στα παραρτήματα του ΙΚΑ: τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη στον Άγιο Κήρυκο και όλη την επόμενη εβδομάδα στον Εύδηλο. Στάσεις εργασίας την Δευτέρα 10 Φλεβάρη και αγωνιστικό ραντεβού στο παράρτημα του ΙΚΑ στον Εύδηλο.


 

Καταγγέλλουμε την διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και την κυβέρνηση για το ανελέητο χτύπημα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, στα εργασιακά τους δικαιώματα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να συνεχιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Ικαρία, ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες των ασφαλισμένων σε Ικαρία & Φούρνους.

  • Να καταργηθεί το χαράτσι στα φάρμακα. Να καταργηθεί το 5ευρο χαράτσι.

  • Να ανακληθεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους καθώς και δημόσια, ενιαία, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας, τα σωματεία εργαζομένων, τις λαϊκές επιτροπές, τους συλλόγους και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας να πάρουν μαζικά, μαχητικά μέρος στις κινητοποιήσεις και την απεργία της 6ης του Φλεβάρη.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue