Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Από την κινητοποίηση της Ικαρίας στο Υπουργείο Υγείας

Από την κινητοποίηση της Ικαρίας στο Υπουργείο Υγείας

by ikariaki.gr
6 views

DSCN2211 (800x600) copy

Έγινε σήμερα η προγραμματισμένη κινητοποίηση των συμπατριωτών μας, εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας, κατοίκων του νησιού που ταξίδεψαν από το νησί γι αυτό τον λόγο αλλά και πάρα πολλών επίσης συμπατριωτών από την παροικία τη Αθήνας, με κεντρικό θέμα την διεκδίκηση της αυτονομίας του Νοσοκομείου, αλλά και άλλων θεμάτων υγείας (κατάργηση θέσεων ιατρών, κινητικότητα, κενές θέσεις ιατρών σε αγροτικά ιατρεία Ικαρίας και Φούρνων κλπ).

Η κινητοποίηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί στον Πειραιά, όταν οι επιβάτες του πλοίου από Ικαρία (κάτοικοι και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο), είχαν προγραμματίσει επίσκεψη – διαμαρτυρία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, για την περικοπή των δρομολογίων του πλοίου που εξυπηρετεί το νησί μας, από τρία σε δύο στον Άγιο Κήρυκο, με προοπτική αν τελικά οδηγηθεί σε πτώχευση (όπως έντονα κυκλοφορούν φήμες) η συγκεκριμένη εταιρεία να έχουμε τελικά τεράστιο πρόβλημα. Άγνωστο πώς, δυνάμεις του Λιμενικού σώματος, ήλθαν σε επαφή με τους επικεφαλής των κινητοποιήσεων, ρωτώντας την ποσότητα των Ικαριωτών που θα αποβιβαζόταν στο λιμάνι και θα κατευθύνονταν στο παρακείμενο του πλοίου Υπουργείο, αλλά και η "τιμητική συνοδεία" τους στο λεωφορείο που τους μετέφερε στην πύλη του Υπουργείου. Εκεί βέβαια στην συγκέντρωση που ακολούθησε, έντονα περικυκλωμένη από δεκάδες λιμενικούς, αντιπροσωπεία από τον Δήμο Ικαρίας και άλλους φορείς, συναντήθηκε με τον γραμματέα του Υπουργείου και το εξέθεσαν τα προβλήματα σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας, εισπράττοντας γενικόλογες απαντήσεις, αλλά στην ουσία τίποτα το συγκεκριμένο.

Ακολούθησε η μετάβαση στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, όπου υπήρχε προσυγκέντρωση των Ικαριωτών και πορεία προς το Υπουργείο Υγείας, όπου (για πρώτη φορά, σπάζοντας την παράδοση) έφθασε σαν πρώτο από όλα τα μπλοκ των εργαζομένων στο χώρο υγείας, που είχαν σήμερα παράλληλα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά στο Υπουργείο, για τα καυτά θέματα της υγείας. Σιγά – σιγά όλο και κατέβαινε κόσμος απ' όλα τα στενά, Ικαριώτες βέβαια, φτιάχνοντας ένα απίστευτο, σε ποσότητα μπλοκ, πάνω από 500 άτομα, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει σε κινητοποίηση Ικαριωτών, σχεδόν ποτέ μέχρι σήμερα. Αργότερα ήλθαν και οι εργαζόμενοι σε άλλα Περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά και εργαζόμενοι στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και αντιπροσωπείες γιατρών του ΕΟΠΥΥ, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι πολλών συλλόγων στον χώρο της υγείας, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές και εκπρόσωποι άλλων συνδικαλιστικών σωματείων. Από το νομό μας ήταν η βουλευτής του Νομού κα Αγνή Καλογερή, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ικαρίας κ. Νίκος Κουλουλίας, ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Χριστ. Σταυρινάδης με αντιπροσωπεία του Δήμου, η πολιτευτής Ικαρίας των Αν.Ελ. κα Λαμπρινή Βατούγιου, εκπρόσωποι συλλόγων της παροικίας και πάρα πολλοί Ικαριώτες του Λεκανοπεδίου.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, πολλών εκπροσώπων, αντιπροσωπεία της Ικαρίας ανέβηκε στο Υπουργείο και συναντήθηκε με τον Υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Του εξέθεσε τα προβλήματα, όπως την ημιαυτονομία του Νοσοκομείου μας, που ψηφίσθηκε με τον πρόσφατο νόμο για τα φάρμακα στη Βουλή, που δεν καλύπτει την ουσία του προβλήματος, δηλ. την επαναφορά στην αρχική κατάσταση που είχε το νοσοκομείο μας πριν την συγχώνευση του με το Νοσοκομείο της Σάμου. Επίσης την στελέχωση του και όχι την με κάθε τρόπο κατάργηση θέσεων εργασίας, τόσο του νοσοκομείου όσο και του Κέντρου Υγείας Ευδήλου, όπως και την κάλυψη με γιατρούς των Αγροτικών Ιατρείων Ραχών, Καρκιναγρίου, Μαγγανίτη, Φούρνων και Θύμαινας. Επίσης την πρόσληψη οδηγών για τα ασθενοφόρα, αλλά και την κάλυψη σε ιατρικά είδη πρώτης ανάγκης, τουλάχιστον για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων του νησιού. Ο υπουργός, έχοντας την γνωστή (ολίγον ειρωνική) στάση του αφού άκουσε όλους τους εκπροσώπους, απήντησε πως για την ώρα δεν κινδυνεύει να κλείσει το νοσοκομείο, αργότερα θα κάνει ότι του πουν (ποιοί άραγε). Για τους γιατρούς θα κάνει, αν χρειαστεί, ότι και στα άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας, δηλ. κατάργηση ή μετακίνηση ορισμένων ειδικοτήτων, στο αμέσως πιο κοντινό Νοσοκομείο. Για τα αγροτικά ιατρεία, ότι επανέφερε τον θεσμό του υποχρεωτικού Αγροτικού, που θα κάνει κάθε ιατρός, άρα όποιοι βγουν τώρα από την Ιατρική Σχολή, θα επανδρώσουν τα αγροτικά Ιατρεία (ζήσε Μάη μου…). Ότι έχει σκοπό να στείλει στην Ικαρία αξονικό τομογράφο, όπου ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να στείλει και το εξειδικευμένο προσωπικό που θα τον λειτουργεί. Επίσης ότι σκέπτεται να δημιουργήσει ομάδα Ψυχικής Υγείας στην Ικαρία, γιατί κρίνει ότι είναι απαραίτητη στην Ικαρία. Επίσης ότι σκέπτεται να δημιουργήσει και Μονάδα Τεχνικού Νεφρού για τους νεφροπαθείς του νησιού μας. Πολλές υποσχέσεις, αλλά και μη συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, στα αιτήματα τους.

Ακολούθησε πορεία, γεμάτη παλμό και πάθος με συνθήματα, από το Υπουργείο Υγείας στη Βουλή, μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Εκεί παραδόθηκε ψήφισμα και η συγκέντρωση διαλύθηκε, αφού πρώτα ο Πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Σωτ. Δρούλιας, κάλεσε τους συγκεντρωμένους, να είναι σε επιφυλακή, γιατί τα προβλήματα δεν λύθηκαν και πιθανότατα σύντομα να χρειαστεί να κληθούμε ξανά σε νέες κινητοποιήσεις.

 

 

Σωτήρης Πολίτης για την Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8 fm.

[nggallery id=110]

banner

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue