Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Από την επίσκεψη της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στην Ικαρία

Από την επίσκεψη της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στην Ικαρία

by ikariaki.gr
23 views

 

Ήλθε το μεσημέρι στον Άγιο Κήρυκο προερχόμενη από την Σάμο με ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη, συνοδευόμενη από ολιγομελή ομάδα συνεργατών της και τον Βουλευτή του Νομού μας κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Στο λιμάνι την Υφυπουργό και την συνοδεία της υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Νικόλαος Καλαμπόγιας με αντιπροσωπεία της διοικούσας δημοτικής παράταξης, ο Αστυνομικός Διοικητής Ικαρίας κ. Δ. Λούκος, ο κ. Λουκάς Λουκάς εκ μέρους του Επαρχείου Ικαρίας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Π. Γενούζος.

Αμέσως η κα Υφυπουργός μαζί με τον Δήμαρχο Ικαρίας, τον Βουλευτή του Νομού και την συνοδεία τους, μετέβησαν στη Μαρίνα Αγίου Κηρύκου, όπου ενημερώθηκε για το σημαντικό αυτό έργο.

Ακολούθως η  κα Υφυπουργός, ο Δήμαρχος και ο Βουλευτής με την συνοδεία τους κατευθύνθηκαν πεζή ανάμεσα στα καταστήματα του λιμανιού, όπου  και συνομίλησε με τον κόσμο που την καλωσόρισε στο νησί μας και κατέληξαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παλαιού Δημαρχείου, όπου είχε προγραμματισθεί ενημέρωση της από τις τοπικές αρχές αλλά και εκπροσώπους του Τουρισμού του νησιού μας .

Μετά από το καλωσόρισμα του Βουλευτή του Νομού μας κ. Χ. Στεφανάδη, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Ν. Καλαμπόγιας όπου της εξέθεσε τα προβλήματα του νησιού μας στον τομέα του τουρισμού. Αναφέρθηκε στο θέμα των ιαματικών πηγών της Ικαρίας και το αίτημα στο νέο ΕΣΠΑ να προβλεφθεί χρηματοδότηση για την βελτίωση του ιαματικού αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού της Ικαρίας.. Επίσης στην καθιέρωση πύλης εισόδου στο νησί μας, αναφέρθηκε στην έλλειψη εσωτερικής συγκοινωνίας και στην προσπάθεια του Δήμου να εξασφαλίσει δύο μικρά λεωφορεία στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας. Ζήτησε επίσης την έγκαιρη ανακοίνωση τω ακτοπλοϊκών δρομολογίων που εξυπηρετούν το νησί μας ώστε και οι επισκέπτες να προγραμματίζουν τις διακοπές  τους στο νησί μας. Αφού ευχαρίστησε τον Βουλευτή του Νομού μας που μαζί με τις ενέργειες του Δήμου και την απόφαση του Υπ. Ναυτιλίας, το νησί μας αποκτά φέτος για πρώτη φορά σύνδεση του Αγίου Κηρύκου με ταχύπλοο σκάφος σε μια νέα γραμμή, που ελπίζουμε να διατηρηθεί όλο το έτος. Αποτρεπτικό στοιχείο βέβαια είναι το υψηλό  κόστος των εισιτηρίων όπου ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου για μια ρύθμιση σε λογικά επίπεδα.. 

Ακολούθως σε παρέμβαση του Βουλευτή μας κ. Χ. Στεφανάδη, αναφέρθηκε για το θέμα της μακροζωίας στο νησί μας, τις blue zones αλλά και στις ενέργειες που θα γίνουν για να αξιοποιήσει το νησί μας  αυτό το πλεονέκτημα.

Η κα Σ. Ζαχαράκη παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στο έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου αλλά και της ίδιας προσωπικά να έλθει με την ομάδα της να διαπιστώσει από κοντά σε πρώτο βαθμό τις υποδομές του νησιού μας Αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που διαθέτει το νησί μας και ο πολύς κόσμος δεν τις ξέρει (καταδυτικός, αναρριχητικός, πεζοπορικός, ορειβατικός τουρισμός κλπ.) Αναφέρθηκε στην τροπολογία και χρηματοδότηση των καταδυτικών πάρκων. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της τοπικής γαστρονομίας και της τοπικής οινοποιίας και την αξιοποίηση του brand name (τοπικής ονομασίας προέλευσης). Αναφέρθηκε στην άμεση επίσπευση της αδειοδότηση της Μαρίνας του νησιού μας. Έδωσε μια πλήρη ενημέρωση των πρωτοβουλιών που έχε κάνει το Υπουργείο στο θέμα του τουρισμού φέτος. Ένα από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης στοχεύει στην ενίσχυση όσων επλήγησαν από την πανδημία στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της εκπαίδευσης στον τουριστικό κλάδο για μικρά νησιά όπως η Ικαρία όπως και η επιδότηση 20000 ανέργων στην επιμόρφωση στο χώρο του τουρισμού. Στο νέο νομοσχέδιο αναφέρεται  και στην ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού και τη χρηματοδότηση των υποδομών του.

Το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος κ. Ν. Καλαμάρας όπου αναφέρθηκε στις άλλες μορφές τουρισμού (θρησκευτικός, αναρριχητικός κλπ.) που μπορούν να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο, όπως επίσης έκανε αναφορά για την πύλη εισόδου, σε πρώτο βαθμό από το αεροδρόμιο. Αναφέρθηκε στα 2 καταδυτικά πάρκα που έχουν οριοθετηθεί στο νησί μας αλλά είναι πολύ περισσότερα. Στην ανταπάντηση της κας Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού που φέτος θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο εφέτος.

Ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου σε θέματα Αθλητισμού, Πολιτισμού και Επικοινωνίας κ. Σ. Πολίτης αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση που γινόταν παλαιότερα από τα ταμεία που έστελναν ασθενείς για λουτροθεραπείες στις ιαματικές πηγές του νησιού μας και αν προβλέπεται από το Υπουργείο να επανέλθει αυτό το μέτρο, παίρνοντας από την κυρία Υφυπουργό αρνητική απάντηση. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα της ύπαρξης εσωτερικού συγκοινωνιακού δικτύου που να συνδέει το αεροδρόμια και τα λιμάνια του νησιού μας με τα ορεινά μέρη του νησιού μας, όπου  υπάρχουν από μόνα τους και διάφορα γεωλογικά μνημεία της φύσης, επισκέψιμα μόνο αν υπάρχει κοντά τους συγκοινωνιακή γραμμή.

banner

Ο Αντιδήμαρχος κ. Φ. Τσαντές αναφέρθηκε στην επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μέσα από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», που στην απάντηση της η κα Υφυπουργός είπε ότι για εφέτος ήδη τρέχει το πρόγραμμα και θα το κοιτάξει για την επόμενη χρονιά.

Στην παρέμβαση του ο κ. Θ. Ανδριώτης αναφέρθηκε στις ευεργετικές κινήσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο του προγράμματος «Τουρισμός για όλους». Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λειτουργίας της πύλης εισόδου στο αεροδρόμιο. Ζήτησε επίσης την ενίσχυση της αστυνόμευσης στο βόρειο τμήμα του νησιού μας.

Επίσης ο ξενοδόχος κ. Μ. Στακιάδης αναφέρθηκε στην επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Έκανε αναφορά και για την προβληματική λειτουργία των βιολογικών  καθαρισμών σε τουριστικές περιοχές. Αναφέρθηκε και στο συγκοινωνιακό αλλά και στις επιδοτήσεις για την μετακίνηση εσωτερικού τουρισμού στις ιαματικές πηγές, στην βελτίωση των υποδομών τους αλλά και στην παρουσία εναλλακτικών τουριστών και τη ζημιά που προκαλούν στον τουρισμό μας.

Στην παρέμβαση της η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στο θέμα του εμβολιασμού στο νησί μας, ζήτησε πληροφορίες σε τι επίπεδο έχουμε φθάσει, διότι καθοριστικό για τον τουρισμό μας είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων στο νησί μας.

Στην παρέμβαση της η κα Κ. Κονταξοπούλου από τον Τουριστικό Σύλλογο των Θέρμων έκανε, εκτός των άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση της γεωθερμίας στο νησί μας. Ζήτησε την άμεση αξιοποίηση και της πηγής «Το Σπήλαιο». Η αδειοδότηση και η αναγνώριση των πηγών φέρνει πολλούς Ευρωπαίους τουρίστες που τα έξοδα τους καλύπτονται από τα ταμεία τους στις χώρες τους.

Αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης η κα Υφυπουργός Τουρισμού, μαζί με τον Δήμαρχο, τον Βουλευτή του νομού μας και την συνοδεία τους επισκέφθηκαν την Λουτρόπολη των Θέρμων και την ιαματική πηγή «Απόλλων». Μίλησε με αρκετό κόσμο και επέστρεψε στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου, όπου τόσο η ίδια η κα Σ. Ζαχαράκη, όσο και ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης με τη συνοδεία τους επιβιβάστηκαν στο ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος για τον επόμενο προορισμό τους το νησί των Φούρνων. Στο λιμάνι τους αποχαιρέτησε ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Νικόλαος Καλαμπόγιας με την συνοδεία του.[Best_Wordpress_Gallery id=”329″ gal_title=”Ζαχαρακηικαρια”]

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue