Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Απεργία Συνδικάτου Οικοδόμων: Στο Εύδηλο συγκέντρωση 31 Ιανουαρίου

Απεργία Συνδικάτου Οικοδόμων: Στο Εύδηλο συγκέντρωση 31 Ιανουαρίου

by ikariaki.gr
114 views

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι & άνεργοι στα συναφή επαγγέλματα

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΓΕΝΑΡΗ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: πλατεία Ευδήλου, ώρα 11 π.μ.

Το Δ.Σ του σωματείου, θεωρεί απαραίτητο να επικοινωνήσει με  κάθε συνάδελφο, με αυτό το ενημερωτικό σημείωμα, ενόψει της κλαδικής απεργίας , που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία μας στις 31 Γενάρη.

 

    Η 24ωρη πανελλαδική πανοικοδομική απεργία που  προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας την Τετάρτη 31 Γενάρη, είναι συνέχεια  της τελευταίας κλαδικής  απεργίας, στις 8 Νοέμβρη.

 

Προκηρύσσεται στην βάση της ικανοποίησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Είναι συνέχεια και  κλιμάκωση του αγώνα μας για να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η απεργία πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς στην πάλη μας για το ένσημο, για αυξήσεις στα μεροκάματα, για νέες κατακτήσεις.

 

  Ο αριθμός των ενσήμων με τα οποία ασφαλίζονται οι οικοδόμοι βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με την αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. 

banner

Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ οι οικοδόμοι ασφαλίζονται κατά μέσο όρο με 14 – 15 ένσημα τον μήνα στην καλύτερη περίπτωση, όπως και  την περίοδο της κρίσης. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν πραγματική πρόκληση, καθώς σήμερα οι μέρες δουλειάς είναι πολύ περισσότερες και  σε πολλές περιπτώσεις η εργοδοσία πιέζει για εργασία ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

 

Να γίνει καθαρό: Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα ασφάλισης, αυτό διεκδικούμε.

  Ώριμο όσο  ποτέ είναι το αίτημα για την  αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Η Ομοσπονδία διεκδικεί να αποδοθούν τα ένσημα που ο ΕΦΚΑ έχει εισπράξει εδώ και δεκαετίες και συνεχίζει να εισπράττει, χωρίς να τα αποδίδει στους οικοδόμους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αδυνατούν να συμπληρώσουν τα μεγάλα κενά ασφάλισης και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην καταφέρουν να θεμελιώσουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν.  Βροντοφωνάζουμε και διεκδικούμε ότι :  Είναι δικά μας ένσημα, αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Δεν είναι “χάρισμα” ούτε “δώρο” καμίας κυβέρνησης, κανενός εργοδότη.

 

Διεκδικούμε αύξηση του μεροκάματου που να αντιστοιχεί στις σημερινές συνθήκες ζωής.

 

Παλεύουμε, για ανθρώπινα ωράρια, μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.  Θρηνούμε 23 συναδέλφους , που δεν γύρισαν στο σπίτι τους μέσα στο 2023.

 

Επαναφέρουμε το αίτημα για την μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια για τους ασφαλισμένους μετά το 1993, καθώς και για την κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει υπογράψει από τον Απρίλιο του 2022  ως γενικώς υποχρεωτικής. 

 

Απαιτούμε οι δεσμεύσεις που αποσπάσαμε, από το υπουργείο με τον αγώνα μας να υλοποιηθούν. Να καταλάβουμε ότι: Οι συνθήκες σήμερα δεν είναι ίδιες με αυτές της περιόδου της κρίσης και της μεγάλης ανεργίας. Έχουμε κατακόρυφη αύξηση της δουλειάς στον κλάδο των Κατασκευών, ενώ λείπουν χέρια.

 

Τίποτα δεν θα μας χαριστεί, μόνο με τον αγώνα μας  μπορούμε  να επιβάλουμε  λύσεις.  Χωρίς εμάς γιαπί, δρόμος , έργο  υποδομής ΔΕΝ κτίζεται.

 

Η απεργία μπορεί να γεννήσει δυνατότητες για νέες κατακτήσεις. Γι’ αυτό η επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης να γίνει προσωπική μας υπόθεση. Απεργούμε  και συμμετέχουμε στην συγκέντρωσή που θα γίνει στην πλατεία Ευδήλου, στις  11 πμ. ( Αν έχει κακοκαιρία η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο «Κατσούλειο»).

 

Τα αιτήματα της απεργίας

  • Αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα με υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης (ένσημο).
  • Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής.
  • Επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας.
  • Ένταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

 

 

Όλοι μαζί με αποφασιστικότητα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 31 Γενάρη  και συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση  στον Εύδηλο ,στις 11 π.μ.

 

 

ΜΕ συναδελφικούς χαιρετισμούς

Το  Δ.Σ.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue