Home Η Ικαρία ΠαντουΙκαριώτες Αντιδράσεις για την κεραία κινητής τηλεφωνίας στο Καραβόσταμο

Αντιδράσεις για την κεραία κινητής τηλεφωνίας στο Καραβόσταμο

by ikariaki.gr
22 views

Καραβόσταμο: Κίνδυνος από την νέα κεραία κινητής τηλεφωνίας

«Να φύγει άμεσα», είπαν οι κάτοικοι

11/3/2017

 

Στις 2 και 3 Μαρτίου, συνεργείο της COSMOTE εγκατέστησε μια μεγάλη κεραία κινητής τηλεφωνίας, σταθμό βάσης,  μέσα στον οικισμό του Καραβοστάμου (βλέπε εικόνες 1, 2 και 3). Από το συνεργείο πολίτες ζήτησαν στοιχεία και πληροφορίες. Το συνεργείο εγκατάστασης της κεραίας ανέφερε ότι δεν είχε κάποιο έγγραφο αδείας και ότι πρόκειται για αντικατάσταση προηγούμενης κεραίας. Ωστόσο, οι φωτογραφίες δείχνουν στον τοίχο το ίχνος της παλιάς εγκατάστασης και τη σιδηροκατασκευή της νέας εγκατάστασης, η οποία δεν υπήρχε πριν. Εκλήθη η αστυνομία στην οποία επανέλαβαν τα ίδια και παρέπεμψαν στον υπεύθυνο της εταιρείας στη Σάμο.

Σε επικοινωνία μας με το Δήμαρχο, ο ίδιος δήλωσε άγνοια αλλά και δυσαρέσκεια για το γεγονός της απροειδοποίητης και αυθαίρετης εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας και ενδιαφέρθηκε να κινηθεί μέσω του αστυνομικού συμβάντος και της Πολεοδομίας για τις νόμιμες ενέργειες απομάκρυνσής της.

Ανησυχούντες πολίτες του Καραβοστάμου  διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία παρέστη και ο αντιδήμαρχος Ευδήλου Κουντούπης Στέλιος.

banner

Το αίτημα που διαμορφώθηκε ομόφωνα είναι «να φύγει άμεσα η κεραία»

Οι κάτοικοι του Καραβοστάμου διαμαρτυρόμαστε για τη χρήση του κτηρίου του ΟΤΕ, που δημιουργήθηκε για τηλεφωνικό κέντρο του χωριού,  για άλλες ρυπογόνες χρήσεις και ζητάμε την απομάκρυνση της κεραίας της COSMOTE εκτός του οικισμού του Καραβοστάμου.

 

Προσωρινή  Επιτροπή Κατοίκων

 

Επικοινωνία: 6974,675126, 6974185330

 

Περισσότερες πληροφορίες

 

Ο σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας του Καραβοστάμου ένας από τους 3  παράκτιους σταθμούς ολόκληρης της Βόρειας Ικαρίας (Καραβόσταμο, Εύδηλος, Αρμενιστής) και επομένως δεν είναι κεραία τοπικής εμβέλειας. (βλέπε εικόνα 4).

Η κεραία μέσα στον οικισμό και δίπλα από σπίτια και αδόμητα οικόπεδα, επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη του οικισμού και υποβαθμίζει ένα μεγάλο τμήμα του οικισμού, και μάλιστα στην κεντρική οδό που οδηγεί στο Γιαλό Καραβοστάμου.

Ο σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας του Καραβοστάμου φέρεται ως αδειοδοτημένος στην ιστοσελίδα http://eeae.gr/επιτόπιες-μετρήσεις-ηλεκτρομαγνητικών-πεδίων/σταθμός/1401796/. Η αδειοδότηση αυτή αφορά την προηγούμενη κεραία.

Μάλιστα, για αυτή την προηγούμενη κεραία είναι δημοσιευμένες μετρήσεις σε απόσταση 40 μέτρων (τελευταία μέτρηση 2-11-2015) ενώ υπάρχει οικία ακριβώς απέναντι από τη θέση της κεραίας σε απόσταση λιγότερη των 15 μέτρων για την οποία δεν ελήφθη καμία μέτρηση (βλέπε εικόνα 3).

Επίσης, προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι οι δημοσιευμένες μετρήσεις ακτινοβολίας των 40 μέτρων είναι σχεδόν τετραπλάσιες (!) από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση μόλις 12 μέτρων από την κεραία (βλέπε εικόνα 5).

Δεν είναι όμως μόνο η περίπτωση του Καραβοστάμου. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δυο παρόμοιες εγκαταστάσεις σταθμού βάσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας (α) στο Χρυσόστομο (μέσα στον οικισμό μόλις 15 μέτρα από το σχολείο- αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου) (βλέπε εικόνα 6), (β) στον Εύδηλο μέσα στον οικισμό (βλέπε εικόνα 7).

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

  • Με ποια λογική και άδεια η COSMOTE εγκαθιστά νέο σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα εντός οικισμού σε κτήριο άλλης εταιρείας (ΟΤΕ), χωρίς να είναι ενημερωμένη η τοπική κοινωνία, η δημοτική αρχή και η πολεοδομία;
  • Γιατί δεν έχει μετρηθεί η ακτινοβολία στο κτίσμα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σταθμό βάσης του Καραβοστάμου;
  • Πόσο αξιόπιστες είναι οι δημοσιευμένες μετρήσεις όταν υπάρχει επιλεκτικότητα των θέσεων μέτρησης αλλά και ενδεχόμενη ελάττωση της ισχύος του σήματος της κεραίας από την εταιρεία τη στιγμή της μέτρησης από την ανεξάρτητη αρχή;
  • Προβλέπει η αρχική πολεοδομική άδεια του κτηρίου ΟΤΕ την επιπλέον επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία χρήση του κτηρίου του ΟΤΕ για εγκατάσταση ρυπογόνων εγκαταστάσεων όπως είναι η εγκατάσταση σταθμού βάσης για κινητή τηλεφωνία;
  • Για αποστάσεις κοινωφελών κτηρίων 300 μέτρα από την κεραία οι διατάξεις της νομοθεσίας είναι πολύ αυστηρότερες. Γιατί δεν υπάρχουν μετρήσεις ακτινοβολίας στην περίπτωση του Καραβοστάμου για το πολιτιστικό κέντρο που απέχει 158 μέτρα;
  • Ο σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας στην περίπτωση του Χρυσοστόμου, δίπλα στο σχολείο- αίθουσα εκδηλώσεων της κοινότητας (απόσταση μόλις 15 μέτρων) γιατί δεν απεικονίζεται καν στο χάρτη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (εικόνα 4);

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue