Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Ικαρίας Νίκο Καλαμπόγια

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Ικαρίας Νίκο Καλαμπόγια

by ikariaki.gr
2,2K views

Ανοιχτή επιστολή στον νυν και υποψήφιο Δήμαρχο Ικαρίας, κ. Καλαμπόγια,

από πέντε δημότες-κατοίκους του Καταφυγίου

21 Σεπτεμβρίου 2023

Καταφύγι

Στις 20 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της προεκλογικής σας εκστρατείας, ήρθατε στο χωριό μας, στο Καταφύγι, συνοδευόμενος από αρκετούς εκ των υποψήφιων δημοτικών σας συμβούλων. Εμείς, οι λίγοι κάτοικοι που θεωρήσαμε χρέος μας να έρθουμε να σας ακούσουμε, αλλά και να σας μεταφέρουμε ζητήματα που επηρεάζουν τις ζωές μας και απασχολούν την καθημερινότητά μας, μείναμε άφωνοι μπροστά σε αυτά που είδαμε και ακούσαμε.

banner

 

Από τη μεριά μας, σας ακούσαμε με υπομονή επί 1 ώρα και 15 λεπτά. Όσο, δηλαδή, σας πήρε για να κάνατε τον απολογισμό της δημοτικής σας δράσης, μιλώντας μας για έργα που έγιναν, μα κυρίως για έργα που θα γίνουν σε όλη την Ικαρία, από κάβο σε κάβο. Κι αφού παρουσιάσατε το ψηφοδέλτιο σας, χειροκροτώντας αλλήλους μπροστά στα ήδη έκθαμβα μάτια μας (από τα εκατομμύρια που μόλις είχαν παρελάσει μπροστά μας), ήρθε η ώρα της συζήτησης· η ώρα που θα ακούγατε τους δημότες. Αλλά, όπως διαπιστώσαμε, ο δημόσιος διάλογος μάλλον σας ενοχλεί.

 

Από την πρώτη κουβέντα που πήγε να αρθρώσει συντοπίτισσά μας την διακόψατε δυο φορές. Στη συνέχεια, όταν πια ξεκίνησε να ξεδιπλώνει τη σκέψη της, κάνοντας κριτική στις προτεραιότητες που θέσατε ως δημοτική αρχή και προσθέτοντας παραδείγματα σημαντικών ελλείψεων κι από άλλα χωριά, πάλι τη διακόψατε, λέγοντάς της να περιοριστεί μόνο στα θέματα που αφορούν στο χωριό μας (!) Άλλωστε, μας είπατε, τέτοιες ερωτήσεις έχετε συνηθίσει να σας κάνουν στα χωριά…

 

Η υπομονή σας αποδείχθηκε πολύ μικρότερη από τη δική μας, μια και αντέξατε την παρέμβαση της συντοπίτισσάς μας μόνο για έξι λεπτά, πριν αρχίσετε να χάνετε την ψυχραιμία σας, να διακόπτετε και να φωνάζετε. Το δράμα κορυφώθηκε στο δέκατο λεπτό περίπου, όταν σηκωθήκατε και φύγατε, αστράφτοντας και βροντώντας.

 

Με θλίψη διαπιστώσαμε την έλλειψη ανοχής σας για κάθε φωνή που τολμά να αμφισβητεί το έργο σας και να θέτει ερωτήματα (αν όχι σε εσάς, σίγουρα στο ακροατήριο). Είδαμε με τα μάτια μας να εξαντλείται ο πολιτικός σας πολιτισμός σε ένα μακροσκελές κείμενο σχεδόν της μιάμισης ώρας, την ώρα που η υπομονή σας να μας ακούσετε εξαντλήθηκε σε λιγότερο από δέκα λεπτά!

 

Ωστόσο, αυτά τα δέκα λεπτά ήταν αποκαλυπτικά. Ακούσαμε να λέτε στην συντοπίτισσά μας πως αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή είναι πολιτική, που θα ήταν ταιριαστή μόνο εάν ζητούσε την ψήφο του κόσμου. Διαφορετικά, όπως μας είπατε ξανά και ξανά, εσείς και κάποιοι από τους υποψήφιους δημοτικούς σας συμβούλους, πρέπει να περιοριζόμαστε στα προβλήματα του χωριού μας. Μήπως θεωρείτε προνόμιό σας την άρθρωση πολιτικού λόγου και πως η θέση που ταιριάζει στους δημότες είναι αυτή των ήσυχων παιδιών, που δεν κάνουν «τοποθετήσεις» ή ερωτήσεις, παρά μόνο για να σας παινέψουν ή για να σας «υπενθυμίσουν» τις ανάγκες τους;

 

Κατόπιν του σημερινού περιστατικού, αναρωτιόμαστε εάν πράγματι είχατε ποτέ σκοπό να μας ακούσετε και να μιλήσετε μαζί μας. Εάν το περιστατικό αυτό δεν ήταν απλώς η ευκαιρία που αδράξατε, για να αποφύγετε τις άβολες ερωτήσεις και τα θέματα που αναμένατε ότι θα τεθούν από εμάς. Άλλωστε, όπως είπατε ο ίδιος, εδώ στην Ικαρία οι πάντες γνωρίζουν τους πάντες και γνωρίζουμε τι κάνει η έκαστη δημοτική αρχή και τι όχι.

 

Όμως, εδώ στην Ικαρία είναι γνωστό ότι υπάρχει και πολιτική κουλτούρα, που ευνοεί την κριτική σκέψη, τον διάλογο και τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, εάν σκοπεύετε να επιστρέψετε στο χωριό μας, για να κάνουμε τη συζήτηση που τόσο απότομα διακόψατε. Ή, εάν αντ’ αυτού σκοπεύετε να απαντήσετε σε αυτή μας την επιστολή προσβάλλοντας μας ως πρόσωπα, όπως, δυστυχώς, συνηθίζετε να κάνετε έως τώρα.

 

Μετά τιμής

πέντε δημότες και κάτοικοι Καταφυγίου,

που έμειναν ως το τέλος

 

Ευφροσύνη Κουτσούτη

Μαρία Μπαρέλη-Γαγλία

Νικόλαος Πασβάνης

Κώστας Πετράκης

Πέτρος Πετσάκος

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue