Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Άνοιξε πανιά ο 5ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας ”Goran Schildt Regatta”

Άνοιξε πανιά ο 5ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας ”Goran Schildt Regatta”

by ikariaki.gr
5 views

«ΑΝΟΙΞΕ ΠΑΝΙΑ» Ο 5ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ «Goran Schildt Regatta»

leros enarxi(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)

Mε τη βοήθεια ενός ελαφρού βορειοδυτικού ανέμου «άνοιξε πανιά» ο 5ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανοικτής Θάλασσας «Goran Schildt Regatta» από το Λακκί της Λέρου, νωρίς το πρωί της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου 2014.

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο σε διεθνείς συμμετοχές, ιστιοπλοϊκό αγώνα στην Ελλάδα, στον οποίο φέτος συμμετέχουν 26 σκάφη από 9 χώρες. Ο αγώνας διοργανώνεται από το Ναυτικό Όμιλο Λέρου σε συνεργασία με την επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και το Ίδρυμα Cristine and Goran Schildt, τον Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο «Άρτεμις», την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Λέρου.

Σαν όμορφα θαλασσοπούλια τα 26 καλοτάξιδα σκαριά από Φιλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ιταλία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία και φυσικά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ξεκίνησαν τον αγώνα από τον κόλπο του Λακκιού της Λέρου. Αμέσως μετά την εκκίνηση, ένα δυνάμωμα του βορειοδυτικού ανέμου, βοήθησε τα σκάφη να «καβατζάρουν» γρήγορα τον Κάβο Κατσούνι και να πάρουν βορειοανατολική πορεία με σταθερό βόρειο άνεμο μέτριας έντασης. Αυτές οι συνθήκες πλεύσης οδήγησαν τα σκάφη μετά από έντονο συναγωνισμό, να τερματίσουν στο λιμάνι των Λειψών ολοκληρώνοντας εκεί την πρώτη διαδρομή.

Πρώτο στη γραμμή τερματισμού έφτασε το σκάφος AQUAVIT με κυβερνήτη τον Omer Karacalar, παίρνοντας μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. Αμέσως μετά, τα πρώτα σκάφη των υπόλοιπων κατηγοριών άρχισαν να τερματίζουν σε πυκνό σχηματισμό. Η σειρά κατάταξης θα εξαχθεί με το πέρας των αγώνων, την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.

Η πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη αγωνιστική διαδρομή προς Λειψούς, Αγαθονήσι και Λέρο έχει αρκετές δυσκολίες σε σημεία-περάσματα. Αυτό, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση των ανέμων από το βράδυ της Τετάρτης, αναμένεται να προσδώσει στον διεθνή αυτό αγώνα, μερικές άκρως  θεαματικές στιγμές.

Σημειώνεται ότι σε κάθε τόπο αγωνιστικού προορισμού, διοργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα αλλά και νησιώτικα πανηγύρια. Την τελετή έναρξης, με  αξιόλογο Ελληνικό και Φιλανδικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα τίμησαν με την παρουσία τους, ο Φιλανδός πρέσβης Pauli Makela, o διευθυντής του Μουσείου Ναυτικής Τέχνης της Φιλανδίας Jaako Tikka και η πρόεδρος του Ιδρύματος Goran Schildt, Cristine. Τις εντυπώσεις έκλεψε το Φιλανδικό χορευτικό, με μια μαγευτική θαλασσινή χορογραφία.

Ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανοικτής Θάλασσας “Goran Schildt Regatta» διέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς ιστιοδρομιών της ISAF (RSS 2013-2016) και διοργανώνεται κάθε χρόνο στη μνήμη του Φιλανδού ταξιδευτή.

 

banner

reggata -firstreggata -1 reggata -irc

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue