Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ανεμογεννήτριες στην Ικαρία: η απάντηση των «σιγώντων ιχθύων»

Ανεμογεννήτριες στην Ικαρία: η απάντηση των «σιγώντων ιχθύων»

by ikariaki.gr
9 views

sysp logo

Ανεμογεννήτριες στην Ικαρία: η απάντηση των «σιγώντων ιχθύων»

Με αφορμή κάποιες απόψεις που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών από μεγαλοεπιχειρηματίες στην Ικαρία, αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας, την οποία αγνοεί ο υπογράφων το σχετικό κείμενο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΙΚΑ.ΡΙ.Α.  Η παραπληροφόρηση ή ακόμα και η άγνοια των πρωτοβουλιών και των προτάσεων της ΑΣΠΙ δεν δικαιολογούνται, εκτός αν κανείς έχει μεγάλη απόσταση από το τι πραγματικά συμβαίνει στο νησί.

  • Η ΑΣΠΙ είναι η μοναδική παράταξη που από τον Αύγουστο του 2011, μόλις λίγες μέρες μετά την αδειοδότηση του Μυτιληναίου ( υπ'αρίθμ. 875/15-7-2011 από τη ΡΑΕ) για την αιολική καταστροφή του Αθέρα, διοργάνωσε έναν κύκλο εκδηλώσεων σε Άγιο Κήρυκο-Εύδηλο-Ράχες, με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τους κινδύνους ενός τέτοιου έργου αφενός, και την εκδήλωση της σαφούς αντίθεσης σε μία ιδιωτική-ιδιοτελή διαχείριση των ενεργειακών πόρων του νησιού μας. Σε αυτές τις εκδηλώσεις εισηγητές ήταν, εκτός του δημοτικού συμβούλου της ΑΣΠΙ Ηλία Γαγλία , ο κ. Ηλίας Γιαννίρης, Αρχιτέκτων επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, με ειδίκευση στη χωροταξία και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, και με πολυετή προσφορά στο Ικαριακό Περιβάλλον, και τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος Μηχανολόγος μηχανικός και ενεργειακός εμπειρογνώμονας, με ειδίκευση στις ΑΠΕ. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις έγινε ευρέως γνωστό το θέμα, για το οποίο ο δήμαρχος, εκλεγμένος με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούσε με το έργο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για το καλό του τόπου, τάζοντας αυθαίρετα υπερμεγέθη οικονομικά οφέλη. Μέσα από αυτόν τον πρώτο κύκλο συζητήσεων διαμορφώθηκε και επικοινωνήθηκε η άποψη ενάντια στα σχέδια Μυτιληναίου για την Ικαρία.
  • Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους παρουσιάστηκε επίσημα το κείμενο θέσεων της ΑΣΠΙ σχετικά με τις Α/Γ και διανεμήθηκε στους κατοίκους του νησιού. Οι θέσεις αυτές έκτοτε έχουν πολλές φορές τεθεί στα δημοτικά συμβούλια, τα πρακτικά των οποίων βρίσκονται στη διάθεση του κάθε πολίτη.
  • Το Γενάρη του2012, οργανώθηκε και πάλι εκδήλωση από την ΑΣΠΙ με καλεσμένους εισηγητές αυτή την φορά τον κ. Αλέξανδρο Μαβή, περιβαλλοντολόγο και ακτιβιστή ενάντια στην εγκατάσταση τεράστιου Αιολικού πάρκου στην Άνδρο, και τον κ. Νίκο Δαναλάτο, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γεωπόνο με ειδίκευση στα βιοκαύσιμα. Η εκδήλωση αυτή στόχευε αφ' ενός στην ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τη χρήση άλλων μορφών ΑΠΕ (η πρόταση μάλιστα για καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, συμβατών με την ικαριακή γη σε αποψιλωμένες περιοχές για παραγωγή βιοκαυσίμου, τίθεται και στις προγραμματικές θέσεις της ΑΣΠΙ)και αφετέρου στην προλείανση του εδάφους για (και κινηματική) αντίσταση ενάντια στα σχέδια των επενδυτών. Η εμπειρία της ΑΣΠΙ από τη συμμετοχή στα κοινά, μας υπαγορεύει την αναλυτική επεξεργασία των προτάσεων μας με απώτερο σκοπό τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, της αγροτικής και τουριστικής δραστηριότητας, με  ταυτόχρονη εξασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας του νησιού, και ορθολογικής χρήσης όλων των διαθέσιμων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Στο 8ο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 15/5/2013, μετά από πληροφορίες για τοπογραφικές μετρήσεις στον Αθέρα, το σχετικό μας ερώτημα απαντήθηκε, αφού προηγήθηκε αντίστοιχο της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τη Δημοτική αρχή, το οποίο και μας κάλυψε. Η επίσημη απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι κανένας δεν είχε ζητήσει άδεια για μετρήσεις στην οροσειρά και ο δήμος δεν είχε καμία ενημέρωση για τέτοια δραστηριότητα.
  • Ενδεικτικό της κινητικότητας που έχουμε αναπτύξει γύρω από το ζήτημα είναι το γεγονός ότι οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ O Aσκός του Αιόλου, που αφορά στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων και τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, δεν παρέλειψαν να πάρουν συνέντευξη από τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΑΣΠΙ.
  • Τέλος, και αυτό θεωρούμε το πιο σημαντικό απ' όλα, όλοι εμείς που αποτελούμε την ΑΣΠΙ, συζητάμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς μας, στις παρέες μας, με τους συγχωριανούς μας σχετικά με τις Ανεμογεννήτριες του Μυτιληναίου. Και αυτό το έργο δεν είναι ορατό από μακριά.

Εμείς αυτά καταφέραμε με τις υπάρχουσες δυνάμεις μας. Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς προεκλογικού διαλόγου, τις αντίστοιχες ενέργειες της τοπικής κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ,  η οποία υποστηρίζει τη δημοτική παράταξης του υποψηφίου συμβούλου, που χαρακτηρίζει όλα τα προηγούμενα ως «σιγήν ιχθύος». Κι επειδή φαίνεται ότι του αρέσει ο Αλεξανδρινός ποιητής ας του αφιερώσουμε με τη σειρά μας τους παρακάτω στίχους του:

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον

όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,

μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

 

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,

γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την

στων σχέσεων και των συναναστροφών

την καθημερινήν ανοησία,

ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

(Κ.Π. Καβάφης – Όσο μπορείς, Ποιήματα 1897-1933)

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue