Home ΟικονομίαΑγροτικά Αναματόμελο Ικαρίας ΠΟΠ: Η παρουσίαση της πρότασης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Αναματόμελο Ικαρίας ΠΟΠ: Η παρουσίαση της πρότασης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

by ikariaki.gr
1,3K views

Πραγματοποιήθηκε χθες 6 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου Ικαρίας, η παρουσίαση της πρότασης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να καταστεί το αναματόμελο Ικαρίας Προϊόν Προστατευόμενης Ονομάσιας Προέλευσης (ΠΟΠ). Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, όχι μόνο για το ίδιο το ικαριώτικο αναματόμελο και την ικαριώτικη μελισσοκομική τέχνη, αλλά και για όλη την Ικαρία.

Την παρουσίαση προλόγισε ο Έπαρχος Ικαρίας και Φούρνων, κος Κώστας Μαρκάκης και στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα, κα Αναστασία Αντωνέλλη. Ο Περιφερειάρχης, κος Κώστας Μουτζούρης δεν ήταν παρόν και θα βρίσκεται στην Ικαρία την Δευτέρα 8 Απριλίου.

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Παρουσίαση πρότασης για να γίνει το αναματόμελο Ικαρίας Π.Ο.Π

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού “Ίκαρος”  και μελισσοκόμοι της Ικαρίας.

Η κα Αντωνέλλη, ευχαρίστησε τους περιφερειακούς συμβούλους, κα Αγλαϊα Κυρίτση, τον κο Αμπατζή, τον κο Τσακαλία και τον Αντιδήμαρχο Ικαρίας, κο Νίκο Λαρδά που ήταν παρόντες, τονίζοντας την σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας και τις πολύ χρήσιμες προτάσεις της κας Κυρίτση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Λαρδάς, τονίζοντας την πρόσθεση του Δήμου Ικαρίας για συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τη σημασία ανάδειξης του αναματόμελου Ικαρίας σε ΠΟΠ προϊόν αλλά και επέκταση στο τυρί καθούρα.

Αναστασία Αντωνέλλη: “Πρέπει να φροντίσουμε να αναδείξουμε την ποιότητα και τη διαφορετικότητα των προϊόντων των νησιών του Βορείου Αιγαίου για να “ανοίξει” ο δρόμος προς την διεθνή αγορά”

Χαιρετισμό απηύθυνε η κα Κυρίτση, τονίζοντας ότι πρέπει να επικεντρωνόμαστε όχι μόνο στις προτάσεις αλλά και στις υλοποιήσεις των προτάσεων, το πόσο σημαντική είναι η μελισσοκομία και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας για τα νησιά μας.

Δείτε όλο το βίντεο της παρουσίασης μέσω του καναλιού της Ικαριακής Ραδιοφωνίας στο Youtube:

Τον λόγο πήρε ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου, κος Γιώργος Λαγουτάρης, τονίζοντας αρχικά ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση είναι αποτέλεσμα της προγραμματικής σύμβασης, με τροποποίηση της το 2023, για την κατοχύρωση προϊόντων ΠΟΠ Βορείου Αιγαίου, και ότι για να προστατευτεί το αναματόμελο Ικαρίας, πρωτίστως πρέπει να προστατευτεί το φυτό ρείκι Ικαρίας για να υπάρχει σωστή και ικανή παραγωγή.

banner

Αναστασία Αντωνέλλη: “Εθνική θωράκιση τα ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα”

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  κ.  Χαρουτουνιάν Σέρκος, εξήγησε τι είναι ο φάκελος ΠΟΠ ενός προϊόντος, ο οποίος θα ανήκει στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ικαρίας και θα επεξεργάζεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, θα υπάρχει δηλαδή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων.

Έθεσε τα σημεία του φακέλου που πρέπει να εξεταστούν από το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τεχνικά θέματα, θέματα ονόματος, γεωγραφικά θέματα ώστε να πάρει ο φάκελος τελική μορφή. Έδωσε μια εκτίμηση περίπου δύο χρόνων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία καθότι είναι χρονοβόρα.

Μονόδρομος το ΠΟΠ για τα προϊόντα των νησιών δήλωσε ο κος Λουκάς Λουκάς υπαλληλος του Επαρχείου Ικαρίας.

Το θέμα της αποίμενης κτηνοτροφίας τέθηκε από μελισσοκόμο, ως ανασταλτικός παράγοντας της μελισσοκομίας. Το λόγο πήρε ο κος Λαρδάς τονίζοντας το πρόβλημα ορισμού βοσκότοπων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χωρίς να ζητά γνωμοδότηση από το Δήμο Ικαρίας και το πρόβλημα με την απόρριψη σε αίτημα που έχει καταθέσει ο Δήμος Ικαρίας το 2016 προς τις δικαστικές αρχές για την ζωοκτονία, αίτημα που θα υποβληθεί ξανά φέτος. Ο κος Λαγουτάρης επεσήμανε ότι τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης πια τα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι η Περιφέρεια. Όσο αφορά τα ανεπιτήρητα ζώα της Ικαρίας επεσήμανε ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τα μαζεύει.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue