Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ανακοινώσεις της Ε.Α.Κ.Π.

Ανακοινώσεις της Ε.Α.Κ.Π.

by ikariaki.gr
5 views

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

ΤΙΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π.

Στις 18 Μαρτίου 2019, δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. Β΄ 923 η υπ. αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.Κ./36/9762/12-3-2019 Υπουργική Απόφαση, με την οποία εισάγονται οι 56  επιτυχόντες – επιλαχόντες Δόκιμοι Πυροσβέστες του τελευταίου διαγωνισμού κατάταξης το 2011, στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας έτους 2019 και προσλαμβάνονται στο Πυροσβεστικό Σώμα με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής φοίτησής τους. Με την εισαγωγή στη Σχολή Πυροσβεστών των 56 ατόμων, ολοκληρώνεται η απορρόφηση των 105 περίπου συνολικά επιτυχόντων – επιλαχόντων του συγκεκριμένου διαγωνισμού, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις και τα προσόντα και είχαν περάσει με επιτυχία όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις και δοκιμασίες ( αθλητικές, υγειονομικές, ψυχοτεχνικές ).

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα των επιτυχόντων επιλαχόντων του ανωτέρω διαγωνισμού ( λόγω παραιτήσεων και άλλων περιπτώσεων ), ανέδειξε το θέμα με σωρεία παρεμβάσεων προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά  κόμματα, τη Φυσική μας Ηγεσία και όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας την πρόσληψη του συνόλου των επιτυχόντων επιλαχόντων, για την κάλυψη ενός μικρού μέρους των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Παράλληλα, τονίζαμε την πολυετή καθυστέρηση στην επίλυση του ζητήματος, την αγωνία αυτών των ανθρώπων και τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπιζαν όλα αυτά τα χρόνια περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ( Βλέπε αναλυτικά τις ανακοινώσεις στις 17-10-2016, 21-4-2017,  25-6-2018 στην ιστοσελίδα της Ε.Α.Κ.Π ).

banner

Συνεχίσαμε να διεκδικούμε να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις όλων των επιλαχόντων με τη δράση μας στο συνδικαλιστικό κίνημα, προβάλλοντας το αίτημα αυτό σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες και με την  υποβολή υπομνημάτων προς την κυβέρνηση.

Σημαντική βοήθεια υπήρξε και από τις παρεμβάσεις Βουλευτών του Κ.Κ.Ε., με τις αντίστοιχες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στη Βουλή για την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος και τη δικαίωση των επιλαχόντων.

Και από αυτό το σημαντικό ζήτημα της πρόσληψης των επιλαχόντων δοκίμων πυροσβεστών, οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες, το προεδρείο της Ομοσπονδίας ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ), οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, τα προεδρεία όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων, ήταν ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΑΠΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ. Όπως συνειδητά ανύπαρκτοι και αδρανείς, είναι και σε αγωνιστικό επίπεδο, για όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το Πυροσβεστικό Σώμα και τους πυροσβέστες.

Καλωσορίζουμε στο Πυροσβεστικό Σώμα, τους νέους συναδέλφους μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ενίσχυση της υπηρεσίας μας σε όλα τα επίπεδα, με επαρκή χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Ιδιαίτερα τη χρονική περίοδο που διανύουμε:

  • Το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού από όταν ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση. Ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν ( μόνιμοι, 5ετείς, συμβασιούχοι ), έχει μειωθεί κατά 1.181 άτομα μέσα στην τελευταία 10ετία.

Παράλληλα το Π.Σ. έχει επιφορτιστεί και με νέες υποχρεώσεις από τη στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων και των εθνικών οδών, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

  • Οι 165πενταετείς συνάδελφοι που μονιμοποιήθηκαν, κάλυψαν μόνο ένα μέρος, των 4.000 κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού που καταργήθηκαν με τον νόμο 3938/2011 και αντικαταστάθηκαν με τους μερικής απασχόλησης πυροσβέστες του θεσμού της 5ετούς θητείας, που η συντριπτική πλειοψηφία όμως αυτών (3.400 άτομα) υπηρετούσαν ήδη στο Π.Σ. ως εποχικοί πυροσβέστες με μερική απασχόληση. Με τέτοιου είδους νομοθετικές αλχημείες, εξαφανίστηκαν οι πραγματικές κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία μας.

Παράλληλα διατηρείται το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα ( από το 1977 – νόμος 683 ), με τη μειωμένη – λειψή οργανική δύναμη των μονίμων υπαλλήλων στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, σε αντίθεση με τις σύγχρονες ανάγκες και αρμοδιότητες.

Με δεδομένο τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών θα συνεχίσει να διεκδικεί την κάλυψη του συνόλου των πραγματικών κενών θέσεων, με τη μονιμοποίηση όλων των υπολοίπων 5ετών και συμβασιούχων συναδέλφων μας και τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ενίσχυση του Π.Σ. με επαρκή εξοπλισμό, μέσα και υποδομές.

Για να μπορέσει η υπηρεσία μας, να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της και να ανταποκριθεί πλήρως στις αρμοδιότητες της. Να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού, τις υποδομές και το φυσικό πλούτο της χώρας.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

 

 

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Την Παρασκευή 5 Απριλίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας των πυροσβεστών ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ) στη Θεσσαλονίκη. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν αρκετοί συνάδελφοι από την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Δ.Σ. μέλη της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών πραγματοποίησαν από το πρωί της Παρασκευής περιοδεία σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Θεσσαλονίκης, ενημέρωσαν και συζήτησαν με τους συναδέλφους για τις εξελίξεις και τα προβλήματα που αυξάνονται, υποβαθμίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα και την πυρασφάλεια και χειροτερεύουν τις εργασιακές μας συνθήκες. Αναλύθηκαν επίσης οι προτάσεις της Ε.Α.Κ.Π. για την ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να διεκδικήσουμε άμεσα λύση στα προβλήματα.

Η αντιπροσωπεία της Ε.Α.Κ.Π. άκουσε με προσοχή την ανησυχία και τους προβληματισμούς των συναδέλφων για τις αρνητικές εργασιακές εξελίξεις που είναι προ των πυλών, όπως και οι αντιδραστικές τροποποιήσεις στον κανονισμό μεταθέσεων και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να βάλει εμπόδια στις αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών πρότεινε να πραγματοποιηθεί ένστολη πανελλαδική κινητοποίηση μέσα στον Απρίλιο, στη Βουλή και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με κυριότερα αιτήματα διεκδικήσεων:

  • Έστω και την ύστατη στιγμή να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την πυροπροστασία, με άμεση κρατική χρηματοδότηση, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό, υποδομές, του Πυροσβεστικού Σώματος και των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών ( Δασική υπηρεσία, Πολιτική Προστασία ).

Να ξεκινήσει άμεσα η δημιουργία των απαιτούμενων αντιπυρικών έργων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Για να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο οι πιθανότητες να ξαναζήσουμε τις μεγάλες καταστροφές του περσινού καλοκαιριού και για να μην κινδυνεύσει ξανά η ζωή των συνανθρώπων μας.

Η μεγάλη δασική πυρκαγιά στο δάσος Στροφιλιάς στην Ηλεία σηματοδοτεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται η δασοπροστασία της χώρας 20 μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού μετά την βιβλική καταστροφή στο ΜΑΤΙ Αττικής με τους 100 νεκρούς.

  • Βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας, επίλυση των οικονομικών προβλημάτων.
  • Μονιμοποίηση τώρα, όλων των 5ετών και των συμβασιούχων συναδέλφων μας.
  • Να απαιτήσουμε να μην ξεσπιτωθεί κανένας συνάδελφός μας, στο « ειδικό μηχανοκίνητο τμήμα » που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην 1η Ε.Μ.Α.Κ. στην Αθήνα και πιθανόν και στην Περιφέρεια της Στερεάς για να συμμετέχουν στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές ή και σε άλλα συμβάντα ανά την επικράτεια, κατά την αντιπυρική περίοδο. Η επιλογή αυτή δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα σε περίπτωση μεγάλων ταυτόχρονων πυρκαγιών, ενώ θα αποδυναμώσει κι άλλο τις περιοχές από τις οποίες θα μετακινηθούν προσωπικό και μέσα. Επιπλέον, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, σε αρκετούς συναδέλφους μας.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας ( Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ) και οι υπόλοιπες παρατάξεις ( Α.Ε.Π. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ), απέφυγαν να τοποθετηθούν και να πάρουν θέση πάνω στις προτάσεις της Ε.Α.Κ.Π. για αγώνα και διεκδικήσεις. Αγνόησαν πλήρως τις αγωνιστικές προτάσεις της Ε.Α.Κ.Π., παρά το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα μέλη τους παραδέχτηκαν ότι η νέα αντιπυρική περίοδος θα είναι αρκετά δύσκολη και θα υπάρξει πολύ μεγάλη εντατικοποίηση στην εργασία μας.

Αγνόησαν επίσης και την ομόφωνη απόφαση που είχε παρθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 28 Γενάρη, μετά από πρόταση της Ε.Α.Κ.Π., για πραγματοποίηση κινητοποιήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα. Από ότι φαίνεται ήταν μία ακόμα απόφαση που την είχανε πάρει, « για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των συναδέλφων ». Για πολλοστή φορά, δεν θέλουν να υλοποιήσουν αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων όπως δεν υλοποίησαν στο πρόσφατο παρελθόν και αποφάσεις Συνεδρίων, για οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Αυτή είναι η τραγική κατάσταση στην οποία έχει καταντήσει το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των πυροσβεστών, από τον πλήρη συμβιβασμό της πλειοψηφίας του. Με την παθητική στάση και τη διαχρονική τους αδράνεια από πλευράς διεκδικήσεων,  διευκολύνουν τις κυβερνήσεις να υλοποιούν ανενόχλητες τις πολιτικές που απαξιώνουν και υποβαθμίζουν συνεχώς το Πυροσβεστικό Σώμα, την πυροπροστασία, τις εργασιακές μας σχέσεις.

Η Ε.Α.Κ.Π. καλεί τους πυροσβέστες να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να συσπειρωθούν μαζί της και να απομονώσουν τους συμβιβασμένους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, αλλάζοντας ταυτόχρονα τους συσχετισμούς στις Ενώσεις και στην Ομοσπονδία δίνοντάς τους αγωνιστική κατεύθυνση με στόχο:

  • Να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε, όλα όσα δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι.
  • Να απαιτήσουμε την αναβάθμιση της υπηρεσίας μας, της πυρασφάλειας και του επαγγέλματός μας, για να μπορέσουμε με ασφάλεια και επάρκεια να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία του λαού, τις υποδομές της πατρίδας μας και το φυσικό περιβάλλον.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue