Home Η Ικαρία ΠαντουΙκαριώτες Ανακαλύπτοντας την Ικαρία στην Αθήνα,παρέα με την “Γοργόνα” του ‘Ικαρη

Ανακαλύπτοντας την Ικαρία στην Αθήνα,παρέα με την “Γοργόνα” του ‘Ικαρη

by ikariaki.gr
51 views

Γοργόνα - ΊκαρηςΤελικά μετά από πολλές ώρες σκέψης και συζήτησης πάντα καταλήγουμε στο ότι η Ικαρία όπου και να είσαι στον κόσμο σε τραβάει, σου στέλνει σημάδια να μην την λησμονήσεις, να μην αγαπήσεις καμία άλλη πατρίδα και ”αποκοπείς” από τις ρίζες σου.

Έτσι λοιπόν μια μέρα κουραστική, γεμάτη άγχος και ταλαιπωρία, περπατούσα κάτω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στο Μαρούσι, αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά βρέθηκα εκεί ,τυχαία, καθώς έψαχνα να γυρίσω σπίτι μου αναζητώντας έναν σταθμό που να ξέρω.

Σκεφτόμουν τι καλά που θα ήταν να ήμουν Ικαρία και να περπατάω δίπλα στη θάλασσα, και πότε θα έρθει η στιγμή να αποδεσμευόμουν από τις υποχρεώσεις για να ”κατέβω” στο νησί. Όσο σκεφτόμουν αυτά ένοιωθα το ”όνειρο της Ικαρίας” να απομακρύνεται καθώς αργούσαν να τελειώσουν οι δεσμεύσεις της πόλης. Έκατσα να ξαποστάσω σε ένα πεζούλι μιας και είχε και τρεχούμενο νερό που βοηθά στην ηρεμία και ”άξαφνα” (που λέμε και τα Καριωτάκια) ένα γλυπτό μου τράβηξε την προσοχή..και ναι..ένιωθα και ”μύριζα” πατρίδα Ικαριά!!!

Ένιωσα τέτοια έκπληξη που αμέσως γέμισα αισιοδοξία, ναι είμαστε παντού και ευτυχώς είμαστε πολλοί οι Ικαριώτες.

Η γοργόνα αυτή που κοιτούσα , ένα αριστούργημα του Ικάριου καλλιτέχνη Ίκαρη από το Χρυσόστομο,  ήταν  το εισιτήριο για το ταξίδι, η ελπίδα στην απελπισία μου. Η Ικαρία δεν τελείωνε στο Βόρειο Αιγαίο, με ακολουθούσε…περιμένω μια νέα ευχάριστη και ελπιδοφόρα έκπληξη γιατί πραγματικά το συναίσθημα εκείνης της στιγμής ήταν και είναι απερίγραπτο.Η «γοργόνα», όπως και ονομάζεται το έργο, έγινε πόλος έλξης, κάθε φορά που με κυριεύουν άσχημα συναισθήματα επισκέπτομαι το Μαρούσι ,την πλατεία που είναι και εκείνη. Νομίζω ότι έγινα παιδί και ανακάλυψα ξαφνικά όχι την Αμερική, αλλά την Ικαρία σε μια πιεσμένη  και χαοτική πόλη. Για μένα αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη…τύφλα να χε ο Κολόμβος….

Και για την ιστορία, ο Νικόλαος  Ίκαρης γεννήθηκε το 1920 στο Χρυσόστομο Ικαρίας και τα έργα του κοσμούν πολλά σημεία σε Αθήνα και Ικαρία. Ό,τι και να γράψεις για τον Νικόλαο Ίκαρη είναι λιγοστό μπροστά στο τεράστιο έργο του.

Κλεοπάτρα-Ιωάννα Λιόλιου

Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8fm – ikariaki.gr

(Το παρόν άρθρο γράφτηκε ενώ στα σκαριά έχουμε στην Ικαριακή Ραδιοφωνία αναλυτική παρουσίαση για την καλλιτεχνική φύση του Νίκου Ίκαρη, τα έργα και η σπουδαιότητα των δημιουργημάτων του για τον Ικαριακό λαο).

Από ikariaki.gr | Δημοσιεύτηκε στις

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue