Home Η Ικαρία ΠαντουΙκαριώτες Αλέξανδρος Κασσανδρινός – «Η κρίση γεννά ευκαιρίες»

Αλέξανδρος Κασσανδρινός – «Η κρίση γεννά ευκαιρίες»

by ikariaki.gr
36 views

Επικεφαλής δικηγορικής εταιρείας στην Ελλάδα, συνέταιρος σε δικηγορική εταιρεία στην Φρανκφούρτη και επικείμενη ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην κολοσσιαία αγορά της Ρωσίας.

Ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός θα μπορούσε ίσως να αποτελεί το πρότυπο όχι μόνο του νέου δικηγόρου αλλά και κάθε Έλληνα της νέας γενιάς που αποφασίζει να ηγηθεί καταστάσεων και να πάει μπροστά, έχοντας ως όραμα να πάει μπροστά και ολόκληρη τη χώρα του.

kassandrinos-1

Δεν κατάγεται από οικογένεια δικηγόρων ωστόσο χωρίς να πτοηθεί στιγμή και παρά τις όποιες αντιξοότητες αντιμετώπισε στο ξεκίνημά του, κατάφερε να δημιουργήσει έναν κύκλο επαγγελματικών επαφών, σημαντικών σε διεθνές επίπεδο, κάτι που δικαίως τον καταστάσεις στους επιτυχημένους του κλάδου του.

Η επαφή και η συζήτηση μαζί του κάθε άλλο παρά η αναμενόμενη ήταν. Δεν πρόκειται για ένα ακόμη μέλος μιας κάποιας απόκοσμης ελίτ, αλλά για έναν νέο άνθρωπο με συγκεκριμένη φιλοσοφία και όραμα προσωπικού αλλά και οπωσδήποτε κοινωνικού αντικρίσματος.

Αποφασίσαμε να μιλήσουμε για επαγγελματικά θέματα γιατί σε συνθήκες σαν τις σημερινές το επαγγελματικό και κοινωνικό του προφίλ παρουσιάζει σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το γραφείο του στην Ελλάδα, που όπως με ενημέρωσε, ξεκίνησε προσωποκεντρικά, έχει πελάτες κυρίως από το εξωτερικό και εξελίσσεται σε μια ανταγωνίσιμη δικηγορική εταιρεία ενώ ασχολείται με το εμπορικό, το αστικό και διοικητικό δίκαιο.

Και παρότι πολλές φορές οι υποχρεώσεις του εδώ και στο εξωτερικό συμπίπτουν χρονικά, με τους κατάλληλους συνεργάτες καταφέρνει να ανταπεξέρχεται ξεπερνώντας επίσης και τις δυσκολίες που οφείλονται στον διαφορετικό τρόπο άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος εντός και εκτός συνόρων.

kassandrinos

Ένας επαγγελματίας όμως με συνεχείς μετακινήσεις, παραστάσεις σε δικαστήρια και μακροσκελείς συζητήσεις με πελάτες και συνεργάτες ξοδεύει οπωσδήποτε πολλή από την ενέργειά του και κατ’ επέκταση και από τον ίδιο του τον εαυτό κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Ρωτώντας τον τι είναι αυτό που μένει στο τέλος μιας τέτοιας μέρας, απαντά αφοπλιστικά «ένα απόλυτο κενό». Άλλωστε κοιτάζοντας το χρόνο προς τα πίσω διαπιστώνει καμιά φορά ότι για την ηλικία στην οποία βρίσκεται έχει δουλέψει αρκετά και έχει εστιάσει στα επαγγελματικά του ίσως λίγο περισσότερο απ΄ όσο θα έπρεπε.

banner

Ακόμη κι έτσι να είναι δεν παύει να έχει την πεποίθηση πως αν τελικά γουστάρεις αυτό που κάνεις (γιατί δεν αρκεί απλώς να το θέλεις), θα καταφέρεις να συνταιριάξεις όλους τους τομείς της ζωής σου. Από ένα σημείο και μετά ενώνονται και η επαγγελματική και η κοινωνική και η προσωπική ζωή, αυτόματα σαν κομμάτια ενός παζλ παρά την έλλειψη του ελεύθερου χρόνου.

Για να φτάσει ωστόσο στο σημείο να απολαμβάνει σήμερα την όποια επιτυχία του δεν σημαίνει ότι δεν έχει κοπιάσει κι ότι δεν έχει συναντήσει διάφορες αναποδιές. Μιλώντας για εκείνα τα πρώτα χρόνια της άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος παραδέχεται  πως είχε μια απόλυτη  άγνοια κινδύνου, ωστόσο τα αποτελέσματά της ήταν όπως φαίνεται θετικά για τον ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι να αναγνωρίζεις που έσφαλες ώστε να γνωρίζεις με τον τρόπο αυτό καλύτερα τον εαυτό σου και έτσι να μπορείς να εξελίσσεσαι.

kassandrinos-3

Από την κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να λείπει το μείζον θέμα της οικονομικής κρίσης και οι τρόποι που κατ’ εκείνον θα οδηγήσουν στην εξυγίανση της κατάστασης. Αναφερόμενος λοιπόν στο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό γίγνεσθαι σημειώνει πως αυτή τη στιγμή είναι κατά κύριο λόγο γερμανικό και πως πράγματι υπάρχουν άμεσες προοπτικές ανάπτυξης αν ακολουθηθούν βεβαίως τα σωστά βήματα.

Δηλώνει αισιόδοξος για την κρίση και πιστεύει πως γεννά ευκαιρίες όχι μόνο για επαγγελματίες ήδη φτασμένους αλλά και για νέους ανθρώπους που θα ακολουθήσουν το δρόμο της επιχειρηματικότητας και θα έχουν την τόλμη να ρισκάρουν.

Άλλωστε και το δικό του γραφείο στήθηκε εν μέσω κρίσης. Οι πελάτες του πέρασαν κι αυτοί την δική τους ασταθή περίοδο και μαζί με εκείνους, κι αυτός ως δικηγόρος τους. Για τον Αλέξανδρο η κρίση ήταν μία πρόκληση. Αξιοποίησε τις ευκαιρίες της, όπως για παράδειγμα τη μείωση των λειτουργικών εξόδων ενός γραφείου, και αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος θα λέγαμε πως μάλλον δικαιώθηκε.

Έτσι, ίσως και να δικαιούται να συμβουλέψει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας επαγγελματίες. Κατ’ αυτόν θα πρέπει να είναι τολμηροί, με επιθετικότητα και μια ισχυρή δόση θράσους, με την θετική βέβαια χροιά της λέξης.

Εννοείται βέβαια πως λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες που επικρατούν θα πρέπει να είμαστε μετρημένοι και να ζητάμε αυτά που πρέπει και που βάσει καταστάσεων μπορούμε να πάρουμε,  ενώ θετική εντύπωση του κάνει ότι φεύγουμε από τα φαινόμενα των massive καταστάσεων . Γινόμαστε λιγάκι πιο ποιοτικοί, πιο αυτάρκεις και έτσι το όλο εγχείρημα μπορεί να είναι σαφώς πιο βιώσιμο.

Το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο καθώς ετοιμάζεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 να ανοίξει ένα παράρτημα του γραφείου του στη Ρωσία παρέχοντας με τον τρόπο αυτό τις νομικές υπηρεσίες τις δικές του και των συνεργατών του και στην Ανατολή όπου το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πράγματι μεγάλο. Τέλος δεν μας κρύβει ότι έχει και άμεσες πολιτικές βλέψεις πιστεύοντας πως άνθρωποι της δικής του γενιάς και της δικής του θεωρίας και φιλοσοφίας πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα ώστε να εκλείψει το σκάρτο υπάρχον πολιτικό σύστημα και να τραβήξει η χώρα εμπρός.

Θάνος Βάγιος

 

roadstory.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue