Home Η Ικαρία ΠαντουΙκαριώτες Ακούει κανείς …..εκεί στο Υπουργείο Υγείας?????

Ακούει κανείς …..εκεί στο Υπουργείο Υγείας?????

by ikariaki.gr
16 views

SAM_0456-copy

Με ιδιαίτερη οργή βλέπω διάφορα επείγοντα και πολύ σοβαρά ιατρικά περιστατικά  που εκτυλίσσονται καθημερινά στην ελληνική κοινωνία, που ζητούν άμεσα λύση και μια πολιτεία να έχει πέσει , όχι μόνο τώρα, αλλά πολλά χρόνια σε μόνιμη καλοκαιρινή ραστώνη. Ο κόσμος καίγεται με ένα σορό προβλήματα, εδώ μιλάμε για σοβαρότατα προβλήματα υγείας, και οι καρεκλοκένταυροι δημόσιοι υπάλληλοι του Υπουργείου, με ύφος δέκα καρδιναλίων αποφασίζουν και διατάσσουν  ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Ναι, ναι δυστυχώς δεν αποφασίζει η πολιτική εξουσία του Υπουργείου, αλλά αυτά τα “σάπια τρωκτικά “, που νομίζουν ότι επειδή …”έχουν μπάρμπα στην Κορώνη”…..θα λύσουν αυτοί τα προβλήματα υγείας κατά το δικό τους δοκούν.

Θα γίνω πιο σαφής λοιπόν παρουσιάζοντας τα στοιχεία που έχω και θέλω κύριε Υπουργέ και κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ να δω τι έχετε να πείτε.

Μια επιστολή που ήλθε στα χέρια μας, για την περιπέτεια υγείας συμπατριώτισσας μας και θα ήθελα να την διαβάσετε πρώτα, γραμμένη στα αγγλικά από μια κοπελιά που ζει στο νησί μας και την μεταφράσαμε.

Hi,
I am Anastasia and I live on the island of  Ikaria in the North Aegean, Greece.  I am sure you all know that the people here are suffering under terrific econmic hardships.
There is a young woman DOXA only 46 with a small child of 3 who two months ago found out she had numerous brain tumors.  The type of operation she needed was best done in Vienna and the whole island came together to raise money for her to get the operation done there.  Part of the cost was to be met by her Greek health insurance.  Total cost was 50,000 euros. We raised 24,000 euros, population here is only 8,000.
Doxa had her operation on the 8th of June at the University hospital in Vienna.  Everyone was relieved to know it went well BUT unfortunately the Greek Health Insurance decided they would not pay their part of the operation nor would they pay for the necessary 8 weeks of treatment needed following the operation.
Doxa and her husband now find themselves in the position of still being in Vienna with no funds and no chance of having the follow up treatment till it is paid for.  The total of the treatment is around £7000 and on top of that there are the two months living expenses to be found.
Ikaria has a wonderful community spirit and we are still holding events to raise as much as we can towards the operation  but everyone here is struggling economically with over 40% unemployed.   Being a mother of a daughter that has struggled with a rare blood disorder since birth I am so grateful that the UK NHS met and continues to meet all those bills.  So it pains me when I see for the sake of MONEY this young mother might loose her life…
Please just give what you can, how ever little, all together we might just be able to save her life and allow her son to grow up with a Mum.
From the bottom of my heart and from all the people here on Ikaria THANK YOU … I know both Doxa and her family will be forever grateful to you.

 

Λέει λοιπόν η επιστολή:

Γεια,

Είμαι η Αναστασία και μένω στην Ικαρία, ένα νησί στο Βόρειο Αιγαίο, στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρη πως όλοι ξέρετε πως οι άνθρωποι εδώ υποφέρουν από τη μεγάλη οικονομική κρίση.

Υπάρχει μια νεαρή γυναίκα, η Δόξα, που είναι μόλις 46 χρονών και με ένα μικρό παιδί 3 χρονών, η οποία 2 μήνες πριν έμαθε ότι έχει πολλούς όγκους στον εγκέφαλο. Χρειαζόταν ένα είδος εγχείρησης που γίνεται καλύτερα στη Βιέννη, οπότε ολόκληρο το νησί συγκεντρώθηκε για να μαζέψει χρήματα ώστε να κάνει την εγχείρηση εκεί. Ένα τμήμα του κόστους θα εξοφλούταν από την Ελληνική Ασφάλεια Υγείας της. Ολόκληρο το κόστος ήταν 50.000 ευρώ. Με πληθυσμό μόνο 8.000 ανθρώπους στο νησί, συγκεντρώσαμε 24.000 ευρώ.

banner

Η Δόξα έκανε την εγχείρηση στις 8 Ιουνίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης. Όλοι ανακουφίστηκαν όταν έμαθαν ότι πήγε καλά ΑΛΛΑ δυστυχώς η Ελληνική Ασφάλεια Υγείας αποφάσισε να μην πληρώσει ούτε το δικό της τμήμα του κόστους, ούτε για τις απαραίτητες 8 εβδομάδες θεραπείας που χρειάζονται μετά την εγχείρηση.

Η Δόξα και ο άντρας της βρίσκονται τώρα στη Βιέννη, χωρίς χρήματα και καμία πιθανότητα να κάνουν τη θεραπεία που ακολουθεί μέχρι να την πληρώσουν. Η θεραπεία κοστίζει περίπου 7.000, και εκτός αυτού πρέπει να καλύψουν και έξοδα 2 μηνών.

Η Ικαρία έχει ένα θαυμάσιο κοινοτικό πνεύμα, και συνεχίζουμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις για να συγκεντρώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τη θεραπεία, αλλά όλοι εδώ δυσκολεύονται οικονομικά με ανεργία πάνω από 40%. Όντας μητέρα μιας κόρης που παλεύει με μια σπάνια πάθηση του αίματος εκ γενετής είμαι τόσο ευγνώμων που η Βρετανική Υγειονομική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε και συνεχίζει να ανταποκρίνεται σε όλους αυτούς του λογαριασμούς. Οπότε με πονά να βλέπω ότι εξαιτίας των ΧΡΗΜΑΤΩΝ αυτή η νεαρή μητέρα μπορεί να χάσει τη  ζωή της…

Σας παρακαλώ δώστε ότι μπορείτε, όσο μικρό ποσό και να είναι, όλοι μαζί μπορεί να καταφέρουμε να σώσουμε τη ζωή της και να δώσουμε την ευκαιρία στο γιό της να μεγαλώσει με μια Μητέρα.

Από τα βάθη της καρδιάς μου και από όλους τους ανθρώπους εδώ στην Ικαρία ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ… Ξέρω πως η Δόξα και η οικογένειά της θα σας είναι παντοτινά ευγνώμονες.

 

Ξέρετε κύριε Υπουργέ και κύριε  Αναπληρωτή Υπουργέ μήπως γιατί δεν έδωσε η ελληνική πολιτεία τη συμμετοχή της?  Γιατί κάποιος ….”κύριος” όπως τον αποκαλείτε εσείς, εγώ τον λέω λαμόγιο (λίαν επιεικώς), αποφάσιζε ότι εφ’ όσον η εν λόγω κυρία μπορούσε ορισμένες εξετάσεις να τις κάνει στη χώρα μας, δεν εγκρίνει το ποσό της συμμετοχής της πολιτείας. Γνωρίζετε σίγουρα πόσο καιρό κάνουν να γίνουν οι εξετάσεις  με ραντεβού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, από εξάμηνο και πάνω. Πάλι καλά που οι συμπατριώτες μου έχοντας στο πετσί τους το θέμα της αλληλεγγύης από γενιά σε γενιά, μάζεψαν (με όλες αυτέ τις καταστροφικές οικονομικές συνθήκες που ζει η χώρα μας),  αυτό το ποσό και έγινε η επέμβαση. Αλλά εδώ  η γυναίκα πρέπει να κάνει και μια θεραπεία οκτώ εβδομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται χρήματα….ναι …ναι απ’ αυτά που το κρατικό λαμόγιο της τα στέρησε. Τι θα γίνει λοιπόν κύριοι, θα αφήσουμε να επαληθευτεί το παλιό ελληνικό καυστικό γνωμικό….”η εγχείρησε πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε”??? Συγχωρέστε μου την φρασεολογία μου αλλά είμαι σε καθεστώς έντονης οργής. Περιμένω λοιπόν να αποκαταστήσετε το τρωθέν κύρος της ελληνικής πολιτείας, να δώσετε έστω και καθυστερημένα το ποσό που απαιτείται σ’ αυτή την κυρία και σας παρακαλώ απαλλάξτε μας από τέτοιου είδους εξυπηρετικούς υπαλλήλους των υπηρεσιών σας.

Πάω στο δεύτερο θέμα που δυστυχώς για εσάς ανήκει κι αυτό στην αρμοδιότητα σας κύριοι Υπουργοί. Όταν ένα άτομο πάσχει από σοβαρή νεοπλασματική ασθένεια, νομίζω ότι πέρα από τις θεραπείες που γίνονται στα αρμόδια νοσοκομεία, απαιτούνται και φάρμακα που δίνονται (λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κόστους) από τα αρμόδια φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Δεν ξέρω με τι άτομα είναι στελεχωμένο το σύστημα  των φαρμακείων αυτών,  αλλά το λιγότερο που απαιτείται είναι σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανθρωπιά. Όταν λοιπόν απευθύνεσαι σε συγκεκριμένο  φαρμακείο (τα στοιχεία και για τη μία και για την άλλη περίπτωση είναι στη διάθεση σας), και παίρνεις την προηγούμενη εβδομάδα την πρώτη δόση και σε παραπέμπει την επόμενη εβδομάδα (σήμερα) να πάρεις και την δεύτερη δόση, σου απαντάει ελάτε αύριο. Μα εδώ δεν πρόκειται για ασπιρίνες και βιταμίνες, πρόκειται για υπερ- αναγκαία φάρμακα για τη θεραπεία του, τι θα πει……ελάτε αύριο??  και πριν προλάβουν οι συγγενείς να απαντήσουν τους έκλεισε κατάμουτρα το τηλέφωνο. Είναι φαρμακοποιός αυτός?? αποκλείεται….είναι γιατρός?? το αποκλείω…..γιατί και στη μια και στην άλλη περίπτωση ο όρκος του Ιπποκράτη δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους συμπεριφορές. Κάποιος υπάλληλος …”ημέτερος ” κάποιου είναι, που μπήκε σ’ αυτή τη θέση, αλλά δεν θα ξεμπλέξει εύκολα, σας το υπόσχομαι κύριοι Υπουργοί. Ευτυχώς που κι εδώ υπάρχει η κοινωνική αλληλεγγύη, (Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού – ΜΚΙΕ λέγεται) και βρήκαμε την αντίστοιχη παρτίδα φαρμάκων, για να παραταθεί ανθρώπινα η ζωή του ασθενούς.

Θέλω, πραγματικά θέλω να έχω μια υπεύθυνη απάντηση από το Υπουργείο σας, γιατί εκτός από Υπουργείο Υγείας συμπληρώσατε και το Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αν εσείς βλέπετε κάπου εδώ την κοινωνική αλληλεγγύη, δείξτε τη και σε μένα. Δεν είναι γράμμα διαμαρτυρίας, δεν είναι ότι δεν γνωρίζω τα προβλήματά στον χώρο της υγείας, δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει γι αυτή την κατάσταση, (δεν είναι πρόβλημα μου) αλλά τώρα είσαστε εσείς στην ηγεσία του Υπουργείου και οφείλετε να δίνετε λύσεις. Ο κόσμος υποφέρει απ’ όλη αυτή την κατάσταση που ζει, μην τον πεθάνετε κι εσείς πριν την ώρα του.

 

Σωτήρης Πολίτης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue