Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις, μείωση στις οδικές και συν στα έσοδα

Αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις, μείωση στις οδικές και συν στα έσοδα

by ikariaki.gr
8 views

Areal View of Crete Panorama Road near Heraklion

 

Δημήτρης Μπαλής

Θετικά, σε γενικές γραμμές, είναι τα στοιχεία του ελληνικού τουρισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Παρά τις άστατες καιρικές συνθήκες, η Ελλάδα δεν δείχνει να επηρεάζεται αρνητικά, όσον αφορά τις αφίξεις των τουριστών, για το πρώτο τρίμηνο, ενώ μόλις έχει ανοίξει η κατ′ εξοχήν τουριστική περίοδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, παρατηρείται σημαντική αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το πρώτο τρίμηνο, παρά την οριακή μείωσή τους τον Μάρτιο.

Πάντως, γενικά, όσον αφορά τον αριθμό των διακινούμενων ταξιδιωτών, εντός και εκτός χώρας, σε όλα τα αεροδρόμια, είχαμε αύξηση 9% στο πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με πέρυσι, με 6,8 εκατ. επιβάτες, ενώ είχαμε και +8,4% στις πτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αύξηση οφείλεται εξ ολοκλήρου στους προορισμούς city break της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αντιθέτως, καταγράφεται μείωση των οδικών αφίξεων και τους τρεις πρώτους μήνες του 2019, έναντι των αντίστοιχων του 2018. Συνολικά, είχαμε 1,4 εκατ. οδικές αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση 19,6%.

Μείωση είχαμε από Βουλγαρία (18,8%), Βόρεια Μακεδονία (31,9%) και Τουρκία (9,1%). Εξαίρεση αποτέλεσε η Αλβανία όπου το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατέγραψε αύξηση κατά 5,6%. Σε επίπεδο μεθοριακών σταθμών, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2019, αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρείται από την Νυμφαία, ενώ μεγάλη μείωση καταγράφουν οι σταθμοί του Προμαχώνα (54,9%) και των Ευζώνων (38,8%).

Επίσης, στο τρίμηνο εμφανίζονται αυξημένα και τα έσοδα κατά +41,1%. Στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων, τον Μάρτιο του 2019, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση με 86,8%, ακολουθούμενη από την Κύπρο με 85,5% και την Κροατία με 85,3%. Έπονται, η Ισπανία με 84,9% και η Ιταλία με 84,3%. Η Τουρκία άγγιξε το 82,7%, ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 79,9%.

Την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες (με 90,0%) και την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα, η Ήπειρος με ποσοστό 91,4%.

banner

Στο κριτήριο της καθαριότητας, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 94,7% και ακολουθούν η Ήπειρος και οι Κυκλάδες με 94,5% και 93,3%, αντίστοιχα. Την πεντάδα συμπληρώνουν Θεσσαλία με 93,2% και Πελοπόννησος με 93,0%. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία με 90,2%. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες έχουν βαθμολογίες μικρότερες από 90%.

Στην κατηγορία φαγητού – ποτού, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αττική με 89,1% και στη δεύτερη η Στερεά Ελλάδα με 89,0%. Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 85,3%, η Κρήτη με 84,4% και το Βόρειο Αιγαίο με 83,6%.

Στο κριτήριο της τοποθεσίας στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ήπειρος με το εντυπωσιακό 97,1% και ακολουθούν Αν. Μακεδονία και Θράκη με 92,2%, Θεσσαλία με 92,1% και Κυκλάδες με 90,6%. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες έχουν βαθμολογίες μικρότερες από 90,0%.

Στο κριτήριο της εξυπηρέτησης, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ήπειρος με 96,2% και ακολουθούν Αν. Μακεδονία και Θράκη με 93,5% και οι Κυκλάδες με 92,3%.

Στην κατηγορία σχέση ποιότητας – τιμής, στην πρώτη θέση βρίσκεται Αν. Μακεδονία και Θράκη με 92,6% και ακολουθούν Ήπειρος με 91,6% και Κυκλάδες 88,2%.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, τον Μάρτιο του 2019, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η γερμανική, με δεύτερη την ιταλική, τρίτη του Ην. Βασιλείου και ακολουθούν η αμερικανική και η γαλλιή αγορά.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, κινούνται πτωτικά στους περισσότερους προορισμούς (με εξαίρεση τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τα Δωδεκάνησα και την Χαλκιδική) και παραμένουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού.

Στην πρώτη θέση προτίμησης των ταξιδιωτών βρίσκεται η Αθήνα και στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη. Στην τρίτη θέση ανέβηκε το Ναύπλιο (σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2019), ενώ στην τέταρτη θέση -για πρώτη φορά το τρέχον έτος- εισέρχεται η Πάτρα, πιθανότατα λόγω του δημοφιλούς Καρναβαλιού. Στην πέμπτη θέση υποχώρησαν τα Ιωάννινα. Στις θέσεις 6 έως 8 εισέρχονται για πρώτη φορά το 2019, Bόλος, Ρέθυμνο και Καλαμπάκα. Στις δύο τελευταίες θέσεις υποχώρησαν τα Καλάβρυτα και το Λουτράκι.

 

 

Αναδημοσίευση από : https://www.huffingtonpost.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue