Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Aegean Regatta 2015 «Μες του Αιγαίου τα νησιά…»

Aegean Regatta 2015 «Μες του Αιγαίου τα νησιά…»

by ikariaki.gr
6 views

regatta 2015-2    (γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)

«Λάσκα τη μαΐστρα», «νέτα η πρύμνη; βίρα την άγκυρα», «πάμε για τακ», «ανέβηκε ο καιρός, να πάρουμε μούδες», «λάσκα το μαντάρι», «φέρμα λίγο το φλόκο», «όλοι αλά μπάντα δεξιά», «έλα να ορτσάρουμε», «κοίτα τα μαλλάκια», «ανοίγουμε μπαλόνι»…

Στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, τα παραγγέλματα αυτά και οι φράσεις, σηματοδοτούν τη φετινή Aegean Regatta, στην οποία συμμετέχουν 75 ιστιοπλοϊκά σκάφη με 600 περίπου άτομα ως πληρώματα.

Σκάφη πανέμορφα, με γραμμές λιτές κι αεροδυναμικές, με σχεδιασμούς υψηλής αισθητικής ή και άλλα, με την πατίνα του χρόνου και των συμμετοχών σε αγώνες ιστιοπλοϊκούς, να γράφουν τη δική τους κυμματένια ιστορία στις καρίνες και τις μπάντες.

Από τα Λιμνιά Βολισσού της Χίου, ο διεθνής και κορυφαίος αγώνας ανοιχτής θάλασσας για τη χώρα μας, η πολυαγαπημένη regatta, ιστιοδρομεί στα νησιά του Αιγαίου.

banner

Οι εγγραφές και επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 22 Αυγούστου 2015, ενώ το πρωί της Κυριακής 23 Αυγούστου, την εκκίνηση ορίζει η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, Σοφία Παπαδοπούλου. Πρόκειται για έναν αγώνα αρκετά τεχνικό, με σοβαρό ιστιοπλοϊκό ενδιαφέρον, στον οποίο συμμετέχουν κατά παράδοση κορυφαίοι ιστιοπλόοι από όλη την Ελλάδα αλλά και διάφορα μέρη του κόσμου.

regatta 2015-1

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ «ΤΑΞΙΔΕΜΑ» ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Το «ταξίδεμα» της ιστιοπλοϊκής άμιλλας, στα πλαίσια της Aegean Regatta 2015, θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 28 Αυγούστου και περιλαμβάνει:

Αγώνα Ανοιχτής Θαλάσσης από Βολισσό (Χίου) προς Βαθύ (Σάμου) 75 ναυτικών μιλίων, αγώνα ανοικτής θαλάσσης από Βαθύ (Σάμου) προς Πυθαγόρειο (Σάμου) 23 ναυτικών μιλίων, παράκτιους αγώνες (όρτσα-πρίμα) στο Πυθαγόρειο και αγώνα ανοικτής θαλάσσης από Πυθαγόρειο προς Λειψούς, 30 ναυτικών μιλίων.

Μεταξύ των συμμετoχών και σκάφη από Τουρκία, Ρωσία, Αυστρία, Ισραήλ, Κύπρο, Ιταλία ως και Λετονία.

ΘΕΑΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΜΠΡΑΤΣΟ» ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις ή απρόοπτα, δόθηκε η πρώτη εκκίνηση για την Aegean Regatta 2015. Την όρισε η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, Σοφία Παπαδοπούλου στις 10 το πρωί της Κυριακής 23 Αυγούστου από τα Λιμνιά της Βολισσού Χίου. Τα σκάφη, πλέοντας με βορειοδυτικό κυρίως άνεμο, εντάσεως 22-25 μιλίων την ώρα, διέσχισαν γρήγορα τα 75 ναυτικά μίλια της διαδρομής, αναπτύσσοντας ταχύτητες που έφταναν ως και τα 18 μίλια. Ξεκίνησαν να φτάνουν στο Λιμάνι Βαθέος Σάμου στις 17.10 περίπου, με πρώτο σκάφος να περνά τη γραμμή τερματισμού, το Gineterra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θεαματική υπήρξε η προσέγγιση και των λοιπών ιστιοπλοϊκών σκαφών, τα οποία διακρίνονταν κατά την είσοδό τους στον κόλπο του Βαθέος από τα πολύχρωμα «μπαλόνια», καθώς έπλεαν με πλήρη ιστιοφορία. Τα σκάφη ελλιμενίστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι και τα πληρώματα αναζήτησαν καλό φαγητό και το παγκοσμίως γνωστό, σαμιώτικο κρασί.

ΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Παρά την οικονομική κρίση και το μεγάλο ρεύμα προσφύγων από τη Συρία, που δέχονται τα νησιά και καλούνται οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να διαχειριστούν άνευ πόρων, οι νησιωτικές κοινωνίες φαίνεται να «αγκαλιάζουν» για μια ακόμη φορά τη σημαντική αυτή, ιστιοπλοϊκή διοργάνωση.

Εκ των ενόντων και με πολλή εθελοντική δράση, τόσο στη Χίο και τους Λειψούς, όσο και στη Σάμο, ο Ναυτικός Όμιλος της οποίας έχει αναλάβει φέτος το συντονισμό, έχουν προετοιμαστεί διάφορες εκδηλώσεις για την υποδοχή των σκαφών αλλά και την ευχάριστη παραμονή των πληρωμάτων.

Στη Βολισσό της Χίου, διοργανώθηκε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο Aegean Regatta beach party, την Παρασκευή 21 Αυγούστου καθώς και πολύ ζεστή υποδοχή σε σκάφη και πληρώματα από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου σε συνεργασία με το Δήμο Χίου. Κατά την τελετή έναρξης της διοργάνωσης, θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου καταφυγίου τουριστικών σκαφών στα Λιμνιά της Χίου, ενώ θα ακολουθήσει μουσική συναυλία και θα προσφερθούν διάφορα προϊόντα μαστίχας στους ιστιοπλόους.

Στη Σάμο, για τη Δευτέρα 24 Αυγούστου έχει προετοιμαστεί από τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου, το Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΟΠΠΟΝΑΣ), ένα μεγάλο party με άφθονο Σαμιώτικο κρασί και απονομές επάθλων, ενώ εκατόν ογδόντα χορευτές από δεκατρία συγκροτήματα του νησιού θα παρουσιάσουν «το μεγάλο συρτάκι» στοχεύοντας να συμπαρασύρουν σε δεινές χορευτικές φιγούρες και τους ιστιοπλόους.

samos marina 1Αλλά και τις επόμενες μέρες, τόσο στη Μαρίνα Πυθαγορείου που θα φιλοξενήσει τα σκάφη, όσο και στο Πυθαγόρειο, έχουν προγραμματιστεί ιδιαίτερες εκδηλώσεις, υπό το πρίσμα της αυθεντικής νησιώτικης φιλόξενης διάθεσης. Την Τρίτη 25 Αυγούστου θα γίνει ειδική υποδοχή των πληρωμάτων στη Μαρίνα Πυθαγορείου, απονομή των επάθλων και εκδήλωση με εγχώρια εδέσματα, προσφορά τοπικών προϊόντων και μουσική ενώ και για την Τετάρτη 26 Αυγούστου, μετά τους παράκτιους αγώνες στο Πυθαγόρειο, έχει προγραμματιστεί βραδιά-έκπληξη.

Στους Λειψούς, την Παρασκευή 28 Αυγούστου, με τη λήξη του αγώνα θα γίνει η απονομή των επάθλων στους νικητές της Aegean Regatta και θα ακολουθήσει νησιώτικο γλέντι.

SAMOS MARINA

Στη νοτιοανατολική άκρη της Σάμου και μόλις 500 μέτρα από το γραφικό Πυθαγόρειο, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Samos Marina, θα φιλοξενηθούν με ασφάλεια όλα τα σκάφη που συμμετέχουν στον αγώνα. Με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, η Μαρίνα θα προσφέρει πλήρη γκάμα υπηρεσιών σε σκάφη και πληρώματα, καθώς έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 280 σκαφών μήκους 25 μέτρων αλλά και μεγαλύτερων, έως και 55 μέτρων.

Σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς της Σάμου, θα βρίσκεται κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης- Παραρτήματος Σάμου, τα μέλη της οποίας διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό και εκπαίδευση για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου γεγονότος. Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και τα μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, που έχουν τα γραφεία αλλά και το σκάφος τους «Γοργώ», στη Μαρίνα Πυθαγορείου.

regatta 2015ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ και ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Στη φετινή διοργάνωση της Aegean Regatta σημαντικό ρόλο συντονιστή διαδραματίζει ο Ναυτικός Όμιλος Σάμου, ενώ τελεί υπό την αρωγή και στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με την Επιτροπή Ανοιχτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Συνδιοργανωτές είναι οι όμιλοι: Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου, A.O. Αιγαίου, N.O Xίου, N.O. Σάμου, Ν.Ο. Καρλοβάσου, Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης, Ν.Ο Λέρου, Ι.Ο Χίου και Ι.Ο Μυτιλήνης.

Η Aegean Regatta 2015 υποστηρίζεται και από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αλλά και από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cosmote, που αναγνωρίζουν το σπουδαίο ρόλο της διοργάνωσης στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του ναυταθλητισμού. Ακόμη, η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, διαθέτει συλλεκτικές φιάλες κρασιού με ειδική ετικέτα προς τιμήν των ιστιοπλόων που συμμετέχουν.

naytikos omilos samou«ΟΡΤΣΑ ΠΡΙΜΑ» ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Ο αξέχαστος Νίκος Παπάζογλου, λάτρης της ιστιοπλοΐας αλλά και της Σάμου, εμπνευσμένος κάποτε από την Regatta του Αιγαίου, έγραψε το τραγούδι «όρτσα-πρίμα» που ίσως και να αποτελεί τον «ύμνο» της διοργάνωσης. Με τους στίχους -που έχει γράψει ο δεινός ιστιοπλόος και συμμετέχω ν και στη φετινή διοργάνωση Μίμης Καστεράς- αφιερωμένους στους ιστιοπλόους όπου γης και… θαλάσσης: «..άντε και τον πιάνουνε/τον μάγκα με τα σένια/και μετά, στα όρτσα/έχει ο Θεός…»

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue