Home ΣυγκοινωνίεςΑερογραμμές Aegean: Τέλος του 2017 η μεγάλη απόφαση των $2,5 δισ. για την ανανέωση του στόλου

Aegean: Τέλος του 2017 η μεγάλη απόφαση των $2,5 δισ. για την ανανέωση του στόλου

by ikariaki.gr
6 views

Της Στεφανίας Σούκη

Χθες ανακοίνωσε το πρόγραμμα του 2018, η διοίκηση ωστόσο του ομίλου της Aegean «βλέπει» ήδη την περίοδο μετά το 2020 και πραγματοποιεί ήδη από το καλοκαίρι πυρετώδεις επαφές για τη μεγάλη παραγγελία αξίας άνω των 2,5 δισ. δολαρίων που θα ανανεώσει τον στόλο της με 45 έως 60 νέα αεροσκάφη.

«Έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι μία πολύ ενδελεχής διαδικασία με τους δύο κύριους κατασκευαστές αεροσκαφών, Airbus και Βoeing, για να επιλέξουμε τον τύπο του αεροσκάφους το οποίο ουσιαστικά για τα επόμενα 15-17 χρόνια θα αποτελεί τον κορμό του στόλου μας. Με αυτό το ζήτημα ασχολούνται αυτή την στιγμή πέντε διαφορετικά τμήματα της εταιρείας και μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει η επιλογή για έναν αριθμό από 45 έως 60 αεροσκάφη. Έχουμε να λάβουμε λοιπόν μία πολύ σημαντική απόφαση σε αξία, από 2,5 έως 3 δισ. δολάρια μέσα στο επόμενο δίμηνο», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος του ομίλου για το 2018.

banner

Οι διαπραγματεύσεις λοιπόν με κατασκευαστές αεροσκαφών, κατασκευαστές κινητήρων και εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την διαμόρφωση της επόμενης παραγγελίας αεροσκαφών, μεγάλο μέρος της οποίας θα βασισθεί και στο sale & leaseback, υπολογίζεται να έχουν ληφθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο- Δεκέμβριο και με βάση τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται ο όμιλος φαίνεται να μην βάζει ακόμη τον στόχο της ένταξης στο πρόγραμμα του μεγάλων αποστάσεων. Ο ορίζοντας που θα έρθουν αυτά τα νέα αεροπλάνα στην εταιρεία, πρακτικά είναι από το 2020 μέχρι το 2025 και θα έρθουν για να αντικαταστήσουν τα παλιά και να δώσουν περαιτέρω ανάπτυξη στον όμιλο, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.

«Να θυμίσω ότι σήμερα έχουμε 46 Airbus A320, και ότι μαζί με αυτά που έρχονται για του χρόνου θα είναι 48. Άρα όταν λέμε ότι ο αριθμός αεροσκαφών θα κινηθεί από 45 έως 60 την περίοδο 2020-2025 καταλαβαίνετε ότι προϋπολογίζουμε ένα ρυθμό ανάπτυξης 1-2 αεροπλάνα το χρόνο προκειμένου να καλύψουμε αυτή τη λογική», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Aegean. “H όλη διαδικασία μας απασχολεί αυτή τη στιγμή πάρα πολύ, χωρίς να έχουμε επεκταθεί σε άλλου τύπου σκέψεις όπως το να κοιτάμε και για άλλου τύπου αεροπλάνα, όπως αυτά π.χ. που θα χρειαζόντουσαν για μεγάλες αποστάσεις, γιατί δεν μπορούμε να χειριστούμε τόσα πολλά σημαντικά ζητήματα την ίδια στιγμή».

Ο κ. Βασιλάκης έκανε λόγο και για συνέπεια στους στόχους δεκαετίας που είχε θέσει ο όμιλος το 2013, όταν εντάχθηκε κάτω από την ομπρέλα του η Ολυμπιακή, ένα σημαντικό μέρος των οποίων, έχει επιτευχθεί: Έως το 2023 το σύνολο των επιβατών του ομίλου προβλεπόταν να είναι μεταξύ 14- 15 εκατομμυρίων- εκ των οποίων τα 9- 10 εκατομμύρια οι επιβάτες του εξωτερικού, ενώ ήδη οι επιδόσεις του 2017 παραπέμπουν σε ένα νούμερο στα πέριξ των 13 εκατ., με τα νούμερα του 2018 να προβλέπεται πολύ υψηλότερα. Με βάση το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες, οι προορισμοί από Αθήνα για το 2018, 112 στον αριθμό, έχουν ξεπεράσει τον στόχο του 2023, οπότε το αντίστοιχο νούμερο προβλεπόταν στους 110.

Ως προς τον αριθμό των αεροσκαφών με την προσθήκη των τριών νέων στην Αθήνα από το επόμενο έτος ο όμιλος φθάνει τα 60 συνολικά από 45 το 2013 (μαζί με την Ολυμπιακή) και στόχο τα 70 σε ορίζοντα δεκαετίας. Το 2023 ο όμιλος υπολόγιζε να έχει έναν αριθμό μεταξύ 18- 19 εκατομμυρίων διαθέσιμων θέσεων, από 11,8 εκατομμύρια το 2013 και 16,6 εκατομμύρια το 2018.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue