Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Αδυναμία σίτισης των παράτυπων μεταναστών στη Σάμο

Αδυναμία σίτισης των παράτυπων μεταναστών στη Σάμο

by ikariaki.gr
1 views

λαθρομετανάστεςΤρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Κατεπείγουσα επιστολή της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου και του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νικόλαου Κατρακάζου στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννη Πανούση και την Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Τασία Χριστοδουλοπούλου, για την αδυναμία της εταιρείας τροφοδοσίας παροχής σίτισης στους παράτυπους μετανάστες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Σάμου.

«Με οδυνηρή έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι από σήμερα 7/7/15 σταματάει η σίτιση των παράτυπων μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη πόλη της Σάμου μετά από αδυναμία πληρωμής, έστω και μέρους της οφειλής προς την εταιρεία τροφοδοσίας, που έχει αναλάβει τη σίτισή τους.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι από σήμερα να ανοίξουν οι πύλες του κέντρου και οι δύσμοιροι αυτοί άνθρωποι να ξεχυθούν στη πόλη της Σάμου για να μπορέσουν να βρουν τροφή και τις όποιες δυνατότητες διαβίωσης.

Σε μια πόλη που είναι χτυπημένη σκληρά από την οικονομική κρίση, σε μια πόλη που αγωνίζεται να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από τον τουρισμό, η εξέλιξη αυτή και όλα όσα θα ακολουθήσουν είναι σίγουρο ότι θα έχουν καταστροφικές συνέπειες.

banner

Με την εξέλιξη αυτή μια κοινωνία που έχει αποδείξει διαχρονικά τα φιλανθρωπικά της αισθήματα και έχει έμπρακτα αποδείξει την αλληλεγγύη της στο δράμα των μεταναστών, ουσιαστικά οδηγείται σε σύγκρουση μαζί τους.

Από την άλλη πλευρά η εξέλιξη αυτή μεγαλώνει το δράμα των μεταναστών, αφού τους στερεί τη δυνατότητα της οργανωμένης περίθαλψης, της διατροφής και της στέγασης για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πιστοποίησή τους και τη μεταφορά τους στον Πειραιά, αφού ουσιαστικά τους αφήνει στο …δρόμο.

Μεταφέροντας την έντονη αγωνία της τοπικής μας κοινωνίας και ενώνοντάς την με τη δική μας, καλούμε την κεντρική διοίκηση να κινητοποιηθεί άμεσα –δηλαδή σήμερα- να βρει λύση για την εκταμίευση της πίστωσης, που αφορά τη σίτιση και να αποτρέψει έτσι, τη δυσμενή εξέλιξη, που για μια ακόμη φορά σημειώνουμε ότι θα έχει τραγικές συνέπειες, τόσο για την τοπική κοινωνία και τοπική οικονομία αλλά, και για τους ίδιους τους μετανάστες».

[divider]

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το τελευταίο διάστημα πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου εντάθηκαν τα προβλήματα σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Ταυτοποίησης Υπηκοότητας στη Σάμο.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στο ΚΕ.Τ.Υ Σάμου και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη σίτιση των διαμενόντων στο Κέντρο, στις οποίες οφείλεται χρηματική αποζημίωση για την παροχή των υπηρεσιών τους, να θυμίσουμε ότι ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης είχε συναντηθεί στις 19-6 με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση και πήρε τη ρητή διαβεβαίωση ότι το ζήτημα βαίνει προς την τελική διευθέτησή του, καθώς τα ποσά έχουν εγκριθεί, και αναμενόταν η ανακοίνωση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο στη συνέχεια και με παρεμβάσεις του Βουλευτή τόσο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, όσο και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εγκρίθηκε το ποσό των 40000 ευρώ ως πρώτη δόση εξόφλησης των οφειλών, ώστε να μπορέσουν οι εταιρείες σίτισης να πάρουν μέρος των δεδουλευμένων τους και να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΚΕΤΥ. Η αναγκαστική τραπεζική αργία που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την μη αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών από τον ELA είχε ως αποτέλεσμα τη δυσκολία εκταμίευσης του ποσού. Με παρέμβαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σε τραπεζικές υπηρεσίες, το ποσό θα είναι διαθέσιμο με e-banking. Γίνονται εντατικές προσπάθειες για την γενικότερη διευθέτηση του ζητήματος, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες .

Επίσης θέματα που αφορούν τη δυνατότητα φιλοξενίας του ΚΕΤΥ γίνεται συνεχής προσπάθεια να διευθετούνται, καθώς και τις προηγούμενες ημέρες έχουν αναχωρήσει πολλοί πρόσφυγες από το νησί , ενώ και σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν άλλοι 500 με το «Νήσος Μύκονος». Συνεχής είναι η επικοινωνία του γραφείου, των συνεργατών και του ίδιου του Βουλευτή και με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Για την καλύτερη οργάνωση και συνεργασία των Υπηρεσιών και των πολιτικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών φορέων του Νομού, ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης πρότεινε έκτακτη κοινή συνάντηση εργασίας, η οποία και πραγματοποιήθηκε εχθές 6-7-2015 με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Ν. Κατρακάζο, το Δήμαρχο Σάμου κ. Μ. Αγγελόπουλο καθώς και με εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης κ. Τσαγκαράκη. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του κ. Αντιπεριφερειάρχη.

Είναι σημαντική η συνεργασία όλων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του Νομού. Αυτό πρέπει να υπερβαίνει τις πολιτικές καταγωγές, ώστε όσες δράσεις αφορούν την κοινωνία των νησιών μας να αποφασίζονται κατόπιν περίσκεψης και συνεννόησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με γνώμονα πάντα το κοινό καλό.

Από το γραφείο του Βουλευτή

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue