Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα “Άχ Ικαριά μου… σ’ όποια γωνιά της γης κι αν στείλεις τα παιδιά σου…πάντα θα ξεχωρίζουν”!!

“Άχ Ικαριά μου… σ’ όποια γωνιά της γης κι αν στείλεις τα παιδιά σου…πάντα θα ξεχωρίζουν”!!

by ikariaki.gr
44 views

Έβαλα αυτό τον τίτλο φίλοι μου, για να περιγράψω σε λίγες λέξεις πόσο πολύ περήφανος είμαι για την καταγωγή μου, γνωρίζοντας από κοντά συμπατριώτες μας, που ξενιτεύτηκαν από το νησί μας για διάφορους λόγους, αλλά εκεί που πήγαν έγιναν επίλεκτα μέλη της κοινωνίας που τους δέχτηκε σαν “δεύτερη πατρίδα” τους.

Αφορμή στάθηκε ο φετινός μας ταξιδιωτικός γύρος, ακολουθώντας την γυναικεία ομάδα του Διαγόρα Ραχών, καλύπτοντας δημοσιογραφικά με τον φίλο και συμπατριώτη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Νάσο Μπράτσο, όλους τους αγώνες της ομάδας σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. Εκεί πέρα από την κάλυψη του αγώνα πριν και μετά ή ίσως πηγαίνοντας ή φεύγοντας  από αυτές τις περιοχές, είχαμε την ευκαιρία να “πιάσουμε” κι άλλα θέματα εκτός αθλητικού περιεχομένου. Στο τελευταίο μας ταξίδι οδικώς προς την Ιστιαία Ευβοίας, είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε από περιοχές, όπως το Μαντούδι, το Προκόπι, η Ιστιαία, η Αιδηψός, όπου γνωρίζαμε ότι υπήρχε έντονο Καριώτικο στοιχείο, παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς από τους Καριώτες καρβουνιάρηδες (πασίγνωστοι πανελλήνια πρωτομάστορες στην  τέχνη τους), που έμειναν εκεί, έκαναν οικογένειες και τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους, είναι σήμερα πετυχημένοι επιχειρηματίες στον τόπο που ζουν. Πρόσφατα με τον Νάσο δημοσιεύσαμε ελάχιστα μόνο από αυτά που είδαμε, γιατί σκοπός μας είναι να γίνει μια πιο πλήρης παρουσίαση, σε μια σειρά άρθρων της έντονης Καριώτικης παρουσίας, εκτός από την Εύβοια, στην Στερεά Ελλάδα, στην Ήπειρο, στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλία, στη Πελοπόννησο, αλλά και στην Κρήτη.

 

Εδώ λοιπόν στην Κρήτη θα “ταξιδέψουμε” σήμερα, για να γνωρίσουμε ένα άξιο τέκνο της Ικαριάς, που ζει στην Αγία Γαλήνη, ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριουδάκι, στο νομό Ρεθύμνου, στη νότια πλευρά του προς το Λιβυκό Πέλαγος. Μιλάμε για τον Φάνη Μαυρογιώργη, τον γιο του αείμνηστου Χρήστου Μαυρογιώργη, του “λαϊκού ποιητή και συγγραφέα” του νησιού μας, από τον Κάμπο, που πολλοί έχετε διαβάσει κείμενα του παλαιότερα, στην τοπική εφημερίδα “Αθέρας”. Όχι ο Φάνης δεν πήγε στη Κρήτη εξ αιτίας της εργασίας του πατέρα του, αλλά φυσιολογικά έκανε οικογένεια στην Αγία Γαλήνη και από τότε ζει και προοδεύει σ’ αυτό τον τόπο, όπου ιερουργεί και ο γιος του ο παπα- Χρήστος.

banner

Με τον Φάνη είμαστε χρόνια φίλοι, από ελεύθερα παιδιά, γνωρίζω ότι το “μικρόβιο” της λογοτεχνίας και του πολιτισμού εν γένει, πέρασε από τον πατέρα στον γιο, αλλά και στον εγγονό τον παπά. Ο Φάνης είναι λάτρης του νησιού μας και της παράδοσης του, άλλωστε πριν δυο χρόνια τον φιλοξένησα στο στούντιο της Ικαριακής Ραδιοφωνίας στον Εύδηλο, σε μια εκπομπή για τους Ικαριώτες της διασποράς κι εκεί είδα με χαρά να κατέχει ντοκουμέντα από το “αρχείο” του παππού του (πατέρα της μητέρας του) από το Καραβόσταμο, για τους πρώτους Καριώτες της Αμερικής. Τότε μιλήσαμε, για άλλη μια φορά, για το σπουδαίο έργο που έχει κάνει ο Φάνης στην Αγία Γαλήνη, κάτι που σήμερα, που μου “παραχώρησε” ο ίδιος αρκετό υλικό, μου δίνεται η ευκαιρία να σας το παρουσιάσω εκτενέστερα.

Πολλά χρόνια πριν (1992) με πρωτοβουλία του Φάνη Μαυρογιώργη, είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια να “αξιοποιηθεί” μια λεπτομέρεια του μύθου του Δαιδάλου και Ικάρου, που έλεγε ότι για να αποφύγουν την οργή του βασιλιά Μίνωα, από το ανάκτορο του οποίου δραπέτευσαν, οργανώνοντας την φυγή τους, κρύφτηκαν σε μια σπηλιά μέσα στο σημερινό χωριό Αγία Γαλήνη, η οποία υπάρχει και σήμερα. Στο χώρο αυτό λοιπόν, πάνω από το πανέμορφο λιμανάκι, πρότεινε ο Φάνης μέσω του τοπικού Συλλόγου της Αγίας Γαλήνης της οποίας ήταν μέλος, να δημιουργηθεί ένα ανοικτό αρχαίο θέατρο, που θα ονομαστεί “Δαίδαλος – Ίκαρος” για να τιμήσουν την ιστορία των δυο “πρώτων αεροπόρων”, αλλά να αναδειχθεί και η ιστορική σημασία αυτού του χωριού, από το οποίο έγινε το πρώτο πέταγμα στην ελευθερία τους.

Εδώ το αίτημα του Φάνη Μαυρογιώργη : 

http://gogalini.com/public-files/periodiko_agia_galini_26.pdf

Απευθύνθηκε στις τοπικές αρχές (Δήμο, Περιφέρεια), οι οποίες δέχθηκαν ευχαρίστως να δώσουν κονδύλια για να ξεκινήσει να υλοποιείται το “όνειρο’ του συμπατριώτη μας, που δεν ήταν αφηρημένο, είχε κάνει σχέδια, είχε φτιάξει μελέτες κλπ. Το θεατράκι αυτό άρχισε να κατασκευάζεται με χορηγία του Δήμου αλλά και με έσοδα από πολλές εκδηλώσεις που έκανε ο Σύλλογος που ξέχασα να πω ονομάστηκε “Δαίδαλος και Ίκαρος”. Το καλό είναι ότι εγκρίθηκε σχεδόν αυτούσιο το σχέδιο που κατέθεσε ο Φάνης. Από τότε ήταν εκεί ο συμπατριώτης μας καθημερινός στυλοβάτης της προσπάθειας αυτής, μέχρι που έφτασε η ημέρα των εγκαινίων του “Θεάτρου Δαίδαλος – Ίκαρος” με επίσημο καλεσμένο μουσικό τον μεγάλο Κρητικό λυράρη Ψαραντώνη.

 

Το θέατρο όμως δεν ολοκληρώθηκε και ο Φάνης είναι εκεί για να συνεχίσουν τα έργα, όπως επίσης και κάτω από τις εξέδρες του θεάτρου δημιουργείται μια μεγάλη αίθουσα με αναφορά στην ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου. Εδώ λοιπόν θέλω να δω και την παρουσία  των επίσημων αρχών του τόπου μας αλλά και όποιου Καριώτικου φορέα, να φτιάξουν ένα πίνακα από πορσελάνη που να δείχνει την πτώση του Ικάρου στην Ικαρία για να εντοιχιστεί μέσα στην αίθουσα που θα βρίσκεται κάτω από το θέατρο. Μια δωρεά με μικρό κόστος αλλά μεγάλη αξία γιατί εκεί γίνονται και θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Ήδη η κεντρική σκηνή μεγαλώνει για να χωρά περισσότερο κόσμο, μια και στα σχέδια είναι να διοργανώνονται κάθε χρόνο πολλές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, όπου καλό θα ήταν να συμμετέχουν και συγκροτήματα από το νησί μας. Να σημειώσουμε ότι από τη μέρα που έπεσε η “πρώτη τσαπιά” για τη δημιουργία του θεάτρου μέχρι την ημέρα των εγκαινίων πέρασαν μόνο επτά μήνες (Νοέμβρης 2012 – Μάιος 2013). Αλλά έπεσαν όλοι στη δουλειά μέρα – νύχτα και με πολλές ώρες προσωπικής εργασίας, που δεν αμείβεται.

Ο Φάνης Μαυρογιώργης χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Αγία Γαλήνη, αλλά και ευρύτερα στην Κρήτη, αφού και ο Σύλλογος  Σαμιωτών – Ικαριωτών – Φουρνιωτών Κρήτης του έχει απονείμει πλακέτα αναγνωρίζοντας το έργο του.

Επιπλέον μέσω του Συλλόγου το 2005 γνώρισε ένα Αυστριακό ανεμοπτεριστή, που τον έπεισε να πετάξει σε πρώτη φάση από το βουνό που βρίσκεται πάνω από την Αγία Γαλήνη και να προσγειωθεί στο χώρο που βρίσκονται τα αγάλματα του Δαιδάλου και του Ικάρου, αλλά και να γίνει και η πρώτη πτήση από την Κρήτη στην Ικαρία, όπου τους υποδέχτηκε ο τότε Έπαρχος Γ. Κρητικός.

 

 

 

Επίσης ο Φάνης Μαυρογιώργης είναι από αυτούς που έπεισαν τον επιχειρηματία ιδιοκτήτη της αεροπορικής εταιρείας Sky Exress να δημιουργήσει το απ’ ευθείας δρομολόγιο Ηράκλειο – Ικαρία τους καλοκαιρινούς μήνες, με πολύ καλά αποτελέσματα (σε κίνηση) τα πρώτα χρόνια. Επίσης πάλι μέσω του Συλλόγου έχει δημιουργήσει ένα άτυπο γκρούπ, που το έχει ονομάσει “Icaros group Agia Galini” και έχει σαν επίτιμο πρόεδρο ένα Γάλλο καθηγητή πανεπιστημίου (μαθηματικός) που μένει στην Νέα Καληδονία, ένα νησάκι κάτω από την Αυστραλία, με έντονα φιλελληνικά αισθήματα, που μας διαφημίζει (λόγω και του μύθου του Ικάρου) σε κάθε ευκαιρία σ’ όλο τον κόσμο. Στο θέατρο αυτό έδωσε συναυλία και ο μεγάλος κρητικός καλλιτέχνης Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο οποίος έχει γράψει κι ένα ποίημα που θα εντοιχιστεί μαζί με το ποίημα που έχει γράψει ο Φάνης στην αίθουσα κάτω από τις εξέδρες του θεάτρου, που αν όλα πάνε καλά οι εργασίες ολοκληρώνονται μέχρι το Πάσχα.

Επίσης τον επόμενο Οκτώβρη ο Καριώτης γιατρός Σταύρος Ραντάς 70 ετών (που ζει στην Ελβετία), θα κάνει με ένα βαδιστή – αθλητή ένα μεγαλόπνοο σχέδιο να περπατήσουν την Κρήτη από τη μια άκρη ως την άλλη. Σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο Φάνης Μαυρογιώργης, του είπε να τροποποιήσει το δρομολόγιο του περνώντας από την Αγία Γαλήνη, να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πρώτων αεροπόρων και να γίνει μια μεγάλη γιορτή με μουσική, τραγούδια, απαγγελία ποιημάτων, που εκτός απροόπτου θα είμαι παρών για να συμμετέχω σ’ αυτό το μεγάλο γεγονός και βέβαια να το καλύψω δημοσιογραφικά για την Ικαριακή Ραδιοφωνία.

Θα τελειώσω αυτή τη παρουσίαση εδώ, αλλά θα σας παραθέσω πλούσιο φωτογραφικό υλικό και περιγραφή που μου έκανε ο ίδιος ο Φάνης Μαυρογιώργης.

Κλείνω μ’ αυτό που άρχισα τον τίτλο του σημερινού μου άρθρου :   Άχ Ικαριά μου… σ’ όποια γωνιά της γης κι αν στείλεις τα παιδιά σου…πάντα θα ξεχωρίζουν!! Εγώ πάντως είμαι πολύ περήφανος και για τον φίλο μου και για την προσωπικότητα “Φάνης Μαρογιώργης”. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, αλλά και οι πρέπουσες τιμές και η αναγνώριση από τις αρχές του νησιού μας, κάτι  που θα το περιμένω και…ίσως ξαναενοχλήσω…γιατί εγώ θυμάμαι και αυτό που πρέπει να γίνει, θα γίνει …γιατί αξίζει.

Σωτήρης Πολίτης

 

 

Με προσωπική εργασία με κέφι και μεράκι το 2012 ξεκινήσαμε το σκάψιμο

και μια άχρηστη κατρακύλα την κάναμε θέατρο προς τιμή των Δαιδάλου και Ικάρου.

Στην φωτογραφία την πρώτη μέρα των εργασιών:  Διακρίνονται Μιχάλης Κασσωτάκης, Φάνης Μαυρογιώργης και Μανώλης Φουντιδάκης

Αγία Γαλήνη Φλεβάρης 2013 : Με ανυψωτικό μηχάνημα ανεβάσαμε τις πέτρες για να κτιστή το θέατρο.

Μιχ Κασσωτάκης ο δουλευταράς, Φανης Μαυρογιώργης ο οραματιστής,  Ζαχ. Χωρλιαφάκης ο πρωτομάστορας

Την μέρα που τελειώσαμε καθαρίζαμε όλοι μαζί και το ίδιο βράδυ έπαιξε στο θέατρο εγκαινιάζοντας το ο Ψαραντώνης

Ο Φάνης Μαυρογιώργης με τον γιο του παπά Χρήστο

Το ΔΣ κατάκοποι σε μια ανάπαυλα από την δουλειά για το θέατρο.  Κασωτάκης Γιάννης,

Φάνης Μαυρογιώργης,  Δ. Γιασαφάκης, Χρ. Χριστοφάκης, Α Γερμανάκης

Το βράδυ των εγκαινίων με τον Ψαραντώνη ο Φάνης Μαυρογιώργης γεμάτος χαρά και ικανοποίηση ,

η μεγαλύτερη αμοιβή του να βλέπει ένα θέατρο με 300 άτομα να ακούνε τις νότες του Ψαραντώνη

και ενός διάσημου Ιρλανδού μουσικού , που πριν από 3 μήνες ήταν μια κατρακύλα.

Το σύνθημα μας ήταν όλοι μαζί μπορούμε και δεν τα περιμένουμε έτοιμα

από τον δήμο, την νομαρχία, την περιφέρεια, το υπουργείο ή τις Βρυξέλλες.

Τα μέλη του ΔΣ Φάνης και Χρήστος με την μπλούζα με σήμα τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο

Ο διάσημος Ιρλανδός κιθαρίστας στα εγκαίνια
Η Γερμανίδα τραγουδίστρια Jenny που τραγούδησε και αυτή αφιλοκερδώς στα εγκαίνια,
δίπλα στον Φάνη Μαυρογιώργη και πίσω από τα αγάλματα του Ικάρου και Δαιδάλου 
 Ένας Σκωτσέζος μουσικός κι αυτός στα εγκαίνια του θεάτρου

Ο Λουδοβίκος στο Θέατρο Δαίδαλου & Ίκαρου στην Αγία Γαλήνη!

…..μαζί με τη σχετική δημοσίευση από τοπικό έντυποhttp://apopsilive.gr/notia-kriti/o-loudobikos-sto-theatro-daidalou-ikarou-stin-agia-galini

…..και μια άλλη εκδήλωση στο θέατρο Δαιδάλου – Ικάρου

Το θέατρο όπως το παρουσιάζει τοπικό έντυπο

Και θα κλείσω παρουσιάζοντας σας πέντε βιντεάκια με τον Ψαραντώνη από τα εγκαίνια:

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue