Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Α.Ξανθός: ετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία

Α.Ξανθός: ετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία

by ikariaki.gr
1 views

ImageHandler5-637x637

 

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία και γενικά  για το σύστημα υγείας  ετοιμάζει ο Υπουργός  Υγείας Ανδρέας Ξανθός το οποίο θα  είναι ‘ένεση”  του  ΕΣΥ με  ανθρώπινο δυναμικό , σύμφωνα με όσα είπε σήμερα στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.

Με το σχέδιο θα στελεχωθούν οι δομές υγείας, θα αυξηθεί το όριο δαπανών των νοσοκομείων και θα βελτιωθούν οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών». Όλα αυτά, αφού αναγνώρισε πως οι δυσκολίες είναι μεγάλες και πως «οι πόροι είναι περιορισμένοι και η χώρα μας καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει τη χρηματοδοτική σταθερότητα που χρειάζεται για να στηρίξει το κοινωνικό κράτος».Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών πραγματοποιείται σήμερα και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος έκανε εξαγγελίες από το βήμα του.

Ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός από το βήμα του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών που πραγματοποιείται σήμερα στο Divani Caravel και διοργανώνεται από 15 συλλόγους ασθενών, σε συνεργασία με το Health Daily έκανε εξαγγελίες σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε σύγχρονα και καινοτόμα φάρμακα και μία πολιτική ενίσχυσης του γενόσημου φαρμάκου ενώ ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, καθώς το σύστημα υγείας κινδυνεύει διαρκώς.

banner

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό  «το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται  σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το σύστημα υγείας και θα  είναι  «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού. Με το σχέδιο θα στελεχωθούν οι δομές υγείας, θα αυξηθεί το όριο δαπανών των νοσοκομείων και θα βελτιωθούν οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών». Όλα αυτά, αφού αναγνώρισε πως οι δυσκολίες είναι μεγάλες και πως «οι πόροι είναι περιορισμένοι και η χώρα μας καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει τη χρηματοδοτική σταθερότητα που χρειάζεται για να στηρίξει το κοινωνικό κράτος».

Οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας μιλούν και για την προετοιμασία επέμβασης στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και τόνισε πως πρόκειται για «ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας». Βασικοί στόχοι αυτού, σύμφωνα με τα λόγια του Υπουργού, θα είναι η αγωγή υγείας και η πρόληψη χωρίς να παραλείπετε η πολύ χρήσιμη κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών.

Άλλες αναφορές του Υπουργού, τόνισαν πως στόχος της κυβέρνησης είναι η τόνωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Μια νέα επιτροπή που θα στοχεύσει στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη διείσδυσή της στις ξένες αγορές, είναι ήδη υπό σύσταση και αναμένεται να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι δανειστές πιέζουν για μείωση των τιμών των off patent και των γενόσημων φαρμάκων, πράγμα που δημιουργεί δυσκολίες και κολλήματα και στον χώρο του φαρμάκου, σημείωσε ο κ. Ξανθός. «Αυτό όμως δεν οδηγεί πουθενά» είπε ο υπουργός και σχολίασε τη μείωση της δημόσιας δαπάνης και την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών λέγοντας πως «Δημιουργείται ένα κλίμα υγειονομικής φτώχειας και οικονομικά αδύναμοι άνθρωποι αποκλείονται από τις απαραίτητες υπηρεσίες φαρμακευτικής κάλυψης».

Ο Υπουργός,  συνομίλησε και με τρεις εκπροσώπους συλλόγων ασθενών, το Ν. Δέδε από τη “Θετική Φωνή”, το Χρ. Δαραμήλα από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και την Ιωάννα Γραμματικού από το “Άλμα Ζωής”, για την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες.

Η πρόσβαση στο φάρμακο ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που του έθεσαν οι τρεις εκπρόσωποι των ασθενών, μαζί με την ΠΦΥ και τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Απαντώντας στα ερωτήματα τους, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ρόλο που θα διαδραματίσει στην προσπάθεια εξασφάλισης της πρόσβασης στις θεραπείες , η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Η Επιτροπή που θα διαπραγματεύεται τις τιμές των καινοτόμων φαρμάκων αναμένεται να συσταθεί εντός του μήνα που διανύουμε, ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Έλλειψη συντονισμού καταλόγισε στο Υπουργείο Υγείας,ο Μιχάλης Χειμώνας Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ. Αυτή η έλλειψη οδηγεί, κατά τον κ. Χειμώνα, σε βεβιασμένες αποφάσεις όπως το πρόσφατο claw back στις νοσοκομειακές πωλήσεις.

“Οι τελευταίες αποφάσεις του ΥΥ οδηγούν πάλι σε εισπρακτικά μέτρα όπως το rebate και το clawback, τα οποία στην ουσία δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις και προκαλούν πανικό στην αγορά”, εκτίμησε ο κ Χειμώνας που συμφώνησε με την ανάγκη οι ασθενείς να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο και να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη των αποφάσεων.

Αναδημοσίευση από : http://www.life2day.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue