Home ΚοινωνίαΠολιτικήΑπόψεις Α.Σ.Π.Ι. – Περί ελεύθερης κατασκήνωσης στην Ικαρία

Α.Σ.Π.Ι. – Περί ελεύθερης κατασκήνωσης στην Ικαρία

by ikariaki.gr
2 views

ελευθερη κατασκηνωση

 

Εισήγηση ΑΣΠΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη προστασία του Χάλαρη

 

ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

 

Ο κυρίαρχος και ισοπεδωτικός  λόγος της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ικαρίας  δεν εκφράζει το σύνολο της κοινωνίας του νησιού. Επιτέλους όμως, να και ένα θέμα στο οποίο υπάρχει ταύτιση απόψεων Δημοτικής Αρχής  και Επάρχου.

Το κείμενο που δημοσιεύθηκε από το Δήμο Ικαρίας επικαλείται  τον όρο ‘’νομιμότητα’’ αναφορικά με την ελεύθερη κατασκήνωση. Σε ποια νομιμότητα ακριβώς αναφέρεται;  Ο ίδιος ο δήμαρχος στη λαϊκή συνέλευση στον Άγιο Πολύκαρπο τόνισε με περίσσια περηφάνια ότι το κόμμα του δε συμβαδίζει πάντα με τη νομιμότητα, όπως για παράδειγμα στην παράδοση των ταμειακών διαθέσιμων και στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, στο θέμα των χωματερών και πολλών άλλων που δεν είναι του παρόντος . Άρα αντιλαμβανόμαστε επιλεκτική νομιμότητα σε σχέση πάντα με το ψηφοθηρικό όφελος  και το μικροπολιτικό κόστος ανάγοντας  τους κατασκηνωτές  σε αποδιοπομπαίους τράγους και σε κύριο φταίχτη για τα μείζονα προβλήματά μας. Έτσι επιτυγχάνεται  και ο αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα του νησιού. Όπως οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού, που μόνο ‘’βιολογικές’’ δεν είναι, αφού υπολειτουργούν, εξαιτίας της μη συντήρησής τους, το υποτυπώδες συγκοινωνιακό δίκτυο, οι ελλιπείς τουριστικές υποδομές και κυρίως  η παντελής  έλλειψη τουριστικού πλάνου. Αναρωτιόμαστε ποιο είναι λοιπόν το όραμα του Δήμου για τον τουρισμό;

Παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα μία στοχευμένη μεθόδευση που περιλαμβάνει από ψηφίσματα στο διαδικτυακό χώρο ( με δυνατότητα μίας μόνο απάντησης… μαντέψτε ποια..) , δημιουργία ιστοσελίδας ενάντια στην ελεύθερη κατασκήνωση μέχρι την υιοθέτηση της ρατσιστικής αφήγησης περί εστίας ανομίας, υγειονομικής βόμβας και τη ρητορική της καταπάτησης των ελεύθερων χώρων. Όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη ταύτιση με συντηρητικές, μισαλλόδοξες, ξενοφοβικές απόψεις,  που ως μοναδικό αποτέλεσμα  έχουν τη συσπείρωση του πιο άκαμπτου κομματιού της κοινωνίας, το οποίο σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει  την κουλτούρα και τη φιλοσοφία τουικαριακού λαού. Ας υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος που επικαλείται το ΚΚΕ είχε ως αρχικό στόχο την απαγόρευση της  ελεύθερης νομαδικής μετακίνησης των Ρομά και των μεταναστών,  ήρθε στη Βουλή πριν από 40 χρόνια επί Κ. Καραμανλή και τροποποιήθηκε επί Κ. Μητσοτάκη. Από πότε μια λαϊκή παράταξη παλεύει με τόσο μένος  για την εφαρμογή νόμων του κεφαλαίου;

Εμείς πιστεύουμε ότι η ελεύθερη μετακίνηση και η διαβίωση στη φύση είναι πανανθρώπινο δικαίωμα . Όταν γίνεται με συνείδηση και υπευθυνότητα είναι η πιο ήπια μορφή τουρισμού. Ο Δήμος εδώ και 20 χρόνια θα μπορούσε να είχε κάνει δημοτικά camping σε Ράχες, Εύδηλο και Άγιο Κήρυκο, ή χώρους φιλοξενίας με τις απαραίτητες υποδομές και να στηρίξει ιδιωτικές πρωτοβουλίες προς διευκόλυνση των επισκεπτών, έτσι ώστε να αποφεύγεται αυτή η κατάσταση στις παραλίες, και πιο συγκεκριμένα στη Μεσακτή και στο Λιβάδι. Η αναζήτηση εθελοντών από τους συλλόγους που θα παίζουν το ρόλο των ανθρωποκυνηγών, μας ξενίζει, αφού και καταστατικά το κόμμα το οποίο αντιπροσωπεύουν είναι ενάντια στον εθελοντισμό. Λύσεις υπάρχουν πολλές, το θέμα είναι αν υπάρχει θέληση. Λύση πάντως δεν είναι να διώξεις τον κόσμο .

Υ.Γ. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, ας μην κρίνουμε από την εμφάνιση και από τις “τσέπες”. Οι κατασκηνωτές είναι και παιδιά εργατών – άνεργοι –φοιτητές – χαμηλόμισθοι. Είμαστε αλληλέγγυοι και σας περιμένουμε και αυτό το καλοκαίρι. Για την ελεύθερη κατασκήνωση που ξέρει να σέβεται.

 

                                                                                                                              Ικαρία, Ιούλης 2015

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue