Home Κοινωνία Το πουλάκι (σας, δεν κάνει)….Τσίου

Το πουλάκι (σας, δεν κάνει)….Τσίου

by ikariaki.gr
60 views

 

πουλάκι τσίουΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ κατοικοεδρεύουν πλέον σε μια κοινή φωλιά, εις την οποία επειδή(ς) τρώγονται σαν τα σκυλιά αλλά κάνουν ό,τι τους βολεύει, την ονομάτισαν Κυνο-βούλιον.

 
ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ επί της φωλεάς, κέρδισε μετά από εκλογική αναμέτρηση ένας μπούφος με γυαλί πατομπούκαλο και βλέμμα «που είμαι-τι κάνω-τον χάνο». Γεννηθείς εν Μεσσηνία, ξέρει από καλό λάδι αλλά και μπαρμπάδες στη Κορώνη για διορισμούς υπαλλήλων ραχατβολής. Διέπρεψε κατά το παρελθόν εις το άνοιγμα συνόρων και το κλείσιμο λογαριασμών με τον Μήτσο και τον Τάκη.
ΔΙΑΔΕΧΘΗΚΕ εις το βαυαρικόν κρατίδιον του Μπαχαλιστάν έναν έτερον μπούφον, ο οποίος αν και ήτο «της γερακίνας γιός» και του αετόγερου εγγονός, τα έκαμνε όλα τα μάλα… Τιτιβίζει πλέον επί πληρωμή εις Πανεπιστήμια της αλλοδαπής, κάνοντας σεμινάρια για τα δεινά και τα δηνάρια, της χώρας μας τα συναξάρια… Εισπράττει τάλαρα, εις νόμισμα και εις ανοιχτές παλάμες.

 
ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ωστόσο εις το εκνευριστικόν πουλάκιον που τραγουδάει ολημερίς για τη δόση του: «Θα βάλω δυό καναβουριές», «ένα κι ένα κάνουν τρίο, λένε μες το καφενείο, μα εγώ, εγώ με σένα, ένα κι ένα, πια… κανένα», «μίλησα με το θεό και μου πε θα την πάρω, μα εγώ από το άγχος μου κοντεύω να φλιπάρω…» και άλλα τέτοια δημώδη και μικροαστικά. Πίσω του εκ του συστάδην, ένα σμήνος από αρπακτικά γαμψόνυχα, χορωδεί: «βαρούμ, βαρούμ» και «νάιν, νάιν» (κι ας πιστεύαμε πως ο μήνας έχει… εννιά!)

 
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, στα άσματα του εν λόγω κιτρινοπουλακίου, γνωστού και ως «σαμαροπούλι» σε κάποιες ντοπιολαλιές, δεύτερη φωνή κάνει ένα υπερμέγεθες πουλί το οποίο από την περισσή ακινησία-αναλγησία αλλά και το ύφος, φέρει το προσωνύμιον «γουρουνόπουλο». Μαδάει πολύ τελευταία και τα πράσινα φτερά του αλλάζουν χρώμα προς το ροζουλί-σομόν-τσιπρέ. Άσχετον, αλλά επαναλαβάνει το στίχο «αμάν-αμάν κι ένας πασόκος ψόφιος». Η ερμηνεία της ρίμας, δεν έχει αποσαφηνιστεί ωσαύτως. Το τρίο καρό των αδόντων άνευ οδόντων, συμπληρώνει μικροπούλι, της συνομοταξίας των δημαροπουλακίων. Αυτό, όσο κι αν σειέται κι αν λυγιέται, αν ψηλώνει κι αν ιδρώνει, σφίγγεται, ξε-σφίγγεται, ήχο δεν βγάλει πλην από έναν πλάγιο δεύτερο: «παρών-παρών» των όρων και ορρών.

 
ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ και στο άσμα που τραγουδά ως τενόρος το πουλάκι τσίου (σαμαροπούλι, μην ξεχνιόμαστε) εμφανίζεται εκτάκτως ένα κοκορόπουλο, μικρής ηλικίας πλην υψηλής προσδοκίας (ή μαλθακίας, όπως το ιδεί κανείς). Το τσιπρόπουλο αυτό, επαναλαμβάνει πλειστάκις ημερησίως τον χαρακτηριστικό στίχο «εκ-λογ, εκ-λογ» εις άπταιστα αγγλικά γαλλικά και φαρισαϊκά. Περιέργεια προκαλεί ωστόσο η σαφής του τάση να κρύβει το κεφάλι στην άμμο αμέσως μόλις εμφανιστεί τετράγωνη ξώβεργα, γνωστή ως «κάλπη». Εκεί, σταματά την τραγουδιστή επωδό «εκ-λογ, εκ-λογ» και αναλαμβάνουν οι λοιπές περδικόπουλες συνιστώσες, να λέει καθεμία ότι τραγούδι ξέρει.

 
ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ, εμφανίζεται και το ανεξάρτητο καμμενοπούλι που κρώζει βαρύτονα «κρεμάλ-κρεμάλ»! Η μπεκάτσα Αλέκα, απλά αρνείται να τραγουδήσει σε ευρωπαϊκό σκοπό και ζητά μπαλαλάϊκα.Στην έξω δεξιά άκρη της φωλεάς, μαύρα κοράκια-καραφλά κοράκια επιδεικνύουν τη δύναμή τους πλακώνοντας στο ξύλο όποιο δύσμοιρο τσιμπογιαννάκι απλώσει τη πραμάτεια του στο γρασίδι. Με το βήμα (και τη νοημοσύνη) της χήνας το μόνο που καταφέρνουν να ακούγεται είναι ένα βαρύ και ασήκωτο ούγκα-ούγκα!

 
ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΤΙΕΤΑΙ κι ο κοτσυφοκατρουλής μπουμπούκος, έτοιμος να ξεπουλήσει την πραμάτεια του, άδοντας ως άλλος βασιλάκης σκορδο-καϊλας: «πάρτε κύριε, βιβλία…» Η κουκουβαγιοΛιάνα, τον κοιτά έτοιμη να τον φάει, πλην όμως προτιμά αντί να τραγουδά, να βρίζει και να καπνίζει: «όταν καπνίζει ο…λουλάς, εσύ δεν πρέπει να μιλάς!» ακούγεται από δίσκο γραμμοφώνου που παίζει παλιούς σκοπούς…

 
Ο ΠΑΡΔΑΛΙΔΗΣ Παντελίδης δεν εμφανίζεται στο βιντεοκλίπ, το οποίο τελειώνει μετά από τρία μνημόνια, έντεκα εκατομμύρια κομπάρσους πεσμένους στα τέσσερα ένα εκατομμύριο λουκέτα και πάμπολλες επικλήσεις στη γοτθική μάγισσα Μέρκελ να δώσει τη δόση. «Δώσε τη δόση, δώσε τη δόση» εκλιπαρεί το πρωθυπουργοπουλάκι, με το λαό δεμένο πισθάγκωνα στο μεσιανό κατάρτι….
ΚΙ ΕΚΕΙ, που νομίζεις πως όλα τέλειωσαν, πετιέται η αθυρόστομη γιαγιά από το πουθενά και τους μπινελικώνει όλους περίτρανα. Η αγωγή μου δεν επιτρέπει αυθεντική καταγραφή των ειρήσθω εν παρόδω, ωστόσο ορκίζομαι μα τον Τουτάτη, πως την άκουσα να σιχτιρίζει και να καταριέται: «Ουστ, βρωμόπουλα! Το πουλάκι σας να μην ξανακάνει… τσίου!!!»

 
(γράφει η Μαργαρίτα Ικαρίου, δημοσιογράφος)

banner

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue