Table of Contents
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ικαρίας ανέδειξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Αλέξανδρος Φαραντάκης, σε συνέντευξή του στην Ικαριακή Ραδιοφωνία και τον Σωτήρη Πολίτη.
Ο κ. Φαραντάκης βρέθηκε στην Ικαρία έπειτα από πρόσκληση συναδέλφων του, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνθήκες εργασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος στο νησί.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με πυροσβέστες και είχε την ευκαιρία να σχηματίσει προσωπική εικόνα για την κατάσταση του μηχανοκίνητου εξοπλισμού, τη στελέχωση των υπηρεσιών και τα ωράρια εργασίας.
«Άκρως επικίνδυνα» τα παλαιά πυροσβεστικά οχήματα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παλαιότητα των πυροσβεστικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται στην Ικαρία. Όπως υποστήριξε, ορισμένα από αυτά βρίσκονται σε κατάσταση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των πληρωμάτων τους.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισήμανε ότι η Ικαρία, παρά το γεγονός ότι μπορεί να φαίνεται μικρή στον χάρτη, διαθέτει μεγάλη έκταση, σημαντικό ορεινό όγκο, εκτεταμένες δασικές περιοχές και ένα δύσκολο οδικό δίκτυο. Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως ανέφερε, η χρήση πεπαλαιωμένων οχημάτων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη επικινδυνότητα.
«Τα αυτοκίνητα αυτά τώρα είναι άκρως επικίνδυνα. Φρένα δεν έχουν και μόνο η ηλικία τους το αποδεικνύει», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την εικόνα που, σύμφωνα με τον ίδιο, συνάντησε στα πυροσβεστικά κλιμάκια του νησιού.
Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του γιατί σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα που αποκτώνται μέσω προμηθειών ή δωρεών δεν κατευθύνονται κατά προτεραιότητα σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες.

Ελλείψεις προσωπικού και ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών
Ο κ. Φαραντάκης αναφέρθηκε και στα κενά προσωπικού που, όπως υποστήριξε, ξεπερνούν τις 4.000 θέσεις πανελλαδικά στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελλείψεις αυτές γίνονται ιδιαίτερα αισθητές σε περιοχές όπως η Ικαρία, όπου οι μεγάλες αποστάσεις, το δύσβατο οδικό δίκτυο, οι ισχυροί άνεμοι και η αυξημένη επικινδυνότητα κατά την αντιπυρική περίοδο δημιουργούν αυξημένες απαιτήσεις.
Υποστήριξε ότι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες που υπηρετούν τα τελευταία χρόνια διαθέτουν πλέον εμπειρία και επιχειρησιακή εκπαίδευση και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη σημαντικού μέρους των κενών.
Όπως σημείωσε, αντί να προχωρήσει η ενίσχυση των υπηρεσιών με έμπειρο προσωπικό, εξακολουθούν να υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί στις προκηρύξεις, οι οποίοι αφήνουν εκτός ανθρώπους με πολυετή προϋπηρεσία στην πυρόσβεση.
Καταγγελίες για παραβίαση της ημερήσιας ανάπαυσης
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που έθεσε αφορά τα ωράρια εργασίας των πυροσβεστών.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΥΣΥΠ κατήγγειλε ότι εργαζόμενοι καλούνται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιστρέψουν στην υπηρεσία χωρίς να έχει μεσολαβήσει η προβλεπόμενη ημερήσια ανάπαυση των 11 ωρών.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέντευξη, στην Ικαρία συνάντησε περιπτώσεις πυροσβεστών που εργάζονταν σε πολύωρες βάρδιες και στη συνέχεια καλούνταν να αναλάβουν εκ νέου υπηρεσία μέσα σε λίγες ώρες.
«Πού το βρήκαν γραμμένο αυτό; Πού το βρήκαν να καταπατούν τη νόμιμη ημερήσια ανάπαυση;» διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι η σωματική κόπωση, σε συνδυασμό με την παλαιότητα των οχημάτων, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος.
Οι παραπάνω αναφορές αποτελούν καταγγελίες του προέδρου της Ομοσπονδίας και αναμένεται η τοποθέτηση της αρμόδιας φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η πορεία της Ομοσπονδίας και τα εργασιακά αιτήματα
Κατά τη συνέντευξη, ο κ. Φαραντάκης αναφέρθηκε και στην ιστορία της Ομοσπονδίας, η οποία ιδρύθηκε το 2004, όταν περίπου 5.500 εποχικοί πυροσβέστες εργάζονταν για περιορισμένο χρονικό διάστημα κατά την αντιπυρική περίοδο.
Όπως ανέφερε, έπειτα από κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, ψηφίστηκε το 2011 ο νόμος 3938, μέσα από τον οποίο δημιουργήθηκε ο θεσμός των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Το 2017 περισσότεροι από 2.500 πυροσβέστες μονιμοποιήθηκαν, ενώ άλλοι, κυρίως λόγω ηλικιακών περιορισμών, παρέμειναν στο καθεστώς της πενταετούς υποχρέωσης.
Στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά συμπεριέλαβε την εργασιακή ομογενοποίηση, την αντιμετώπιση των πενταετών πυροσβεστών σε περίπτωση ατυχήματος, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τη δυνατότητα αξιοποίησης των έμπειρων συμβασιούχων.
Αναφέρθηκε επίσης στις οκτάμηνες συμβάσεις των εποχικών πυροσβεστών, επισημαίνοντας ότι η επέκταση της διάρκειάς τους δεν λύνει το βασικό πρόβλημα της εργασιακής αβεβαιότητας.
«Τα προβλήματα πρέπει να γίνουν γνωστά στην κοινωνία»
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Αλέξανδρος Φαραντάκης υπογράμμισε τη σημασία της δημοσιοποίησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες.
Όπως τόνισε, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και να υποβάλλουν έγγραφες καταγγελίες, όμως η ενημέρωση της κοινωνίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ασκηθεί πίεση προς την πολιτική και φυσική ηγεσία.
Η συνέντευξη ανέδειξε κρίσιμα ζητήματα για την πυροπροστασία της Ικαρίας: την κατάσταση του στόλου, την ασφάλεια του προσωπικού, τα κενά στη στελέχωση και την ανάγκη τήρησης των προβλεπόμενων ωραρίων ανάπαυσης.
Πρόκειται για θέματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε ένα νησί με μεγάλη δασική έκταση, δύσκολο ανάγλυφο και αυξημένες ανάγκες κατά την αντιπυρική περίοδο.
Η Ικαριακή Ραδιοφωνία παραμένει στη διάθεση της διοίκησης του Πυροσβεστικού Σώματος και κάθε αρμόδιου φορέα για την καταγραφή της δικής τους θέσης σχετικά με όσα καταγγέλθηκαν στη συνέντευξη.


