Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο “16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας 2025”, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, Αθήνα (5 έως 7 Δεκεμβρίου 2025), από τον “Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού” και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Το “Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας”, είναι ο θεσμός που συγκεντρώνει το πανελλήνιο ενδιαφέρον του κόσμου της μελισσοκομικής παραγωγής & εμπορίας, κάθε Δεκέμβριο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Δεδομένου ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διεξάγεται πάντοτε και το αντίστοιχο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο, το έχουν αναδείξει στον απόλυτο “ηγέτη” του χώρου.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετέχοντας σχεδόν σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, μετά τα πολλά αίτημα μελισσοκομικών επιχειρήσεων & παραγωγών, έδωσε δυναμικό παρών, προκειμένου να στηρίξει τη μελισσοκομία των νησιών. Εντός δύο μεγάλων ενιαίων περιπτέρων, συνολικού εμβαδού 76 τ.μ., φιλοξενήθηκαν σε σχετικά διακριτούς χώρους, οι 3 περιφερειακές ενότητες με τα μελισσοκομικά & παράγωγα προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Συμμετείχαν, οι περισσότερες τυποποιητικές μελισσοκομικές επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου (συνεταιρισμοί, εταιρείες, ανεξάρτητοι παραγωγοί μελιού και συναφών – παράγωγων προϊόντων, κ.ο.κ.), προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε επαγγελματίες και καταναλωτές, αλλά και να προβούν σε άμεσες λιανικές πωλήσεις.
Τα περίπτερα της Π.Β.Α., τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιάννης Αδριανός, ο οποίος τέλεσε και τα εγκαίνια της έκθεσης.
Το οργανωτικό πλαίσιο της όλης συμμετοχής και το γενικό συντονισμό, είχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου (Λέσβου – Λήμνου Δημήτρης Καλλίας, Χίου Νίκος Νύκτας και Σάμου – Ικαρίας Άννη Ανδρεάδου), ενώ την οργάνωση της αποστολής & της παρουσίας των μελισσοκομικών & λοιπών επιχειρήσεων, το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. Πάνος Πίτσιος. Το περίπτερο πλαισίωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, οι εθελόντριες από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, Χρυσάνθη Καλλονιάτη, Ευστρατία Καρυοφύλλη, Άννα Κουνιάρη, Ειρήνη Σερέτη & Νίκη Σερέτη, οι οποίες υποδεχόταν τους επαγγελματίες επισκέπτες & το κοινό, διενεργούσαν γευσιγνωστικές δοκιμές και κατέγραφαν την εκφρασμένη ζήτηση.
Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferry boats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την Αττική.
Η παρουσία της Π.Β.Α. στο “16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας 2025”, βασίστηκε στην προώθηση της μελισσοκομικής φυσιογνωμίας του Βορείου Αιγαίου και στην καθιέρωσή του ως παραγωγική περιοχή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με την ταυτόχρονη & ανεξάρτητη προβολή των brand names των συνεταιριστικών & επιχειρηματικών προϊόντων που εκτέθηκαν. Το μήνυμα που επιχειρήθηκε να “περάσει” στους επισκέπτες, ήταν ότι σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η μελισσοκομία χρησιμοποιεί ολοένα και πιο εντατικές μεθόδους (μεταφορές μελισσιών, κ.ο.κ.), οι μελισσοκόμοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έχουν διατηρήσει τις παραδοσιακές μεθόδους μελισσοκομίας, θυσιάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την ποσότητα, για χάρη της ποιότητας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα μέλια όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου (θυμαρίσια, ανθόμελα ποικίλης ανθοφορίας, πευκόμελα, ερίκης, αναματόμελα, κ.ο.κ.), που παράγονται από εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους, να είναι ασύγκριτα στη γεύση και μοναδικά στο άρωμα.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώθηκαν και οι ακόλουθες παράλληλες εκδηλώσεις:
- “5ος Διαγωνισμός Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας”, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο διαγωνισμό, συμμετείχαν μελισσοκόμοι από το Βόρειο Αιγαίο, οι οποίοι κέρδισαν τα ακόλουθα βραβεία:
- Αικατερίνη Κουκούλα (Λήμνος), πλατινένιο βραβείο, προϊόν “Επτάπολις” (κατηγορία “θυμάρι”).
- Παναγιώτης Χαβιάς (Λήμνος), χρυσό βραβείο, προϊόν “Anassa” (κατηγορία “θυμάρι”).
- Το “16ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο 2025”, που φέτος είχε το θεματικό τίτλο “Η Σημασία της Σωστής Διατροφής των Μελισσών”. Το εν λόγω συνέδριο, παραδοσιακά αποτελεί τον τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης των εμπλεκόμενων στο μελισσοκομικό κλάδο, για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης. Τις εργασίες του συνεδρίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν ενεργά, εκπρόσωποι των μελισσοκομικών συνεταιρισμών του Βορείου Αιγαίου, καθώς και αρκετοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
- Μπροστά από το περίπτερο της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε η γαστρονομική εκδήλωση του Βορείου Αιγαίου, που επιμελήθηκε η Τζένη – Ιωάννα Παλαιολόγου με τη συνδρομή του στελέχους της Π.Β.Α. Ευαγγελίας Σταυροπούλου και των μελισσοκόμων των νησιών. Η executive chef από το Βόρειο Αιγαίο, παρασκεύασε ζωντανά και παρουσίασε στο κοινό δύο παραδοσιακές συνταγές με βάση το μέλι και με τη χρησιμοποίηση των μελισσοκομικών καθώς και άλλων συμπληρωματικών προϊόντων από τα νησιά: α) “Πίτες της Σάτζης” (κυπριακή συνταγή, με αλεύρι Λήμνου, ελαιόλαδο Λέσβου και μέλια του Βορείου Αιγαίου), και β) “Γκιουζλεμέδες ανεβατοί” (μικρασιάτικη συνταγή, με αλεύρι Λήμνου, ελαιόλαδο Λέσβου, τυρί Χίου και μέλια του Βορείου Αιγαίου), τα οποία στη συνέχεια γεύθηκαν εντυπωσιασμένοι οι παρευρισκόμενοι επισκέπτες.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Οι επιχειρήσεις παρασκευής & τυποποίησης μελισσοκομικών, παράγωγων και συνοδευτικών προϊόντων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που πλαισίωσαν το περίπτερο της Π.Β.Α., ήταν:
- “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ”: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ
- “ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”: ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕΛΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
- “APIS FABRICCA”: ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ … ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
- “ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΜΒΕΤΣΟΣ”: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
- “BIOMERAKI”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ & ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΞΥΠΤΕΡΑ
- “CHIONY”: ΦΥΣΙΚΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΧΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ
- “GIA …. GIAMAS” ΑΦΟΙ ΑΓΑΔΑΚΗ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
- “ΚΟΝΤΟΡΙΑΝΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
- “ΚΟΥΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΙΚΑΡΙΑΣ
- “LESVOS HONEY”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΙ ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ & ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΝΤΟΥ
- “ΜΑΓΚΛΗΔΕΣ”: ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ, ΑΔΕΛΦΩΝ ΓΛΑΡΟΥ
- “ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ”: ΟΥΖΟ “MATIS” ΜΕ ΜΕΛΙ, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
- “ΜΕΛ–ΙΣΣΑ”: ΜΕΛΙ ΔΑΣΟΥΣ & ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ ΑΓΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΡΜΑΧΟΥ
- “MELISSAVET”: ΜΕΛΙ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΡΟΥΤΣΟΥ
- “ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΙ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ – ΨΑΡΑ”: ΜΕΛΙ ΨΑΡΩΝ, ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ
- ΜΕΛΙΣΣOΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ “Ο ΙΚΑΡΟΣ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΙΚΑΡΙΑΣ
- “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ”: ΑΓΝΟ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ ΛΗΜΝΟΥ
- “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΙΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΧΙΟΥ
- “ΜΕΛΟΣΤΑΓΜΑ” ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΕΣΒΟΥ: ΑΝΘΟΜΕΛΟ & ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΕΡΟΥ
- “PLOMARI GOLD”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΙ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟΥΜΑΝΗ
- “ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ”: ΟΥΖΟ “SAMARA” ΜΕ ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
- ΣΑΞΙΩΝΗΣΚ. & Χ. Ο.Ε. “Ο ΚΙΜΩΝΑΣ”: ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ & ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΛΕΣΒΟΥ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΕΛΙ
- “ΣΑΡΔΙΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ”: ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ ΛΗΜΝΟΥ
- “ΣΙΜΕΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ”: ΑΓΝΟ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΙ ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
- “STALA”: ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ ΛΕΣΒΟΥ, ΜΙΛΤΟΥ ΡΕΠΑΝΗ
- “Τ’ ΑΓΙΟΡΓΟΥΣΙΚΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ”: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΛΗ
- “ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ”: ΜΕΛΙ ΣΙΓΡΙΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
- “ΤΟ ΠΥΘΑΡΙ” ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΑΚΥΡΗ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΕ ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ, ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
- “ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ” ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ & ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΒΡΥΣΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
- “ΦΑΡΜΑ ΤΟΥ ΤΣΟΜΠΑΝΗ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΧΙΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ
Οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου (Λέσβου – Λήμνου Δημήτρης Καλλίας, Χίου Νίκος Νύκτας και Σάμου – Ικαρίας Άννη Ανδρεάδου), αφού συνεχάρησαν τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους διοργανωτές, τους χορηγούς και τους εθελοντές, που συνέβαλαν στην κοινή προσπάθεια προώθησης των προϊόντων μελισσοκομίας των νησιών, μετά το πέρας της έκθεσης, δήλωσαν:
“Η μελισσοκομία στο Βόρειο Αιγαίο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας των νησιών του. Το ξηρό και σχετικά άνυδρο κλίμα που επικρατεί στα νησιά μας, καθώς και η εξαιρετική βιοποικιλότητα της χλωρίδας, συντελούν στην παραγωγή μελιού άριστης ποιότητας. Για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες στατιστικές, πρωτοστατεί παγκοσμίως και σε όλα τα επίπεδα, σε ότι αφορά στις εξαγωγές μελισσοκομικών προϊόντων, η Π.Β.Α. οφείλει να στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα, δράσεις σχετικές με τον ευπαθή αυτό κλάδο, τουλάχιστον στο σκέλος της εμπορίας, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί δυναμικά”.



